Shepherds' pie
Voor 4 personen
Nodig:
25g boter of margarine-Olijfolie 1 grote ui, fijngesnipperd of in fijne ringen 1 doos met stukjes tomaten 1 eetlepel gewone bloem 225ml bouillon kip of runds
450gr gehakt, lam, runds,
(half om half...wat je het liefst lust of wat je in huis hebt)
10m Worcestershire sauce 2 laurier bladjes thijm zout en peper en kruidnoot
voor de puree 700g aardappelen 50 ml melk 75g boter 1 eigeel
Werkwijze:
1. In een aantikleef bakpan laat je de helft van de vetstof smelten, daar bak je de ui in voor ongeveer 5 minuten tot goud/amberkleurig
2. Ondertussen in andere grote bakpan doe je wat olijfolie en wat boter en je bakt het gehakt tot het bruin is. Je moet het gehakt wel fijnmaken met een vork of lepel terwijl het bakt zodat je geen klonters krijgt.
3. Bestrooi de inmiddels goudgebakken uien in de pan met 1 eetlepel bloem, dit helpt om de saus aan te dikken. Meng alles goed, doe er de laurierbladjes bij en de thijm en roer.
4. Bij de uien doe je nu de gehakte tomaten, de bouillon en de Worcestershire saus (hou een klein beetje bouillon over om de pan van het gebakken gehakt te deglaceren)
5. Voeg nu het gebakken gehakt bij het ui/tomaten mengsel, deglaceer de pan van het vlees met het laatste beetje bouillon en voeg dit bij het mengsel.
6. Breng alles aan de kook, doe er naar believen zout en peper bij en laat alles ongeveer 30 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
7. Kook ondertussen de aardappelen, doe ze door een zeef of plet ze met een stamper, doe er vervolgens de boter en het eigeel bij en ook naar smaak peper en zout en kruidnoot.
8. Doe de vlees/uit/tomaat mix in een ovenschaal, stort daarboven op de aardappel puree, maak de bovenkant mooi glad.
9. Zet de ovenschaal in de oven (gas nr 6) tot het vlees pruttelt en de puree een gouden kleur heeft.
Ook hier kan je alles een beetje aanpassen naar smaak.
Heb je bv. graag champignons, erwtjes of worteltjes of alles onder de vleesmix, doe die er dan bij.
...experimenteer, wees creatief. Je kan met dit gerecht alle kanten uit.
Voilà Affodilleke.....simple comme bonjour zoals men in Engeland zegt.
|