Inhoud blog
  • PAARDENMEST - BOKASHI toepassen op het GAZON
  • PAARDENMEST-BOKASHI in de GROENTUIN;
  • PAARDENMEST "BOKASHI "in de praktijk "
  • PAARDENMEST "BOKASHI" - vanuit de " ECO STAL"
  • VULKAMIN-OERGESTEENTE
  • KLEIMINERALEN
  • ZEESCHELPENKALK
  • EM EFECTIEVE MICRO-ORGANISMEN
  • Paardenmest bokashi : de goede verhouding!
  • De bodemgesteldheid van onze gronden
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    ECOLOGISCH VERANTWOORDE BODEMVERBETERAAR
    UW ECOLOGISCHE VOETAFDRUK
    Ondek de wereld van de Effectieve Micro-organismen. Uw moestuin de basis van uw gezondheid. Fermentatie van organisch materiaal, een wereld van verschil. Grasperken, siertuinen en borders schitteren door éénvoudige toepassing van het Bokashi principe.
    30-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EM EFECTIEVE MICRO-ORGANISMEN

    Effectieve micro-organismen (EM)xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    Samenstelling van Effectieve Micro-organismen (EM)

    EM is een product ontwikkeld door Prof. Dr. Teruo Higa verbonden aan de Ryukyus Universiteit

    in Japan.

    EM bestaat uit verschillende soorten micro-organismen bestaande uit 5 groepen en 10

    geslachten en 80 species.

    Groepen:                                                  Geslachten:

    Melkzuur bacteriën                                    Streptomyces albus albus

    Fotosynthetiserende bacteriën                  Rhodopseudomonas sphaeroides

    Gisten                                                        Lactobacillus plantarum

    Actinomyceten                                           Propionibacterium freudenreichii

    Schimmels                                                 Streptococcus spp.

                                                                      Aspergillus oryzae

                                                                      Mucor hiemalis

                                                                      Saccharomyces cerivisiae

                                                                      Candida utilis

     

    Werking Effectieve Micro-organismen

    EM-technologie heeft twee belangrijke werkingsprincipes

    1. Het fermentatie principe.

    2. Het dominantie principe.

    1.Het fermentatie principe

    Organisch materiaal wordt in de natuur omgevormd nadat het is afgestorven. Deze afbraak van

    organisch materiaal gebeurt in de natuur op drie manieren. Deze manieren zijn:

    a) Verbranden

    b) Verrotten

    c) Fermenteren.

        Bij verbranden gaat er veel warmte verloren en blijven er uiteindelijk alleen anorganische elementen

    over (as). Deze methode van omvormen kost veel energie (warmte) en er blijft een

    geconcentreerde elementen massa achter welke schadelijk is voor het directe milieu.

    Het verbrandingsprincipe is erg schadelijk voor het natuurlijk evenwicht.

       Bij verrotten wordt het organisch materiaal omgevormd door micro-organismen volgens het rottingsprincipe.

    Dit rottingsmechanisme gaat meestal gepaard met warmte ontwikkeling en vorming

    van rottingsstoffen welke voor zoogdieren en planten meestal schadelijk zijn. Deze rottingsstoffen

    zijn echter voor rottingsbacteriën onschadelijk zodat zij zich ongestoord kunnen

    vermeerderen.

       Bij fermenteren worden organische materialen meestal in een anaëroob (zuurstofarm) milieu

    omgezet in gefermenteerd voedend materiaal. Fermentatie geschiedt bij een lage temperatuur

    en de bij fermentatie ontstane producten hebben een positief effect op de kringloop van de

    mens, plant en dier. Er is zeer weinig tot geen verlies terwijl de stoffen welke bij fermentatie vrij

    zijn gekomen stimulerend werken bij mens, plant en dier. Dit zijn de z.g. pro-biotica. Deze stoffen vinden we o.a. in fermentatie producten als wijn, zuurkool, bier, tofoe etc.

    Rotting en fermenteren zijn concurrenten van elkaar als het om organisch materiaal gaat. Bij

    beide micro-organismen gemeenschappen gaat het om voedsel. Rottingsmicro-organismen kunnen

    slecht in de afscheidingsproducten van fermenterende micro-organismen leven en omgekeerd.

    Zo beschermen beide groepen als het ware hun eigen milieu.

    Het zal duidelijk zijn dat het in ons eigen belang is om de fermenterende micro-organsimen de

    omzetting van organisch materiaal voor ons te laten verzorgen. We verliezen zo weinig tot geen

    energie en er worden voor ons en ons milieu gunstige bijproducten gevormd de z.g. pro-biotica.

     

    2. Het dominantie principe

    Het dominantie principe werkt als volgt. Algemeen komen 3 soorten micro-organismen voor:

    • de afbrekende

    • de opportunisten (volgelingen)

    • de opbouwende

    De opportunisten zijn de grootste groep. Zij volgen die groep die in het systeem overheersend

    zijn. Indien dus de afbrekende micro-organismen de overhand krijgen zullen de opportunisten

    deze processen volgen en ontstaat er dus een klimaat waarin de afbraak overheerst. Indien de

    opbouwende micro-organismen de overhand krijgen zullen de opportunisten de opbouwende

    processen volgen en ontstaat er dus een klimaat waarin de opbouw overheerst. Welke soort van

    micro-organismen gaat overheersen hangt af van het milieu waarin zij leven.

    In de huidige tuinbouw creëren we door het overmatige gebruik van, kunstmeststoffen en chemische

    bestrijdingsmiddelen een milieu waarin de afbrekende micro-organismen gaan overheersen

    waardoor allerlei ziekten zich kunnen blijven ontwikkelen.

     

    Toepassingen Effectieve Micro-organismen

    Met behulp van EM kunnen nog andere voor de land- en tuinbouw waardevolle producten worden

    gemaakt, te weten: EM-A (geactiveerde EM-1), en in onze toepassing “Paardenmest Bokashi “ (gefermenteerd organisch materiaal). Deze producten zijn zeer effectief voor een gezonde plantengroei.

     

    Bokashi

    Samenstelling

    Bokashi bestaat uit een mengsel van minimaal drie organische materialen, die met behulp van

    EM worden gefermenteerd. De organische middelen worden zonder zuurstof (anaëroob) verpakt

    zo kan er een fermentatieproces plaatsvinden waarbij vele stofwisselingsproducten van

    micro-organismen worden gevormd. Alle organische (rest)stoffen kunnen worden gebruikt voor

    deze fermentatie. Net als bij zuurkool behoudt de Bokashi zijn voedingswaarde door de fermentatie.

    Zie hier in voorgaande blog i.v.b.m. de samenstelling van de paardenmest Bokashi.

    De hoeveelheid water hangt af van de vochtigheid van de gebruikte materialen. Het drogestofgehalte

    mag niet hoger zijn dan 35 %. Dit is als volgt te controleren, wanneer men de kant

    en klare Bokashi in de hand samenknijpt, mag deze kluit niet uiteen vallen en er mag geen vocht

    uit sijpelen.

    Werking van Bokashi

    Bokashi is een voedingsbron voor de in de bodem te enten micro-organismen. Het is de bedoeling

    dat deze zich definitief in de bodem kunnen vestigen, zich vermeerderen en daardoor domineren

    over de aanwezige ongewenste micro-organismen. De neutrale groep micro-organismen

    die in een ziekteverwekkende bodem de zijde kozen van de tot dan toe overheersende ongewenste

    micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de EM effectieve en nuttige micro-organismen.

    Op deze wijze wordt een ziekteverwekkende bodem een ziekteonderdrukkende bodem.

    De positieve micro-organismen produceren bovendien uit de Bokashi waardevolle voedingsstoffen

    voor het gewas, waaronder bioactieve stoffen, zoals natuurlijke plantstimulerende stoffen,

    vitaminen, en aminozuren. Deze symbiose, het samenleven tussen plant en bodemflora, is het

    meest natuurlijke proces in een bodem. De land- en tuinbouw kan op geen enkele andere

    manier, meer profijt uit de bodem halen.

     

    In een volgende blog kan u meer info verwachten betreffende de andere toegevoegde natuurlijke stoffen.

     

    Tot dan!

     

    Horsepartnership.w



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    BODEMGESTELD IS IN DE LAATSTE 50 JAREN STERK ACHTERUIT GEGAAN !!
    Ideale KOOLSTOF(C) / STIKSTOF (N)verhouding
    Effectieve micro-organismen (EM)
    ZEESCHELPENKALK
    KLEIMINERALEN
    VULKAMIN - OERGESTEENTE

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!