Walter Velle (64) toont ons trots zijn wielertruitje waarmee hij straks naar Moskou fietst. Op het truitje staan verschillende steden waarlangs hij zal fietsen én een afbeelding van het Belfort in Brugge en het Kremlin in Moskou.

‘Dat wordt een mooi aandenken voor achteraf, maar eerst zal het truitje wat zweet moeten opvangen', lacht Walter. Op 15 augustus start zijn fietstocht met achttien andere wielertoeristen uit de provincie in Brugge. De Gistelnaar is niet aan zijn proefstuk toe. ‘Ik heb al doorheen heel Europa gefietst. Mijn eerste fietstocht was naar Compostella, een reis die ik een jaar later ook te voet aflegde. Verder fietste ik naar Rome via tien andere landen en belandde ik ook in Noorwegen, Denemarken en Zweden. Pas twee jaar geleden trok ik voor het eerst buiten Europa. Ik heb zeven weken lang Vietnam verkend tijdens een trektocht met rugzak. Het was een onvergetelijke ervaring die ik samen met negen andere avonturiers en een tolk realiseerde', vertelt Walter.

‘Eigenlijk had ik mezelf voorgenomen om nooit meer deel te nemen aan buitenlandse fietstochten. Ik had de fiets aan de kant gezet en wou me vooral focussen op wandelen en lopen. Maar toen ik de uitnodiging van ‘Monsieur Mont Ventoux' Robert Hurtecant met het programma van Brugge-Moskou in handen kreeg, heb ik geen moment getwijfeld. Ik heb het mijn vrouw 's avonds gevraagd of ik mocht deelnemen, maar ze had gelijk toen ze opmerkte dat ik mij wellicht al had ingeschreven', lacht Walter, die al volop aan het trainen is. ‘Ik heb de fiets onmiddellijk van stal gehaald en fiets sindsdien elke week zo'n 800 tot 1.000 kilometer. Om aan dergelijke fietstochten deel te nemen moet je conditioneel in orde zijn. De trip zal heel zwaar worden. We fietsen elke dag zo'n 150 tot 200 kilometer, achttien dagen op een rij zonder rustdag. Op 1 september moeten we na 3.000 kilometer fietsen Moskou bereiken en kunnen we drie dagen ter plaatse genieten. Het parcours en de hotels zijn al zo goed als uitgestippeld. Enkel in Wit-Rusland zijn er nog wat problemen, want bij gebrek aan fietspaden moeten we daar op de autosnelweg rijden. De plaatselijke consul kijkt momenteel om politiebegeleiding te krijgen'.