SCHWARZ UND WEISS IN BE-PART te WAREGEM, Westerlaan 17 Van 22.11.2009 tot 24.01.2010 Schwarz und Weiss staat voor een reeks van drie gerelateerde, deels overlappende, tentoonstellingen met nieuw werk:
Rinus Van de Velde Gaining here is losing there 22.11.2009 > 13.12.2009 (vernissage: 21 november om 17u00) Tekenen is een dagelijkse routine voor Rinus Van de Velde (°Leuven, 1983). Een uitgebreid persoonlijk archief van fotos uit magazines als National Geographic, stills en beelden die hij op het internet vindt, vormt het basismateriaal voor zwarte houtskooltekeningen op wit papier. De tekeningen worden gekoppeld aan suggestieve teksten en krijgen op die manier een nieuwe betekenis. Voor deze tentoonstelling maakte Rinus Van de Velde een reeks van acht nieuwe tekeningen waarin hij werkt rond de natuur als symbool van het andere, van datgene wat de mens overstijgt. In deze reeks tekeningen gaat het om de kunstenaar (Rinus Van de Velde?) die op zoek gaat naar de achterliggende structuren en zo de realiteit achter het zichtbare wil vatten in de vorm van een afbeelding. De reeks wordt vervolledigd door een sculptuur die deze realiteit materialiseert, waardoor een bevreemdende situatie wordt gecreëerd.
Luk Berghe Utopia Collection 13.12.2009 > 10.01.2010 (met een interventie van Erich Weiss) De tekenkunst is aan zet deze winter in BE-PART. Na Rinus van de Velde toont Luk Berghe (1954) een selectie uit tekenkundig werk van de voorbije twee jaar. Voordien vooral actief als installatie- en performancekunstenaar, greep Berghe in die periode terug naar pen en papier. Die media laten hem toe om snel, vrij en associatief te werken, enkel zo kan de hand van de kunstenaar de snelheid en de beweeglijkheid van zijn geest min of meer bijhouden. Dit maakt dat de tekenkunst vandaag nagenoeg de enige artistieke vorm is die hij beoefent. In de periode van 2007 tot nu realiseerde Luk Berghe een indrukwekkende reeks tekeningen en waterverfschilderijen, verzameld onder de naam Utopia Collection. In die werken gaat de kunstenaar op zoek naar een interferentie met de geschiedenis. In de selectie uit de laatste twee jaar die in deze tentoonstelling getoond wordt, plaatst de kunstenaar kanttekeningen bij utopistische projecten uit de modernistische architectuurgeschiedenis. Met Luk Berghe sluit BE-PART het jaar af met scherp werk en met een geëngageerde kunstenaar die, zich afvragend of de geschiedenis onvermijdelijk een zaak van het verleden is, pleit voor une autre memoire.
Ante Timmermans Konstruktion #1 10.01.2010 > 24.01.2010 De tekeningen van Ante Timmermans (Ninove, 1976, woont en werkt in Zürich, Zwitserland) zijn een kritische, maar ook poëtische reactie of reflectie op zijn omgeving. De routine van de dagelijkse sleur, maar ook de (verborgen) systemen, de banaliteit en het absurde van de maatschappij vormen de motor van zijn artistieke productie. Hijzelf verwijst hiervoor naar Albert Camus, die het had over het onmenselijke spel waarin het absurde, de hoop en de dood met elkaar redetwisten. De tekeningen van Ante Timmermans zijn sporen, lijnen van een mentaal onderzoek. Het zijn gedachtelijnen, gedachtebeelden. De kijker wordt als het ware uitgenodigd te wandelen in de taal van het getekende beeld. Voor BE-PART maakt Ante Timmermans een nieuwe reeks tekeningen.
|