Een uilenbord is een dreihoekig bord op een boerenschuur. Het dient er voor om de uiteinden van het dak te beschermen en er voor te zorgen dat de regen niet binnen komt. Het is vaak versierd met 2 zwanefiguren. De boeren wilden graag dat er uilen in hun schuur nestelden omdat het goede muizenvangers waren. Daarom werden er gaten gemaakt in het uilenbord; de vogels konden de ruimte tussen het bord en de schuur gebruiken voor een nest. De vorm verschilt van streek tot streek.
Een van Frieslands helden is de boer Pier Donia. Hij leefde tussen 1470 en 1520. Hij werd Grutte Pier genoemd omdat hij een reus van een kerel was. In het Fries Museum liggen nog zijn helm en zwaard. Het zwaard is 2 meter en 30 centimeter lang. Grutte Pier was een hardwerkende boer toen in 1515 zijn boerderij in brand was gestoken. Hij verdacht de Saksen hiervan die toen over Friesland regeerden. Hij wilde wraak en bracht een leger bijeen om tegen de Saksen te vechten. Later vocht hij tegen de Hollanders die Friesland wilden veroveren. Grutte Pier en zijn mannen waren heel wreed. Hij liet alle gevangenen een rijmpje opzeggen en wie dat niet kon werd zonder pardon over boord gesmeten!
Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte fries!
Het kievits eieren zoeken wordt meest gedaan in Friesland. Daar wordt het "ljipaai sykje"genoemd. Het eieren zoeken is gekoppels aan de nazorg. De nazorg houdt in dat er een stokje bij het nest wordt geplaatst, zodat bijvoorbeeld de boer bij het maaien het nest niet kapot rijdt. Als je eieren gaat zoeken moet je vooral letten op het gedrag van het mannetje en het vrouwtje. Kenners zien daaraan of het een 'kans'(fries: kânske) is of niet. Sinds 1993 is het eieren zoeken in het hele land toegestaan tussen 1 maart en 8 april. 9 april is de sluitingsdatum. In de provincie Friesland is het een oude gwoonte dat het 1e kievits ei aan de Commissaris van de Koningin wordt aangeboden. De vinder krijgt de "Sulveren ljip", een ereteken dat door het Provinciaal Bestuur wordt geschonken. Ook alle 31 burgemeesters van Friesland ontvangen een eerste"kievitsei uit hun eigen gemeente.