Inhoud blog
  • papalaarne
  • Wie zijn die mannen?
  • Cursussen
  • Balthazar
  • Alvinne tripel
  • Alvinne extra
  • Alvinne bruin
  • Alvine blond
  • Einde
  • Positieve evaluatie
  • Spanning
  • Trappistenhuis
  • Gisttoevoeging
  • Waterproeven
  • Proeven
  • De kuisploeg
  • Hop
  • Hoptoevoeging 2
  • Hoptoevoeging
  • Frietjes 3
  • Frietjes 2
  • Frietjes 1
  • Filteren
  • Bakken vullen
  • Capsules op de flesjes
  • Op flessen trekken
  • Koffie
  • Stevige bodem
  • Mantepeirden
  • Mout
  • Mouttoevoeging 2
  • Mouttoevoeging
  • Vraagjes
  • Uitleg
  • Gebuur
  • Ingelmunster
  • Alvinne
    Hoofdpunten blog devrouwen
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    De Mannen 2005
    Brouwer voor één dag
    15-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Brouwer voor één dag.


    7 uur : vertrek uit Laarne naar de pico brouwerij : de Alvinne.

    Voor de jaaruitstap van de mannen werd dit jaar gekozen om het volledig brouwproces van een bier mee te maken. Op het vroege uur pikt Ivan ons op in Laarne (en Rik in Gent) om naar het West-Vlaamse Ingelmunster (zie bericht nr 2) te rijden, waar recent de picobrouwerij Alvinne opende. Amateurbrouwers Davy Spiessens, Glenn en Jeffry Castelein kiezen na anderhalf jaar proefbrouwen voor een meer professionele aanpak en zoeken ze naar een mogelijkheid om het Alvinne bier op ruimere schaal te brouwen.
    De naam Alvinne zinspeelt op de middelnederlandse alven en alvinnen die destijds als kwelgeesten rondhingen in de moerassen rond onder meer de kastelen van Ingelmunster en Zottegem. De alvinnen waren prachtige schoonheden die mensen in dromen verleiden en harten op hol deden slaan.
    Wil je die pittige blondjes in het naar het huis gaan ontmoeten, dan moet je enkele van die biertjes drinken (blond, bruin, extra,tripel, balthazar, .....).

     


    >> Reageer (2)
    16-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ingelmunster
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingelmunster

    Als niet gefusioneerde gemeente (ruim 16 km2) vindt u Ingelmunster terug in het zuiden van West-Vlaanderen.


     Steden zoals Tielt, Kortrijk en Roeselare liggen op ongeveer 10 km. Brugge vindt u op een halfuurtje rijden of zo'n 30 km.

    Ingelmunster maakt deel uit van het arrondissement Kortrijk-Roeselare-Tielt en rechtsgebied Kortrijk.

    De "Herte van Vlaanderen" of "Brigandsgemeente" is in vieren gedeeld door de rijksweg Kortrijk-Brugge van zuid naar noord en door het kanaal Roeselare-Leie van oost naar west.
    Dit kanaal vormt de scheidingslijn tussen de twee parochies: St. Amand en O.L. Vrouw.

    Ingelmunster vormt met zijn ruim 10.000 inwoners een dicht bevolkte gemeente. Een klein deel hiervan is werkzaam in de landbouwsector, de overgrote meerderheid is werkzaam in de KMO's ter plaatse of in de omgeving.

    >> Reageer (0)
    17-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebuur

    Het "brouwerijtje" zit in goed gezelschap want het ligt in de onmiddellijke omgeving van grote broer brouwerij Van Honsebrouck.

    In 1986 kocht de Belgische brouwerij Van Honsebrouck het kasteel van Ingelmunster. Volgens de overlevering werd er in dit kasteel rond de vijftiende eeuw zware bieren gebrouwen. Men besloot het rijke verleden van het kasteel te doen herleven met de introductie van Kasteelbier, een nobel bier met aristocratische allures. Een zwaar bier van hoge gisting met 11 vol.% alcohol.

    Naast het Kasteelbier wordt ook Brigand en St Louis gebrouwen en de specialiteiten : Vlaamsch Wit, K 8 en Bacchus.

    >> Reageer (0)
    18-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitleg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onmiddellijk na de aankomst en de kennismaking, wordt er al gestart!

    In de grote brouwketel staat het water al op te warmen dus valt er niet te treuzelen. Eén van de brouwers legt ons en de grote lijnen van het brouwprocédé uit.  Dit komt natuurlijk overeen met hetgeen we reeds in andere brouwerijen mochten horen, maar hier zullen we het stap voor stap meemaken en zelf doen.


    >> Reageer (0)
    19-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraagjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De brouwers zullen al vlug vast stellen dat ze met een geïnteresseerde groep te maken hebben.

    Iedereen heeft bijkomende vragen te stellen en hun uitleg wordt netjes genoteerd.

    Nu we weten wat ons te wachten staat, zullen we straks maar een stevig ontbijt nemen, zodat we de zware brouw- en proefkarwei goed overleven.


    >> Reageer (0)
    20-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mouttoevoeging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    8 uur : Er moet eerst een slagske gewerkt worden want de 120 kg mout (gekiemde gerst) dient in de 300 liter water gegoten te worden om dan onder continu roeren (gelukkig machinaal) op ongeveer 60° graden gebracht te worden  (de ideale plage schommelt tussen de 58° en 63°). Sterke mannen, zoals Johan en de brouwer zelf, offeren zich op om met de zakken te sleuren.
     


    >> Reageer (0)
    21-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mouttoevoeging 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ook Kris en Rik laten zich niet kennen en als volleerde "Dolle Brouwers" steken ze ook een serieuze hand toe.  Zo geraakt de totale hoeveelheid in de ketel en zal de water/mout combinatie verder opgewarmd worden.

    >> Reageer (0)
    22-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mout

    Mout

    Mout is een basisbestanddeel voor het brouwen van bier. Mout wordt gemaakt van brouwgerst. Onbewerkte gerst is namelijk niet geschikt voor het brouwen van bier. Het zetmeel, waar de gerst rijk aan is, kan niet door gist worden omgezet in alcohol. Gist kan namelijk alleen van suiker alcohol maken. Door gerst eerst te laten ontkiemen, worden enzymen in de gerstkorrel geproduceerd. Deze enzymen kunnen tijdens het maisproces gebruikt worden om het zetmeel om te zetten in suiker.

    De gerst kan niet direct na het oogsten verwerkt worden. Dit is een natuurlijk proces zodat de gerstekorrel pas in het voorjaar gaat ontkiemen. Na de rustperiode wordt de gerst geselecteerd op grootte, gewassen en geweekt. Het vochtgehalte van gerst ligt rond de 12 tot 16%. Door het weken kan de gerst water opnemen. Als het watergehalte rond de 40% ligt kan de gerst ontkiemen. Het laten ontkiemen van het gerst wordt ook wel
    mouten genoemd. Men stopt het kiemproces op het tijdstip, dat genoeg enzymen zijn vrijgemaakt en niet teveel zetmeel uit de korrel is verbruikt. Dit is na circa 7 tot 10 dagen en men noemt dit groenmout. Men stopt het kiemproces door het te verwarmen met hete lucht; ook wel eesten genoemd. Op grote geperforeerde platen wordt het groenmout uitgespreid. Vanaf onderen wordt lucht van een bepaalde temperatuur door de mout heen geblazen. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer wordt verhit, hoe donker het mout wordt. Men spreekt nu ook niet meer over groenmout, maar over mout. Afhankelijk van kleur of droogmethode worden ze naar soort ingedeeld.


    >> Reageer (0)
    23-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mantepeirden
    8u 30' : uitgebreid ontbijt met koffie en ontbijtkoeken, onder andere de typisch West-Vlaamse "mantepeirden" 


    Mantepeirden zijn "Sinterklaaskoeken". Het is het dialect voor "Sinterklaaspaarden" of MAN TE PAARD :  "Mantepeirden".  Het is een koffiekoek, in de vorm van een paard (zoals hierboven) of Piet of Sinterklaas, gebakken uit een zoet zacht deeg, genre sandwich. Ze bestaan in alle maten en gewichten en worden gegeten als ontbijt of tijdens de Sinterklaasperiode ook vaak 's avonds. Wij eten ze met een dikke laag boter ertussen, sommigen eten zefs kaas ertussen maar ik heb ze liever puur.  Meestal worden ze gegeten met warme chocolademelk. Het zijn dus buiten marsepein en chocolade ook snoepspecialiteiten rond Sinterklaas of Kerstmis. 

    >> Reageer (0)
    24-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stevige bodem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het ontbijt is lekker en terwijl de mout in het water van de brouwketel verder wordt opgewarmd, hebben voluit de tijd om van alles eens te proeven.

    Er zal geen excuus zijn om niet deel te nemen aan het "zware" werk dat zal volgen.

    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/04-09/04 2006
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005

    Hoofdpunten blog verjaardag
  • huiswaarts
  • Ronquières
  • laatste middagmaal
  • de groeve
  • Zondagmorgen
  • de derde avond
  • brouwerij Lefebvre
  • watermolens
  • biermuseum
  • taart en taartjes
  • mannenwandeling
  • lagunage
  • zaterdagmorgen
  • vrijdagavond
  • wandelingetje in Binche
  • carnaval van Binche
  • carnaval van bij ons
  • zuid-amerikaanse carnavals
  • maskers
  • naar Binche
  • ezelwandeling in het bos
  • ezel nummer twee
  • eerste ezel wordt ingespannen
  • ezels roskammen
  • vrijdagmorgen
  • godendrank
  • kwis
  • avondmaal
  • aankomst van de achterkomers
  • aankomst van de eerste groep
  • start van het weekend
  • ferme du planois
  • inleiding

    Gastenboek
  • Even op bezoek
  • hallo brouwer
  • op bezoek !
  • De mannenuitstap
  • miljaar

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!