STOOFVLEES MET WORTELTJES EN ZOETZURE UITJESxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Benodigdheden :
1 kg stoofvlees van goede kwaliteit
½ kg wortelen
1 potje zoetzure uitjes
2 gewone uien
1 fles trappistenbier of donker tafelbier
1 bouillonblokje
2 blaadjes laurier - 1 kruidnagel - 2 jeneverbessen - een beetje gedroogde
kruiden ( kruidentuiltje van Liebig.) - peper - zout - thijm - rozemarijn -
water - maizena - margarine of boter
Bereiding :
Smelt een flinke kluit boter in een grote braadpan. Bak hierin het vlees
aan alle kanten goed bruin en kruid met peper en zout.
Snipper de ui fijn en voeg ze bij het vlees en laat even meestoven.
Breng nu alles over in een grote kookpan of snelkoker. Overgiet het vlees
met het bier en een deel water. Voeg het bouillonblokje bij alsook de
kruiden. Laat gaarstoven ( onder druk 40 minuten)
Ondertussen de wortelen schoonmaken en in rondellen snijden.
Stoof ze gaar met wat water, boter, peper, zout en laurierblad.
Als het vlees gaar is voeg je de wortelen bij. Giet ongeveer ¾ van de
zoetzure uitjes door een zeef en spoel af onder koud water. Voeg ze dan
bij het vlees en de wortelen. Bind alles met een flinke schep maizena
opgelost in wat water. Bijkruiden met peper en zout naar wens.
Opdienen met fritjes en een glas donker bier.
Tip :
De wortelen zijn nog lekkerder van smaak klaargemaakt in de microgolf
oven. Het vlees smaakt nog beter een dag op voorhand klaargemaakt en
dan zachtjes opgewarmd.
|