Inhoud blog
  • De fascinerende sfeer van Civita di Bagnoregio
  • Visser voor een dag aan het Trasimeno Meer
  • TOP dessertwijn.
  • Reeds Lente!
  • Iets over mezelf
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    OntdekUmbrië
    Tips en ervaringen voor midden-Italië liefhebbers
    02-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOP dessertwijn.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het kader van een nieuw initiatief om aan toeristen de kans te geven locale specialiteiten uit Umbrië, zoals wijn, olijfolie, kaas en peulvruchten te leren kennen (http://www.visiteinfattoria.it/), heb ik een kleine wijnproducent bezocht, de Cantine Berioli, waarvan de wijnvelden zich in de streek tussen Perugia en het Trasimeno meer bevinden. Het is een oud familiebedrijf dat ontstaan is aan het begin van de jaren 1900 en zijn karakter ontleend aan de landbouwerstradities van die tijd, maar desalniettemin ook oog heeft voor vernieuwing en dat dan vooral wat de technieken in de wijngaard betreft. Hoewel ze met hun Spiridione Riserva 2008 op de Concours Vinalies Internationales 2012 in Parijs een zilveren medaille gewonnen hebben, vind ik persoonlijk dat de keus die zij gemaakt hebben om zich vooral op de merlot variëteit toe te leggen, vatbaar is voor discussie; volgens mij moet de regio zich kenbaar maken voor variëteiten die specifiek in Umbrië geteeld worden, daar Italië over meer dan 350 verschillende inheemse wijnstokken beschikt die elk in hun eigen specifieke terroir het maximum aan resultaat geven. Waar ik echter enkel lovende woorden voor heb is hun dessertwijn "Vinsanto Beriolo Sperello" die in bovengenoemde Concours de gouden medaille won. Het gaat om een wijn die in dit geval wel met een typische druivensoort uit Umbrië gewonnen werd, de Grechetto. Alleen de beste druiven worden geoogst en vervolgens 3 tot 4 maanden in de schuur op rieten matten opgehangen om te drogen zodat het suikergehalte toeneemt. De wijn die uit deze rozijnen gewonnen wordt, gaat gedurende enkele jaren in kleine houten vaatjes waarin het een oxidatieproces ondergaat dat zorgt voor de karakteristieke Vinsanto smaak. Het resultaat is een harmonieuze wijn, waarin zoet en zuur perfect uitgebalanceerd zijn met intense noten van gedroogd fruit zoals vijgen en abrikozen. Reuzelekker met amandelkoekjes of voor wie van iets hartigs houdt met een picante pecorino kaas! Ook de groep internationale bloggers waarmee ik de wijnkelder bezocht  en die heel Umbrië afgereisd hadden, hebben deze wijn verkozen als beste dessertwijn van Umbrië.

    02-03-2013 om 00:00 geschreven door Bea-in-Umbrië

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Tags:Umbrië, wijn, olijfolie, Trasimeno
    >> Reageer (0)
    28-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reeds Lente!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Stralende Zon Vandaag! Eindelijk lenteweer, blauwe lucht en fluitende vogeltjes. Ook de paarden kunnen hun vreugde niet op en rollen zich door het jonge gras. Wisten jullie dat we hier in Umbrië erop uittrekken om groenten en paddestoelen in het wild te vinden? Hier kan dat nog en je hoeft helemaal niet ver te lopen. Vandaag ben ik wilde sla gaan uitsteken...gewapend met een mes trek je het veld in en dan maar zoeken, frisse blaadjes en worteltjes waarvan de smaak niks te maken heeft met de sla die je in plastic zakken koopt.

    28-02-2013 om 23:28 geschreven door Bea-in-Umbrië

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iets over mezelf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben afkomstig uit Brugge en woon sinds 1980 in Umbrië, sinds die tijd ben ik voortdurend in de weer geweest met familie en job en hoewel ik zin had om iets over het leven in Italië te schrijven, leek het altijd of er tijd te kort was. Meer dan 25 jaar heb ik in de toeristische sector gewerkt, maar de crisis heeft toegeslagen en sinds een paar maanden ben ik werkeloos. Dus dit is het moment! Ben je van plan op vakantie te komen naar Umbrië, wil je de specialiteiten proeven of wil je een tip over streekwijnen of olijfolie, je vraagt het maar...wedden dat ik je verder help?

    27-02-2013 om 17:04 geschreven door Bea-in-Umbrië

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (2)


    Archief per week
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!