De stad Vaison-la-Romaine is één van de ‘plus Beaux Détours de France’(‘mooiste omwegen van Frankrijk’). Vaison-la-Romaine is beroemd vanwege zijn monumenten, die tot de mooiste van de Provence behoren.
Het uiterlijk van de stad weerspiegelt de vele gezichten die Vaison-la-Romaine heeft, ontstaan in de loop van een geschiedenis van 2000 jaar. De Romeinen veranderden Vaison-la-Romaine in een stralende stad. In de wijk la Villasse ontdekt u de sporen van de oude villa’s en thermen. Op de heuvel van Puymin staan openbare gebouwen, villa’s en een antiek theater met 6000 plaatsen. Of u nu met kinderen op vakantie bent in de Provence, met z’n tweeën of met vrienden, Vaison la Romaine is in elk geval een bezoek waard.
Met pleinen beschaduwd door platanen, verfrissende fonteinen, winkelstraatjes, de uitnodigende terrassen van cafés en restaurants en natuurlijk een bijzondere markt met Zuid-Franse kleuren en smaken, heeft Vaison-la-Romaine alle charmes van een authentieke Provençaalse stad.
24-04-2019 om 16:52
geschreven door julie (Arlette)
Het dorp Vallon-Pont-d’Arc (met ca. 2000 inwoners) is een drukke toeristenplaats en staat bekend om zijn natuurlijke boogbrug over de Ardèche, de Pont d'Arc en om de bijzondere grotte chauvet . Het dorp is het begin van de 38 km lange weg die door en langs de beroemde kloof van de Ardèche, de Gorges de l' ardèche, loopt.
Tip: doe hier je inkopen voor bijvoorbeeld een heerlijke picknick, want onderweg kun je de eerstvolgende 38 km niets meer inslaan. Zorg ook voor voldoende benzine en contant geld.
Gorges de l’Ardèche
De Gorges de l’Ardèche is één van de bekendste bezienswaardigheden van de zuid-Franse streek. De kloof van tientallen kilometers lang, die ook wel de Grand Canyon van Frankrijk wordt genoemd, loopt van Vallon-Pont-d’Arc tot aan Saint-Martin-d’Ardèche en slingert sierlijk door het landschap. Het dal van de kloof bestaat voor een groot deel uit indrukwekkende kalkstenen rotsformaties van tientallen meters hoog.
Pont d’Arc
21-04-2019 om 17:32
geschreven door julie (Arlette)
In de loop der jaren zijn veel non-religieuze culturele elementen (zoals de paashaas, paaseieren en paasvuur) toegevoegd aan het paasfeest, waardoor het ook een belangrijk seculier feest is geworden. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beide dagen worden wel afzonderlijk eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag genoemd.
Het christelijke Pasen verwijst ook naar de vijftig dagen durende periode van het kerkelijke jaar vanaf het paasfeest tot Pinksteren. De periode van het paasfeest tot Hemelvaartsdag duurt veertig dagen. Katholieken mogen gedurende de vijftig dagen durende periode hun jaarlijkse paasplicht vervullen
20-04-2019 om 18:12
geschreven door julie (Arlette)
Het ei en de paashaas symboliseren vruchtbaarheid en nieuw leven. In veel landen worden op 1e of 2e paasdag paasvuren ontstoken. Net als veel andere gebruiken bij andere christelijke en katholieke feesten stammen deze paasvuren af van heidense gebruiken. Vuur, rook en as zouden zorgen voor vruchtbaarheid. Deze gebruiken uit de oudsaksische godsdienst en germaanse mythologie werden gekatholiseerd, uitbannen en verbieden was te moeilijk. Heidense feesten dus gedogen en/of opnemen in het katholieke geloof. Op deze manier werd het katholieke geloof gemakkelijker verspreid onder de heidenen.
11-04-2019 om 16:36
geschreven door julie (Arlette)
Er is in de eerste eeuwen na de dood van Christus heel lang geruzied over de exacte Paasdatum. Dat leidde zelfs tot excommunicaties. Het Concilie van Nicea bracht in 325 licht in de duisternis. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de
Nu is er een probleem. Want de kerkvaders konden in 325 niet vermoeden dat de astronomische lente niet altijd valt op 21 maart. Ook het exact bepalen van het moment van volle maan is geen sinecure. Daarom werd afgesproken dat voor de kerk de astronomische lente altijd begint op 21 maart, en dat de maanfasen zich herhalen om de 19 jaar.
De kerkelijke overheden wilden namelijk niet afhankelijk zijn van de astronomen. Er werd een formule opgesteld om de paasdatum te berekenen, die redelijk overeenkomt met de werkelijke maan, maar toch in een aantal gevallen een andere datum geeft. De werkelijke positie van de maan is immers heel erg ingewikkeld, als gevolg van alle storingen door alle planeten.
08-04-2019 om 16:03
geschreven door julie (Arlette)