Inhoud blog
  • Seabass, Little Sherry, Tomatillo
  • Red Beans And Rice, Hot Sausage, Red Pepper Rag
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Jazzcookin
    Koken en genieten met jazzmuziek
    08-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    08-08-2009 om 11:38 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Salmon Strikes, Capers, Green Onions
    In 1958 maakte pianist Dave Brubeck zijn eerste tournee door het Verenigd Koninkrijk. Veertig jaar later in 1998 is dit feit herdacht met het album 'The 40th Anniversary Tour Of The UK'. Op het nummer The Salmon Strikes horen we naast Dave Brubeck altsaxofonist Bobby Militello, die sedert 1982 met Brubeck speelt. Zijn lichtvoetige spel roept onmiddellijk herinneringen op aan het spel van altsaxofonist Paul Desmond, die jaren met Brubeck heeft samengewerkt.
    In het Amerikaanse 'slang' (volkstaal) verwijst het woord capers naar een moment van extase, een goed gevoel en lol of pret. We houden het op kappertjes, die een subtiele smaak aan veel gerechten geven. Kappertjes zijn de niet-ontloken knopjes van een struikheester uit de Middellandse Zeelanden. Op Capers opgenomen in 1964 horen we onder meer fluitist Hubert Laws, pianist Chick Corea en bassist Richard Davis. Hubert Laws werd voral bekend door zijn verbintenis met de groep 'Jazz Crusaders'. Zijn melodieuze spel en fijnzinnige lyriek in vooral ballades maakten Laws niet alleen geliefd bij het grote publiek, maar ook bij veel musici.
    In 1962 scoorde Booker T.Jones met zijn groep de 'MG's' een hit met het nummer Green Onions, waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren zijn verkocht. Tegenwoordig legt Jones zich toe op het schrijven van composities en arrangementen en treedt hij nog sporadisch op. In 2006 ontving hij de 'Grammy Lifetime Achievement Award'. Hij werkt nu aan het componeren van de muziek voor 'Empress Of The Blues', over het leven van de legendarische blueszangeres Bessie Smith.

    Ingrediënten voor vier personen:

    500 gram (wilde) zalmfilet
    2 kleine courgettes
    2 sjalotjes
    6 eetlepels droge, witte wijn
    6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
    2 eetlepels kleine kappertjes
    1 kleine lente ui
    peper uit de molen en zout naar smaak

    Bereidingswijze:

    Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Courgettes met een aardappelschiller in de lengte in dunne plakjes snijden. In een schaal leggen, met weinig zout bestrooien en 3 eetlepels olie erover verdelen. De plakken courgette vervolgens op een grillpan aan beide kanten lichtbruin grillen. Zalmfilet in plakjes snijden en met zout bestrooien. Drie eetlepels olie in een wok of koekenpan verwarmen en de plakjes zalmfilet roerbakken. Sjalotjes toevoegen en verder roerbakken. Witte wijn erdoor vroeren en nog 3 minuten verwarmen. In de wok of koekenpan laten afkoelen en met een vork uit elkaar halen. De stukjes zalmfilet over de plakjes courgette verdelen, oprollen en met een prikkertje vastzetten. Met kappertjes en flinterdun gesneden lente ui garneren en met stokbrood of ciabatta serveren.

    The Salmon Strikes: Dave Brubeck: The 40th Anniversary Tour Of The Uk; Telarc CD 83440
    Capers: Hubert Laws Quartet: The Laws Of Jazz; Atlantic  8122-71636-2
    Green Onions: Booker T & The MG's: Green Onions; Atlantic 7567822552


    08-08-2009 om 11:38 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    06-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-08-2009 om 13:06 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    25-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cold Beer Good Time, Pasta Blues, Weird Asparagus

    Gitarist en zanger Preston Shannon, ook bekend als King Of Beale Street uit Memphis, is sterk beïnvloed door gitaristen als B.B. King, Albert King en T-Bone Walker. Zijn krachtige stem doet denken aan die van de legendarische Otis Redding en zijn gevoel voor ritmiek ontleent hij vooral aan het spel van Little Milton. Preston maakte zijn cd debuut met Break The Ice in 1994, gevolgd door Midnight In Memphis in 1996. Zijn derde cd All In Time uitgebracht in 1999 werd genomineerd voor drie Grammy Awards. Op deze cd komt het nummer Cold Beer Good Time voor, een mengeling van blues en soul. Naast Preston horen we enkele bekende musici uit Memphis zoals bassist Leroy Hodges, drummer Steve Potts en tenorsaxofonist Jim Spake. In 2006 verscheen zijn vierde cd Be With Me Tonight en ook op dit album geeft Preston een kleurrijke interpretatie van de combinatie van meeslepende blues en warme soul.
    Gitarist Joe Pass steekt gelet op zijn Italiaanse afkomst, zijn liefde voor pasta niet onder stoelen of banken met zijn compositie Pasta Blues. De samenwerking met pianist Oscar Peterson en zangeres Ella Fitzgerald heeft geleid tot talloze schitterende opnamen voor het merk Pablo. Onvergetelijk zijn ook de duetten met gitarist Herb Ellis. Luister maar eens naar Two For The Road (Pablo 2310714).
    Weird Asparagus, een compositie van pianist en arrangeur Pat Kelly is in 1994 opgenomen door het Psycho Acoustic Orchestra. Kelly is sterk beïnvloed door musici als Charles Mingus, John Coltrane, Frank Zappa en Sun Ra. Vooral in Cincinnati en omgeving heeft Kelly veel succes met zijn verschillende groepen.

    Ingrediënten voor vier personen:

    200 gram pasta, bijvoorbeeld farfalle, rigatoni, tagliatelle
    400 gram kalfsbiefstuk
    4 sjalotjes
    3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
    2 eetlepels tomatenpuree
    6 tot 8 eetlepels gevogelte- of kalfskond
    1 dl blond bier
    300 gram groene asperges
    2 eetlepels fijngeknipte lente ui
    peper uit de molen en zout naar smaak

    Bereidingswijze:

    Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Kalfsbiefstuk in flinterdunne plakjes snijden en met weinig zout bestrooien. Olie in een wok verhitten en de plakjes roerbakken. Stukjes sjalot, tomatenpuree, gevogelte- of kalfsfond en het bier toevoegen. Naar smaak extra fond of bier gebruiken. Hittebron verlagen en nog 3 tot 4 minuten goed verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Pasta beetgaar koken en afgieten. Harde onderkant van de groene asperges afsnijden en in een stoommandje boven kokend water beetgaar stomen. Pasta, plakjes kalfsbiefstuk, saus en groene asperges over voorverwarmde borden verdelen. Met fijngeknipte lente ui garneren.

    Cold Beer Good Time: Preston Shannon: All In Time; Bullseye Records CD 9595
    Pasta Blues: Joe Pass: Virtuoso No.3; Pablo 2310805
    Weird Asparagus:  Psycho Acoustic Orchestra: Supreme Thing; Cabin 2 Music C2 CD 1002

    25-07-2009 om 17:36 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-07-2009 om 12:03 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom bij Jazzcookin

    Jazzmuziek, veel titels met eten en drinken

    Van de meeste jazzmusici en liefhebbers van jazzmuziek is bekend dat het smulpapen zijn. Bekend zijn de vele verwijzingen naar eten en drinken van musici als Duke Ellington, Fats Waller, Louis Armstrong, Louis Jordan, Dizzy Gillespie, Art Pepper en Phil Woods. Louis Armstrong maakte er een gewoonte van menu's te voorzien van anekdotes en smaakimpressies en veel brieven ondertekende hij met 'Red beans and ricely yours'.

    In zijn prachtige biografie 'Music Is My Mistress' uit 1973 wijdt Duke Ellington verschillende hoofdstukken aan eten en drinken. Op smakelijke wijze schrijft hij over zijn lievelingsgerechten en menu's die hij tijdens de vele tourees in Frankrijk heeft genuttigd. na lezing hiervan ben je geneigd hem te bestempelen als een onderhoudende culinair journalist. Duke Ellingtons liefde voor eten en drinken leeft voort in meer dan 20 composities met eten en drinken in de titel. Enkele voorbeelden zijn 'Sauce For The Goose', 'Pigeons And Peppers', 'Coffee And Kisses', 'Chocolate Shake', 'Blue Pepper', 'Blue Goose', 'Duck Amok' en 'West Indian Pancake'.

    In de komende afleveringen zullen we regelmatig verschillende gerechten van Jazzcookin in deze blog opnemen.
    We wensen de bezoekers alvast veel plezier toe bij het maken van de gerechten en het luisteren naar de muziek op de achtergrond.

    25-07-2009 om 11:49 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    24-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/jazzcookin

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    24-07-2009 om 20:07 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    » Reageer (0)

    Archief per week
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!