Gratis software voor uw PC
Inhoud blog
  • Spyaxe
  • Phishing
  • Een backup maken van de bijzonderste bestanden
  • Nieuw virus Mitglieder verspreidt zich snel over de hele wereld
  • Iets over HOAX
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Inhoud blog
  • Spyaxe
  • Phishing
  • Een backup maken van de bijzonderste bestanden
  • Nieuw virus Mitglieder verspreidt zich snel over de hele wereld
  • Iets over HOAX
  • Spyspotter
  • Veiligheid van Browsers
  • Vakantie
  • Naomi Campbell - allen er naar toe! Vooral de mannen.
  • Spam zo veel mogelijk vermijden met Mailwasher
    Veel oplossingen zonder te betalen!
    23-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spam zo veel mogelijk vermijden met Mailwasher
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    SPAM is voor mij de moderne elektronische versie van de reklamefolders die met tonnen in uw brievenbus worden gedropt zonder dat je daarom vraagt. Meestal vermindert de hoeveelheid reklamefolders wel door op uw brievenbus een sticker te plakken. Maar een sticker plakken op uw mailbox van uw PC gaat al niet, en zou ook niet veel helpen. Spam wordt inderdaad verstuurd op een zeer agressieve manier : zo van "koop maar snel mijn product, anders ga je er niet goed van zijn"!
    Spam in het engels betekent (slecht) vlees in blik, het staat voor waardeloze voeding. Rommel dus.Dat neemt soms onvoorspelbare proporties aan : ik las ooit het verhaal van iemand die per dag duizenden berichten kreeg! Het komt gelukkig niet altijd zo ver.
    Er kan heel wat gebeuren om de gevolgen van spam beperkt te houden. Om te beginnen houden ernstige providers al heel wat spam tegen. Door de webmaildienst van uw provider te gebruiken kun je  u alvorens uw berichten op te vragen reeds  zien welke berichten klaar staan, en dan kun je degene die je niet wil gewoon verwijderen. Je kunt ook meestal in je e-mailprogramma filters instellen zodat ongewenste berichten gewoon verdwijnen van de mailserver.
    Het gratis programma Mailwasher doet dat eigenlijk allemaal, hier zijn veel functies verenigd in één programma. Door Mailwasher te starten zie je welke berichten er zijn en van wie ze afkomstig zijn, je kunt vooraf bepalen welke onderwerpen je niet in je mailbox wil krijgen, je kunt bepaalde adressen op de zwarte lijst zetten, kortom mailwasher laat je toe een ernstige voorselectie te maken van de berichten en enkel die over te houden die je wenst te krijgen.

    Lees er meer over op http://www.surfnet.nl/innovatie/mimest/spam/index.html

    Het programma mailwasher (in het engels) en de nederlandstalige handleiding zijn te vinden via de rubriek E-mail op
    http://home.versateladsl.be/vt632929

    Zeg het voort!



    23-09-2005, 22:36 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    21-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbeelden van problemen die met Hijackthis kunnen opgelost worden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier zijn een aantal voorbeelden van problemen met virussen en spyware die op een eenvoudige manier kunnen opgelost wprden door het plaatsen van een log van Hijackthis. De voorbeelden zijn afkomstig van www.oplossing.be en van www.seniorennet.be .
    • Ik heb een virus op mijn computer en ik weet niet hoe ik die moet verwijderen. Door het virus kan ik geen eigen startpagina meer instellen en op het bureaublad zit ook allemaal tekst, in plaats van de normale achtergrond.  Opmerking : dit gaat waarschijnlijk niet om een virus, maar om een browser hijacker of spyware.

    • Telkens mijn dochter haar gebruikersaccount  opstart, komt er dadelijk spyware binnen, er komen snelkoppelingen bij, zoals game online, casino, dating...........

    • Sinds enige tijd wordt mijn startpagina gekaapt door het programmma FilesemarkeSvportalportalhtml. Als ik Spybot laat scannen dat blokkeert hij gewoon na ongever ¾ van alle te scannen bestanden.

    • Ik zit met een worm en die zit in c:Windowsexplorer.exe, het betreft hier worm/bube.m.1. Met mijn anti virus geraakt die niet weg.

    • De volgende problemen doen zich voor op één van mijn klascomputers: ik geraak niet op internet (foutboodschap: dit programma heeft een ongeldige bewerking uitgevoerd...).  En het cd-laatje gaat altijd open.

    • Enige tijd geleden kampte ik met virussen op de pc. Wanneer ik op Internet ging, werd ik er na enige tijd afgegooid en startte de pc opnieuw op. Het probleem geraakt maar niet opgelost.

    • De laatste tijd krijg ik dagelijks verschillende sex sites in mijn inbox. Ik geraak die niet kwijt!

    • Sedert gisteren krijg ik als achtergrond op mijn bureaublad in grote rode letters: “ your computer is infected”. Ook krijg ik regelmatige pop ups  met de melding  “has detected spyware infection”.  Ook kan ik de startpagina van google niet meer installeren en krijg alleen about blank. Verder duikt dan plots een programma op Spy Sheriff.  Ik probeerde reeds van alles, maar  krijg het niet verwijderd.

    • De pc gaat weer ontzettend traag!

    • Norton kan bij mij de Trojan Start Page niet verwijderen. Ik heb dan geprobeerd op te starten in veilige modus maar hier werkt Norton niet.

    21-09-2005, 20:49 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    20-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiligheid van de PC : gratis software (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    • Hijackthis

    Als je rare zaken vaststelt op de PC en als de klassieke middelen zoals scannen met een anti virus programma en een anti spyware programma geen (voldoende) resultaat geven dan is er nog altijd de laatste reddingsboei : een log maken van Hijackthis.

    Velen zeggen dan : dat is chinees voor mij , mijn kennis van de PC is te gering om daar aan te beginnen, dat durf ik niet aan, …. Ongelijk hebben ze : het programma Hijackthis installeren en uitvoeren is niet moeilijker dan gelijk welk ander programma. Het resultaat is inderdaad chinees voor bijna iedereen : laat het resultaat dus bekijken door iemand die dat allemaal verstaat. Op de meeste fora zijn er zo wel enkelen. Begin vooral niet zelf de resultaten van Hijackthis te interpreteren en probeer vooral niet zelf een remedie uit te werken. Dat kan wel eens faliekant uitvallen.

    Wat is Hijackthis? Dat is een programma dat uw PC volledig doorlicht en een lijst (een log, is eigenlijk niets anders dan een tekstbestand) maakt van zowat alles wat op uw PC te vinden is. In die lijst staan bvb vermeld welke startpagina ingesteld is in uw browser Internet Explorer, staan alle programma’s die opstarten samen met Windows (en je begrijpt dat sommige programma’s moeten opstarten maar spyware start meestal mee op). In die lijst  zie je  programma's die zich in je internet browser nestelen, om daar nuttige, en minder nuttige taken uit te voeren (Browser Helper Objects), daarin zie je de zogenaamde Winsock hijackers, dat zijn programma’s die zich vestigen tussen je internetprogramma (browser) en je internetverbinding (ADSL, kabel) om zo de bepaalde websites te veranderen of om passwoorden te stelen, enz. Ik ga maar stoppen : in de log van Hijackthis staan allerlei normale zaken en eventueel allerlei abnormale zaken veroorzaakt door virussen en spyware. En om die abnormale zaken te herstellen zal een log-analist u de remedie kunnen voorschrijven. Het volstaat dan om uit te voeren wat deze analist u vraagt om te doen. En vooral niet zelf een remedie gaan uitdokteren. Dit vergt natuurlijk wel wat vertrouwen tussen een PC-gebruiker en een log-analist die ten slotten een onbekende is. Maar voor zover ik heb kunnen vaststellen zijn dat allemaal ernstige mensen die weten waarover ze het hebben. Iemand die op een forum probeert om een log te ontcijferen zonder de nodige basiskennis zal onmiddellijk terecht worden gewezen.

    Sommige mensen zeggen dan : als je zowat alles kunt zien wat er op mijn PC gebeurt kun je dan ook mijn geheime bankcode niet zien? Nee, uiteraard niet, geheime of vertrouwelijke informatie zoals bankcodes en wachtwoorden zijn in die log niet te zien. Maar in die log zal wel te zien zijn of je al dan niet aan PC-banking doet en bij welke bank. Maar dat heeft verder geen enkel negatief gevolg.

    Om het programma Hijackthis te installeren en om de handleiding te raadplegen kunt u gaan naar http://home.versateladsl.be/vt632929/#Veiligheid en daar staat het wel tussen.

    Ik moet eerlijk bekennen: Hijackthis is een crème van een programma, en heeft al heel veel computers van de definitieve dood gered!

    20-09-2005, 20:26 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiligheid van de PC : gratis software (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    • Spyware

    A spy = een spion

    Wie dit weet weet eigenlijk genoeg. Spyware is gewoon een programma dat meestal zonder dat je het beseft en zonder dat je daarvoor toelating hebt gegeven op uw PC wordt geïnstalleerd met de bedoeling uw PC-gedrag in het oog te houden om daarna hierover  te rapporteren aan een centrale server. Deze informatie wordt dan gebruikt of eerder misbruikt om u allerhande reklame te sturen of zelfs om u op te lichten.

    Spyware is niet altijd gevaarlijk en vervelend : ik had jarenlang de Alexa toolbar op mijn PC. Die had ik geïnstalleerd (het was dus zelfs met mijn toestemming) omdat de makers ervan beloofden vervelende pop ups te stoppen. Ik ontdekte pas dat Alexa ook spyware was toen ik voor de eerste keer het anti spyware programma ad-aware liet scannen. Verder had ik daar om te zeggen geen last van, wel kreeg ik regelmatig reklame voor allerhande zaken.  Het is wel goed om te weten dat makers van spyware u dikwijls positieve dingen beloven, en ze ook doen, maar dat ze daarna ook negatieve zaken ondernemen waarvan ze u niet op de hoogte brengen. Ze beloven iets goeds en ze misleiden u.

    Spyware is niet noodzakelijk gevaarlijk maar kan toch serieus vervelend worden. Het gebeurt vaak dat spyware uw startpagina verandert zodat u bij het opstarten van uw browser telkens een reklameboodschap ziet die je eigenlijk niet wil zien. Soms veroorzaakt spyware een vloed van pop up vensters waardoor uw normale activiteiten gestoord worden. Of uw computer wordt gewoon veel te traag omdat er allerhande spyware programma’s op de achtergrond draaien en veel van uw computer eisen.

    Soms worden er wel heel agressieve middelen gebruikt om u eigenlijk op te lichten. Een veel gebruikte methode is u tijdens het surfen een bericht zenden dat uw computer besmet is met een hele hoop virussen en spyware, en dat enkel door het kopen van een bepaald product het probleem kan opgelost worden. Dit is al bijna oplichterij van naïeve mensen. En het wordt wel heel gevaarlijk als men vertrouwelijke gegevens zoals bankcodes kan bemachtigen. Of als men op uw kosten dure telefoons doet.

     

    Voor meer informatie lees verder dit artikel : http://www.microsoft.com/netherlands/thuisgebruikers/beveiliging/antispyware/watisspyware.aspx

     

    Gelukkig zijn er weeral heel wat gratis programma’s om onheil te voorkomen. Om te beginnen : een ernstige waarschuwing! Er zijn tientallen zogezegde anti spyware programma’s te vinden op het net, maar ze hebben vaak als enig resultaat dat ze bijkomende spyware installeren! Dus weeral volgens het principe : iets positiefs beloven, iets negatiefs doen. De lijst van te vermijden  anti spyware programma’s kan via http://home.versateladsl.be/vt632929 bekomen worden.

    Persoonlijk heb ik vier gratis anti spyware programma’s geïnstalleerd, ze maken geen ruzie, ze kunnen gerust naast elkaar leven. Alvorens ze te gebruiken moet je telkens de spyware definities bijwerken, want zoals met virussen komen er regelmatig nieuwe besmettingen bij.

    Het gaat om :

    -         Ad-aware : is een zeer bekende, wordt overal aangeprezen, is in het engels, maar ik vond wel een nederlandstalige handleiding, biedt geen on-line bescherming.

    -         Spybot Search en Destroy : ook zeer goed, in het engels, er bestaat een nederlandstalige handleiding, kan via het Resident “Tea Time system” ook permanent (on lin) kijken of er al dan niet spyware binnen komt.

    -         Microsoft anti Spyware: is een zogenaamde probeerversie (Beta versie), is zeer goed, in het engels, ik vond geen nederlandstalige handleiding, kan permanent uw PC bewaken, en zou volgens de laatste berichten ook gratis blijven.

    -         Ewido Security Suite : ik heb hem in het nederlands, is daardoor gemakkelijk te bedienen, maar vooral is degene die het meeste rommel vindt en verwijdert. Is mijn favoriet. Heeft echter één belangrijk nadeel : de gratis versie speurt slechts gedurende twee weken permanent naar binnnekomende spyware en daarna wordt deze functie gedesactiveerd.

    Een goede oplossing kan bijvoorbeeld zijn : Spybot en Ewido installeren. Zo bent u permanent beschermd en bent u zeker dat u een heel goede spyware scanner hebt. Maar andere combinaties zijn zeker niet slecht.

    Wordt vervolgd - is nog wat werk aan! 

    19-09-2005, 16:54 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    18-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiligheid van de PC : gratis software (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    • Firewall

    Een firewall (brandveilige of brandwerende muur) op een PC is al veel minder evident dan een anti virus programma. Op seniorennet komt men nog heel veel surfers met infecties tegen die geen firewall hebben.  En nochtans is het een absolute noodzakelijkheid. Een firewall zal uw PC beschermen tegen ongewild verkeer dat uw PC wil binnenkomen, en zal ook ongewild verkeer naar buiten tegenhouden. Met een firewall kun je hackers buiten houden en kun je allerlei programma’s (waaronder software van veel marketingfirma’s)  beletten om informatie over uw surfgedrag naar buiten te brengen. Ik vergelijk graag een firewall met een bewakingsdienst die de poorten van uw huis in het oog houdt, en die enkel maar binnen laat degenen die toestemming hebben. Ziet die bewakingsfirma iemand naar buiten lopen die het eigenlijk niet mag dan zal die bewakingsfirma optreden. Maar die bewakingsfirma moet uiteraard instructies krijgen van de eigenaar van het huis. Wie mag er binnen en wie mag er buiten? Dat moet u zelf als PC-gebruiker bepalen en aan uw firewall wijsmaken. Het is moeilijk om een standaardlijst op te stellen voor alle PC’s, die lijst zal afhankelijk zijn van de toepassingen die je op de PC draait. Het is duidelijk dat bijvoorbeeld een anti virus programma regelmatig moet gaan kijken naar buiten of er nieuwe virussen zijn, en als ze er zijn moeten die nieuwe virusdefinities naar binnen worden gebracht. Indien uw browser Internet Explorer of Firefox geen toelating heeft om naar buiten te gaan kun je gewoon niet op het net. Regelmatig moet uw Windows gaan zien of er al dan niet bijwerkingen zijn, en ze eventueel binnen halen. Zo kan men nog een tijdje doorgaan. Maar eens die lijst is vastgelegd moet daar bijna  niets meer aan gewijzigd worden. Uw firewall moet dan ook niet alle dagen worden bijgewerkt zoals de virusdefinities.De moeilijkheid is dan ook gedurende een paar dagen om te beslissen wie binnen mag en naar buiten. Voor sommige programma's is dat evident, aarzel niet om hulp te vragen op seniorennet of te kijken via google indien je aarzelt. Maar laat niet iedereen zo maar binnen, dan heeft een firewall geen enkele zin.

    Wie ondertussen Windows XP SP2 heeft geïnstalleerd weet wel dat SP2 ook een firewall heeft, maar het is helaas een firewall die enkel in één richting werkt, die kijkt enkel naar het inkomend verkeer. Dan hoor ik regelmatig zeggen : als er niets abnormaals binnen geraakt, kan er ook niets slechts naar buiten. Daarmee ben ik het niet helemaal eens. Om te beginnen zijn er altijd die door de mazen van het net glippen, soms zijn hackers slimmer dan de makers van firewalls. Vaak worden er programma’s op uw PC gezet zonder dat je het weet. Ik geef graag het voorbeeld van C-dilla. Wie bijvoorbeeld sommige legale programma’s met betrekking tot muziek installeert krijgt er regelmatig ook C-Dilla bij, en zonder dat je het beseft. Dit programma gaat bijvoorbeeld na welke Cd’s er op uw PC worden gekopieerd en welke muziek je (illegaal) download van het net. En die activiteiten worden dan door C-dilla naar buiten gerapporteerd. Op zich heb ik er geen probleem mee dat er illegale praktijken worden gesignaleerd, maar ik vind het ook illegaal als men zo maar programma’s installeert zonder dat je akkoord bent. Het is zonder twijfel beter een firewall te hebben die in de twee richtingen werkt, je behoudt dan de volledige kontrole over de PC. En het kan.

    De eigenlijke programma’s dan: u kunt ze vinden onder de rubriek Veiligheid  via http://home.versateladsl.be/vt632929

    o       Sygate firewall : dit is mijn persoonlijke favoriet, en Sygate wordt ook op vele fora als uitstekend omschreven. Dit is echt wel een trouwe soldaat, houdt de wacht vanaf dat de je PC start totdat je stopt. Slaat nu en dan eens alarm om te zeggen dat er iemand is komen kijken aan de poorten van de PC, maar heeft bij mij nog nooit iemand binnen gelaten die het niet mocht. Het enige nadeel is dat Sygate Engelstalig is en dat ik tot hiertoe nog geen Nederlandstalige handleiding heb gevonden. Het zal dus voor sommigen even sukkelen zijn om hem perfect geïnstalleerd te krijgen.

    o       ZoneAlarm krijgt ook veel goede punten, is volgens velen eenvoudig om te installeren, en er bestaat een Nederlandstalige handleiding

    Wordt vervolgd. Er is nog veel werk aan!

     

    18-09-2005, 21:32 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    17-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiligheid van de PC : gratis software (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Alle gratis software hier vermeld  kan gevonden worden via http://home.versateladsl.be/vt632929

    Gratis software heeft meestal wat minder mogelijkheden dan software die je moet betalen, maar over het algemeen doet gratis software het voortreffelijk. Laat u wel leiden in uw keus door mensen die de software al gebruiken, of ga eens een kijkje nemen op een aantal fora waar er over die zaken wordt gedebatteerd. De voornaamste moeilijkheid met gratis software is vaak nog dat er slechts een Engelstalige versie van beschikbaar is, en dat kan voor sommigen een drempel zijn. Probeer in dat geval een Nederlandstalige handleiding te vinden.

    Wat je om te beginnen zeker niet mag  nalaten is de aangekondigde bijwerkingen van Windows te installeren. Deze bijwerkingen bevatten vaak programma’s om de veiligheidslekken in Windows te dichten. En van deze veiligheidslekken profiteren de makers van virussen en andere rommel  om van alles binnen te smokkelen. Noteer dat die bijwerkingen nooit worden aangekondigd door Microsoft met een e-mail : de bijwerkingen worden steeds automatisch aangekondigd op uw PC via een windows-programma dat op uw PC staat, en dat regelmatig op zoek gaat naar nieuwe bijwerkingen. Indien een bijwerking aangekondigd wordt door middel van een e-mail gaat het bijna zeker om een virus of spyware. Weet ook dat sinds enkele maanden nog slechts de wettelijke exemplaren van Windows kunnen bijgewerkt worden. Dit wordt  door Microsoft getest alvorens bijwerkingen te installeren. Men kan ook zelf op zoek gaan naar updates, maar eerlijk gezegd heb ik daar eerder slechte ervaringen mee : men wordt natuurlijk geleid naar een site van Microsoft en die site wil enkel maar open gaan met de browser van Microsoft (Internet Explorer). Bovendien word je dan nog verplicht om eerst een activeX element te downloaden. Gewoon wachten tot de bijwerking daar is lijkt mij nog het beste.

    De eigenlijke software dan.

    1. anti virus programma

    Iedereen weet ondertussen wel dat er op elke computer een goed anti virus programma moet staan. Meestal staat zo’n programma er op als je de PC aankoopt. Als dat een betalend programma is zoals Norton, McAfee, Kaspersky, … dan moet je van uw verkoper eisen dat de Cd-rom waarop dat programma staat mee geleverd wordt. Zo ben je zeker dat het een legaal aangekochte versie is en kun je het programma herinstalleren in geval van problemen allerhande. Na een tijdje is de licentie wel afgelopen en dan moet je betalen om verder de nieuwe virusdefinities te krijgen. En zonder nieuwe virusdefinities is uw anti virus programma’s niets meer waard. Er komen namelijk bijna dagelijks nieuwe virussen bij en het is dus absoluut noodzakelijk nieuwe virusdefinities te hebben minstens een paar keer per week. Als er op de PC geen anti virus programma staat of als je niet verder wenst te betalen voor de nieuwe virusdefinities dan zijn er voldoende gratis alternatieven. Noteer dat het meestal verkeerd loopt als er twee anti virus programma’s op de PC staan, ze maken vaak ruzie! Ik heb al vaak de vraag gehoord of gelezen : wat is het beste AV programma. Daarop is moeilijk een antwoord te geven. Dan zou je ze gedurende lange tijd allemaal moeten testen in dezelfde omstandigheden, en dat is bijna niet te doen. Ik kan u  twee gratis AV programma’s aanraden, gewoon omdat ik daarover heel veel goede dingen heb gehoord en gelezen. Je vindt beide programma’s via http://home.versateladsl.be/vt632929

    o       AVG Free 7.0.344 : AVG is een gratis virusscanner die uw pc constant bewaakt en ook uw mail scant op virussen. U kunt instellen dat AVG elke dag controleert of er, eveneens gratis, updates zijn (er komen dagelijks nieuwe virussen bij dus uw virusscanner moet ook steeds geüpdate worden anders kan hij de virussen niet meer vangen). Gratis en gebruikersvriendelijk. (bron is http://www.gratissoftwaresite.nl/vena.php#14 ) . Op mijn site staat ook een link naar een Nederlandstalige handleiding.

    o   Avast! 4 Home Edition : hier heb ik geaarzeld tussen Avast en AntiVir, ten slotte koos ik voor Avast omdat je dat programma ook in het Nederlands kunt installeren, en dat kan voor sommigen een voordeel zijn.

    Persoonlijk zou ik kiezen voor AVG.

    Zoals reeds gezegd zet je beter geen twee AV programma’s op de PC. Wat je wel kunt doen is zo nu en dan eens een on-line virusscan uitvoeren door één van de mogelijkheden die je vind op http://home.versateladsl.be/vt632929 .

    Wordt uiteraard vervolgd!
    En dank aan aan allen die al eens komen kijken zijn op mijn blog, en vooral een vriendelijk woordje hebben toegevoegd in het ganstenboek.

     

    17-09-2005, 20:40 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    16-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiligheid van de PC - de gebruiker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Soms hoor je allerlei verhalen over virussen die gegevens of programma’s van een harde schijf verwijderen, of met de centen op uw bankrekening gaan lopen, of over spyware die gebruik maakt van uw telefoonlijn om dure gesprekken op uw kosten te voeren. Dat kan allemaal wel eens gebeuren, maar ik wens dit toch even te relativeren. Het is bekend dat op dit ogenblik slechts één persoon in België werd opgelicht omdat hij aan internetbankieren deed. U begrijpt wel dat banken alles in het werk stellen om internetbankieren zo veilig mogelijk te doen verlopen. Maar het kan dus wel eens mis gaan.

    Ik volg nu al een hele tijd de rubriek spyware op seniorennet en op andere fora, en de gevallen van virussen en spyware die daar besproken en opgelost worden gaan eigenlijk altijd over minder erge zaken. Het gaat om een PC die wel heel traag wordt, of om een startpagina die werd veranderd zodat bij het opstarten van Internet Explorer er  reclame te zien is. Soms worden de veiligheidsinstellingen van uw PC geblokkeerd zodat uw PC eigenlijk niet meer beschermd is. Plotseling is er een toolbar die aanspoort om ergens op te klikken en dan zie je publiciteit. Of de startpagina wordt op blank gezet, je krijgt dagelijks boodschappen over allerlei zaken die je eigenlijk niet wenst, ….Dat zijn dingen die dagelijks voorvallen. Maar daarvan ga je niet dood! Uw PC soms wel als je niets onderneemt.

    Het beste is om al die problemen zo veel mogelijk te vermijden. Maar een 100 % bescherming bestaat gewoonweg niet. Je kunt er echter veel aan doen om zo veilig mogelijk te werken zonder dat uw PC een last wordt. Ik ken mensen die blijkbaar meer dan de helft van hun tijd bezig zijn met de veiligheid van hun PC. Niet doen hé, het moet ook nog plezant blijven! Wat kun je dan allemaal doen? Om te beginnen laat ons duidelijk zijn : eigenlijk is de persoon die achter de PC zit verantwoordelijk voor de meeste rommel. Dat is zoals in het gewone dagelijks leven. Wie ’s nachts om 4 uur stomdronken rond loopt in het Schipperskwartier van Antwerpen loopt meer risico dan ik die op dat ogenblik in mijn bed lig.

    Wat moet een PC-gebruiker doen en vooral niet doen?

    • Bijlagen van mails openen als de afzender onbekend is. De meeste virussen zitten namelijk in de bijlage van mails. Gooi die mails gewoon weg, ze zijn toch van geen enkele waarde! Het mooiste voorbeeld vind ik nog altijd het Kournikova virus. Men stuurt u zogezegd een mooi plaatje van een fraaie dame, en aangezien ze ook nog goed kon tennissen hadden alle mannen het aan hun been. Eigen schuld, dikke bult!
    • Op internet en via mail word je regelmatig verwittigd dat je weer een dikke prijs hebt gewonnen, en dat je moet klikken op …. om de prijs te kunnen in ontvangst nemen. Moest ik telkens de miljoenen gekregen hebben die ze mij al hebben beloofd dan was ik nu schatrijk. Klik dus nooit op OK, Yes, Ja …. als je niet juist weet waarover het gaat.
    • We moeten niet rond de pot draaien. Mensen die regelmatig gaan zien op porno sites lopen meer risico’s dan ik. Ook zij die illegale zaken doen zoals muziek of software downloaden bij Kaaza en konsoorten lopen gevaar voor het opscheppen van virussen. Chatten met onbekenden is uit de boze : begin al eens een praatje met uw gebuur.
    • Wees voorzichtig als je bijvoorbeeld gratis programma’s download. Er zijn op het net tientallen zogezegde anti spyware programma’s te vinden die eigenlijk hoofdzakelijk spyware op uw PC installeren. Informeer u eerst. En als je toch iets onbekend hebt gedownload van het net laat het dan eerst scannen op virussen en spyware.
    • Wees op uw hoede voor berichten die u verwittigen dat uw PC zwaar besmet is met virussen en/of spyware. Meestal willen ze u enkel schrik aanjagen en u dingen doen kopen die niet nodig zijn.
    • Je kunt dat eigenlijk allemaal samen vatten : wees voorzichtig op het net!

     

    Natuurlijk moet er ook wat gebeuren op uw PC zelf, er zijn heel wat programma’s die de veiligheid kunnen verbeteren. Dat is dan voor de volgende keer.

     

     

    16-09-2005, 22:09 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis software voor uw PC
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met deze blog heb ik de bedoeling de bezoekers van seniorennet in te lichten over allerlei gratis software voor uw PC. Het gaat over software om uw PC beter te beveiligen tegen allerlei gevaren zoals virussen en spyware, om uw gegevens zoals uw adressenlijst, uw berichten en andere te beschermen (back up), .... Ik heb ook de bedoeling om alternatieve browsers of mailprogramma's te bespreken : meestal gebruikt men Internet Explorer en Outlook Express, maar er zijn veiliger oplossingen. Ook software voor het schrijven van brieven en verslagen, voor het lezen van pdf, voor het onderhoud van uw computer , .... zal aan bod komen. Dat gaat natuurlijk allemaal niet op één dag, maar zal toch regelmatig een programma belichten. In de hoop natuurlijk  veel reacties te krijgen, kritiek, vragen, ook suggesties van programma's die je zelf hebt getest.
    16 september 2005 C Van Loon
    Kijk ondertussen voor een aantal mogelijkheden op
    http://home.versatel.be/vt632929

    16-09-2005, 12:21 Geschreven door van loon
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (14 Stemmen)
    Archief per week
  • 12/12-18/12 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • Spyaxe
  • Phishing
  • Een backup maken van de bijzonderste bestanden
  • Nieuw virus Mitglieder verspreidt zich snel over de hele wereld
  • Iets over HOAX


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!