Gratis software voor uw PC
Inhoud blog
  • Spyaxe
  • Phishing
  • Een backup maken van de bijzonderste bestanden
  • Nieuw virus Mitglieder verspreidt zich snel over de hele wereld
  • Iets over HOAX
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Inhoud blog
  • Spyaxe
  • Phishing
  • Een backup maken van de bijzonderste bestanden
  • Nieuw virus Mitglieder verspreidt zich snel over de hele wereld
  • Iets over HOAX
  • Spyspotter
  • Veiligheid van Browsers
  • Vakantie
  • Naomi Campbell - allen er naar toe! Vooral de mannen.
  • Spam zo veel mogelijk vermijden met Mailwasher
    Veel oplossingen zonder te betalen!
    18-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiligheid van de PC : gratis software (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    • Firewall

    Een firewall (brandveilige of brandwerende muur) op een PC is al veel minder evident dan een anti virus programma. Op seniorennet komt men nog heel veel surfers met infecties tegen die geen firewall hebben.  En nochtans is het een absolute noodzakelijkheid. Een firewall zal uw PC beschermen tegen ongewild verkeer dat uw PC wil binnenkomen, en zal ook ongewild verkeer naar buiten tegenhouden. Met een firewall kun je hackers buiten houden en kun je allerlei programma’s (waaronder software van veel marketingfirma’s)  beletten om informatie over uw surfgedrag naar buiten te brengen. Ik vergelijk graag een firewall met een bewakingsdienst die de poorten van uw huis in het oog houdt, en die enkel maar binnen laat degenen die toestemming hebben. Ziet die bewakingsfirma iemand naar buiten lopen die het eigenlijk niet mag dan zal die bewakingsfirma optreden. Maar die bewakingsfirma moet uiteraard instructies krijgen van de eigenaar van het huis. Wie mag er binnen en wie mag er buiten? Dat moet u zelf als PC-gebruiker bepalen en aan uw firewall wijsmaken. Het is moeilijk om een standaardlijst op te stellen voor alle PC’s, die lijst zal afhankelijk zijn van de toepassingen die je op de PC draait. Het is duidelijk dat bijvoorbeeld een anti virus programma regelmatig moet gaan kijken naar buiten of er nieuwe virussen zijn, en als ze er zijn moeten die nieuwe virusdefinities naar binnen worden gebracht. Indien uw browser Internet Explorer of Firefox geen toelating heeft om naar buiten te gaan kun je gewoon niet op het net. Regelmatig moet uw Windows gaan zien of er al dan niet bijwerkingen zijn, en ze eventueel binnen halen. Zo kan men nog een tijdje doorgaan. Maar eens die lijst is vastgelegd moet daar bijna  niets meer aan gewijzigd worden. Uw firewall moet dan ook niet alle dagen worden bijgewerkt zoals de virusdefinities.De moeilijkheid is dan ook gedurende een paar dagen om te beslissen wie binnen mag en naar buiten. Voor sommige programma's is dat evident, aarzel niet om hulp te vragen op seniorennet of te kijken via google indien je aarzelt. Maar laat niet iedereen zo maar binnen, dan heeft een firewall geen enkele zin.

    Wie ondertussen Windows XP SP2 heeft geïnstalleerd weet wel dat SP2 ook een firewall heeft, maar het is helaas een firewall die enkel in één richting werkt, die kijkt enkel naar het inkomend verkeer. Dan hoor ik regelmatig zeggen : als er niets abnormaals binnen geraakt, kan er ook niets slechts naar buiten. Daarmee ben ik het niet helemaal eens. Om te beginnen zijn er altijd die door de mazen van het net glippen, soms zijn hackers slimmer dan de makers van firewalls. Vaak worden er programma’s op uw PC gezet zonder dat je het weet. Ik geef graag het voorbeeld van C-dilla. Wie bijvoorbeeld sommige legale programma’s met betrekking tot muziek installeert krijgt er regelmatig ook C-Dilla bij, en zonder dat je het beseft. Dit programma gaat bijvoorbeeld na welke Cd’s er op uw PC worden gekopieerd en welke muziek je (illegaal) download van het net. En die activiteiten worden dan door C-dilla naar buiten gerapporteerd. Op zich heb ik er geen probleem mee dat er illegale praktijken worden gesignaleerd, maar ik vind het ook illegaal als men zo maar programma’s installeert zonder dat je akkoord bent. Het is zonder twijfel beter een firewall te hebben die in de twee richtingen werkt, je behoudt dan de volledige kontrole over de PC. En het kan.

    De eigenlijke programma’s dan: u kunt ze vinden onder de rubriek Veiligheid  via http://home.versateladsl.be/vt632929

    o       Sygate firewall : dit is mijn persoonlijke favoriet, en Sygate wordt ook op vele fora als uitstekend omschreven. Dit is echt wel een trouwe soldaat, houdt de wacht vanaf dat de je PC start totdat je stopt. Slaat nu en dan eens alarm om te zeggen dat er iemand is komen kijken aan de poorten van de PC, maar heeft bij mij nog nooit iemand binnen gelaten die het niet mocht. Het enige nadeel is dat Sygate Engelstalig is en dat ik tot hiertoe nog geen Nederlandstalige handleiding heb gevonden. Het zal dus voor sommigen even sukkelen zijn om hem perfect geïnstalleerd te krijgen.

    o       ZoneAlarm krijgt ook veel goede punten, is volgens velen eenvoudig om te installeren, en er bestaat een Nederlandstalige handleiding

    Wordt vervolgd. Er is nog veel werk aan!

     

    18-09-2005, 21:32 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    17-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiligheid van de PC : gratis software (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Alle gratis software hier vermeld  kan gevonden worden via http://home.versateladsl.be/vt632929

    Gratis software heeft meestal wat minder mogelijkheden dan software die je moet betalen, maar over het algemeen doet gratis software het voortreffelijk. Laat u wel leiden in uw keus door mensen die de software al gebruiken, of ga eens een kijkje nemen op een aantal fora waar er over die zaken wordt gedebatteerd. De voornaamste moeilijkheid met gratis software is vaak nog dat er slechts een Engelstalige versie van beschikbaar is, en dat kan voor sommigen een drempel zijn. Probeer in dat geval een Nederlandstalige handleiding te vinden.

    Wat je om te beginnen zeker niet mag  nalaten is de aangekondigde bijwerkingen van Windows te installeren. Deze bijwerkingen bevatten vaak programma’s om de veiligheidslekken in Windows te dichten. En van deze veiligheidslekken profiteren de makers van virussen en andere rommel  om van alles binnen te smokkelen. Noteer dat die bijwerkingen nooit worden aangekondigd door Microsoft met een e-mail : de bijwerkingen worden steeds automatisch aangekondigd op uw PC via een windows-programma dat op uw PC staat, en dat regelmatig op zoek gaat naar nieuwe bijwerkingen. Indien een bijwerking aangekondigd wordt door middel van een e-mail gaat het bijna zeker om een virus of spyware. Weet ook dat sinds enkele maanden nog slechts de wettelijke exemplaren van Windows kunnen bijgewerkt worden. Dit wordt  door Microsoft getest alvorens bijwerkingen te installeren. Men kan ook zelf op zoek gaan naar updates, maar eerlijk gezegd heb ik daar eerder slechte ervaringen mee : men wordt natuurlijk geleid naar een site van Microsoft en die site wil enkel maar open gaan met de browser van Microsoft (Internet Explorer). Bovendien word je dan nog verplicht om eerst een activeX element te downloaden. Gewoon wachten tot de bijwerking daar is lijkt mij nog het beste.

    De eigenlijke software dan.

    1. anti virus programma

    Iedereen weet ondertussen wel dat er op elke computer een goed anti virus programma moet staan. Meestal staat zo’n programma er op als je de PC aankoopt. Als dat een betalend programma is zoals Norton, McAfee, Kaspersky, … dan moet je van uw verkoper eisen dat de Cd-rom waarop dat programma staat mee geleverd wordt. Zo ben je zeker dat het een legaal aangekochte versie is en kun je het programma herinstalleren in geval van problemen allerhande. Na een tijdje is de licentie wel afgelopen en dan moet je betalen om verder de nieuwe virusdefinities te krijgen. En zonder nieuwe virusdefinities is uw anti virus programma’s niets meer waard. Er komen namelijk bijna dagelijks nieuwe virussen bij en het is dus absoluut noodzakelijk nieuwe virusdefinities te hebben minstens een paar keer per week. Als er op de PC geen anti virus programma staat of als je niet verder wenst te betalen voor de nieuwe virusdefinities dan zijn er voldoende gratis alternatieven. Noteer dat het meestal verkeerd loopt als er twee anti virus programma’s op de PC staan, ze maken vaak ruzie! Ik heb al vaak de vraag gehoord of gelezen : wat is het beste AV programma. Daarop is moeilijk een antwoord te geven. Dan zou je ze gedurende lange tijd allemaal moeten testen in dezelfde omstandigheden, en dat is bijna niet te doen. Ik kan u  twee gratis AV programma’s aanraden, gewoon omdat ik daarover heel veel goede dingen heb gehoord en gelezen. Je vindt beide programma’s via http://home.versateladsl.be/vt632929

    o       AVG Free 7.0.344 : AVG is een gratis virusscanner die uw pc constant bewaakt en ook uw mail scant op virussen. U kunt instellen dat AVG elke dag controleert of er, eveneens gratis, updates zijn (er komen dagelijks nieuwe virussen bij dus uw virusscanner moet ook steeds geüpdate worden anders kan hij de virussen niet meer vangen). Gratis en gebruikersvriendelijk. (bron is http://www.gratissoftwaresite.nl/vena.php#14 ) . Op mijn site staat ook een link naar een Nederlandstalige handleiding.

    o   Avast! 4 Home Edition : hier heb ik geaarzeld tussen Avast en AntiVir, ten slotte koos ik voor Avast omdat je dat programma ook in het Nederlands kunt installeren, en dat kan voor sommigen een voordeel zijn.

    Persoonlijk zou ik kiezen voor AVG.

    Zoals reeds gezegd zet je beter geen twee AV programma’s op de PC. Wat je wel kunt doen is zo nu en dan eens een on-line virusscan uitvoeren door één van de mogelijkheden die je vind op http://home.versateladsl.be/vt632929 .

    Wordt uiteraard vervolgd!
    En dank aan aan allen die al eens komen kijken zijn op mijn blog, en vooral een vriendelijk woordje hebben toegevoegd in het ganstenboek.

     

    17-09-2005, 20:40 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    16-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiligheid van de PC - de gebruiker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Soms hoor je allerlei verhalen over virussen die gegevens of programma’s van een harde schijf verwijderen, of met de centen op uw bankrekening gaan lopen, of over spyware die gebruik maakt van uw telefoonlijn om dure gesprekken op uw kosten te voeren. Dat kan allemaal wel eens gebeuren, maar ik wens dit toch even te relativeren. Het is bekend dat op dit ogenblik slechts één persoon in België werd opgelicht omdat hij aan internetbankieren deed. U begrijpt wel dat banken alles in het werk stellen om internetbankieren zo veilig mogelijk te doen verlopen. Maar het kan dus wel eens mis gaan.

    Ik volg nu al een hele tijd de rubriek spyware op seniorennet en op andere fora, en de gevallen van virussen en spyware die daar besproken en opgelost worden gaan eigenlijk altijd over minder erge zaken. Het gaat om een PC die wel heel traag wordt, of om een startpagina die werd veranderd zodat bij het opstarten van Internet Explorer er  reclame te zien is. Soms worden de veiligheidsinstellingen van uw PC geblokkeerd zodat uw PC eigenlijk niet meer beschermd is. Plotseling is er een toolbar die aanspoort om ergens op te klikken en dan zie je publiciteit. Of de startpagina wordt op blank gezet, je krijgt dagelijks boodschappen over allerlei zaken die je eigenlijk niet wenst, ….Dat zijn dingen die dagelijks voorvallen. Maar daarvan ga je niet dood! Uw PC soms wel als je niets onderneemt.

    Het beste is om al die problemen zo veel mogelijk te vermijden. Maar een 100 % bescherming bestaat gewoonweg niet. Je kunt er echter veel aan doen om zo veilig mogelijk te werken zonder dat uw PC een last wordt. Ik ken mensen die blijkbaar meer dan de helft van hun tijd bezig zijn met de veiligheid van hun PC. Niet doen hé, het moet ook nog plezant blijven! Wat kun je dan allemaal doen? Om te beginnen laat ons duidelijk zijn : eigenlijk is de persoon die achter de PC zit verantwoordelijk voor de meeste rommel. Dat is zoals in het gewone dagelijks leven. Wie ’s nachts om 4 uur stomdronken rond loopt in het Schipperskwartier van Antwerpen loopt meer risico dan ik die op dat ogenblik in mijn bed lig.

    Wat moet een PC-gebruiker doen en vooral niet doen?

    • Bijlagen van mails openen als de afzender onbekend is. De meeste virussen zitten namelijk in de bijlage van mails. Gooi die mails gewoon weg, ze zijn toch van geen enkele waarde! Het mooiste voorbeeld vind ik nog altijd het Kournikova virus. Men stuurt u zogezegd een mooi plaatje van een fraaie dame, en aangezien ze ook nog goed kon tennissen hadden alle mannen het aan hun been. Eigen schuld, dikke bult!
    • Op internet en via mail word je regelmatig verwittigd dat je weer een dikke prijs hebt gewonnen, en dat je moet klikken op …. om de prijs te kunnen in ontvangst nemen. Moest ik telkens de miljoenen gekregen hebben die ze mij al hebben beloofd dan was ik nu schatrijk. Klik dus nooit op OK, Yes, Ja …. als je niet juist weet waarover het gaat.
    • We moeten niet rond de pot draaien. Mensen die regelmatig gaan zien op porno sites lopen meer risico’s dan ik. Ook zij die illegale zaken doen zoals muziek of software downloaden bij Kaaza en konsoorten lopen gevaar voor het opscheppen van virussen. Chatten met onbekenden is uit de boze : begin al eens een praatje met uw gebuur.
    • Wees voorzichtig als je bijvoorbeeld gratis programma’s download. Er zijn op het net tientallen zogezegde anti spyware programma’s te vinden die eigenlijk hoofdzakelijk spyware op uw PC installeren. Informeer u eerst. En als je toch iets onbekend hebt gedownload van het net laat het dan eerst scannen op virussen en spyware.
    • Wees op uw hoede voor berichten die u verwittigen dat uw PC zwaar besmet is met virussen en/of spyware. Meestal willen ze u enkel schrik aanjagen en u dingen doen kopen die niet nodig zijn.
    • Je kunt dat eigenlijk allemaal samen vatten : wees voorzichtig op het net!

     

    Natuurlijk moet er ook wat gebeuren op uw PC zelf, er zijn heel wat programma’s die de veiligheid kunnen verbeteren. Dat is dan voor de volgende keer.

     

     

    16-09-2005, 22:09 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis software voor uw PC
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met deze blog heb ik de bedoeling de bezoekers van seniorennet in te lichten over allerlei gratis software voor uw PC. Het gaat over software om uw PC beter te beveiligen tegen allerlei gevaren zoals virussen en spyware, om uw gegevens zoals uw adressenlijst, uw berichten en andere te beschermen (back up), .... Ik heb ook de bedoeling om alternatieve browsers of mailprogramma's te bespreken : meestal gebruikt men Internet Explorer en Outlook Express, maar er zijn veiliger oplossingen. Ook software voor het schrijven van brieven en verslagen, voor het lezen van pdf, voor het onderhoud van uw computer , .... zal aan bod komen. Dat gaat natuurlijk allemaal niet op één dag, maar zal toch regelmatig een programma belichten. In de hoop natuurlijk  veel reacties te krijgen, kritiek, vragen, ook suggesties van programma's die je zelf hebt getest.
    16 september 2005 C Van Loon
    Kijk ondertussen voor een aantal mogelijkheden op
    http://home.versatel.be/vt632929

    16-09-2005, 12:21 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (14 Stemmen)
    Archief per week
  • 12/12-18/12 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • Spyaxe
  • Phishing
  • Een backup maken van de bijzonderste bestanden
  • Nieuw virus Mitglieder verspreidt zich snel over de hele wereld
  • Iets over HOAX


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!