3 aubergines 2 grote ajuinen 3 tomaten 400 gram gehakt ( lams, gemengd of kalf) olijfolie kruiden : peper, zout, dille, thijm, peterselie, evt. koriander 3 glazen of koppen losse rijst ( ronde) margarine een teentje look een zakje gemalen gruyère frituurolie, een blikje tomatenpuree een kippenbouillonblokje
Bereiding :
De aubergine wassen en in schijfjes snijden en in gezouten water zetten, ongeveer een half uur.
De ajuinen pellen en fijn snijden, de tomaten pellen en in stukjes snijden.
De peterselie fijnhakken.
De aubergineschijfjes in de frituurolie bakken en laten uitlekken op keukenrol.De ajuin even aanstoven in olijfolie en de tomatenstukjes bijvoegen.Even laten sudderen en dan pas het gehakt bijvoegen, laten stoven tot het vlees gaar is en kruiden met de kruiden en de fijngehakte peterselie.
Neem nu een grote bakplaat of een grote ovenschotel en leg een laag gebakken aubergineschijfjes.Op elk schijfje leg je een lepel gehakt enz. tot je 4 of 5 laagjes hebt.Afwerken met een schijfje tomaat en een toefje peterselie.
Leng de tomatenpuree aan met water en overgiet het gerecht.Bestrooi tot slot met gemalen kaas en zet ongeveer 20 minuten in een oven van 180 °.
De rijst wassen en laten weken in warm water.Afgieten en laten uitlekken.Een beetje margarine en olie in een pot doen, de rijst toevoegen, water en een kippenbouillonblokje bijvoegen.De rijst gaarkoken en opdienen met de schotel.
COURGETTENKOEKJES OF KABAK TAVA
Benodigdheden :
2 middelgrote courgettes, ½ lepel zout, ½ koffiekop melk, 6 eetlepels bloem, 250 g olijfolie.
Bereiding :
Verwijder de uiteinden van de courgettes , schil ze met een dunschiller en snijd ze in dunne plakjes.Zout ze en voeg de melk toe, roeren.Laat een half uur rusten.Zonder het vocht te verwijderen doop je de plakken in de bloem en bakt ze gaar in de olijfolie.
Opdienen met een frisse salade van sla, tomaten en komkommers.
Indien jeplatte peterselie gebruiktom de salade af te maken heb je een Turkse salade.
1 savooikool, 400 g gehakt naar keuze, 1 ui, gehakte peterselie, 1 eidooier, peper, zout, paprikapoeder voor de saus : 1 blik gepelde tomaten, 1 bouillonblokje, 1 ui, 1 lookteentje, peper, zout, paprikapoeder, basilicum vers of gedroogd , maizenaexpresspoeder. aluminiumfolie.
Bereiding :
Trek van de kool 4 mooie groene bladeren , was ze en blancheer ze even in kokend zout water, laat daarna even schrikken onder de koud waterkraan .Meng de fijngesnipperde ui en gehakte peterselie en de kruiden onder het gehakt.Vul nu elk blad met een deel gehakt en maak er een rolletje van.Rol elk rolletje in een vel alufolie zoals een bonbon.Zet een pan water op en laat de rolletjes ongeveer 15 minuten gaarkoken.
Maak ondertussen de tomatensaus als volgt :
Snipper de ui en het lookteentje fijn en stoof even aan in boter. Snij de gepelde tomaten in stukjes en voeg samen met het sap bij de ui, laat stoven, voeg een beetje water en het bouillonblokje toe.Kruid met peper, zout, paprika en basilicum.Bind met de maizena. Haal de rolletjes uit de folie en dien op overgoten met saus.Lekker met aardappelpuree.
Variant :
Meng het gehakt met room, peper en zout.Maak van 4 witloofstronkjes voorzichtig de blaadjes los en vul dan acht grote blaadjes met gehakt en maak telkens van 2 blaadjes een rolletje.Omwikkel de rolletjes met de rest van de witloofblaadjes en druk goed aan.Volg dan het recept zoals hierboven.
Smelt de boter en bak het vlees aan, dit kan ook in de wok, kruid met peper en zout, voeg de ui en look toe en laat even sudderen.
Voeg de soepgroenten bij en stoof even.Strooi een flinke eetlepel kerriepoeder over dit alles en voeg de kippenbouillon toe.Laat alles zachtjes gaarstoven .Bind met maizena en voeg een flinke scheut room of melk toe.