RELIGIE
Inhoud blog
  • ARMAGEDDON EN ONGEDIERTE
  • VANWAAR KWAM DIE STER ?
  • ONTWERPEN EN ONTWERPERS ?
  • BETROUWBAARHEID VAN DE BIJBEL
  • BINNENKORT GEEN LIJDEN MEER

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    ZIN EN ONZIN RELIGIE
    24-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GENESIS MYTHOLOGIE

    GENESIS – ZONDVLOED EN ANDERE MYTHES.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    Er zijn blijkbaar nogal wat gelovigen van “christelijke strekking” die proberen bewijzen te vinden, of die zich op reeds gevonden aanwijzingen (die verondersteld worden juist te zijn), steunen om aan te tonen dat de bijbel voor 100% juist is, en 100% betrouwbaar.

    We hebben degenen die ze voor 100% letterlijk nemen – en dat zijn dan de literalisten –en we hebben degenen die ze durven te interpreteren, maar ze toch als 100% geschiedkundig betrouwbaar aannemen.

    Zo blijken sommigen te kunnen bewijzen dat de aarde in 6 dagen van 24 uur is gemaakt en we hebben anderen die deze dagen als periodes van 7000 jaar interpreteren, hoewel ze daar nu - ten einde raad - “lange periodes” van hebben gemaakt. Ze zijn een beetje het noorden kwijt -  in de veronderstelling dan dat ze ooit dit noorden hebben weten liggen. (= WTG. ?)

    Weer anderen menen te mogen zeggen dat er een diepe kern van waarheid in “gods woord” te vinden is, maar dat veel dingen allegorisch moeten bezien worden. – zonder evenwel dan de allegorische betekenis ervan uit te leggen. En dan zijn er nog een aantal variaties en zelfs letterlijke dwaasheden dat men er de tranen van in de ogen krijgt. Zover is het gesteld met de mensheid/het mensdom.

    Hoe dan ook er zijn zoveel interpretaties mogelijk dat men van de bomen het bos niet meer ziet.

    Feit is echter dat we twee keer of meer moeten nadenken – zonder vóóroordelen dan – willen we toch een bepaald neutrale houding ten aanzien van die bb. verkrijgen.

    Om te beginnen kunnen we ons toch wel afvragen waarom god zo een interpreteerbaar boekwerk in elkaar heeft geflanst, waardoor zelfs godsdienstoorlogen en broedertwisten niet alleen mogelijk waren maar er ook in resulteerden. De aandachtige lezer kan uit de bb. halen wat hij wenst, maar niemand is in staat eruit te halen wat bewijsbaar is. Misschien is de “almachtige” zelf een beetje dubbelzinnig van aard en ongetwijfeld zelf wel interpreteerbaar.

    In dit artikeltje wil ik me tot slechts enkele twijfelachtige zaken beperken, hoewel er mijns inziens wel honderden kunnen aangetoond worden.

    In veel gevallen  gaan we gewoon aan het essentieële voorbij:

    1.      Is er wel een almachtige god of gaan we er gewoon vanuit dat hij er is ? Bouwen we onze gegevens op die rots of is die rots in feite slechts drijfzand ?

    2.      Is de bb. een product van die almachtige – indien ja op 1. – of is het geheel slechts een verzameling van menselijke verbeelding en mythologie ?

    3.      Is de bijbelse inhoud wel in overeenstemming met de feiten en de logica, zowel op geschiedkundig als op archeologisch vlak ?

    4.      Is het mogelijk dat de vermelde/veronderstelde gebeurtenissen, verhalen, overleveringen, mythes of fantasieën zijn ?

    5.      Zijn de beweringen van bepaalde archeologen aanvaardbaar als bewijsbaar materiaal, of hebben we soms te doen met pseudo-archeologen die hun boeken willen promoten ? We kennen er wel enkelen die aanzien willen verwerven en er dan ook niet voor terugdeinzen om de waarheid geweld aan te doen. Mensen zijn nu eenmaal geil op aanzien en rijkdom.

    Ik wil het alleen bij die puntjes houden en vermijdt de details, want alsdan zou mijn artikel wel enkele honderden bladzijden kunnen vullen. Wie zich wil verrijken in de materie terzake, kan op internet zijn hart meer dan ophalen.

    Belanrijk is ook dat we iets afweten over de ontstaansgeschiedenis van het Oude Testament of de Hebreeuwse geschriften. Ook hier zijn er nogal wat bedenkingen !!

    a)      Het op schrift stellen (en samenstellen) van het OT is ten vroegste begonnen in de 6de eeuw vr chr. Meer bepaald kort voor of tijdens de Babylonische gevangenschap tot na hun terugkeer en tijdens Nehemia en Ezra. Op zijn vroegst vinden we iets in de 9de eeuw vr chr over een zekere Mozes.

    b)      De definitieve canon van het OT is slechts na de 1ste eeuw na chr. of later  opgemaakt, en  ongeveer 60 hoofdstukken van Exodus- Leviticus en Numeri werden in de 5de eeuw vr chr. samengesteld. De definitieve samenstelling van de Pentateuch werd voor het eerst in de 3de eeuw na ch.r voltooid

    c)      Wanneer begon men op rollen te schrijven ? Dit moet in de in a beschreven periode zijn geweest en sporadisch iets vroeger, maar dan niet op vel of perkament. Zelfs in de 11de tot de 8ste eeuw  scheef men bepaalde belangrijke handelsovereenkomsten en belangrijke brieven nog op “Ostraka”…Dit zijn potscherven waar men de gegevens/overeenkomsten opschreef.

    d)     Het is voor de hand liggend dat de meeste verhalen van de hebreeën vóór de 10de eeuw vr chr slechts mondeling werden overgeleverd en dit met daarbij de nodige fantasie werd aangedikt. Waar men in het Miden Oosten tienduizenden kleitabletten terugvindt, samen met Egyptische hiëroglyfen, vindt men in de palestijnse gebieden praktisch niets terug van “lektuur”. Er bestaan uit die periode en ervoor omzeggens geen betrouwbare gegevens over de isra’s.

    e)      Voor het tweede millenium zijn er geen gegevens bekend en zijn de vijf eerste boeken – De Pentateuch – een samenraapsel van soemerische en andere mythologieen, die slechts tijdens of na de Bab. Gevangenschap werden opgetekend.

    f)       Archeologen hebben teruggevonden dat de koninkrijkjes van David en Salomo slecht onbeduidende potentaatjes waren en er is ook niets terug te vinden van de pracht en praal die in het OT vermeld staat. …NB : doordat de joden in de eerste eeuw geloof gingen hechten aan die machtige Davidische koningen, en overtuigd van gods beloftes om een gelijkaardig koninkrijk op te richten (naar de wijze van David) werd hen in de hersenen gepompt dat ze de romeinen van zich konden afschudden. Het kostte hen 1,1 miljoen doden en 70000 weggevoerde slaven. De doden waren in dit geval beter af. De romeinen bleven nog een tijdje.

    Nu iets over het genesisverhaal en meer bepaald dan de ark van Noach. Dit verhaal is een van de grieken/soemeriërs overgenomen mythe en elk weldenkend mens weet dat dit een onmogelijk gebeurd feit is. Antropologen hebben de ouderdom van de mens op honderdduienden jaar voor Adam en Eva bepaald en alzo bewezen dat evolutie en niet de schepping (4026 vr chr) van A/E) juist is. Adam en Eva worden bij de soemeriers ook afgebeeld met een slang en levensboom en joden hebben dit geplagieerd.

    Als gevolg daarvan kan ook het zondvloedverhaal met een zoutvat genomen worden, hoewel hun verhaal iets mooier is.

    Ook de ark van Noach is een mythe en heeft nooi bestaan. Er zijn redenen:

    1.      Er zou 370 dagen in de ark zijn gebleven. Er zouden talloze dieren in zijn opgesloten.

    2.      Mensen en dieren moeten eten hebben. Een olifant heeft minstens 100 kg groen per dag nodig. Wilde dieren zoals een leeuw heeft op zijn minst  5 kg vers vlees per dag nodig.

    3.      Had Noach in die ark ook nog een plantenserre en eventueel een diepvries, vers water ?

    4.      Hoe zit het met de tonnen uitwerpselen per dag van die dieren die ze produceerden ?

    5.      Wat heeft god nog meer voor geestigs in die ark gebracht ? De malariamug – de schroefwormvlieg – de zandvlieg – de roderugspin – de teek als verspreider van de ziekte van Lyme – bilhiarsis - de cobra’s – andere dodelijke gevaartes ?

    Wat is er nog voor eigenaardigs ?

    1.      De ark zou gestrand zijn op de berg Ararat. Het droge land was tevoorschijn gekomen maar wat er niet wordt bijgezegd is dat de grond kompleet verzilt was. Zaaien moest dus wachten tot het genoeg geregend had om het zout weg te krijgen.

    2.      Wat Noach en zijn familie – mettertijd - niet hadden gezaaid waren onder andere : maïs, tomaten en aardappelen. Dat kon ook niet want in het gehele midden oosten kende men die gewassen helemaal niet. Ze werden pas bekend na 1492 na chr toen scheepslui ze na de ontdekking van Amerika meebrachten.

    3.      Afgezien van de zondvoed moet het water toch zes meter boven de hoogste bergen zijn gekomen. Als dit zo was moet de  atmosferische druk (wet van Boltzmann) en de temperatuur (wet van Joule) enorm zijn geweest (tot wel meer dan 100 atmosfeer op nulniveau en tot meer dan 1000 graden celcius). Niemand kon eigenlijk in leven blijven.

    4.      Dat god zich het recht toe-eigent om een aantal onwaardige mensen te verdrinken, kan ik nog begrijpen. Maar als er in de periode tussen A/Eva en de Noach een 1650 jaar liggen, dan moet de bevolking toch – bij een toename van 1,5%/jaar – in de miljarden hebben gelegen. Waar zijn van mensen en dieren al die gebeentes/overblijfselen naartoe ? Bovendien is het een beetje gruwelijk om zelfs zuigelingen te verdrinken. U zegt : god is liefde ? Waarom heeft hij het zover laten komen ? Waar zijn de nefilim als nakomelingen van de gevallen engelen ? kan de fantasie nog op  of moeten we nog meer hebben ?

    5.      Als het voor de Z.vloed nog niet had geregend, waarkomen dan die vier rivieren vandaan ? Rivieren hebben een tamelijk debiet, anders zijn het kleine beekjes. Om dit debiet te handhaven is er overvloedig veel regen nodig. Tropische regens dan nog wel die midden Afrika kent. Maar het had nog niet geregend. ? Weer een wonder ?

    Het gehele verhaal is in totale mate onmogelijk en met geen wetenschappelijk midddelen te bewijzen.

    U zal bemerken dat ik me bij zulke dingen niet kan aansluiten, gezien er geen wetenschappelijke basis voor bestaat, gezien er geen geschiedkundige grond voor aanwezig is en gezien de verhaaltjes op mythes berusten. De mensne in die tijd wisten niets van geologie, antropologie of andere wetenschappen en het kon hen dus moeilijk kwalijk genomen worden.

    Maar dater vandaag nog mensen zijn die het genesis verhaal slikken is in feite een vernedering voor het verstand zelf. Tegen domheid is geen kruid gewassen, zegt men. Hoewel ik van oordeel ben dat mensen het initiatief kunnen nemen om wel degelijk na te denken. Ze moeten er alleen  eens aan beginnen, en eerlijk zijn met zichzelf.

    En dan hebben we nog maar alleen een kleine fractie aangesneden van wat er nog allemaal aan onmogelijkheden in de bb te vinden zijn. – zie eventueel de nota onderaan.

    De pseudo-archeologen die de ark hebben gevonden, die het bloed van christus hebben gezien, die nagels van zijn kruisiging hebben gevonden, die de lijkwade van Turijn kennen als “authentiek”; wringen zich in allerlei bochten om toch maar enige geloofwaardigheid te bekomen en om boeken te verkopen.

    Echte archeologen, antropologen, bijbelkenners en geschiedkundigen verafschuwen deze soort praktijken

    En ze kunnen alleen maar zeggen : let op voor die gasten.

    Ik weet wel hoe sluw sommigen de feiten verdraaien, hoe listig ze tewerk gaan om argeloze gelovigen in hun netten te vangen, maar ik herhaal nogmaals : de wereld kan bedrogen worden – dus wordt ze bedrogen.

    Geloof dat op grond van zijn bruikbaarheid en niet op grond van zijn juistheid is gebaseerd, zal straks gedoemd zijn om de nefaste gevolgen ervan te ondergaan.

    Groetjes

    Vlamme.

     

    Nota’s.

    We vinden in de eerste boeken reeds een aantal wonderen die ontzag en bewondering voor god afdwingen – de verhaaltjes zijn eigenlijk voor de kleutertjes die daardoor in slaap gesust worden.

                De zon die stilstaat als Jozua nog volop bezig is met zijn genocide.

    De boer die op zijn knieen smeekt dat het toch wel een tijdje mooi weer zou zijn om zijn oogst binnen te halen, kan de pot op. Desnoods kunnen zijn gewassen verrotten.

    Maar voor moordpartijen op des israëls vijanden is er altijd nog wel ergens een gaatje vrij in de goddelijke kalender zodat de isra’s toch kunnen blijven zien wie ze het hoofd inslaan. Zoiets belangrijks mocht god zeker niet over het hoofd zien.

                We hebben ook drijvende ijzeren bijlbladen. Een houthakker laat zijn ijzeren bijl van de steel vallen en die gaat in het diepe rivierwater. Foetsie.

    Gelukkig kwam Elisa daar op het gepaste moment en die zorgt ervoor dat dit ijzeren bijlblad op het water gaat drijven. Wat is het jammer dat Elisa niet leefde ten tijde van de Titanic.

                Dan hebben we ook nog die twee en veertig – de dood verdienende snotapen die de profeet van de ware god beschimpen. Ze durven hem na te roepen “kaalkop”. Prompt verschijnen er uit het bos twee berinnen die – zeer terecht hé – de twee en veertig kinderen verscheuren. Ja die tienertjes beseften duidelijk genoeg dat ze iets vreselijks hadden geroepen en dat ze de dood verdienden. Geduldig gingen ze dus op rij staan om die twee berinnen hun verscheurende werk te laten doen. Niet hun schuld natuurlijk, want ze handelden in opdracht van de ware, almachtige god des hemels.

     

    En zo zijn er in het woord van diezelfde almachtige nog honderden uiterst belachelijke domheden te vinden. Ik vind het voor mezelf totaal onmogelijk om met mensen die zulke dingen geloven een dialoog te voeren. Als ik dit zou doen, ben ik bang dat mijn denkvermogen op nul (0) moet gezet worden. Mede wegens mijn leeftijd vindt mijn vrouw het al welletjes. Ze vindt dat ik al snel genoeg “de berg afga” wat nog niet wil betekenen dat ik eraf moet rollen. Zo’n haast heb ik nu ook weer niet..

    Ciao.

    .

    .

    .

    .

    .

    .



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 15/10-21/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 14/03-20/03 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!