Werken aan je depressieve klachten met technieken uit de cognitieve gedragstherapie
15-06-2007
problemen oplossen: brainstorm
Vaak zetten we ons bij onze probleemoplossing vast doordat we te snel bij 1 oplossing blijven die we gevonden hebben. Creatief denken betekent dat we zoveel mogelijk oplossingen bedenken zonder ons in deze fase af te vragen of de oplossingen haalbaar zijn...
Waar loopt het dan nog fout? Bijvoorbeeld doordat we op zoek zijn naar de perfecte oplossing die meestal niet bestaat). Nogal wat mensen die depressief zijn hebben ook perfectionistische trekken. De perfectionist blijft zoeken waardoor hij/zij niet toe komt om iets uit te proberen. Soms loopt het fout af omdat we oplossingen zoeken voor zaken waar geen oplossingen voor bestaan. De reactie van Anne-Marie Frisque waarin zij refereert naar St. Franciscus verwijst daar ook naar. Dr. Ysebaert van AZ St. Jan te Brugge, maakt het onderscheid tussen problemen en beperkingen. Het verschil tussen beide is dat een probleem oplosbaar is en een beperking niet. Als je nooit hebt leren lezen of schrijven dan kun je dat leren. Dat is een probleem. Als je onbehandelbare rugpijn hebt dan heb je een beperking. Als je partner een alcoholprobleem heeft en niet gemotiveerd is om daar iets aan te doen, dan kun jij dat niet oplossen. Dan probeer je ervoor te zorgen dat je leven zo weinig mogelijk hinder ondervindt van je beperking. Dat is wat de artsen vaak benoemen als "er leren mee leven". Mensen worden vaak boos als ze dat horen maar het is wel de realiteit. Alleen - en dat is ook vaak de reden van kwaadheid- mensen zeggen dan "makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat?" Iemand die wat afstand kan nemen en alles eens vanuit een andere hoek bekijkt, kan dan vaak van nut zijn om nieuwe of andere mogelijkheden te zien. Dat is ook de reden waarom praten over je problemen zo zinnig kan zijn: omdat anderen meedenken of anders bekijken.
We schreven het al bij aanvang: probeer zoveel mogelijk oplossingen te verzinnen vooraleer je een oordeel velt of het al dan niet goede oplossingen zijn. Want ook niet bruikbare oplossingen kunnen aanleiding geven tot een briljant idee.
Tijdens een depressie loopt het in deze fase vaak ook fout. Je brein is meestal niet erg creatief en plannen maken is ook niet de sterktste kant van het depressieve brein. De kans is groot dat je een perfecte oplossing zoekt, die je meteen weer verwerpt omdat ze niet haalbaar is. En dus denk je dat er geen oplossingen bestaan en wordt je weer depressiever. Kleine plannetjes bedenken voor kleine stapjes is dan ook vaak de weg die dient genomen te worden. Als we Neil Armstrong parafraseren zouden we kunnen zeggen: "A small step for mankind but a giant leap for man"