De Koninklijke Volkstuinvereniging Carpe Diem Kuurne stelt haar 5de bloemsierkunst voor. Terra Flora is 650 m2 bloemschikplezier over lucht , water, aarde en vuur. U herinnert zich misschien de tentoonstellingen Hoevepraal in Bloementaal en La Foliain Hoeve Vandewalle. Ook de St.-Michielskerk (Kerkmisbloemen) en een verlaten herenwoning (Het Bloementhuis) waren ooit het decor waar de leden van Carpe Diem hun groene vingers niet konden stil houden.
Dit jaar steken zij opnieuw de handen uit de mouwen om u te verrassen. 70 medewerkers werken wekenlang om van deze editie iets uniek te maken. Het thema van de expo is de vier elementen: lucht, water, aarde en vuur. Griekse wijsgeren hadden er reeds de mond van vol, alle stoffen waren opgebouwd uit vier elementen. Nu is het aan t werk van den akker. Na Cirque du Soleil, die hun show Dralion opbouwden rond de vier oerelementen, hopen de artiesten van Carpe Diem u ook te verbazen met hun kunsten. Het had heel wat voeten in de aarde maar het vuur van de vele medewerkers was met geen water te blussen, het hangt in de lucht, Terra Flora wordt een belevenis. U bent er van harte welkom tijdens het kermisweekend van 3 tot en met 6 oktober 2009!
Waarom bloemschikken ? Reeds jarenlang bestaat de traditie in de Volkstuin om de tuinliefhebber de oogst van zijn tuin op een gezonde manier te helpen verwerken en bewaren. Voordrachten over koken, invriezen en inmaken staan bijna jaarlijks op het programma.
Toen de moestuin het een beetje moest afleggen tegenover de siertuin, had onze vereniging ook oog voor de oogst daarvan. De bloemen en het groen vragen bijna om het huis te mogen opfleuren. Enige vorming kan daarbij helpen om langer te genieten van een schikking en meteen om de schoonheid ervan op een hoger niveau te heffen. Talent en inzet zijn natuurlijk een goed begin, maar ze zijn niet onontbeerlijk. Een beetje handigheid, een beetje scholing, maar vooral de wil om iets moois te maken ; dat zijn de basisingrediënten van het bloemschikken.
Onze vereniging, Carpe Diem, stelt zich, op dit vlak tot doel mensen te initiëren in de bloemsierkunst. Onze leden krijgen basistechnieken aangereikt tijdens een viertal lessen en een tweetal demonstraties per jaar. Indien ze er verder willen in gaan, dan kunnen ze terecht bij beroepslesgevers (waarvoor wij dus geen concurrenten maar eerder gangmakers zijn).
Waarom tentoonstellingen ? *Misschien een beetje uit heimwee naar de exposities van groenten en fruit van heel lang geleden. Toen de leden van onze Volkstuinafdeling pronkten met de resultaten van hun werk in de tuin. *Ook een beetje om te beantwoorden aan de drang om als goeddraaiende vereniging eens naar buiten te treden en te tonen dat we meer doen dan aardappelen, tomaten en salade kweken, hoe waardevol dat ook is. *Om te bewijzen dat een tuin niet alleen arbeid meebrengt, maar veeleer actief genieten betekent. *Om de bloemschikkers onder onze leden de kans te geven, eens iets te laten maken dat het huiskamerformaat overstijgt en om hen te leren werken met themas. *Om het publiek te laten genieten van hun creaties. *Om een groepsgevoel te laten groeien, wat meteen een van de grondbeginselen van een vereniging moet zijn : mensen samen brengen, verenigen. *Om een pareltje toe te voegen aan de kroon die gevormd wordt door de Kuurnse gemeenschap. *Uit pure scheppingsdrang en om de creativiteit, die in ons zit, te laten open bloeien.
Welke tentoonstellingen ? Toen we gewaar werden dat we enkele talentvolle bloemschikkers in huis hadden, durfden we het aan om een tentoonstelling op te zetten, samen met alle leden die dat wensten. Zo werd het een verrijking voor iedere medewerker, Kennis doorgeven of ontvangen, het blijft iets enigs. En het publiek genoot. Het Bloementhuis (1999) werd een droomhuis. De hoeveelheid bloemstukken, maar vooral de kwaliteit ervan sloeg het organiserende bestuur met verstomming.
We gingen dan de uitdaging niet uit de weg toen pastoor L. Callewaert ons vroeg om de kerk te versieren ter gelegenheid van een jubileumjaar. We bouwden meteen weer een complete tentoonstelling uit. Kerkmisbloemen (2001) werd een voltreffer. Duizenden bezoekers stonden aan te schuiven om de kerk vol bloemen te zien. De gratis toegang en de ligging in het volle centrum speelden vanzelfsprekend een grote rol. Maar toch : iedereen was vol lof en Carpe Diem was perfect in beeld.
Voor de volgende tentoonstelling was de keuze van de locatie een groot probleem. Het ongeduld van de medewerkers om er weer eens in te vliegen, gaf ons de moed om weg te trekken uit het centrum van de gemeente. Het rustieke kader van de gerestaureerde Hoeve Vandewalle gaf ons voldoende inspiratie om een deels rustieke, deels moderne tentoonstelling op te bouwen. Met Hoevepraal in Bloementaal (2003) hebben we ons reeds gedeeltelijk losgemaakt van de invloed van de lokalen op het uitzicht van de expositie.
Bij de vierde tentoonstelling speelde de aard van de locatie eigenlijk al niet meer mee. Het thema muziek in bloemen gaf aan La Folia (2006) een enorm elan. Nadat de eerste schroom van de bloemschikkers tegenover het thema overwonnen was, gingen ze weer eens voluit hun gang. Het resultaat was van een hoog niveau en werd geroemd tot ver buiten de grenzen van de gemeente.
Lustrumeditie. Voor de vijfde tentoonstelling krijgen we twee uitdagingen voorgeschoteld : -de nieuwe locatie : de polyvalente zaal aan de hippodroom is een grote lege ruimte van 650 m². Die grote oppervlakte en dito hoogte vraagt dus opnieuw een compleet andere aanpak. -een nieuw thema : een wereld vol bloemen Terra Flora, waar bloemschikkers in hun element(en) zijn!
Volgens de oude filosofen bestaat alles wat we kunnen zien of waarnemen uit de vier oerelementen lucht, water, vuur en aarde. Zij worden meestal in evenwicht gehouden door, volgens de enen, Ether , volgens de anderen door de liefde. Deze filosofie ligt mede aan de basis van de astrologie en is een blijvende inspiratiebron voor de wicka of heksen. Bij uitbreiding van het thema gebruiken we eveneens de tabel van Mendeljev om er volgende elementen uit te halen : lood, ijzer, koper, zink, tin, chroom, goud, zilver, aluminium,
Ook bouwelementen worden aangewend : steen, hout, staal, klei, gips, glas,
Maar vooral bloemen, heel veel bloemen, en groen, en bladeren, takken, bomen,
Je ziet mogelijkheden en werk genoeg om ruim 70 medewerkers een tijdlang zoet te houden. Want dan hebben we ook nog de belichting, muziek, projecties, logistieke steun, catering en zelfs een baruitbating. Ja dus, je kan er ook een glas drinken om te bekomen van al het moois dat je zag
In vuur en vlam
Toen in mei 2009 de Krant van West-Vlaanderen uitpakte met een volle pagina over Carpe Diem en Terra Flora, bracht dat een supergemotiveerde medewerkster van de branding ,het dienstverleningscentrum voor personen met een handicap, op een idee : waarom zouden mensen met een beperking daar niet kunnen aan meewerken? Waarom zouden we het publiek eens niet laten zien wat we wel kunnen? Waarom zou samenwerken met een doorsnee-vereniging niet verrijkend kunnen zijn voor alle medewerkers en meteen ook voor het publiek?
Na voorzichtig polsen langs beide zijden, kwamen de eerste contacten en werden stilaan concrete afspraken gemaakt. Resultaat : De gemeenschap van de branding wordt een volwaardige werkgroep binnen het concept van Terra Flora. Ze krijgen een eigen ruimte in de tentoonstelling om te gaan werken rond het element
Vuur. Ze krijgen vooral een eigen plaats in ons hart door het vuur dat hen drijft om iedereen tot verwondering te brengen. 'de branding' dienstverleningscentrum voor personen met een handicap.
'de branding' is een dienstverleningscentrum voor personen met een handicap, dat gestart is als een initiatief van vzw Waak. Het biedt ondersteuning aan 244 volwassenen met mentale handicap en dit verspreid over meerdere locaties in Kortrijk, Heule en Kuurne.
Werkbekwame personen wonen in studios of in een groepswoning. Personen die slechts nood hebben aan beperkte begeleiding wonen in huizen in de rij. Er is echter ook permanente huisvesting en begeleiding voor matig tot ernstig mentaal gehandicapte volwassenen, met eventuele bijkomende stoornissen.
De dagbesteding in de branding varieert naargelang de mogelijkheden van de gebruikers: meewerken in een bedrijf, het uitvoeren van een externe job, aangepaste dagbesteding in een variatiebedrijf of ervaringsgerichte dagbesteding voor specifieke doelgroepen. Daarnaast is vorming voor alle groepen een belangrijk aandachtspunt en is er ruimte voor sport en vrije tijd.
De ondertitel Samen op weg naar jezelf geeft aan dat de ondersteuning door de 200 medewerkers van de branding is afgestemd op de eigenheid en de vragen van iedere gebruiker, op zijn behoeften en in het bijzonder op zijn mogelijkheden.
Voor meer informatie kan u terecht in het administratief centrum Ringlaan 30 te 8501 Heule (Kortrijk), telefoon 056 36 40 30, Fax 056 35 78 40, debranding@waak.be of op de website www.debranding-waakvzw.be klik hier.
Wat verdere cijfers: De organisatie bestaat uit vier afdelingen verspreid over meerdere locaties. De afdeling dagcentrum biedt dagbesteding aan 77 volwassen mannen en vrouwen met een handicap die niet in een woonvorm van de branding verblijven. De afdeling tehuis werkenden verleent op 3 locaties huisvesting (studios, rijwoningen) en begeleiding aan 49 werkbekwame personen met een lichte tot matige mentale handicap. De dienst beschermd wonen bestaat uit 6 woonprojecten in de ruimere omgeving van de branding. De 25 mentaal gehandicapte bewoners hebben voldoende vaardigheden om goed te kunnen functioneren mits een paar uur ondersteuning per dag.
Residentiële opvang, huisvesting en begeleiding wordt dan weer geboden in het tehuis aan 84 werkonbekwame, matig of ernstig mentaal gehandicapte volwassenen, met eventuele bijkomende stoornissen. De meeste gebruikers van uit de verschillende afdelingen sluiten aan bij de dagbesteding.
Naast de 200 medewerkers zijn er ook 170 vrijwilligers actief. Het vrijwilligerswerk varieert van praktische zaken (schilderen, tuin) over meehelpen bij de organisatie van festiviteiten tot ondersteuning bij de begeleiding (eten, zwembegeleider ...) en individuele contacten met de gebruiker.
Eric Deruyter, Directeur Organisatieontwikkeling Eric.deruyter@waak.be tel.: 056/ 36 40 71 gsm: 0472/ 594 181
11-09-2009, 19:46 geschreven door Beverse Weetjes
|