Oturtma
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Benodigdheden :
3 aubergines 2 grote ajuinen 3 tomaten 400 gram gehakt ( lams, gemengd of kalf) olijfolie kruiden : peper, zout, dille, thijm, peterselie, evt. koriander 3 glazen of koppen losse rijst ( ronde) margarine een teentje look een zakje gemalen gruyère frituurolie, een blikje tomatenpuree een kippenbouillonblokje
Bereiding :
De aubergine wassen en in schijfjes snijden en in gezouten water zetten, ongeveer een half uur.
De ajuinen pellen en fijn snijden, de tomaten pellen en in stukjes snijden.
De peterselie fijnhakken.
De aubergineschijfjes in de frituurolie bakken en laten uitlekken op keukenrol. De ajuin even aanstoven in olijfolie en de tomatenstukjes bijvoegen. Even laten sudderen en dan pas het gehakt bijvoegen, laten stoven tot het vlees gaar is en kruiden met de kruiden en de fijngehakte peterselie.
Neem nu een grote bakplaat of een grote ovenschotel en leg een laag gebakken aubergineschijfjes. Op elk schijfje leg je een lepel gehakt enz. tot je 4 of 5 laagjes hebt. Afwerken met een schijfje tomaat en een toefje peterselie.
Leng de tomatenpuree aan met water en overgiet het gerecht. Bestrooi tot slot met gemalen kaas en zet ongeveer 20 minuten in een oven van 180 °.
De rijst wassen en laten weken in warm water. Afgieten en laten uitlekken. Een beetje margarine en olie in een pot doen, de rijst toevoegen, water en een kippenbouillonblokje bijvoegen. De rijst gaarkoken en opdienen met de schotel.
COURGETTENKOEKJES OF KABAK TAVA
Benodigdheden :
2 middelgrote courgettes, ½ lepel zout, ½ koffiekop melk, 6 eetlepels bloem, 250 g olijfolie.
Bereiding :
Verwijder de uiteinden van de courgettes , schil ze met een dunschiller en snijd ze in dunne plakjes. Zout ze en voeg de melk toe, roeren. Laat een half uur rusten. Zonder het vocht te verwijderen doop je de plakken in de bloem en bakt ze gaar in de olijfolie.
Opdienen met een frisse salade van sla, tomaten en komkommers.
Indien je platte peterselie gebruikt om de salade af te maken heb je een Turkse salade.
|