Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
09-08-2007
Wat te doen bij schade door Natuurfenomeen
Gouverneur adviseert wat je moet doen bij schade door Natuurfenomeen Naar aanleiding van de schade veroorzaakt door de hevige regenval van 20, 23 en 24 juli geeft gouverneur Paul Breyne toelichting over wat de gedupeerden moeten doen. Het advies staat in onderstaand bericht:
Wanneer zich in de provincie West-Vlaanderen een natuurfenomeen voordoet dat aanleiding zou kunnen zijn tot erkenning als ramp in het kader van de wet van 12 juli 1976, wordt onmiddellijk informatie ingewonnen bij de gemeentebesturen. Naar aanleiding van de hevige regenval van 20, 23 en 24 juli 2007 is dit ook gebeurd.
Op basis van de informatie verstrekt door de gemeentebesturen werd onmiddellijk de vraag tot erkenning gericht aan de Minister van Binnenlandse Zaken. In totaal werden 2.161 schadegevallen gemeld, verspreid over bijna de ganse provincie West-Vlaanderen, voor een gezamenlijk bedrag van 5.777.500,00 EURO.
Een ramp dient te worden erkend bij een in Ministerraad overlegd Koninklijk Besluit.
Zodra het Koninklijk Besluit waarmee het natuurfenomeen als algemene ramp erkend wordt gepubliceerd is in het Belgisch Staatsblad kan de procedure opgestart worden in verband met de schadeloosstelling. Op dat ogenblik zullen de nodige formulieren beschikbaar zijn bij het gemeentebestuur.
Welke maatregelen werden ondertussen reeds genomen? Het is de intentie van de overheid om de schadeloosstelling van de slachtoffers van een natuurramp zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Om de slachtoffers vlug te kunnen vergoeden moeten de ingediende dossiers alle noodzakelijke elementen bevatten voor het nemen van de beslissing tot financiële tussenkomst.
In het verleden is gebleken dat niet alle dossiers volledig waren. Soms ontbraken belangrijke documenten.
Om hieraan te verhelpen is in iedere gemeente een coördinator aangesteld die goed op de hoogte is van de te volgen procedure en die behulpzaam kan zijn bij het invullen van formulieren en het aanvragen van de noodzakelijke documenten. Zij vormen het eerste aanspreekpunt van de slachtoffers. Bovendien zal deze ambtenaar gedurende de hele vergoedingsprocedure de contactpersoon bij uitstek zijn, zowel voor de slachtoffers als voor de provinciale dienst Rampenschade.
Wat kunnen de slachtoffers nu reeds doen?
In afwachting van de erkenning tot ramp is het aan te raden om de schade zo nauwkeurig mogelijk te inventariseren en alle bewijzen van vernietiging, herstelling of vervanging bij te houden. Foto's zijn ten zeerste aan te bevelen. Landbouwers moeten eventuele schade aan teelten laten vaststellen door 'de gemeentelijke commissie tot vaststelling van schade aan teelten'.
Het is eveneens aan te raden om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij.
Op 1 maart 2006 is de verzekering tegen natuurrampen in voege getreden. Concreet betekent dit dat, volgende natuurfenomenen voortaan gedekt worden door de brandverzekering : - overstromingen - aardbevingen - het overlopen of opstuwen van openbare rioleringen - aardverschuivingen of grondverzakkingen Indien zou blijken dat de verzekering de schade niet dekt wordt best contact opgenomen met het gemeentebestuur van de woonplaats. Indien je in aanmerking komt voor een financiële vergoeding van het rampenfonds zal de gemeente je de nodige formulieren bezorgen om een aanvraag in te dienen en desgevraagd de aanvraag controleren op volledigheid.
Bijkomende informatie is beschikbaar op de federale portaalsite, http://www.belgium.be of bij de provinciale dienst rampenschade, op volgend adres: De Gouverneur van West-Vlaanderen Dienst rampenschade Burg 2B - Proosdij B-8000 Brugge Telefoon 050 405705 of 050 405702