Brugge-Moskou
Foto

Inhoud blog
  • Met de fiets naar Moskou in drie weken
  • Bijna juiste vertaling
  • Foto uit Poolse krant
  • Uit een Poolse krant
  • Walter Velle terug thuis

    alle foto's op: http://fotoalbum.seniorennet.be/bruggemoskou/bruggemoskou

    Zoeken in blog



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    met de fiets van Brugge naar Moskou
    13-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een uur later

    De Pools/Russische grens ligt op de tijdgrens.
    We verzetten ons uurwerk een uur later. Van 13:00 uur is het opeens 14:00 uurgeworden.
    Aan de Pools / Wit-Russische grens hebben we er twee uren over gedaan om alle formaliteiten rond te krijgen. Je loopt van het ene bureautje naar het andere. Je moet een ziekteverzekering kopen, papiertjes invullen , laten afstempelen en vooral : de dubbeltjes goed bijhouden. Over onze bagage en de cadeaus werd hoegenaamd niet moeilijk gedaan
                                                                                                  

    En dan arriveer je in Wit-Rusland. De andere wereld. Na de slechte wegen in Polen en de roekeloze kamikaze-chauffeurs, is het een zaligheid om over de kilometerslange, eenzame Wit-Russische wegen te rijden. Je komt er haast niemand tegen. Nu en dan rijd je door een dorpje en heel soms door een stadje. Daar hielden we dan nauwgezet onze snelheid in de gaten, want we waren verwittigd : de politie waakt. Wij vonden de natuur gewoonweg prachtig :  eindeloze vergezichten met heel veel vennen of uitgestrekte bossen met vooral de beroemde berkenbomen. Het leek ons dat het licht in Wit-Rusland heel anders is dan bij ons. Zoals daar het zonlicht de witte stammetjes van de berkenbomen oplichtte, hadden we nog nooit gezien.  En daarboven een strakblauwe hemel.

    Ondertussen hadden we telefonisch contact met onze gastvrouw, want jawel, onze GSM bleek daar wonderwel te werken.

    13-03-2010, 21:05 geschreven door charly

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de trein van Terespol naar Brest
    De grens met rusland Dan stoppen we op het laatste station voor de grens in het plaatsje Terespol. Hier komt de Poolse douane aan boord om de paspoorten te controleren. De trein staat intussen op een groot, maar volledig vervallen spoorwegemplacement met oude watertorens voor de in deze streek inmiddels afgeschafte stoomlocomotieven. Aan de oostelijke horizon zijn de wachttorens van de grenspolitie zichtbaar. Daar begint de voormalige Sovjet Unie, tegenwoordig Wit-Rusland.
    Na een poosje wachten rijden we langzaam richting grens. Deze wordt al snel zichtbaar dankzij de wachttorens en de vele rijen dikke prikkeldraadversperringen aan de overkant van de Bug, die de grensrivier tussen Polen en Witrusland vormt. Eenmaal over de rivier rijden we een tijdje langs de muren en prikkeldraadhekken, waarmee tientallen jaren de bevolking binnen de grenzen gehouden is. Ik durf bijna geen foto te maken als ik de zwaargewapende grenswachten zie patrouilleren.
    De trein stopt op een rangeerterrein in niemandsland en krijgt bezoek van de Russische douane. Ik ben benieuwd wat mij te wachten staat. Zou het nog net als vroeger gaan? Dan zouden ze een aardige klus hebben aan deze tot de nok toe volgestouwde trein.
    Het valt gelukkig mee. De jonge douanebeambte bladert rustig mijn paspoort door op zoek naar compromitterende visa, waarop hij mijn visum teruggeeft met nieuwe stempels en zowaar één van de foto's die ik voor het verkrijgen van het visum naar de Russische ambassade had gestuurd.
    We komen in het eerste Russische station aan. Het station van de stad Brest. De mensen hebben allemaal karrenvrachten bagage bij zich. Gewoon forenzenverkeer lijkt hier niet te bestaan. Het valt mij wel op dat de mensen er goed uitzien en modern gekleed gaan. Dit is waarschijnlijk het welvarendste deel van het voormalige Sovjet-Rijk.
    Al snel komt de trein met een rukje weer in beweging. Hij rijdt achteruit richting grens. De elektrische locomotief uit Polen heeft plaats gemaakt voor een donkergroene diesellocomotief van de Russische spoorwegen. Deze brengt ons naar een gebouw waar de wielstellen van de wagons verwisseld zullen worden. Dit in verband met de iets grotere spoorbreedte in Rusland.
    Het verwisselen van de treinwielenHet verwisselen van de wielen - ook de koppelingen worden verwisseld maar dat is een stuk eenvoudiger - kost nogal wat tijd. De wagons worden ontkoppeld en omhoog gevijzeld waarop aan een staalkabel de wielstellen eronder vandaan getrokken worden. Vervolgens arriveren de nieuwe wielstellen, waarop de hele handel weer kan zakken. Dan volgt het opnieuw aaneenkoppelen van de wagons, zodat weer de oorspronkelijke trein ontstaat. Boven de ramen, aan de wand van het wielengebouw is het woord vrede in vele talen afgebeeld. Niet in het Nederlands overigens. De opschriften zijn treffend, want van het gebouw heeft toch zeker ook een symbolische betekenis. De afwijkende spoorbreedte is indertijd ingevoerd om een militaire invasie over spoor te bemoeilijken. Een soort vredesoperatie dus, als je ver doordenkt.
    De koppelingen zijn verwisseld omdat in Duitsland en Polen niet met het Russische systeem van stugge koppelingen gereden mag worden. In West-Europa staan treinwagons verend met elkaar in verbinding, hetgeen het comfort zeker ten goede komt. In Rusland - en overigens ook in China - hebben de treinstellen stugge koppelingen die weliswaar goedkoop in onderhoud zijn, maar die bij elke snelheidsverandering de hele trein door elkaar laten schudden.
    Inmiddels is het bijna kwart voor vijf. Dreunend en schuddend sukkelen we weer terug naar het station van Brest, waar heel kort gestopt wordt. Na het aankoppelen van een elektrische locomotief zet de trein zich in beweging en wordt de reis voortgezet. Moskou is nog ver. Als alles volgens plan verloopt hebben we nog zo'n negentien uur treinen voor de boeg.
    Wit-Rusland (Bela Russkaya) glijdt voorbij. We zijn vijf over vijf vertrokken vanaf het grensstation. Witrusland lijkt aanvankelijk wat op Nederland. Eindeloze groene vlakten met grazende zwart/witte koeien. Alleen groeien er meer berkenbomen. Een ander verschil is de dakbedekking. Vrijwel alle huizen hebben hier een dak van golfplaten. Dat zal wel meer economische dan architectonische motieven hebben.
    Opmerkelijk is weer de eenheid in verscheidenheid voor wat auto's betreft. Alleen hebben de Poolse Fiatjes 126 nu plaats gemaakt voor de aloude en vertrouwde Lada. Ruslands volkswagentje. Bebouwing is erg schaars in deze contreien. Heel af en toe een boerderij. De dorpen liggen hier al kilometers uit elkaar, terwijl dit nog een redelijk dicht bevolkt gedeelte van het GOS is. De schaarse huizen doen Scandinavisch aan.

    13-03-2010, 20:54 geschreven door charly

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    12-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zachtglooiend parcours
    Klik op de afbeelding om de link te volgen VanSiedlce naar de grenspost vanTerespol is het ongeveer 90 kilometer ver.
    Het parcours is zacht glooiend landbouwgebied met hier en daar een dorp of woongemeenschap.
    Het ganse trajekt wordt verreden op weg 698 tot aan Terespol.
    De perselen zijn versnipperd in kleine stukken in tegenstelling met de grote stukken landbouwgrond van de kolchozen die we de dagen erna zullen ontdekken.
    Of het lang zal duren aan de beide grensposten weet ik niet. Sommigen beweren dat het met de fiets geen groot probleem is maar een bende van 20 personen en een begeleidende camionette is iets anders. Nu, we hebben alle tijd, we moeten die dag maar 100 kilometer overbruggen.

    12-03-2010, 17:24 geschreven door charly

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ktrak
    Een keertje gaan fietsen in de sneeuw?
    Ga maar eens kijken: http://www.youtube.com/watch?v=HP4VwaD7rd4

    11-03-2010, 18:59 geschreven door charly

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verborgen armoede

     Het gaat in Belarus economisch wat beter, maar op het platteland is er geen vooruitgang. De mensen leven er nog steeds uitzichtloos, allemaal even arm. Wel worden er kleine stenenhuisjes gebouwd in de dorpen, zodat de jeugd niet naar de grote stad trekt maar er blijft wonen en als er werk is blijft werken. In de grote stad heerst veel verborgen armoede omdat er ook geen werk is.

    We moeten in Belarus met Belarussische roebels betalen waarvan de waarde steeds verschillend is zoals bv in april 2003 was 1 Euro 2150 roebel, en in april 2007 was 1 Euro 2910 roebel, en op 3 november 2007 was 1 Euro 3100 roebel.
    U kunt nu zien dat alles voor de mensen erg duur wordt, een winterjas kost ± € 100.00 een paar goede schoenen ± € 50.00.

    De arbeiders verdienen ±310.000 roebel ( €100.00) en een leraar op school ±600.000 roebel.

    Hierbij een lijst met de dagelijkse boodschappen (prijzen van februari 2008):

    Bloem 1 kg 2200-3000 roebel Eieren (10 st.) 2800-4000 roebel
    Bruin brood 1200-2500 roebel Varkensvlees 1 kg 15000-18000 roebel
    Wit brood 2300-4000 roebel Rundvlees 1 kg 13000-17000 roebel
    Macaroni 1 kg 2300-3800 roebel Kaas 1 kg 10610- 12760 roebel
    Suiker 1 kg 1980-2400 roebel Rijst 1 kg 2400-3000 roebel
    Melk 1 liter 1040-2500 roebel Boter 200 gr 1910-2320 roebel
    Aardappels 1 kg 1000 roebel Wortelen 1 kg 900-1200 roebel
    Uien 1 kg 1500-1700 roebel Sla-olie 1 liter 5130-5600 roebel

    De oudere mensen die een pensioen hebben ( tussen de 200.000 en de 300.000 roebel ) betalen ongeveer de helft voor woonlasten.

    Verkopers aan de snelweg in Belarus
    De mensen in de dorpen hebben zelf een tuin bij huis en verbouwen veel aardappels en diverse soorten kool. De mensen in de grote steden die geen tuin hebben moeten alles kopen en hebben het zeer moeilijk, er is dan ook veel verborgen armoede.

    11-03-2010, 18:03 geschreven door charly

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rit 11
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 25 aug. Woensdag: Siedlce-Mordy-Wojnow-Losice-Chtycze-Luzki-Rudka wolka Nopsowska-Konstantynow-Janow Podlaski-Werchlis-Blonie-Zaczopki-Krzyczew-Neple-Terespol(100 km)-Brest(Wit-Rusland).

    10-03-2010, 23:20 geschreven door charly

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een mondje Pools
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
                                        POOLS                                         UITSPRAAK                                                           NEDERLANDS
    na nie mowie po polsku na njee moevje po polskoe ik spreek geen pools
    Pan pan mijnheer
    Pani paani mevrouw
    tak tak ja
    nie njee neen
    no nic no nits niets, nikske
    na pewno na pevno zeker
    wlasnie vwasnjee precies!
    oczywiscie ostjevistje natuurlijk
    a moze byc a mozje bitsj misschien, het zou kunnen
    mniej wiecej mnjej vijentsej min of meer
    chyba tak chiba tak dat zal wel, ja ja
    nie mozna njee mozjna dat kan niet
    nie wiem njee vjem ik weet het niet
    nie wolno njee volno dat mag niet
    tak (nie) jest tak (njee) jest zo is het (niet)
    to (nie) prawda to (njee) pravda dat is (niet) waar, dat is (niet) juist
    (nie) zgoda (njee) zgoda ik ga (niet) akkoord
    pan sie myli pan sjen miwi  u vergist zich
    prosze (bardzo) prosje (bardzo) alstublieft (meer nadruk)
    przepraszam pzjepra-sjam excuseer me (vooraf)
    jest mi przykro jest mi psjikro het spijt me, sorry (nadien)
    nie szkodzi njee szkod-zji geen erg (antwoord op excuus)
    na zdrowie nazdrovje gezondheid, proost
    smacznego schmatsjnego smakelijk
    do widzenia do vidzenja tot ziens
    dziekuje dzjenkoeje dank u wel
    dzien dobry dzjenn dobri goedendag, goedemorgen
    dobry wieczor dobri vjetzjoer goedenavond
    dobra noc dobra nots goedenacht
    bardzo mi wilo bardzo mi miwo prettige kennismaking
    jak sie masz? jak sjen masj? hoe gaat het?
    (bardzo) dobre, dobce (bardzo) dobre, dobce (heel) goed
    doskonale doskonawe uitsteken
    wlaz vwasj kom erin, kom erbij (dialect)
    wszyscy razem vsji-tsje razem allemaal samen
    Jestem zmeczony (a) jestem zmentchoni (a) ik ben moe (vrouwelijk)
    Jestem glodny (a) jestem gwodni (a) ik heb honger (vrouwelijk)
    Jestem spragniony (a) jestem spragnioni (a) ik heb dorst (vrouwelijk)
    cos do picia tsosj do pitsja iets om te drinken
    woda voda water
    piwo pivo bier
    kawa kava koffie
    herbata herbata thee
    lemoniada lemonjada limonade
    mleko mleko melk
    cos do jescia tsosj do jestsja iets om te eten
    chleb chleb brood
    maslo maswo boter
    cukier soekjes suiker
    szynka sjinka hesp
    ser ser kaas
    mieso mjenso vlees
    ryba riba vis
    ile to kosztuje ? ile to kosjtoeje ? hoeveel kost dat ?
    ja place ja pwatse ik betaal
    chwilezke chvilezj-ke ogenblikje, momentje
    uwazaj uvazjaj opgelet (opletten!)
    Co ? tso ? wat is er ?
    Co mowi ? tso movi ? wat zegt hij/zij ?
    Co jeszcze ? tso jesjtsje ? wat nog, wat verder ?
    Co mama robic ? tso mam robitsj ? wat moet ik doen ?
    Co to jest ? tso to jest ? wat is dat ?
    na lewo, na prawodo na levo, na pravo naar links, naar rechts
    do domu, do hotelu do domu, do hotelu naar huis, naar het hotel
    ulica ulitsa straat
    rynek rinek (markt)plein
    kosciol kostchioew kerk
    jeden raz jeden raz één keer
    jeszcze nie jestsje njee nog niet
    jeszcze raz ! jestsje raz nog eens !
    teraz terras nu
    pozniej pozjnjeej later
    wczoray vetsjoeraj gisteren
    dzisiaj dzisiaj vandag
    jutro jutro lmorgen
    nigdy nigde nooit
    zawsze zaf-sje altijd
    znowu znovoe opnieuw, weerom
    rano raano vroeg, 's ochtends
    wieczorem vjietsjo-rem 's avonds


    POOLS UITSPRAAK
    0        zero                               zero                                  
    1 jeden, raz je-den
    2 dwa dva
    3 trzy tzy
    4 cztery tsjte-ry
    5 piec pjentsj
    6 szesc szeisjitsj
    7 siedem sje-dem
    8 osiem o-sjem
    9 dziewiec dze-vjentsj
    10 dziesiec dze-sjentsj
    11 jedenascie jedenasj-tsje
    12 dwanascie dvanasj-tsje
    13 trzynascie tzynasj-tsje
    14 czternascie tsjternasj-tsje
    15 pietnascie pjentnasj-tsje
    16 szesnascie szesnasj-tsje
    17 siedemnascie sjedemnasj-tsje
    18 osiemnascie osjemnasj-tsje
    19 dziewietnascie dzevjentnasj-tsje
    20 dwadziescia dvadzesj-tsja
    21 dwadziescia jeden dvadzesj-tsja je-den
    22 dwadziescia dwa dvadzesj-tsja dwa
    23 dwadziescia trzy dvadzesj-tsja tzy
    24 dwadziescia cztery dvadzesj-tsja tsjte-ry
    25 dwadziescia piec dvadzesj-tsja pjentsj
    30 tzydziesci tzydzjeesj-tsji
    40 czterdziesci tsjterdzjeesj-tsji
    50 piecdziesiat pjen'dzjee-sjont
    60 szescdziesiat szeisjtsjdzjee-sjont
    70 siedemdziesiat sjedemdzjee-sjont
    80 osiemdziesiat osjemdzjee-sjont
    90 dziewiecdziesiat dzevjentsjdzjee-sjont
    100 sto sto
    200 dwiescie dvjesj-tsje
    300 trzysta tzysta
    400 czterysta tsjtery-sta
    500 piescet pjentsj-set
    600 szescset szeisjtsj-set
    700 siedemset sjedem-set
    800 osiemset osjem-set
    900 dziewiecset dzevjentsj-set
    1.000 tysiac tysj-onts
    2.000 dwa tysiace dva tysj-ontsy
    100.000 sto mil sto mil
    1.000.000 milion mil-jon

    09-03-2010, 23:14 geschreven door charly

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    08-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Korte rit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van warchouw tot Siedlce is het maar 110 kilometer.
    Meestal vlak en weinig bewoond. Het verlaten van de Poolse hoofdstad zal tijd vragen.
    Drukke grote wegen met veel kruispunten zullen de nodige konsentratie vragen.
    Siedlce is een redelijk grote stad van 77.000 inwoners.

    08-03-2010, 23:00 geschreven door charly

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!