Effectieve micro-organismen (EM)xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Samenstelling van Effectieve Micro-organismen (EM)
EM is een product ontwikkeld door Prof. Dr. Teruo Higa verbonden aan de Ryukyus Universiteit
in Japan.
EM bestaat uit verschillende soorten micro-organismen bestaande uit 5 groepen en 10
geslachten en 80 species.
Groepen: Geslachten:
Melkzuur bacteriën Streptomyces albus albus
Fotosynthetiserende bacteriën Rhodopseudomonas sphaeroides
Gisten Lactobacillus plantarum
Actinomyceten Propionibacterium freudenreichii
Schimmels Streptococcus spp.
Aspergillus oryzae
Mucor hiemalis
Saccharomyces cerivisiae
Candida utilis
Werking Effectieve Micro-organismen
EM-technologie heeft twee belangrijke werkingsprincipes
1. Het fermentatie principe.
2. Het dominantie principe.
1.Het fermentatie principe
Organisch materiaal wordt in de natuur omgevormd nadat het is afgestorven. Deze afbraak van
organisch materiaal gebeurt in de natuur op drie manieren. Deze manieren zijn:
a) Verbranden
b) Verrotten
c) Fermenteren.
Bij verbranden gaat er veel warmte verloren en blijven er uiteindelijk alleen anorganische elementen
over (as). Deze methode van omvormen kost veel energie (warmte) en er blijft een
geconcentreerde elementen massa achter welke schadelijk is voor het directe milieu.
Het verbrandingsprincipe is erg schadelijk voor het natuurlijk evenwicht.
Bij verrotten wordt het organisch materiaal omgevormd door micro-organismen volgens het rottingsprincipe.
Dit rottingsmechanisme gaat meestal gepaard met warmte ontwikkeling en vorming
van rottingsstoffen welke voor zoogdieren en planten meestal schadelijk zijn. Deze rottingsstoffen
zijn echter voor rottingsbacteriën onschadelijk zodat zij zich ongestoord kunnen
vermeerderen.
Bij fermenteren worden organische materialen meestal in een anaëroob (zuurstofarm) milieu
omgezet in gefermenteerd voedend materiaal. Fermentatie geschiedt bij een lage temperatuur
en de bij fermentatie ontstane producten hebben een positief effect op de kringloop van de
mens, plant en dier. Er is zeer weinig tot geen verlies terwijl de stoffen welke bij fermentatie vrij
zijn gekomen stimulerend werken bij mens, plant en dier. Dit zijn de z.g. pro-biotica. Deze stoffen vinden we o.a. in fermentatie producten als wijn, zuurkool, bier, tofoe etc.
Rotting en fermenteren zijn concurrenten van elkaar als het om organisch materiaal gaat. Bij
beide micro-organismen gemeenschappen gaat het om voedsel. Rottingsmicro-organismen kunnen
slecht in de afscheidingsproducten van fermenterende micro-organismen leven en omgekeerd.
Zo beschermen beide groepen als het ware hun eigen milieu.
Het zal duidelijk zijn dat het in ons eigen belang is om de fermenterende micro-organsimen de
omzetting van organisch materiaal voor ons te laten verzorgen. We verliezen zo weinig tot geen
energie en er worden voor ons en ons milieu gunstige bijproducten gevormd de z.g. pro-biotica.
2. Het dominantie principe
Het dominantie principe werkt als volgt. Algemeen komen 3 soorten micro-organismen voor:
de afbrekende
de opportunisten (volgelingen)
de opbouwende
De opportunisten zijn de grootste groep. Zij volgen die groep die in het systeem overheersend
zijn. Indien dus de afbrekende micro-organismen de overhand krijgen zullen de opportunisten
deze processen volgen en ontstaat er dus een klimaat waarin de afbraak overheerst. Indien de
opbouwende micro-organismen de overhand krijgen zullen de opportunisten de opbouwende
processen volgen en ontstaat er dus een klimaat waarin de opbouw overheerst. Welke soort van
micro-organismen gaat overheersen hangt af van het milieu waarin zij leven.
In de huidige tuinbouw creëren we door het overmatige gebruik van, kunstmeststoffen en chemische
bestrijdingsmiddelen een milieu waarin de afbrekende micro-organismen gaan overheersen
waardoor allerlei ziekten zich kunnen blijven ontwikkelen.
Toepassingen Effectieve Micro-organismen
Met behulp van EM kunnen nog andere voor de land- en tuinbouw waardevolle producten worden
gemaakt, te weten: EM-A (geactiveerde EM-1), en in onze toepassing Paardenmest Bokashi (gefermenteerd organisch materiaal). Deze producten zijn zeer effectief voor een gezonde plantengroei.
Bokashi
Samenstelling
Bokashi bestaat uit een mengsel van minimaal drie organische materialen, die met behulp van
EM worden gefermenteerd. De organische middelen worden zonder zuurstof (anaëroob) verpakt
zo kan er een fermentatieproces plaatsvinden waarbij vele stofwisselingsproducten van
micro-organismen worden gevormd. Alle organische (rest)stoffen kunnen worden gebruikt voor
deze fermentatie. Net als bij zuurkool behoudt de Bokashi zijn voedingswaarde door de fermentatie.
Zie hier in voorgaande blog i.v.b.m. de samenstelling van de paardenmest Bokashi.
De hoeveelheid water hangt af van de vochtigheid van de gebruikte materialen. Het drogestofgehalte
mag niet hoger zijn dan 35 %. Dit is als volgt te controleren, wanneer men de kant
en klare Bokashi in de hand samenknijpt, mag deze kluit niet uiteen vallen en er mag geen vocht
uit sijpelen.
Werking van Bokashi
Bokashi is een voedingsbron voor de in de bodem te enten micro-organismen. Het is de bedoeling
dat deze zich definitief in de bodem kunnen vestigen, zich vermeerderen en daardoor domineren
over de aanwezige ongewenste micro-organismen. De neutrale groep micro-organismen
die in een ziekteverwekkende bodem de zijde kozen van de tot dan toe overheersende ongewenste
micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de EM effectieve en nuttige micro-organismen.
Op deze wijze wordt een ziekteverwekkende bodem een ziekteonderdrukkende bodem.
De positieve micro-organismen produceren bovendien uit de Bokashi waardevolle voedingsstoffen
voor het gewas, waaronder bioactieve stoffen, zoals natuurlijke plantstimulerende stoffen,
vitaminen, en aminozuren. Deze symbiose, het samenleven tussen plant en bodemflora, is het
meest natuurlijke proces in een bodem. De land- en tuinbouw kan op geen enkele andere
manier, meer profijt uit de bodem halen.
In een volgende blog kan u meer info verwachten betreffende de andere toegevoegde natuurlijke stoffen.
Tot dan!
Horsepartnership.w
|