Inhoud blog
  • Lekkere vismousse
  • Gentse waterzooi
  • Fluwelig bloemkoolsoepje
  • Turkse aubergineschotel
  • Savooirolletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    receptenboek van yolande
    Lekkere recepten van het huis
    02-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkse aubergineschotel

    Oturtma

     

    Benodigdheden :

     

    3 aubergines
    2 grote ajuinen
    3 tomaten
    400 gram gehakt ( lams, gemengd of kalf)
    olijfolie
    kruiden : peper, zout, dille, thijm, peterselie, evt. koriander
    3 glazen of koppen losse rijst ( ronde)
    margarine
    een teentje look
    een zakje gemalen gruyère
    frituurolie, een blikje tomatenpuree
    een kippenbouillonblokje

    Bereiding :

     

    De aubergine wassen en in schijfjes snijden en in gezouten water zetten, ongeveer een half uur.

    De ajuinen pellen en fijn snijden, de tomaten pellen en in stukjes snijden.

    De peterselie fijnhakken.

     

    De aubergineschijfjes in de frituurolie bakken en laten uitlekken op keukenrol.  De ajuin even aanstoven in olijfolie en de tomatenstukjes bijvoegen.  Even laten sudderen en dan pas het gehakt bijvoegen, laten stoven tot het vlees gaar is en kruiden met de kruiden en de fijngehakte peterselie.

     

    Neem nu een grote bakplaat of een grote ovenschotel en leg een laag gebakken aubergineschijfjes.  Op elk schijfje leg je een lepel gehakt enz. tot je 4 of 5 laagjes hebt.  Afwerken met een schijfje tomaat en een toefje peterselie. 

     

    Leng de tomatenpuree aan met water en overgiet het gerecht.  Bestrooi tot slot met gemalen kaas en zet ongeveer 20 minuten in een oven van 180 °.

     

    De rijst wassen en laten weken in warm water.  Afgieten en laten uitlekken.  Een beetje margarine en olie in een pot doen, de rijst toevoegen, water en een kippenbouillonblokje bijvoegen.  De rijst
    gaarkoken en opdienen met de schotel.

    COURGETTENKOEKJES OF KABAK TAVA

     

    Benodigdheden :

     

     

    2 middelgrote courgettes, ½ lepel zout, ½ koffiekop melk, 6 eetlepels bloem, 250 g olijfolie.

     

     

    Bereiding :

     

    Verwijder de uiteinden van de courgettes , schil ze met een dunschiller en snijd ze in dunne plakjes.  Zout ze en voeg de melk toe, roeren.  Laat een half uur rusten.  Zonder het vocht te verwijderen doop je de plakken in de bloem en bakt ze gaar in de olijfolie.

     

    Opdienen met een frisse salade van sla, tomaten en komkommers.

    Indien je  platte peterselie gebruikt  om de salade af te maken heb je een Turkse salade.




    02-05-2007 om 17:03 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Savooirolletjes in tomatensaus

    SAVOOIROLLETJES MET GEHAKT

     

     

    Benodigdheden ;

     

    1 savooikool, 400 g gehakt naar keuze, 1 ui, gehakte peterselie,
    1 eidooier, peper, zout, paprikapoeder
    voor de saus : 1 blik gepelde tomaten, 1 bouillonblokje, 1 ui,
    1 lookteentje, peper, zout, paprikapoeder, basilicum vers of gedroogd ,
    maizenaexpresspoeder.
    aluminiumfolie.

     

     

    Bereiding :

     

     

    Trek van de kool 4 mooie groene bladeren , was ze en blancheer ze even in kokend zout water, laat daarna even schrikken onder de koud waterkraan .  Meng de fijngesnipperde ui en gehakte peterselie en de kruiden onder het gehakt.  Vul nu elk blad met een deel gehakt en maak er een rolletje van.  Rol elk rolletje in een vel alufolie zoals een bonbon.  Zet een pan water op en laat de rolletjes ongeveer 15 minuten gaarkoken.


    Maak ondertussen de tomatensaus als volgt :


    Snipper de ui en het lookteentje fijn en stoof even aan in boter.
    Snij de gepelde tomaten in stukjes en voeg samen met het sap bij de ui, laat stoven, voeg een beetje water en het bouillonblokje toe.  Kruid met peper, zout, paprika en basilicum.  Bind met de maizena.
    Haal de rolletjes uit de folie en dien op overgoten met saus.  Lekker met aardappelpuree.

     

    Variant :

     

    Meng het gehakt met room, peper en zout.  Maak van 4 witloofstronkjes voorzichtig de blaadjes los en vul dan acht grote blaadjes met gehakt en maak telkens van 2 blaadjes een rolletje.  Omwikkel de rolletjes met de rest van de witloofblaadjes en druk goed aan.  Volg dan het recept zoals hierboven. 

    02-05-2007 om 17:00 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenstoofpotje met curry

    Kalkoenstoofvlees in curry

     

     

     

     

    Benodigdheden :

     

     

    500 gram kalkoenstoofvlees, 1 pakje gesneden soepgroenten, 1 bakje champignons, 1 ui, 1 lookteentje,  kerriepoeder, kippenbouillon, peper en zout, bindmiddel, room, boter.

     

     

     

     

    Bereiding :

     

     

    Smelt de boter en bak het vlees aan, dit kan ook in de wok, kruid met peper en zout, voeg de ui en look toe en laat even sudderen.

    Voeg de soepgroenten bij en stoof even.  Strooi een flinke eetlepel kerriepoeder over dit alles en voeg de kippenbouillon toe.  Laat alles zachtjes gaarstoven .  Bind met maizena en voeg een flinke scheut room of melk toe.

     

     

     

     

     

    02-05-2007 om 16:58 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker stoofvlees!!!

    STOOFVLEES MET WORTELTJES EN ZOETZURE UITJES

     

    Benodigdheden :

     

     1 kg stoofvlees van goede kwaliteit

    ½ kg wortelen

    1 potje zoetzure uitjes

    2 gewone uien

    1 fles  trappistenbier of donker tafelbier

    1 bouillonblokje

    2 blaadjes laurier - 1 kruidnagel - 2 jeneverbessen - een beetje gedroogde

    kruiden ( kruidentuiltje van Liebig.) - peper - zout - thijm - rozemarijn -

    water - maizena - margarine of boter

     

    Bereiding :

     

    Smelt een flinke kluit boter in een grote braadpan.  Bak hierin het vlees

    aan alle kanten goed bruin en kruid met peper en zout.

    Snipper de ui fijn en voeg ze bij het vlees en laat even meestoven.

    Breng nu alles over in een grote kookpan of snelkoker.  Overgiet het vlees

    met het bier en een deel water.  Voeg het bouillonblokje bij alsook de

    kruiden. Laat gaarstoven ( onder druk 40 minuten)

    Ondertussen de wortelen schoonmaken en in rondellen snijden.

    Stoof ze gaar met wat water, boter, peper, zout en laurierblad.

    Als het vlees gaar is voeg je de wortelen bij.  Giet ongeveer ¾  van de

    zoetzure uitjes door een zeef en spoel af onder koud water.  Voeg ze dan

    bij het vlees en de wortelen.  Bind alles met een flinke schep maizena

    opgelost in wat water.  Bijkruiden met peper en zout naar wens.

    Opdienen met fritjes en een glas donker bier.

     

    Tip :

     

    De wortelen zijn nog lekkerder van smaak klaargemaakt in de microgolf

    oven.  Het vlees smaakt nog beter een dag op voorhand klaargemaakt en

    dan zachtjes opgewarmd.

    02-05-2007 om 16:56 geschreven door yolande

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 14/05-20/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!