Inhoud blog
  • Paaswens 2010
  • Google zit vol trukjes!
  • Optimistisch recept
  • Nieuwe partnerrelatie op latere leeftijd
  • de relatie tussen voeding en kanker
  • Moederdag
  • Kleine dingen
  • Nadenkertjes
  • Het is wat het is
  • Wat kan je doen om zelf gelukkiger te worden?
  • Tien maal gelukkig zijn
  • Voluit leven!
  • Je mag er zijn!
  • limericks
  • Hoe vergeven ?
  • Assertiviteit: voor jezelf durven opkomen.
  • Ziek van verveling?
  • Ik ben die ik ben
  • Kleur je dag
  • Waarom seniorennet?
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Carpe Diem!
    Een dag zonder lach is een verloren dag.
    29-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe partnerrelatie op latere leeftijd

    Een nieuwe liefde na 50

    Nieuwe partnerrelatie op latere leeftijd

    Door Geert Geeroms   Licentiaat gerontologie

     

    Heel wat ouderen komen door het overlijden van hun partner en meer en meer vijftigplussers komen door een (vroegere) echtscheiding alleen te staan. Het wegvallen van een partner veroorzaakt steeds een leegte en voor velen ervan dan ook eenzaamheid. Door de toename van het aantal alleenstaande ouderen in de bevolking wordt de thematiek van het aangaan van een nieuwe partnerrelatie op latere leeftijd een belangrijk onderwerp.

     

    A.   Inleiding

     

    Maatschappelijke evolutie (Statistieken van 2001)

    Tot de leeftijd van 55 jaar zijn er meer mannen dan vrouwen (Er worden statistisch immers meer jongens geboren)

    Rond 60 jaar ongeveer evenveel mannen als vrouwen

    Na 60 jaar zijn er meer vrouwen dan mannen ( Wie is nu het sterkste geslacht?)

    Nu zijn er veel meer Latrelaties (ongeveer 20%)

    Van de 55-plussers heeft er al 1 op 4 een vroegere relatie gehad.

     

    Beheersingsmoraal (Evolutie denkproces binnen Westerse cultuur)

     

    Victoriaanse periode  (tot ca 1950)

    “Trouwen is houden”: Sex kon enkel binnen het huwelijk met als doel zich voort te planten. Tot in 1960 waren er daardoor bijna geen echtscheidingen.

    Prestatiemoraal (na 1950)

    “Lust centraal” Na de uitvinding van de conceptiepil kwam er een seksuele revolutie. Gezinsplanning kwam nu centraal te staan. Alternatieve vormen van seksualiteit waren nu mogelijk en het huwelijk kwam op de helling met als gevolg meer echtscheidingen.

    Intimiteitmoraal (nu of hedendaags)

    De kwaliteit va de relatie komt nu centraal te staan. Kenmerkende tendens om eerst (vrijblijvend om elkaar wederzijds meer te leren kennen) samen te wonen en dan pas te huwen.

     

    Pejoratieve kenmerken van het alleen zijn op latere leeftijd

    Gehuwde senioren zijn het gelukkigst (hebben heel veel steun aan elkaar).

    Gescheidenen en weduw(en)aars hebben meer kans op EENZAAMHEID en gezondheidsproblemen (vb. alcoholverslaving) door:

    -         wegvallen sociale contacten

    -         huishoudproblemen

    -         daling inkomen

    -         angst, depressie

    -         negatieve contacten met kinderen

    -          

    B.    Een nieuwe liefde: fictie of realiteit

     

    I.                 Redenen tot aangaan van een nieuwe relatie

    1.     gezelschap

    2.     intimiteit en liefde

    3.     aanzien en zelfbeeld (vooral bij de dames)

    4.     toekomstperspectief

    5.     zorgen voor en zich verzorgd weten

    6.     seksuele overwegingen

    7.     financiële redenen

     

    II. Waarom geen nieuwe relatie?

    1.     beperking vrijheid en zelfstandigheid

    2.     verheerlijking (zich beter voelen als alleenstaande)

    3.     zich te oud voelen

    4.     geen behoefte aan seksuele relatie

    5.     reacties van kinderen

    6.     reacties van omgeving

    7.     financiële redenen

     

    III. Welke factoren splen een rol bij een nieuwe relatie?

    1.     geslacht

    2.     leeftijd

    3.     duur vorig huwelijk en ontbinding ervan

    4.     verleden (status, werk, ervaring vorige relatie, enz.)

    5.     duur van het alleen zijn

    6.     levensopvatting (religie, hobby’s, waarden en normbesef, enz)

    7.     kinderen

    8.     geld, huis, bezittingen

    9.     gezondheid

    10.                       omgeving

    11.                       mobiliteit

    12.                       verenigingsleven

    13.                       individu (zie ook levensopvatting, gezondheidstoestand,verwachtingspatroon)

     

    IV. Op zoek naar een nieuwe partner (hoe vinden?via…)

    1.     liefde op het eerste gezicht

    2.     vrienden en kennissen

    3.     verenigingsleven en specifieke praat- en verwerkingssamenkomsten

    4.     reizen

    5.     werk

    6.     feesten en reünies

    7.     dancings, dansnamiddag via een club of vereniging

    8.     contactadvertentie

    9.     datingsite

    10.                       contact-,bemiddelings- of relatiebureau

     

    V. Aspecten die primeren bij een nieuwe relatie

    1. respect

    2. tederheid

    3. genegenheid

    4. gezellig samenzijn

    5. trouw

    6. wederzijdse gevoelens en zich veilig voelen

     

    VI.          Samenlevingsvormen (3 criteria)

    1.     Huwelijk: gewoon of LAT

    2.     Woonplaats: samen in 1 huis of dubbele woonplaats (elk behoud zijn eigen huis) en men woont beurtelings bij de ene en dan bij de andere

    3.     Periodiciteit: altijd samen of beurtelings = combinatie van periodiek alleenstaand en samenwonen

     

    C.    Tips

     

    1.     Neem de tijd om het verwerkingsproces af te sluiten

    2.     Neem een actieve houding aan (stel je ervoor open en ga zelf op zoek)

    3.     Besteed voldoende aandacht aan de ontmoeting

    4.     Aandacht op afstand (in het begin)

    5.     Praat over elkaars verwachtingen bij het begin van een relatie. Wat wil je: een liefdes- of gezelschapsrelatie)

    6.     Maak geen geheim van en praat over het verleden

    7.     Elke relatie is verschillend

    8.     Praat  met elkaar gedurende hele relatie

    9.     Geef zelf richting aan uw leven: wacht niet op verzuring van , maar durf elkaar weer los te laten als jij je er niet goed meer bij voelt.

     

     

    Verslaggever; Guy De Prez 

    29-11-2007 om 15:14 geschreven door nadie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de relatie tussen voeding en kanker

    De relatie tussen voeding en kanker

    Dr. Ir. E. De Maertelaere

    Directeur stadslabo Gent

     

    Deel 1: Kankerbevorderende stoffen in de voeding

     

    1)    Opgepast voor te hoge energieopname van vetten en enkelvoudige suikers. Overgewicht en zwaarlijvigheid geeft meer kans op hormoongerelateerde kanker.

    2)    Vermijd zwart geblakerde eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals bij vis en vlees. Dus barbecues en grillades niet laten aanbranden.

    3)    Occasioneel beschimmeld voedsel onmiddellijk weggooien. Ze bevatten mycotoxines die kanker van de lever kunnen veroorzaken. Beperk ook de consumptie van schimmelkazen tot 1 portie per week.

    4)    Beperk ook gezouten en gerookte voeding, zoals vlees en vis, tot 1 portie per 2 weken.

    5)    Let op de combinatie van agressieve specerijen + warmte + alcohol. In deze combinatie levert gebruik van tabasco, pilli pilli, sambal, nootmuskaat e.d. meer kans op slokdarm, maag- en darmkanker. Corned beef bevat bvb teveel nitrietpekel. Veel groenten en fruit kunnen het wel neutraliseren. Wij eten gemiddeld toch al 12 mg zout per dag.

    6)    Veelvuldig gebruik van sterke alcoholische dranken (> 40°) kan mon-, keel-, lever- en pancreaskanker veroorzaken.  Let op: beperkt gebruik werkt wel cholesterolverlagend.

    7)    Beperk de opname van ROOD vlees: bevat Haemijzer in de hemoglobine wat kan leiden tot poliepen en darmkanker. Je kan het wel neutraliseren via de chlorofyl in groenten zoals boerenkool, spinazie, andijvie en sla. Je moet rood vlees afwisselen met roos en wit vlees. Ter inlichting: onze gemiddelde vleesconsumptie bedraagt 250 g per dag terwijl wij slechts 120 g per dag mogen consumeren;  beperk dus de vleesconsumptie tot 3 maal per week.

    8)    Pas op voor chips en frieten. Gezonde frieten (?) zien goudgeel en zeker niet bruin of zwart. Daarom slechts kort frituren bij 180 °. Tip = rauwe frieten 10 minuten in heet zout water met een scheutje azijn doen en dan goed afdrogen vooraleer te frituren.

     

    Ter inlichting: Tijdens een onderzoek in 2006 in Nederland bleek dat 5000 mensen nog altijd sterven door teveel eten van zout.

     

    Deel 2: Kankerwerende stoffen  (zie volgende bladzijde)

     

     

    Deel 2: Kankerwerende stoffen in de voeding

     

    1)     Calcium: te vinden in zuivelproducten , bananen, noten (deze bevatten ook vitamine E), en donkergroene bladgroenten.

    2)     Voedingsvezels: in havermout, volkoren, pectine (in groenten en fruit vb. appels). Let op: tarwezemelen steeds combineren met veel water voor een goede transit.

    3)     Antioxidant vit C: in citrusvruchten en donkergroene groenten

    4)     Vit E : in olijfolie, volle graanproducten en noten.

    5)     Vit D : in vette vis, boter, groenten en zonnestralen. Vit D bevat calcitriol wat het risico op borstkanker vermindert. Optimaal zouden we per dag 2000 IE moeten consumeren + 10 min blootstelling huid aan de zon.

    6)     Carotenoïden: in in donkergroene, oranje en rode groenten, tomaten, ketchup, tomatensap. Gekend is het β-caroteen in worteltjes. Rode ajuintjes zijn beter dan witte .

    7)     Curcumine  = sterk antioxidant.  In kurkuma (geelwortel). 3 afgestreken koffielepeltjes per week is voldoende. Curcumine is ook goed als preventie voor dementie en Alzheimer, als ontstekingsremmer voor maag- en darmkanker, en als regenerator voor een beschadigde lever.

    8)     Anthycyanines (vernietigen vrije radicalen):  Te vinden in kersen, rode biet, aardbeien, bessen en rode wijn (doodt in-vitro leukemie-cellen). Werkt ontstekingsremmend tegen artrites en jicht en vermindert ook het risico op Alzheimer.

    9)          Selenium (sporenelement): in zeevis, ajuin, selder, eieen, radijs, kool, para-noten en zeevruchten. Kan je ook kopen bij de apotheker maar dan moet vermeld staan “ 50% HDA). Gewone consumptie van 2 noten (okkernoten) per dag is normaal voldoende of 250 g vis per week waarvan de helft vet, omdat deze veel omega 3-vetzuren bevat.

    10)     Omega-3-vetzuren: in 120 g vette vis per week, zoals makreel, zalm, haring, sardientjes. Ook in alle koolsoorten van de brassica-familie, zoals waterkers en broccoli en ook in spruiten en bloemkool. Je moet deze groenten wel rauw opeten of beetgaar.

    11)     Organische zwavelverbindingen: slechts 10 g per dag nodig. Te vinden in groenten van het Alliumgeslacht zoals uien, prei, bieslook en knoflook.

    12)     Catecholen en catechenen:  in groene thee, rode wijn en fondant-choclade (met 70 -75% fondant). Rokers zouden zeker meer groene thee n groenten en fruit moeten consumeren.

    Gezondheidsspreuk:

     “An Apple and a tomato each day keep the disease away!”

    Aanbevelingen en tips

     

    1.     Kies voor plantaardig voedsel rijk aan groenten en fruit. Eet dagelijks 300 gram groenten en 2 stukken fruit.

    2.     Vermijd onder- en overgewicht.

    3.     Zorg voor en onderhoud een gezonde fysische conditie. Beweeg minimum 30 minuten per dag via wandelen, fietsen, trappen lopen, zwemmen, enz.

    4.     Vermijd teveel alcohol- en vleesinname

    5.     Vermijd overgebakken vlees en vis

    6.     Drink dagelijks aanvullend 1,5 liter water om je vochtbalans in evenwicht te houden. Ons lichaam bestaat uit 50 tot 70% water. Je neemt dagelijks water op via voedingsmiddelen en drank, maar je voert water ook af via de nieren (urine), de huid (zweten), de longen (ademen) en de darmen (ontlasting). Een volwassene neemt per dag ongeveer 2 tot 3 liter water op en voert dat ook af.

    7.     Begin elke dag met een stevig ontbijt.

    8.     Eet veel groenten en fruit, aardappelen en volle graanproducten en matig het gebruik van vlees, vet, suiker en zout.

    9.     Stop met roken

    10.                        Was je appel en peer maar schil ze niet want vitamines en voedingsvezels bevinden zich net in en onder de schil.

    11.                        Magere melk bevat dezelfde hoeveelheid calcium als volle melk maar bevat minder vet.

    12.                        Microgolf, wokken, stomen zijn vetarme kooktechnieken. In de microgolfoven blijft de voedingswaarde en de oorspronkelijke smaak van de voedingsmiddelen bewaard en heb je minder zout nodig.

    13.                        Vis (vooral vette) bevat vetstoffen die goed zijn voor hart en bloedvaten.

    14.                        Bereid groenten en fruit onmiddellijk na het wassen of schillen. Bewaar etensresten afgedekt in de koelkast en nooit langer dan anderhalve dag.

     

     

    Tip: Aanbevolen lectuur

    “Lichaam en geest” van Paul Martin bij Uitgeverij CONTACT

     

     

     

    Verslag door Guy De Prez van de infoavond van de CM te Brakel op 24 oktober 2007

     

     

     

    29-11-2007 om 15:07 geschreven door nadie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 05/04-11/04 2010
  • 25/02-02/03 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 08/05-14/05 2006
  • 05/12-11/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/03-03/04 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !





    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!