Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
17-09-2009
DESSELGEM / WAREGEM: Twee orkesten in de bres voor hun jeugdwerking
Twee orkesten uit Waregem in de bres voor hun jeugdwerking Het is in tijden van computer, Internet, TV, Playstation en allerlei andere eenzame bezigheden niet aanlokkelijk om je als jongere bezig te houden met zoiets als in een orkest spelen. Ook in de nationale versie van Klankbord (juli/augustus 2009) werd het al geopperd: heel wat muziekverenigingen ondervinden dat het aantrekken en het vasthouden van jonge muzikanten niet altijd even evident is. Vandaar dat twee orkesten uit Desselgem en Waregem in het schooljaar 2008-2009 de handen in elkaar hebben geslagen om hun jeugdige muzikanten te stimuleren tot muziek spelen. Ze deden dit met gezamenlijke repetities, uitvoeringen en zelfs een examen.
Het fanfareorkest KMV De Leiezonen uit Desselgem en het Waregems Harmonieorkest uit Waregem werkten dit jaar, in samenwerking met de Stedelijke Muziekacademie Waregem, een ambitieus programma uit ter bevordering van hun jeugdwerking. Beide orkesten hebben namelijk een jeugdorkest, respectievelijk het Desselgems Jeugdorkest (DJO) en het Jeugdorkest Waregem (JOW). Naast jeugdwerking zijn de orkesten ook klassen Samenspel van de Waregemse muziekacademie. Door dit jaar de krachten te bundelen hoopten beide orkesten een extra dynamiek te creëren voor hun musicerende jeugd! Een werkgroep, samengesteld uit enkele bestuursleden en de dirigenten van beide orkesten, zorgde voor de nodige ondersteuning van dit project.
Op een vrijdagavond in maart stroomde de repetitieruimte te Desselgem vol met jonge muzikanten. Een eerste kennismaking met dat andere jeugdorkest stond als op het programma. De eerste contacten werden gelegd door middel van een ludieke kennismaking, de eerste gezamenlijke repetitie onder leiding van de twee dirigenten (Rudy Lareu (DJO) en Luc Neirynck (JOW)) volgde en de spits was er af om de komende maanden samen muziek te spelen. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om. De start was genomen.
Op 1 mei (Dag van de Arbeid, maar daar hebben de jongeren nog geen last van) volgde een volledige dag repeteren. Dit keer was het de beurt aan Waregem om de deuren van hun repetitielokaal open te zetten. Opnieuw samen repeteren, maar nu was het doel van dat samen repeteren concreter. De dag nadien, op zaterdag 2 mei, moesten beide jeugdorkesten hun examen Samenspel van de academie afleggen. De directeur van de muziekacademie, Luc Dumoulin, had groen licht gegeven om als één orkest aan te treden, waarvoor onze oprechte dank. Het werd namelijk een avond om nooit te vergeten. Het was een hele opdracht voor de twee dirigenten, en misschien nog wel een grotere opdracht voor de muzikanten om als zon groot orkest het concert tot een goed einde te brengen. Want plots zit naast hen niet die hoornist die ze zo goed kennen en waar ze op kunnen rekenen, maar wel een hoornist die jonger is dan hen. Of horen ze links van hen een hobo spelen, een instrument dat ze niet eens kenden uit hun jeugdorkest. En soms moest er al eens een melodie luider gespeeld worden om tegen de grote bezetting van de saxofonen op te kunnen Allemaal kleine dingen waar rekening mee moest gehouden worden, maar die heel leerzaam zijn voor een jonge muzikant!
De dag nadien volgde dan uiteindelijk het gezamenlijk concert, met inbegrip van het examen Samenspel. Op het podium een 90-tal muzikanten in topvorm, links daarvan twee (nerveuze?) dirigenten, voor het podium een volle zaal toehoorders en uiteindelijk achteraan 3 vakkundige juryleden aan een tafel, hun oren gericht naar het jonge orkest.
Het concert werd een voltreffer: prachtige muziek, goeie commentaren van het publiek (ja, ook een jonge muzikant vindt het tof om te horen hoe je als toehoorder genoten hebt van die muziek), felicitaties van de beide dirigenten Maar waar iedereen nog het meest naar uitkeek: het verdict van de jury. En het verdict was er één om nooit te vergeten: de jeugdorkesten behaalden zo maar eventjes 96%! Een prachtig resultaat, al vond de jury het samenwerkingsproject nog fantastischer.
Op zondag 17 mei stond het Desselgems Jeugdorkest zijn plaats af aan de Waregemse jeugd om te spelen tijdens de opendeurdagen van het fanfareorkest van Desselgem. De traditie dat het DJO een koffieconcert verzorgd tijdens dit Desselgems feestweekend werd met alle plezier even op non-actief gezet. Het Jeugdorkest Waregem mocht zijn muzikale kunnen komen demonstreren in Desselgem.
De return werd eind augustus in Waregem gedaan. Tijdens de Waregem Koersefeesten mocht het DJO zijn muzikaliteit gaan tonen in Waregem op het aperitiefconcert van het Waregems Harmonieorkest.
Maar eerst moest de vakantieperiode nog overbrugd worden. En dat doet het Desselgems Jeugdorkest sedert enkele jaren met een repetitietweedaagse in eigen repetitielokaal. Dit jaar mocht ook JOW de sfeer even komen opsnuiven tijdens deze tweedaagse. Er werd opnieuw samen gerepeteerd, de sociale contacten konden opnieuw wat aangescherpt worden, vakantieverhalen werden uitgewisseld Wie nu nog durft beweren dat de jeugd van tegenwoordig geen sociale vaardigheden meer heeft, krijgt gegarandeerd de Desselgemse en Waregemse muzikale jeugd over zich heen!
Ondertussen zit het samenwerkingsproject tussen beide orkesten er op. We kunnen terugblikken op een heel mooi project, één waar iedereen uit bijleert. Zowel de besturen, de dirigenten als de muzikanten hebben heel wat bijgeleerd. En de wegen lopen niet van elkaar weg. Integendeel, de contacten zijn opgebouwd, blijven onderhouden worden en blijven dus bestaan.
Samen muziek spelen is en blijft een leuk gebeuren. Of je nu 11 jaar of 88 jaar bent, muziek brengt mensen samen. En dat hebben we met dit project zeker en vast bereikt. Om af te sluiten 2 woorden die in de evaluatieverslagen meermaals aan bod kwamen: zeer geslaagd!