Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
31-08-2008
WAREGEM:6 september: Europese Nacht van de Vleermuis
Europese Nacht van de Vleermuis in op 6 september in Waregem
Vleermuizen zijn nog altijd een bedreigde diergroep. Er komen slechts een 20-tal soorten voor in Vlaanderen, waarvan de meeste zelfs heel zeldzaam of bijna uitgestorven zijn.
Hoewel vleermuizen onmisbaar zijn voor het evenwicht van onze natuur, gaan er nog altijd de wildste verhalen over hen rond. Hun spookachtig uiterlijk en hun nachtelijk leven gaven deze diertjes onterecht een kwalijke reputatie. Ze zouden in je haren vliegen, aanvallen, knagen aan isolatie, geluidsoverlast veroorzaken, enz.
Op de Europese Nacht van de Vleermuis krijg je de waarheid letterlijk te zien en te horen! In de vrije basisschool het O.-L.-V.-Hemelvaartinstituut in Waregem en in het aanpalende stadspark Casier organiseren Natuurpunt Waregem-Zulte, de Zuid-West-Vlaamse Zoogdieren- en Insectenwerkgroep i.s.m. de Zuid-West-Vlaamse Natuur- en Milieukoepel en de Stad Waregem een grote, laagdrempelige publieksactiviteit om iedereen te informeren over het nut van vleermuizen.
Dit jaar kadert de actie in het thema 'Water is leven'. Daarbij willen de organisatoren aantonen dat zuiver water voor alle dieren, ook voor vleermuizen, essentieel is. Bovenal wordt het een bijzonder leuke en zeer interessante, educatieve avond.
Doorlopend kun je een bezoek brengen aan de vleermuizententoonstelling, het nachtvlinder- en uilenhoekje en het Batcafé waar je je o.a. tegoed kunt doen aan vleermuishapjes.
Voor de kinderen is er vleermuisgrim en vleermuisorigami. Wie verkleed is, neemt automatisch deel aan de verkiezing van "De Mooiste Vleermuis". Om 20u30 start een powerpointpresentatie door Johan Staelens en om 21u30 duiken de moedigsten met een gids en batdetectors de nacht in voor vleermuiswandelingen in het stadspark Casier.
Ook aan nachtvlinders en uilen wordt op de Nacht van de Vleermuis aandacht besteed. Meer info: klik op de afbeelding
De Kleinste Steeple komt uit zijn doosje! 13u30 17u30 (picknick vanaf 12u) Park Baron Casier
Zeg nooit zomaar doos tegen een doos. Soms is een doos een wasmachine, een konijnenpak, een superkoning- kasteel of een prinsessenhut. Dit kan je aan de lijve ondervinden tijdens de Kleinste Steeple 2008. Op 30 augustus 2008 wordt Park Baron Casier in één grote kartonnen doos gestopt met daarin muziekdoosjes die je doen neuriën, geniepige houten kistjes die je kan begluren en een dooshof waarin je glimlachend mag verdwalen.
Tal van internationale groepen zorgen met hun exclusieve voorstellingen voor de dekseltjes die naadloos op hele jonge en zelfs oude dozen passen.
Zo vertellen de acrobatische Les Frafadais het verhaal van een gezinnetje vol kattenkwaad hoog boven de grond.
Compagnie Kitschnette probeert al dansend uit te leggen hoe je pannenkoeken moet bakken. Dit is het verhaal van een koppel: zij is de chef en de strenge onderwijzeres, hij de assisstent en de onhandige kluns. Zij geven een demonstratie pannenkoeken bakken. Spoedig ontdekken we hun ware aard: zij is romantisch, ze droomt ervan een Russische ballerina te zijn en hij probeert haar in die droom te volgen. Een komisch schouwspel waarin dit vreemde koppel ons leert hoe we pannenkoeken moeten bakken. Compagnie Kitschnette werd in 2004 opgericht in Marseille (Fr) door een aantal artiesten die allemaal één ding gemeen hebben, het zijn stuk voor stuk wonderbaarlijke koks. Straattheater, fotografie, installaties, niets is hun vreemd en steeds slagen ze erin om binnen deze diverse creaties de keuken centraal te plaatsen.
speelt David piano terwijl Leandre volstrekt niets doet en verandert het oude vrouwtje van Théatre Camélia in een lenige wulpse koorddanseres. Heb je geen zittende doos? Dan kan je op ontdekking gaan bij Beeldend Theater De Muzen die een Marokkaanse tent vol interactieve creaturen van onder het stof halen of kan je samen met een reus meelopen in de parade die Compagnie with Balls doorheen het park organiseert.
Dit alles samen in één prachtige doos waarrond tal van vrijwilligers en verenigingen een dikke strik knopen vol knutselmomenten, grime, animaties en spelletjes. Met of zonder brooddoos? de Kleinste Steeple picknick laat je smakken!
Om helemaal niks te missen van de tientallen optredens, doe- en beleefmomenten tijdens de Kleinste Steeple kan je gebruik maken van onze picknick weide!
Kom op op zaterdag 30 augustus vanaf 12u met je eigen boterhammetjes of een vooraf gekochte "SMAK"-kaart* naar Park Baron Casier, ingang Keukeldam.
Wij zorgen alvast voor het gras, extra vuilbakjes, een fietsenstalling en een rustig picknick deuntje! *een SMAK-kaart kan je inruilen voor een picknick die oa. bestaat uit 2 broodjes met beleg, een drankje, een stuk fruit, een koekje en een verrassing! De SMAK kaarten kosten 5 en zijn vanaf 1 juli te koop in de Waregemse bibliotheek, Cultuurcentrum De Schakel en aan de infobalie van het Stadhuis.
Op zondag 7 september 2008 vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de bevrijding van Kortrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In de voormiddag is er een optocht van vaderlandslievende verenigingen en een eucharistieviering in de Sint-Maartenskerk. De plechtigheid eindigt rond 12u op de Grote Markt.
De Erfgoedcel Kortrijk maakt van deze gelegenheid gebruik om in het stadhuis een aantal historische foto- en filmbeelden te tonen in verband met de bevrijding van de stad. In september 1944 eindigden vier jaren van Duitse bezetting en werd de stad bevrijd door Britse troepen. Het waren echter twee Amerikaanse verkenners die als eersten in het stadscentrum verschenen en er enthousiast werden onthaald. De vreugde was groot bij de meeste Kortrijkzanen.
Tijdens de bezetting was de bevolking geconfronteerd met een gebrekkige bevoorrading, Duitse repressie en zware bombardementen. Het verzet betaalde een zware prijs voor zijn strijd tegen de bezetter. Tijdens de bevrijding braken er verschillende gevechten uit tussen het gewapend verzet en Duitse troepen in Kortrijk, waarbij een aantal verzetslui sneuvelden.
De beelden uit de periode van de bevrijding zijn op zondag 7 september van 12u30 tot 17u te bezichtigen in het historisch stadhuis. Deze kleine tentoonstelling loopt elke weekdag tot en met vrijdag 12 september, telkens van 14u tot 17u. Burgemeester Stefaan De Clerck zal de tentoonstelling openen. De toegang is gratis.
Kent u het Waregems woordenbboek? Mijn woordenboek.nl bevat een 100-tal Waregemse uitdrukkingen en zo'n 570 Waregemse woorden. U kunt nieuwe woorden toevoegen of al toegevoegde dialectwoorden verbeteren.
Het Waregems woordenboek: klik hier. Waregemse uitdrukkingen: klik hier. Bedankt Greet voor het doorsturen van de link
In het kader van het toegankelijkheidsplan van Waregem Koerse en om elke bezoeker een zo vlot mogelijke circulatie te bezorgen zijn er dit jaar 2 speciale parkeermogelijkheden voorzien. Dit enkel op de dinsdag van Waregem Koerse zelf; 2 september!
FIETS In samenwerking met Veloods is er een ruime en gratis fietsparking voorzien op de binnenkoer van het Wareheem. De fietsparking zal ook bewaakt worden van 12.00u. tot 23.00u. De ingang is voorzien via de Zuiderlaan.
AUTO In de Blauwpoortstraat op de Biest 200 meter van de afrit E17- zal er een parkeermogelijkheid worden voorzien om het stadscentrum zoveel mogelijk te ontlasten van autos. Deze parking ligt op slechts 15 minuten wandelen van de Gaverbeekhippodroom en het centrum van Waregem.
Maar liefst 50 jaar lang tekent Werner Booghs al present op elke Waregem Koersefeesten met zijn immens populaire oliebollenkraam naast de Sint-Amanduskerk op de markt.
Het Waregemse Stadsbestuur feliciteert Werner Booghs en zijn equipe dan ook van harte met hun blijvende aanwezigheid, wat mede het succes van de Waregem Koersefeesten door de jaren heen nog eens illustreert.
50 jaar in Waregem In zitting van 10 juli 1959 verleende het Waregemse College van Burgemeester en Schepenen voor de eerste maal een standplaats aan de heer Werner Booghs op de Oogstfoor te Waregem. Werner had de stiel geleerd bij grootvader en grootmoeder en had besloten zijn eigen kermisweg te zoeken, met het overheerlijke recept van oliebollen van grootmoeder op zak. Dus komt Werner Booghs dit jaar voor de 50-ste keer op de Oogstfoor die inmiddels luistert naar Waregem Koersefoor.
De kermis is intussen heel wat geëvolueerd. Het aantal attracties is behoorlijk opgetrokken, ook het soort attracties is dermate gewijzigd, maar oliebollen zijn er altijd geweest. Werner Booghs is vaak in Waregem aan te treffen : Pandjes en Batjes, Waregem Koersefoor, kermis Beveren-Leie, Braderie, Kerstperiode, We kennen Werner ondertussen ook als een goed bemiddelaar. Niet voor niets wordt hij geregeld aangesproken door foorreizigers en speelt hij af en toe bemiddelaar tussen het stadsbestuur en de foorreizigers en stelt hij graag zijn know how over het kermisgebeuren ter beschikking van het stadsbestuur. We danken hem ook voor zijn jarenlange inzet als voorzitter-kopman van de foorreizigers van de Waregem Koersefoor.
We weten ook van Werner dat hij een gouden hart heeft. Jaarlijks deelt hij (samen met zijn collega van frituur Pauwels) honderden oliebollen gratis uit aan de senioren, de bewoners van de rusthuizen en aan de personen met een handicap.
Huldiging Om dit jubileum te vieren huldigt het Stadsbestuur van Waregem niet alleen Werner, zelf heeft hij op vrijdag 29 augustus ook nog iets speciaals in petto : onder het motto 50 jaar op de kermis kan iedereen gratis oliebollen komen eten aan zijn oliebollenkraam op de Waregemse Markt.
Maar liefst 3 uur lang (van 18.00u tot 21.00u.) kan iedereen aanschuiven om maximum 4 gratis overheerlijke oliebollen te bekomen per persoon. En het hoeft uiteraard niet gezegd dat ze met evenveel liefde en vakmanschap zullen gemaakt zijn als reeds 50 jaar het geval is. Op naar nog eens 50 jaar extra!