Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
23-04-2009
WAREGEM:Officiële opening van de totaal gerenoveerde tennisterreinen
Feestelijke opening op vrijdag 8 mei Na ruim een halve eeuw zijn de oude tennisterreinen van Waregem Gaver Tennisclub totaal gerenoveerd. Dat werd tijd want na enkele fikse regenbuien bleef het water gewoon staan omdat de drainage het liet afweten. Op sommige terreinen stond het water dan gewoon centimeters hoog zodat een partijtje waterpolo geschikter leek dan een tennismatch.
In overleg met het stadsbestuur, de technische dienst en de sportdienst werd enkele jaren gesleuteld aan een totaalconcept. Het resultaat mag gezien worden! Natuurlijk werd het drainageprobleem aangepakt maar bovendien is er een extra gravelterrein bijgekomen! De oriëntatie van enkele pleinen werd veranderd en er kwam een middengang zodat alle terreinen makkelijk bereikbaar zijn en iedereen alle wedstrijden van dichtbij kan volgen. Een nieuwe berging werd opgetrokken met betonpanelen. Het speelpleintje ligt nu vlak aan het terras en ouders kunnen dus hun jonge spruiten van dichtbij in de gaten houden. Een muurtje werd neergehaald zodat je vanop het terras een zicht hebt op alle tennisterreinen. Deze zomer wordt het dus genieten aan de vijvers, voor tennisspelers én toeschouwers.
De pleinen worden feestelijk geopend op vrijdag 8 mei om 19:00. De voorzitter van de club, Vincent Halsberghe, de burgemeester Kurt Vanryckeghem en de VTV-voorzitter van West-Vlaanderen zullen het gloednieuwe complex plechtig inwijden.Om de foto's van de heraanleg te bekijken klik hier.
HISTORIEK In de jaren vijftig legde de gemeente Waregem deze terreinen aan. Vier terreinen waarvan twee (terrein 2 en 3) in gemalen baksteen en twee in beton (terrein 1 en 4). Op terrein 4 stonden overigens ook basketpalen want het domein moest multi-functioneel zijn. Op een bepaald moment kreeg zelfs een boksmatch op een in der haast vertimmerd terrein 2 voorrang op interclubmatchen. Dat zorgde natuurlijk voor irritatie bij fervente tennissers.
Aanvankelijk baatte de gemeente Waregem (opzichter Lucien Mores) deze tennisterreinen uit. Twee groepen tennissers rivaliseerden om de beste terreinen. Enerzijds was er een ambitieuze groep rond de persoon van Bernard Devos en anderzijds was er een groep vrijetijdstennissers. Deze laatste groep kloeg steen en been bij het gemeentebestuur omdat de beste terreinen steevast naar de andere groep ging (interclub!). Uiteindelijk koos Bernard Devos voor een nieuwe locatie aan de watertoren en hij stichtte WTC. Later veranderde hij van naam én opnieuw van locatie: Bernard Devos startte met het nieuwe tenniscentrum De Happy.
Ondertussen nam aan de vijvers Jozef Van Hauwere de touwtjes in handen en hij werd de eerste voorzitter van Waregem Gaver Tennisclub. Het aantal leden groeide gestaag en in 1975 waren er 315 leden. In 1976 kwam Beni Norman aan het roer van de club en hij richtte een vzw op. Zo werd de club helemaal zelf verantwoordelijk voor het beheer van de terreinen. Een concessiecontract van 9 jaar met het gemeentebestuur van Waregem werd telkens hernieuwd. Het aantal clubleden groeide snel en bereikte op een bepaald moment zelfs een piek van 700 leden. Toen was er natuurlijk nog geen sprake van tennisclubs in vele aanpalende gemeenten! Veel tennisliefhebbers uit Anzegem, Desselgem en Zulte vonden in Waregem Gaver een thuisbasis voor hun favoriete sport. Er kwam een bar en een omkleedruimte in 1979 maar de sanitaire Jumatt-cel brandde af in juni 1984. Later werd deze opnieuw opgetrokken in steen.
De jeugdwerking was van in het begin reeds een hoeksteen in het functioneren van de club. Jeugdtalenten kregen kansen en zo wonnen Dick Norman, Karl Dhuyvetter en Karel Nys bijvoorbeeld met het Heilig-Hartcollege de kardinaalsbeker in 1984. In 1988 werd Palmer Nijs de nieuwe voorzitter en hij werd in 1992 opgevolgd door Winfried Nellen die de huidige bar liet installeren.
In 1998 werd Carlos De Cabooter voorzitter en hij zorgde voor twee nieuwe gravelterreinen (terrein 7 en 8). Piet Vanden Berghe nam in 2002 het roer over. Hij liet twee extra hard-courtterreinen aanleggen, huurde de gebouwen aan de watertoren en liet er drie indoor-terreinen aanleggen. Samen met Jan Lobbens klopte Piet Vanden Berghe al in 2000 aan bij het stadsbestuur voor een volledige renovatie van de oudste terreinen.
In september 2007 werd Vincent Halsberghe voorzitter en samen met Hans Boels, Rik Arno en Frank Delbeke werd er onderhandeld voor een investeringstoelage van 400.000. Deze werd op eind 2008 toegekend door de stad Waregem. Dit zorgde ervoor dat er kon gestart worden met de volledige vernieuwing en uitbreiding naar 7 tennisterreinen. Hun harde werk en doorzetting krijgt nu vorm in een gloednieuw tenniscomplex waarop alle leden trots kunnen zijn.
TECHNISCHE INFORMATIE Deze informatie dateert van enkele maanden geleden, net vóór het goedkeuren van de subsidie en de aanbesteding. Studiebureau Snoeck en Partners werd door de vzw onder de arm genomen om het totale project te beschrijven en te ramen. De vraag werd gesteld aan het stadsbestuur of men een investeringstoelage kon bekomen voor deze werken.
Het project omvat het vervangen van de 6 bestaande tennisvelden door 7 nieuwe. Hierdoor komt het aantal velden met gemalen baksteen op 9 en daarnaast zijn er ook 2 kunststofvelden. Naast deze heraanleg wordt eveneens een nieuwe bergruimte voorzien en wordt de terrasomgeving van de cafetaria aangepast en uitgebreid. De velden worden voorzien van nieuwe lichtmasten en voor elk veld een afzonderlijk irrigatiesysteem.
De totale raming van de werken bedraagt 450 289 euro excl. BTW. De werken worden ingedeeld in vier loten. Vooreerst zijn er de omgevingswerken. De bestaande velden, bergruimten, afsluitingen, tribune, enz. worden volledig opgebroken en het terrein wordt genivelleerd zodat hierop 7 nieuwe volledig uitgeruste tennisvelden kunnen ingericht worden. Er worden 4 velden voorzien aan de westzijde (kant vijver) en 3 velden aan de oostzijde (Schakelstraat). Deze worden gescheiden door een centraal pad in betonstraatstenen.
Onder dit pad worden alle centrale rioleringen, beregenings- en verlichtingsleidingen voorzien. Dit pad maakt de terreinen individueel toegankelijk en laat toe dat toeschouwers het spel gadeslaan. Voor veld 7 wordt de zone met de speeltoestellen opgebroken en verplaatst naar het perk voorzien tussen veld 7 en de cafetaria. De op het stadion nabijgelegen overloopzone voor speerwerpen en petanqueveld worden gedeeltelijk opgebroken en verschoven. Het terras aan de cafetaria wordt vergroot, aangelegd in een houten plankenvloer en beter toegankelijk gemaakt voor minder-validen.
Er wordt een regenwaterriool aangelegd voor de afwatering. Deze komt uit in de grote stadionvijver. Deze zal ook in verbinding staan met een waterput die zal dienen als pompput voor het beregenen van de velden. De velden krijgen een doorlatende steenslag en worden voorzien van een drainagesysteem. De uitrusting van de velden is ook in lot 1 opgenomen (netten, palen, ).
De bestaande parkeerplaats wordt uitgebreid in steenslag en de bestaande slagbomen krijgen een nieuwe inplanting. De niet verharde zones worden ingezaaid met gras. Lot 1 wordt het meest ingrijpende deel van het project en de kostprijs wordt hier geraamd op 225.792 euro, excl. BTW. Lot 2 omvat het plaatsen van alle afsluitingen (palen met maasdraad) rond de nieuwe velden. De afsluitingen zijn 3 meter hoog met uitzondering van deze langs de stadionvijver (4 meter). Er zijn diverse deuren (enkel- en dubbelvleugelige) voorzien in de afsluiting. Dit deel zou 19.235 euro (excl. BTW) kosten.
Lot 3 omvat de irrigatie of het plaatsen van afzonderlijke beregening per veld voor alle nieuwe velden. De leidingen zijn verbonden via een pomp in de waterput van 7.500 liter. Per veld afzonderlijk is een aparte sturing mogelijk volgens noodzaak te regelen via de bestaande technische ruimte in de cafetaria. De leidingen worden doorgetrokken tot aan de 2 te behouden tennisterreinen voor eventuele latere uitbreiding. Dit deel wordt geraamd op 57.225 euro (excl. BTW).
Volgend onderdeel is de verlichting. Hieronder valt het plaatsen van lichtmasten aan de buitenzijde van de afsluitingen met een lichtsterkte van nominaal 300 lux. De lampen worden asymmetrisch verdeeld over de palen om een symmetrische lichtverdeling te bekomen. De aansturing gebeurt via de technische ruimte in de cafetaria vanuit een centraal bedieningsbord met mogelijke latere aansluiting op een reservatiesysteem. Kostprijs hier 101.120,00 euro (excl. BTW).
Tenslotte krijgen we lot 5 met het plaatsen van bergingen voor opslag van materiaal en materieel. Er is eveneens een berging in betonnen panelen en plat dak voorzien voor opslag gemalen baksteen. De verlichting voor dit gebouw wordt gevoed vanuit de technische ruimte. Er is geen verwarming en geen isolatie voorzien. Raming 46.916 euro (excl. BTW)
Om de kostprijs te bekostigen vraagt de vzw WGTC een toelage van 400.000 euro. De club kan zelf een inbreng doen van 50.000 euro. Verdere of toekomstige kosten die uit dit dossier voorvloeien zijn ten laste van de vzw WGTC. Aan de toekenning van de investeringstoelage wordt een overeenkomst verbonden te sluiten tussen het stadsbestuur enerzijds en de vzw WGTC anderzijds. Dit protocol inzake gebruik en onderhoud nieuw aan te leggen tennisterreinen op het Regenboogstadion houdt ondermeer in dat de werken worden uitgevoerd volgens de plannen en de bestekken zoals opgemaakt door het studiebureau Snoeck & Partners en opgesplitst in de hierboven al vermelde loten. De kosten voor de opmaak van het ontwerp, het nazicht van de vorderingsstaten, de veiligheidscoördinatie en het houden van de voorlopige en definitieve oplevering zijn voor 100 % ten laste van vzw WGTC.
De werken worden toegewezen na openbare aanbesteding, voor alle loten. Indien blijkt dat er tijdens de uitvoering van de werken meerwerken en/of aanpassingen aan het ontwerp noodzakelijk zijn, dan kunnen deze werken geen verhoging meebrengen van het budget van de stad Waregem voorzien voor deze werken. Tijdens de werken worden wekelijkse werkvergaderingen gehouden. De technische dienst en de sportdienst zijn de vertegenwoordigers van de stad samen met hun functioneel bevoegde schepenen.
De totale investeringstoelage is beperkt tot 400.000 euro. Deze zal proportioneel uitbetaald worden volgens de vordering der werken, gedetailleerde vorderingsstaten nagezien door de ontwerper en de bijhorende kopieën van de facturen zijn over te maken aan de stad. Het is de verantwoordelijkheid van de club, vzw WGTC, om te zorgen dat alle loten tijdig worden aangevangen en uitgevoerd. De investeringstoelage van de stad is beperkt tot enerzijds de totale kostprijs van het project met een absoluut maximum van 400 000 . Indien de kostprijs lager uitvalt, dan wordt de minimum inbreng van eigen middelen door de club behouden op 50 000 . De rest zal dan betoelaagd worden door de stad.
De stad Waregem blijft in ieder geval volledige eigenaar van de gronden waarop de werken zijn uitgevoerd. De stad wordt door het ondertekenen van het pv van definitieve overname eigenaar van de volledige infrastructuur. De vzw WGTC staat in voor het herstel van alle zichtbare gebreken tot op deze datum. De club, vzw WGTC, zal zich sterk maken om op te treden voor het herstel van de gebreken tijdens de 10 jarige aansprakelijkheid. De stad zal zich kunnen beroepen op de contracten afgesloten door vzw WGTC met de aannemers om op te treden in de plaats van de club mocht deze in gebreke blijven.
De tennisterreinen op het Regenboogstadion blijven eigendom van de stad. Het beheer van deze terreinen gebeurt door de VZW Sportbeheer Waregem. De VZW Sportbeheer Waregem stelt de nieuw aangelegde tennisterreinen ter beschikking van VZW Waregem Gaver Tennis Club, die deze als een goede huisvader zal uitbaten, onderhouden en beheren. De toegangs- of abonnementsgelden, jaarlijks vastgelegd en geïnd door VZW Waregem Gaver Tennis Club worden integraal aangewend voor : - het onderhoud en herstel van en het toezicht op de tennis- en bijhorende accommodaties - de organisatie van tennistornooien, initiatie en opleiding van de jeugd-clubleden - het bevorderen van het clubleven in het algemeen
De VZW Waregem Gaver Tennis Club verbindt er zich toe : - De tennisterreinen voor iedereen open te stellen, dus voor personen die louter aan vrijetijdsbesteding willen doen als voor personen die in competitieverband willen spelen. Dit volgens de geldende tarieven. - De rekeningen van het voorbije jaar voor te leggen aan VZW Sportbeheer Waregem. - De vergoedingen, vastgelegd in het Stedelijk tariefreglement, te betalen aan VZW Sportbeheer Waregem. - Alle maatregelen, hier niet voorzien en opgelegd door de Gemeenteraad, na te leven. De WGTC staat gedurende 10 jaar na oplevering van de werken zelf in voor het normale dagelijkse (tijdens het seizoen) en het jaarlijkse groot onderhoud van deze nieuw aangelegde terreinen. In het volledige onderhoud zit de aankoop van de noodzakelijke gravel voor alle terreinen op de site inbegrepen. Dit alles zonder dat hiervoor kosten aan de stad of de VZW Sportbeheer worden doorgerekend. Bij niet naleving van een goed onderhoud zal de VZW Sportbeheer een aangetekend schrijven naar de club verzenden. Zo hier geen gevolg aan gegeven wordt, zal de VZW Sportbeheer gemachtigd zijn de nodige herstellingen en onderhoudswerken te laten uitvoeren voor rekening van WGTC.
De terreinverlichting mag enkel branden tijdens te uren dat de terreinen effectief gebruikt worden. Na gebruik van de terreinen wordt de verlichting onmiddellijk gedoofd. Inbreuken hierop zullen gesanctioneerd worden zoals bepaald in het stedelijk tariefreglement.
Het onderverhuren van de terreinen door de club is op geen enkel moment toegestaan en kan beboet worden zoals bepaald in het stedelijk tariefreglement. Uitzonderingen hierop zijn individuele reservaties van tennisterreinen.
In geval de VZW Waregem Gaver Tennis Club om de een of andere reden voor het einde van deze overeenkomst zou ontbonden worden, zullen de rechten en de plichten overgedragen worden aan een door de VZW Sportbeheer Waregem aanvaarde nieuwe tennisclub. Indien evenwel geen nieuwe club gesticht wordt, dan kan de VZW Sportbeheer Waregem aanspraak maken op het netto-aktief van de ontbonden club.
Het protocol van de overeenkomst wordt namens het stadsbestuur ondertekend door burgemeester Kurt Vanryckeghem en secretaris Guido De Langhe. Voorzitter Vincent Halsberghe ondertekent in naam van WGTC. Om de site van Waregem Gaver Tennisclub te bezoeken klik hier.