Welkom in de wondere wereld van de Groene Leguaan.
Welkom bij Lightangelke en mijn wondere wereld !!!
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
en leer meer over deze interessante dieren !!
26-09-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voortplanting bij de Groene Leguaan.
Na ongeveer 2 tot 3 jaar is de leguaan geslachtsrijp, ze leven in groepen met enkele dominante mannetjes. Deze mannetjes laten hun status in de groep weten door te knikken met de kop. Met dit knikken zal de leguaan ook proberen de vrouwtjes te imponeren. Aan het begin van een droog seizoen (in het gebied waar ze normaal leven) zal het vrouwtje 14 tot 75 eieren leggen. Deze legt ze in goed vochtige grond. Na 60 tot 90 dagen zullen de eitjes uitkomen, de moeder is dan al weg en dus moeten de baby-leguaantjes al meteen op eigen pootjes staan.

(Eigenlijk ben ik tegen het massaal kweken van dieren, daar er zoveel gekweekt worden en daarom vele dieren geen goede thuis vinden en aan hun lot worden over gelaten, maar het hoort nu éénmaal bij mijn verhandeling dus zet ik het er bij, maar denk voor je begint te kweken aan al die diertjes die er te veel kunnen zijn, met dank).

Als je met je leguanen wil gaan kweken zal je voor optimale omstandigheden moeten zorgen.
Je leguanen moeten het hele jaar door het juiste voedsel, voldoende vitaminen, de juiste belichting en verwarming en voldoende ruimte en rust krijgen, anders zal je merken dat er van het legsel niet veel zal uitkomen.
Een vrouwtje dat eieren gaat aanmaken eet dagelijks veel meer, maar je hoeft niet te panikeren als ze een paar weken voor het leggen van de eieren, weinig of zelfs niets meer eet.
Plaats in het terraria een 40 cm hoge legkist op of in de bodem, zo groot, dat het vrouwtje er ruim in kan om de eieren te begraven. Zorg voor een nauwe toegangsopening (b.v. via een pijp). De kist moet met een keramische warmtelamp van bovenaf of met een bodemverwarming tot ongeveer 30° C worden verwarmd. Vul de kist met een vochtig turf/zandmengsel.
Graaf de eieren zo snel mogelijk op. Het ontbreken van een goede legkist is één van de oorzaken waardoor legnood kan ontstaan : drachtige vrouwtjes kunnen de eieren niet kwijt, moeten in het uiterste geval geopereerd worden, vaak met onvruchtbaarheid of de dood tot gevolg.
Soms worden de eieren ook in een open bak met aarde gelegd en soms laat het vrouwtje ze vanaf een tak vallen.
Bevruchte eieren zijn ongeveer 38 x 27 mm groot, onbevruchte soms veel kleiner. De eieren gelegd in vermiculiet met water (verhouding 1 : 1) komen, bij 28 tot 30° C, na 65 à 90 (tot 115) dagen uit. Een hogere temperatuur geeft een hoger aandeel mannetjes. In de natuur valt de uitkomst samen met de regentijd, mei en juni.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerst aandachtig lezen aub !!!!!
.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwondingen bij de mens veroorzaakt door een leguaan.
.


25-09-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Zowel in het wild als in gevangenschap zien we dat jonge leguanen aanvankelijk selectiever zijn, dat wil zeggen meer voedsel opnemen dat rijk aan eiwitten is. Dat is een verklaarbaar instinct, omdat voor de groei relatief veel eiwit nodig is eveneens als kalk.
Bij vrouwtjes die eieren gaan aanmaken zie je een vergelijkbaar eetgedrag.
Jonge leguanen zijn relatief snel opgewarmd en beginnen al vroeg op de dag te eten, waarbij ze over de dag verspreid een groot aantal porties verwerken.
In gevangenschap gehouden dieren kunnen het beste een dieet krijgen van voornamelijk kruidachtige planten en bladgroenten (leguanen zijn bij uitstek eters van bladeren).
Verder tot 10% vruchten en 5% bloemen.
Vergeet niet (vooral wat betreft bladgroenten) de nodige variatie aan te houden, een éénzijdig dieet is niet natuurlijk en dus ook niet aan te raden.

Onder kruidachtige planten verstaan we : koolzaad, klaver, paardenbloem (loof en bloem), melkdistel, haagwinde, weegbree, dovenetel of jonge brandnetel en druivenblad.

Met bladgroenten gaat de voorkeur uit (door het gunstige calcium- en fosfaatgehalte) naar raapsteeltjes, boerenkool, snijbiet, chinese kool en paksoy, waterkers, prei, andijvie, losse slasoorten (nooit de groene krobsla) zoals krulsla en eikenbladsla, bleekselderij, rucola, chinese kool en spitskool.
Voor de broodnodige variatie is geraspte winterspeen of gesneden ui, courgette of komkommer, spruitkool en witlof ook altijd welkom, ook al zijn ze door het calcium en fosforaanbod tweede keus.
Anderzijds moet men zeer terughoudend zijn met groenten die veel oxalaat (nitraten) bevatten zoals spinazie, postelein, zuring en rabarber, omdat deze de calciumopname in de darm belemmeren. Op de duur zullen bij uw leguaan calciumtekorten optreden als u niet zeer voedingsbewust uw keuzes maakt bij het inkopen van bladgroenten.
Geeft u relatief vaak koolsoorten te eten, dan is af en toe een kelptabletje (verkrijgbaar bij de drogist of apotheker) een nuttige aanvulling, omdat koolsoorten stoffen bevatten die jodium tegenwerken en daarmee de groei vertragen.

Voor het fruit kunt u het beste, peer, appel of ananas kiezen, gezien hun gunstige Ca/P-verhouding.
Geschikte bloemen, naast die van de koolzaad, klaver en paardenbloem zijn hibiscus (chinese roos) en Oost-Indische kers, bij voorkeur vrij gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen tegen allerlei soorten ongedierte.

Groenten moeten steeds grondig gewassen worden en harde stengels kunnen best fijngesneden worden, vooral als u nog jonge leguanen hebt. Dit voorkomt dat de diertjes zich verslikken, stikken en sterven.
Zachte bladsoorten mag vrij grof zijn aangezien ze hier prima mee uit de voeten kunnen. Toch kan het geen kwaad om deze niet te groot te laten zodat ze makkelijker alle soorten groenten naar binnen gaan spelen.
Het fruit schillen en versnipperen, bessen en druiven goed afwassen. Geef je leguaan nooit voedsel uit de koelkast, het is te koud.
De calcium-fosfor verhouding moet tussen 1.5:1 tot 2:1 liggen. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid Calcium in het voer tot tweemaal hoger behoort te zijn dan de hoeveelheid fosfor.

Zoals eerder vermeld zijn er mensen die hun leguaan dierlijke eiwitten geven in de vorm van insecten, honden of kattenvoer, muizen en ratjes....
Dit raad ik u ten stelligste af, ten eerste omdat mijn moto is "leven en laten leven, doodt geen ander dier om jouw dier in leven te houden", maar vooral omdat hun verteringsgestel dit niet kan verteren, hierdoor krijgen deze dieren last van hun nieren, hun beendergestel en krijgen te kampen met jicht.
In een verblijf waar de leguaan over een goede UV-verlichting (speciale zonnelamp) beschikt, zullen moeilijkheden met de beenderen zelden of nooit voorkomen, aangenomen dat er uiteraard verder niets aan het calciumaanbod in uw leguanendieet mankeert !!!!
Een leguaan die graag kattenbrokjes snoept zal vroeg of laat met jicht te maken krijgen.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omdat de voeding van je Groene vriend zo belangrijk is, zou ik even het soort voedsel willen uitbreiden....
.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Voer zo gevarieerd mogelijk, vooral bladgroente (van nature 60%), bloemen (30%) en fruit (10%).
Gek genoeg voert bijna niemand deze boombewoners boomblad, terwijl ze blad van o.a. wilg graag eten.
Drachtige vrouwtjes hebben de eerste vijf weken van de draagtijd (eieren) een grote eetlust. Daarna eten ze weinig of niets meer.
Voer jonge dieren (tot ongeveer 2 jaar) en drachtige vrouwtjes ongeveer 15% dierlijk voedsel (insecten, geweekte kattenbrokken, eieren (maar hier later nog meer over)). Overige volwassen exemplaren hebben een voorkeur voor plantaardig voedsel, voer max. 5% dierlijk voer. Te veel dierlijk voedsel geeft (nier)problemen op 3- tot 7 jarige leeftijd.

Zoals al eerder gezegd hebben leguanen een gavrieerd dieet nodig. Ze hebben elke dag verse groenten nodig, maar niet alle groenten zijn goed voor hem, er zijn groenten die zelfs tot de dood van uw dieren kunnen leiden. Geef hem nooit SLA, AARDAPPEL, CITRUSVRUCHTEN en SPINAZIE, hier zit nitraat in en daar kunnen ze dood van gaan.
Wel goede en gezonde groenten zijn : andijvie, appel, koolsoorten (maar niet te veel, vermits ze daar erg van spuwen), komkommer, taugé, perzik en nectarine. Ook heb je een soort van korrels (droogvoer : dit geef ik mijn leguaan nooit, maar dit is ieder zijn eigen keuze) waar verschillende soorten vitaminen en voedingswaarden inzitten. Alleen niet alle leguanen vinden het lekker, de kans zit er dus in dat je leguaan het niet eet. Verder hebben ze ook graag dierlijke kost zoals krekels, sprinkhanen, meelwormen en als ze wat ouder zijn muisjes of jonge ratjes (ook dit geef ik mijn leguaan nooit, leven en laten leven, zo is mijn leuze, dus geef ik mijn dieren nooit levend voedsel). Geef ze echter nite te vaak muizen of ratjes want hier kunnen ze nierklachten van krijgen en uiteindelijk dood aan gaan.
Het is ook belangrijk dat de kalk en het vitaminegehalte op peil is, strooi daarom op al het eten vitamine/kalk poeder. Dit heb je ook in vloeibare vorm, die kun je in het drinkwater doen.
Kattenvoer uit blik bevat ook veel kalk die kun je ook in kleine porties geven. Let hierbij wel op dat je de saus en het vet eerst onder warm water afspoelt. Geef het net als bij de muizen en ratjes niet te vaak, tegen de nierklachten. Verder kun je ook om je leguaan extra kalk te geven stukjes "sepia" (dit zijn de kalk-blokjes in een vogelkoooi) over zijn eten strooien (geraspte sepia).

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeding van de Groene Leguaan.
.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afbeeldingen van de Kolenbranderschildpad en de doosschildpad.
.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisvesting van de Groene Leguaan.
Bedenk, bij aanschaf, dat een volwassen groene leguaan een terrarium van minimaal 200 x 300 x 200 cm nodig heeft. daarin kunnen één man en twee vrouwen worden gehouden, leguanen zijn groepsdieren. Dominante mannen zijn onderling vaak onverdraagzaam. In zeer grote terraria met veel schuilgelegenheid kunnen meerdere mannen worden gehuisvest.
Jonge dieren kunnen in een kleinere bak worden opgefokt. Zorg voor een hoog terrarium met veel klimtakken. Groene leguanen rusten graag op een horizontale tak, hoog in het terrarium, onder een spot.
Maak voldoende schuilplaatsen, zodat de dieren elkaar niet continu zien. Dikke PVC-pijpen met een plank of vloerbekleding erin, of eendenkorven voldoen prima.
Het tropische regenwoudterrarium moet een temperatuur van minimaal 25 à 30 ° C hebben, met plaatselijk onder alle persglaslampen (minstens één per dier) 35 tot 40 ° C, 's nachts 20 tot 25 ° C.
Besproei het terrarium en de dieren het hele jaar door elke dag, maar niet blijvend nat. Creëer een 5° C koelere, droge tijd in december tot april.
Zorg voor een grote waterbak en reinig deze dagelijks. Het is beter een goed filter te gebruiken. Verwarm, met een bodemverwarming of via een verwarming in het filter, het water to ongeveer 25° C.
Leguanen poepen (stoelgang) het liefst boven het water.
Maak daar gebruik van bij de terrariuminrichting !!!
De vloer moet schoon zijn, bedekt met linoleum, tegels, turfmolm, bosblad of houtsnippers. Een inslikbare, scherpe of harde bodemgrond (grind, hydrokorrels) is uit ten boze.
Overtollige zouten worden vaak uitgeniest, zodat men regelmatig de voorruit moet poetsen.
Groene leguanen zijn prima te combineren met o.a. kolenbranderschildpadden en doosschildpadden (Terrapene) uit warmere regionen. Het combineren met helmbasilisken of wateragamen kan stress veroorzaken, vanwege de gelijkenis in kleur en vorm van de groene leguaan.
Vanaf mei tot september kunnen de dieren (op warme dagen) in een (bijverwarmd) buitenterrarium worden gehouden. Ook 's nachts, als de temperatuur maar boven de 20° blijft.

24-09-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat mooie plaatjes van onze groene vrienden...
.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Groene Leguanen behoren tot de weinige reptielen die werkelijk "handtam" kunnen worden en maar een beperkte binding met de eigenaar kunnen aangaan. Volwassen groene leguanen en dan vooral volwassen mannetjes kunnen echter ook erg agressief zijn en zware verwondingen toebrengen.
Agressief gedrag bestaat in de eerste plaats uit dreiggedrag : de dieren staan hoog op de poten, vlakken het lichaam af naar de opponent toe en zetten hun keelkwab open. Als dit dreiggedrag genegeerd wordt, zullen veel leguanen bijten of met de staart slaan. Bovendien krabben leguanen met hun zee scherpe klauwen heel gemakkelijk de huid open, hetgeen diepe wonden nalaat. Door het dragen van lederen handschoenen met armstukken kan dit vermeden worden.
Het manipuleren van grote, agressieve leguanen is ten sterkste af te raden aan personen die geen ervaring hebben met het manipuleren van reptielen.
Volwassen dieren die niet handtam zijn, moeten met één hand gefixeerd worden achter de kop en over de voorpote, terwijl met de andere hand, over de heup, de beide achterpoten gefixeerd worden. De staart kan onder een arm gestoken worden. Let er wel op dat een slag van de staart gelijk staat als een zware zweepslag en grote wonden teweeg kan brengen.
Het handtam maken van de Groene Leguaan begint als hij nog heel klein is, grote agressieve dieren kan je niet meer handtam maken.
Als je een jong leguaantje hebt aangekocht laat het dan de eerste dagen even wennen aan zijn niuew huisje, zijn verhuis van de winkel naar zijn eigen huisje bezorgt het diertje al genoeg stress.
Na een paar dagen kan je beginnen met het diertje te benaderen, doe dit alrijd zeer rustig en praat met een zeer zachte stem tegen het diertje, geef het ook een naam en gebruik die dan als eerste voor aleer je andere dingen gaat vertellen.Laat het diertje eerst wat aan je wennen en grijp het niet meteen vast. Probeer het iets uit je hand te laten eten, als dit lukt probeer het dan zachtjes te aaien onder zijn kin. Je mag hem ook boven op zijn kop strelen maar dit is af te raden, ze hebben boven op hun kop een soort van derde oog waarmee ze schimmen kunnen zien. Probeer het dier steeds te benaderen zodat het je kan zien zodat het niet schrikt wanneer je het plots aanraakt. Blijf ondertussen maar zachtjes praten tegen het diertje en na een aantal dagen mag je het gerust proberen te nemen, doe dit heel voorzichtig, vastberaden en niet schokkerig, let wel op dat je de leguaan niet duwt of gaat knijpen. Als het diertje ontsnapt, loop er dan niet achter, laat het eerst terug kalmeren en probeer hem met wat voedsel naar je te lokken, neem hem dan zachtjes op en aai het.
Een leguaan tam maken gaat niet zomaar van vandaag op morgen, het duurt maanden, soms wel meer dan een jaar. Als je hem echt tam wil krijgen zal je er veel tijd in moeten steken, geduld en er alle dagen minsten één tot drie uren mee bezig moeten zijn.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe manipuleer ik mijn Groene Leguaan ???
.

23-09-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je zeker moet weten over de Groene Leguaan !!!
.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

In dit gedeelte wil ik iedereen die er aan denkt om ooit een Groene Leguaan als huisdier te nemen toch eerst even laten nadenken vooraleer ze een overhaaste beslissing nemen en achteraf het dier moeten wegdoen omdat het te groot of te duur geworden is.......

Als je weet dat zo een dier al vlug 1.50 tot 2.00 meter kan worden, kan je denken dat het diertje al snel een behuizing nodig heeft dat groot genoeg is, een stevig terrarium dat minstens 2 m hoog, 3 m breed en 2 m diep moet zijn, wil je dat het diertje gelukkig is.
In zulke ruimte kan je 2 tot max. 3 leguanen houden. Let er ook goed op dat je geen twee mannetjes bijeen zet, want deze kunnen gaan vechten wat tot de dood van één van je diertjes kan leiden.

Als je een jonge leguaan in de winkel koopt zijn de ongeveer 25 tot 40 cm. Deze kleine diertjes kan je best eerst in een klein terrarium onderbrengen zodat ze sneller aan je gewend raken en makkelijker tam te krijgen zijn. Het is daarom, net zo als bij alle andere dieren, om het diertje elke dag op de schoot of de schouder te nemen, het leert uit je hand te laten eten en er veel tijd aan besteed.

Een terrarium is niet goedkoop en hoe groter hoe duurder, denk hier zeker aan voor je een Groene Leguaan koopt. Je kan ook nog altijd zelf een terrarium bouwen of een kamer van je huis afstaan, maar dan nog kost het diertje handen vol geld, als je een kamer afstaat denk dan aan het sociaal kontakt en de lichtinval, vooral het zonlicht in de kamer, een leguaan houdt veel van zonlicht en heeft het ook heel hard nodig voor zijn huid en vitamine D.
Maar dit is niet het enige, er komen ook nog allerlei lampen bij kijken :
- 1 warmtespotlamp van min. 80 watt per leguaan, zodat elke leguaan een plaatsje heeft om zich op te warmen, vooral in de winter is dit zeer belangrijk, daar de temperatuur in het terrarium nooit onder de 18° mag komen.
- 1 speciale zonnelamp met UVB stralen, hiermede maken ze hun vitaminen mee aan, terwijl z dat normaal met natuurlijk zonlicht doen, daarom is het ook heel belangrijk dat er ook natuurlijk zonlicht in hun terrarium of ruimte komt. Deze stralen geven hen vitamine D en doen de huid ook gemakkelijker vervellen. Trek nooit losse huidvellen met de hand eraf, zo kan je het dier zwaar kwetsen, de vellen komen automatisch los en vallen er zelf na enige tijd af.
- 1 keramische lamp of dode lamp, deze geeft geen licht, alleen warmte, deze is om de temperatuur van het terrarium hoog genoeg te houden en dit tussen ongeveer 25° 's nachts en 30° à 40° graden overdag. De Groene Leguaan kan zeer goed tegen hoge temperaturen, maar het diertje mag niet koken, houdt daarom zeer goed de temperatuur in 't oog. Zorg ervoor dat de lampen beschermt zijn, zodat het dier zich niet kan verbranden aan de lampen, ze er niet kunnen gaan opliggen en er zeker geen water op kan komen, wat de lampen kan doen springen en exploderen.
- als je al deze lampen hebt aangekocht, hetgeen zeer duur is, moet je de lampen nog voorzien van elektriciteit, wat ook niet goedkoop is, deze elektrische bedrading moet veilig weggestoken worden, zodat de dieren er niet aan kunnen en de bedrading zouden kunnen doorbijten, de bedrading mag eveneens ook niet nat worden zoals je kan begrijpen.

Daarbij komt nog dat het dier groeit, heel graag in bomen zit en dat je het terrarium zo moet aanpassen zodat het terrarium de vrije natuur benadert en het dier heel gelukkig is. Dus dikke boomstammen waar het diertje kan in kruipen, veel planten die voor het dier niet giftig zijn en gemakkelijk kunnen vervangen worden, daar het dier ze kan opeten.
De Groene Leguaan heeft ook een waterbak nodig, waarin het zich volledig kan baden, dit baden bevordert de vervelling. Als het echt nodig is, kan je eveneens met een spuitbus op regenstraal het dier nat spuiten, maar gebruik dan NOOIT koud water, maar water dat de temperatuur van de kooi heeft, ook niet te warm, in de zomer kan dit voor afkoeling gebruikt worden, maar dan zelfs gebruik je NOOIT koud water maar lauw water, kamertemperatuur.

Af en toe komen er ook kosten bij van de dierenarts. Hopelijk heb je de dierenarts alleen maar nodig voor controle van het dier, maar men dient er steeds rekening mee te houden dat ook een leguaan heel ziek kan worden, zelfs iets kan breken. Ook als de Leguaan zwanger blijkt te zijn kan dit leiden tot een onderzoek bij de dierenarts, net als bij andere dieren kan een bevalling niet goed verlopen, bij de leguaan kan dit bv zijn dat zij haar eieren niet goed kan afleggen enz....

Wil je nog steeds dat lieve kleine groene diertje kopen ????
Lees dan eerst even de rest over wat we nog allemaal nodig hebben aan verzorging en tijd dat je erin moet steken om je groene vriend te socialiseren en gelukkig te maken.

Ik wil je niet doen afschrikken of wil jullie zeker niet ontmoedigen of telleurstellen maar er zijn al zoveel leguanen verkeerd terecht gekomen, omdat de kopers niet wisten waar ze aan begonnen. Daar komt dan nog bij dat een verkoper je veel kan wijsmaken, ze moeten immers ook van hun aangekochte exemplaren af, en dan ben jij een goede prooi indien je er niets van afweet.... Een verkoper zal je wellicht wijsmaken dat : deze dieren maar groeien naargelang de grote van hun terrarium, dat ze niet veel verzorging of eten nodig hebben, enz.... Maar niets is minder waar, geloof ze dus niet want dit is echt niet het geval !!!!

Zorg er dus vooral voor dat je goed geïnformeerd bent en dat je terrarium kant en klaar is vooraleer je het diertje koopt, een Groene Leguaan heeft niet graag dat je steeds in zijn huisje gaat rommelen, ze houden alles graag zoals ze het hebben leren kennen, verhuizingen bezorgen je dier grote stress...


22-09-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo ziet het vrouwtje eruit ...
Klik op de afbeelding om de link te volgen




Vrouwtje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo ziet het mannetje eruit....
Klik op de afbeelding om de link te volgen




Mannetje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is de Groene Leguaan ????
De latijnse benaming voor de Groene Leguaan is Iguana Iguana, deze is te herkennen aan zijn groene kleur, de zak onder zijn keel, een kam op zijn kop en rug en zijn lange staart waarmee hij flinke klappen kan uitdelen. Groene leguanen behoren tot de familie van de leguanen en bewonen grote delen van Midden- en Zuid-Amerika. Binnen dit gebied bewonen ze droge tot zeer vochtige bosbiotopen. Het zijn grote groene tot bruine hagedissen waarvan de kop-romplengte tot 60 cm kan bedragen, de totale lengte kan tot twee meter worden. De leguaan groeit ongeveer drie jaar in de lengte, de volgende twee jaar zal hij nog iets dikker worden, dus na ongeveer vijf jaar is de leguaan volgroeid en volwassen. Sommigen worden wel meer dan twee meter lang en sommige mannetjes wegen dan wel meer dan vijf kilo.

In de dierenwinkels worden meestal babyleguaantjes aangeboden met een totale lengte van ongeveer 40 cm.

Op de leeftijd van één jaar hebben groene leguanen een kopromplengte van ongeveer 15 tot 20 cm. Bij jonge dieren tot een leeftijd van één jaar zijn de geslachten zeer moeilijk te onderscheiden aan de hand van uiterlijke kenmerken. Bij oudere dieren lukt het vaak om de geslachten te onderscheiden op basis van secundaire geslachtskenmerken : mannetjes hebben meestal een veel duidelijkere serie femoraal poriën ter hoogte van de dijen. Bovendien zijn bij mannetjes vaak de beide hemipenes te zien als bilaterale zwellingen, ventraal ter hoogte van de staartbasis. Volwassen mannetjes hebben vaak een massievere kop en een over het algemeen sterker ontwikkelde rugkam en een oranje kleur op de voorpoten en de romp.

Een 100% zekere geslachtsbepaling kan alleen bekomen worden met behulp van endoscopie.

De gemiddelde leeftijd wordt geschat op 15 jaar. Ze eten bladeren vruchten en leven in de natuur meestal heel hoog in de top van de bomen.

21-09-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene Leguaan.
.




Foto

Over mijzelf
Ik ben Chrisje, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Lightangelke.
Ik ben een vrouw en woon in Boechout (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 18/11/1952 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Druk op bovenstaande foto om meer te weten te komen over mezelf, gelieve de voorstelling niet voor andere doeleinden te gebruiken of deze te plaatsen op het internet. Met dank. Liefs. Als je op de foto klikt kom je op een website terecht, scroll dan na
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Welkom in het Gastenboek van Lightangelken.....

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Druk op onderstaande plaatjes om naar mijn andere blogs te komen....
Foto

Foto


Mijn favorieten
  • seniorennet.be

  • Archief
  • Alle berichten

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!