Inleiding
In sommige landen laten voedselhygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen over. Ons huishouden is vaak zo steriel dat we al snel ziek worden van de eerste de beste bacterie, we zijn niets gewent. Al ben je nog zo voorzichtig, soms kunt je niet voorkomen dat je ziek wordt. Sommige dingen wordt je echt ziek van maar een beetje gewenning laat ons wel beter tegen de standaard bacteriën kunnen. Op een langere reis krijg je altijd last van diaree in verschillende soorten en maten. Op het laatst wordt je er ook minder ziek van terwijl je in het begin met dezelfde diaree op je bed moet blijven kun je later er gewoon mee doorfietsen en wat vaker stoppen. Met koorts, bloed of hele vreemde kleuren wel een dokter raadplegen. De lokale doktoren weten vaak het beste welke beestjes ronddwarrelen en welke medicijnen geschikt zijn. Veel had ik aan het boekje "medisch handboek voor de wereldreiziger"echt een aanrader.
Voorkomen is altijd het beste maar niet altijd haalbaar. Probeer in achtte nemen
Eet geen rauwe groenten en fruit, tenzij deze zijn gewassen met gesteriliseerd of mineraalwater.
Eet alleen fruit dat je zelf heeft geschild.
Eet liever niets wat een verhoogd risico met zich meebrengt, zoals schelp- en schaaldieren en vlees dat niet door en door gaar is.
Drink geen ongepasteuriseerde melk of yoghurt.
Drink alleen mineraalwater (let erop dat de fles niet eerder is opengemaakt).
Gebruik geen ijsblokjes en eet geen ijs.
Gebruik mineraalwater bij het tanden poetsen.
Eet geen voedsel dat opnieuw is opgewarmd of dat al een tijdje heeft gestaan (bijna niet haalbaar in Verweggistan)
Als je in een restaurant gaat eten, zoek er dan een uit waar veel mensen zitten. De kans dat etenswaren daar lang blijven liggen, is kleiner.
Was altijd zorgvuldig de handen voordat je gaat eten of voedsel aanraakt en nadat u naar het toilet bent geweest. Handig zijn ook de desinfectie gels die je nu bij flessen kunt kopen bij de drogist
Hete thee en koffie, gezet met kokend water, zijn veilig.
Reizigersdiarree
Het is vrij normaal om in den vreemde last te krijgen van buikloop, misselijkheid en braken. Meestal komt dit gewoon doordat je andere dingen eet en drinkt dan je gewend bent. Soms zijn echter bacteriën als Salmonella of Escherichia coli de boosdoeners. Dat merk je wel door de koorts, gooi je fiets op een bus en ga naar de eerste de beste dokter in een iets groter dorp.
Doorgaans duurt echter de diarree maar een paar dagen en gaat vanzelf over. Enkele tips:
Fiets niet of rustiger en drink veel - gezuiverd - water.
Eet alleen milde spijzen als brood, gegrilde kip en witte rijst.
Door het eten van gekruide gerechten kunnen de klachten verergeren.
Gebruik een rehydratieoplossing (ORS) om de vochtbalans te herstellen (suiker met wat zout helpt ook).
Geen imodium oid. Het lichaam zegt dat het eruit moet, ga daar niet tegenin. Er zitten ziekte verwekkers in je lichaam en die moeten eruit.
Hoeveelheden pp pd
Deze hoeveel heden moeten aangepast worden aan je eigen behoefte. Hoe meer duursport hoe mee koolhydraten dus aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten.
|
19-50 jaar
|
51-70 jaar
|
70 jaar e.o
|
Groente
|
200 g
4 opschep-lepels
|
200 g
4 opschep-lepels
|
150 g
3 opschep-lepels
|
Fruit
|
200 g
2 stuks
|
200 g
2 stuks
|
200 g
2 stuks
|
Brood
|
210-245 g
6-7 sneetjes
|
175-210 g
5-6 sneetjes
|
140-175 g
4-5 sneetjes
|
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten
|
200-250 g
4-5 aardappelen/ op-
scheplepels
|
150-200 g
3-4 aardappelen/op-
scheplepels
|
100-200 g
2-4 aardappelen/op-scheplepels
|
Melk(producten)
|
450 ml
|
500 ml
|
650 ml
|
Kaas
|
1 ½ plak
(30 g)
|
1 ½ plak
(30 g)
|
1 plak
(20)
|
Vlees(waren), vis*, kip, eieren, vleesvervangers
|
100 - 125 g
|
100 - 125 g
|
100 - 125 g
|
Halvarine
|
30-35 g
5 g/sneetje
|
25-30 g
5 g/sneetje
|
20-25 g
5 g/sneetje
|
Bak-, braad- en frituurproducten, olie
|
15 g
1 eetlepel
|
15 g
1 eetlepel
|
15 g
1 eetlepel
|
Dranken (inclusief melk)
|
1 ½ -2 liter
|
1 ½ -2 liter
|
1 ½ -2 liter
|
|