VOS
Vos – vulpes vulpes – Red fox
De vos, ook wel bekend als de gewone of rode vos, is een van de grootste roofdieren uit de familie van de hondachtigen die nog in het wild voorkomen in de Benelux. Het is een uiterst intelligent dier met een enorm aanpassingsvermogen, waardoor hij zowel in dichte bossen als in de randen van drukke steden succesvol overleeft. Een volwassen vos heeft een schouderhoogte van 35 tot 40 centimeter. Het gewicht varieert meestal tussen de 5 en 14 kilo, waarbij mannetjes (rekels) gemiddeld iets zwaarder zijn dan vrouwtjes (moeren). Vossen zijn voornamelijk actief tijdens de schemering en 's nachts. Overdag trekken ze zich terug op een beschutte rustplaats, zoals in dichte struiken of in een ondergronds vossenhol.
Vos (Fotografie: Roger DAMEN)
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (MP4)
Klik daarna op de twee pijltjes onderaan rechts om beeldvullend te bekijken.





















