Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (België) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Er is nu 1 bezoeker op dit blog. Record tot nu toe: 9
Allerlei
11-01-2025
ijzel
Wat is ijzel?
IJzel ontstaat in heel specifieke omstandigheden. De grond moet bevroren zijn als gevolg van een lange vorstperiode. Bij een dooiaanval komt er warmere lucht die dikwijls vergezeld is van regen. Die regen valt op de bevroren bodem en bevriest ogenblikkelijk. Dat is ijzel: een flinterdun ijslaagje van vers bevroren regendruppels. Uiterst glad en dus gevaarlijk, zoals bijvoorbeeld op de avond van 18 december 2022.
De Engelse term voor ijzel is "black ice"...
In de media hoor je heel vaak waarschuwen voor ijzel. Alles wat bevroren is, wordt dan aangeduid met de term "ijzel", en dat is dus fout. IJzel komt echt maar in heel specifieke omstandigheden voor. "Sneeuw en ijzel zorgen voor gladde wegen" is niet de juiste titel boven een krantenartikel.
Soms kan het uren aan een stuk ijzelen en spreekt men van een echte ijzelramp. Er vallen dan tientallen mm neerslag. Alles bevriest ogenblikkelijk. Onder het gewicht van zoveel ijzel kunnen elektriciteitsdraden knakken en bomen bezwijken. Het verkeer komt helemaal tot stilstand. De schade kan enorm zijn.
Je moet zeker eens proberen een wandeling te maken tijdens een zware ijzelperiode. Onder invloed van de wind tovert de ijzel alle voorwerpen om tot prachtige kunstwerken. Wel heel voorzichtig wandelen, want ijzel is verraderlijk glad.
De kinderen konden eindelijk weer eens genieten van de sneeuw.
Op korte tijd lag er een wit deken over velden, weiden en akkers.
Tof voor de jeugd! Ellende voor de werkende mens.
Het heeft echter niet lang geduurd.
Ik was blij toen ik vandaag de zon zag. Eindelijk kon ik terug buiten. Met mijn nieuwe heupprothese ben ik bang om te vallen. En ja, dan is binnenblijven de boodschap.
Sneeuw ontstaat als waterdamp bij zeer lage temperaturen in ijs verandert. Afhankelijk van onder meer de temperatuur ontstaan er ijskristallen met ten minste 80 verschillende vormen, zoals naaldjes en prisma's.
Hoe zien sneeuwvlokken eruit?
"Sommige sneeuwvlokken zien eruit zoals je sneeuw tekent, als een zeshoekig kristalletje. Maar soms heeft sneeuw ook de vorm van naaldjes"
Hoe krijgt een sneeuwvlok zijn vorm?
Een sneeuwvlok ontstaat altijd uit een 'vrieskern'. Dit kan bijvoorbeeld een klein stofdeeltje zijn. Als het hoog in de wolken kouder is dan 0 graden celcius dan vriezen kleine waterdeeltjes vast aan dat stofdeeltje. Hierdoor ontstaan er kleine ijsschijfjes in een zeshoekige vorm.