Het poëzieblog van de Vlaams dichter-auteur-organisator Luc Verbeke bereikte deze week zijn 50.000e bezoeker. De 83-jarige veelzijdige Waregemse culturele ambassadeur startte zijn blog in februari vorig jaar, aanvankelijk met een bloemlezing uit zijn rijke poëzieloopbaan. Hij publiceerde een aantal van zijn gedichten (1944-2007), maar liet ons ook een kijkje nemen in zijn rijke ervaring als secretaris en voorzitter van het Komitee voor Frans-Vlaanderen, als vriend van André Demedts, getuige van activiteiten in Frans-Vlaanderen en zijn familie. Hij wist daarmee duidelijk veel bezoekers uit Vlaanderen, Nederland en Frans-Vlaanderen te bekoren, wat ook nog blijkt uit de opvallend hoge kwotering van zijn bijdragen.
Luc Verbeke (officieel Lucien) werd geboren in Wakken op 24 februari 1924. Op 31 jili 1951 trad hij in het huwelijk met Maria Bossuyt (° Desselgem 08-01-1926). Het echtpaar kreeg vier kinderen: Dirk, Mark, Wim en Hilde en er zijn ook al 13 kleinkinderen. Hij beëindigde in l989 zijn beroepsloopbaan (hij was achtereenvolgens onderwijzer, schooldirecteur, inspecteur basisonderwijs, jarenlang lid van de leerplancommissie moedertaal voor het basisonderwijs van de C.R.K.L.O.). Zijn drukke beroepsleven verhinderde hem niet om zich in z'n vrije tijd op vele terreinen actief in te zetten. Zijn eerste publicaties als dichter gebeurden vanaf 1947. Zo schreef hij gedichten in het tijdschrift "Nieuwe Stemmen", waarvan hij een tijdlang redacteur was en waarbij hij in 1951 zijn eerste dichtbundel uitgaf. Er zouden nog zeven dichtbundels volgen.
Hij schreef in tal van tijdschriften en kranten en werkte 18 jaar lang mee aan de Boekenschouw van BRT-West-Vlaanderen. Met André Demedts stichtte hij in 1947 het Komitee voor Frans-Vlaanderen en bleef daar actief tot op vandaag. Hij was achtereenvolgens secretaris, daarna voorzitter en tenslotte ere-voorzitter. Hij is de auteur van heel wat artikelen en publicaties over Frans-Vlaanderen (Vlaanderen in Frankrijk, De Nederlanden in Frankrijk en het Komitee voor Frans-Vlaanderen, het KFV-Jubileumboek 1947 - 1997 onder redactie van Dirk Verbeke). In het pedagogisch tijdschrift Oriëntering pleegde hij een reeks artikelen over Het Kind in de Roman. Een tijdlang werkte hij mede aan de krant De Standaard met een culturele rubriek over Waregem.
Van 1948 tot 1973 werkte hij ook mee aan de boekenschouw van B.R.T.-West-Vlaanderen en besprak er niet minder dan 148 boeken. In de uitgave 1973 van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging verzorgde hij het hoofdartikel over Frans-Vlaanderen en nog een twintigtal kortere bijdragen. Hij werkte ook mee aan de Moderne Encyclopedie der Wereldliteratuur (1963). Luc Verbeke ontving tal van onderscheidingen o.m. de Visser-Neerlandiaprijs (1965), de eerste André Demedtsprijs (1970), het erelidmaatschap van de Europese Eresenaat (1979), het lidmaatschap van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (Leiden, 1985), het Gulden ereteken van St.-Donatianus (1989), het ereteken van de Waregemse Cultuurraad en van de stad Nieuwpoort (1988), het Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau ( 1988 ) en ook van ' t Manneke uit de Mane (1989), het ereteken van de Provincie West-Vlaanderen en van de stad Waregem (1997), het erelidmaatschap van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen (1999).
In dat jaar kreeg hij ook een gedenkplaat in zijn geboortedorp Wakken, waar hij aan de bibliotheek een gedenkplaat kreeg met een fragment uit een huldegedicht van Anton Van Wilderode. Luc Verbeke kreeg ook huldegedichten van andere dichters als Marcel Brauns, Godelieve Delbaere en Fernand Florizoone. Voor zijn dichtbundel "Terugblik" ontving hij de dr.F.A. Snellaertprijs (1994) en tenslotte ontving hij de Remi Pirynsprijs (2004). Voorts schreef hij ook de bindteksten van IJzerbedevaart in 1959 en in 1988 werd een uitgebreid nummer van de KFV-Mededelingen aan hem gewijd. In 1945 stichtte hij met Pater Verbrugge op het Gaverke-Waregem de plaatselijke afdeling van de Chirojeugd. Tot 1950 bleef hij er de hoofdleider van. In diezelfde jaren richtte hij ook de K.B.M.J. op in Wakken en schreef hij in Het Pennoen, onder het pseudoniem Loekianos de rubriek Kroniek van de Poëzie. Z'n eerste dichtbundel "Gezangen in de Deemstering" verscheen in 1951. Daarop volgden "Van donker naar licht" (1965) , "Nescio Quid " (1978) , "Terugblik" (1994, waarvoor hij de F.Snellaertprijs ontving), "Ik leef in taal en tijd - Herfst-en nieuwjaarsgedichten" (2004). De herfstgedichten werden geschreven in 2004 en de nieuwjaarsgedichten van 1985 tot 2005. Tenslotte verschenen "Van morgenlicht tot avondzon" (2005) met gedichten geschreven in 2005 en "Nieuw en Oud " met niet gepubliceerde vroegere gedichten en nieuwe gedichten geschreven in 2006. Momenteel dus acht dichtbundels. De gedichten en activiteiten die we op zijn blog kunnen vinden, zijn opgesomd op de linkerzijde van het blad (archief) en overspannen een boeiende tijds- en levensperiode van meer dan een halve eeuw (1944 - 2005).
Op zijn blog vinden we ook unieke illustraties (foto's) bij activiteiten voor en in Frans-Vlaanderen, o.m. in verband met de Frans-Vlaamse Cultuurdagen in Belle en in Waregem, de tentoonstelling Demedts in Waregem, de eerste Gidsendag, de historiek van het KFV, met foto's van oud-voorzitters enz. Er zijn ook enkele meer familiale foto's toegevoegd o.m. uit het stamboek van de familie Verbeke en de familie Decock. Tenslotte worden een aantal figuren uit Waregem naar voren gebracht die op cultureel vlak iets voor onze stad hebben gedaan.. Luc Verbeke is als auteur en dichter ook lid van Sabam http://blog.seniorennet.be/lucenmaria
|