Hierna op speciale aanvraag van een lezer geef ik het recept voor:
Steak and kidney pie voor 4 personen
of vrij vertaald: ( Pastei met steak en niertjes)
Je hebt nodig:
Deeg:
300g bladerdeeg (gekocht, bereid bladerdeeg is het gemakkelijkst maar voor liefhebbers staat hier onder het recept voor zelfgemaakte deeg)
om een mooie goudbruine korst te krijgen heb je ook nodig:
1 volledig ei + 1 extra eigeel, samen opgeklopt
Vulling:
Voor het bruin aanbraden: 2 eetlepels olie (arachide-soya- ....)
700gr runds vlees in blokjes (steak)
200 gr lams niertjes in blokjes
2 middelgrote uien, gesnipperd
thym, laurierblad
30 gr gewone bloem
850 ml runder bouillon
zout en peper naar smaak
een scheutje Worcestershire sauce
Werkwijze:
1. Braad het vlees langs alle kanten bruin aan in de olie in een goede braadpan, zet het vlees als het bruin is even apart in een schotel. 2. Braad de niertjes in dezelfde pan ook even bruin
3. Doe daar vervolgens de gesnipperde uien bij en bak vervolgens voor 3 à 4 minuten
4. Doe het rundsvlees ook terug in de pan, strooi de bloem over alle ingrediënten
5. Doe de bouillon erbij, alles mengen en aan de kook brengen
6. Zet het vuur zacht en laat sudderen voor ongeveer 1½ uur zonder deksel. Indien de vloeistof te snel wegkookt, doe er dan wat meer bouillon bij.
7. Neem van het vuur, doe er zout en peper, thym en laurier bij en de Worcestershire sauce en laat een beetje afkoelen. 8. Doe het vlees vervolgens in een diepe pie schotel. (vrij diepe taartvorm - zie prentje hierboven)
9. Rol het bladerdeeg vervolgens uit op een licht bebloemde oppervlakte tot 5mm dik en 5 cm groter in diameter dan de pastei schotel. (Ik heb het deeg ook al uitgerold tussen twee lagen plastic folie, werkt ook prima)
10. De rand van de pie-schotel vervolgens goed insmeren met wat van het eimengsel, vervolgens met de deegrol het deeg opnemen en het over het vlees in de schotel leggen, het deeg dan goed tegen de rand van de kom aandrukken met je vingers en duim, in het midden van het deegdeksel een gaatje maken.
11. Met een borstel het deeg bestrijken met het eimengsel voor de goudgele kleur
12. Bak de steak en kidney pie vervolgens in de oven voor 30 à 40 minuten op 220C°/Gas 7. 13. Serveer met erwtjes en worteltjes en lekker dikke Engelse frieten.
Ben je een fijnproever of masochist en wil je toch zelf deeg maken neem dan :
175g boter 225g gewone bloem 8-9 eetlepels water
Werkwijze:
Doe de boter in folie en steek ongeveer 45 minuten in de diepvries.
Mix ¼ koffielepel zout onder de bloem.
Neem de boter uit de vriezer.
Vouw de folie achteruit, dip de boter even in de bloem en rasp het grof in de bloem, plooi de folie steeds naar achter zodat je geen folie mee raspt! Vergeet niet de boter elke keer weer voor het raspen in de bloem te dippen.
Meng vervolgens met een mes de boter en de bloem goed door elkaar, doe er dan het water bij en dan kort kneden tot deeg.
Maak een bal van het deeg, doe het in plastic folie en leg in de frigo voor ongeveer 30 minuten.
Het deeg moet steeds zo koel mogelijk blijven.
Rol het deeg vervolgens uit op een bebloemde oppervlakte tot 5 mm dik en 5cm breder in diameter dan je pie schotel.
Doe vervolgens zoals boven.
Tip: als je zelf heel lekker stoofvlees kan bereiden, doe dit dan en doe er de lamsniertjes bij en werk verder af zoals hierboven. Een goede kok is creatief.
Als de lezer Steak and Kidney pudding bedoelde en niet Steak and Kidney pie, dan moet hij nog een mailtje zenden want dit is dan een ander recept.
Smechklijk...vons gelechlijk....oooo....zijn jullie ook van Antwerpen?
|