Inhoud blog
  • Chocolade gebakje met een vloeibare vulling en advocaatroom
  • geroosterde zalm met pilaf rijst
  • Mostarda die mooie verleidelijke begeleider...
  • culinaire reis door Noord en West Ierland 2010
  • Blueberry Muffins oftewel bosbessen koekjes
  • artisjokken wat weten we er eigenlijk van
  • kook lessen en workshops 2010-2011
  • chocolade proeverij
  • cake met zwarte olijven
  • leuke eigen honden brokjes
  • kerrie of is het curry?
  • kerrie of is het curry?
  • saffraan
  • saffraan
  • polenta Basis recept
  • compote van tomaten
  • Asperges ze zijn er weer!
    Zoeken met Google


    -----" Kooklessen / workshops "-----

    Interesse in onderbouwde kooklessen van basis tot gastronomie? Bij u thuis of op locatie? Wij houden u op de hoogte via e-mail, schrijf nu reeds in!


    Presentaties of lezingen over Foodpairing met of zonder degustatie, contacteer ons dan op with.gusto@telenet.be

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Culinaire tips
    Recepten With Gusto
    With Gusto Alles voor het zintuig smaak
    18-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.culinaire reis door Noord en West Ierland 2010

    cliffs of Moher
    Cliffs of Moher co Clare West of Ireland

    Zoals reeds eerder aangegeven wij zijn met vakantie naar Ierland geweest Het mooie groene eiland. Ik laat jullie graag mee genieten van de culinaire nieuwigheden die ik daar heb ontdekt. Het is zo dat ieder vertelt hoe onsmakelijk de ierse keuken wel niet is. Wel ik kan jullie met zekerheid zeggen dat dit niet het geval is. Ik heb toch enig ervaring in wat lekker eten is na 20 jaar gastronomie en ik heb echt wel pareltjes ontdekt. Ik laat jullie hier graag van meegenieten. Ik heb dan ook de nodige vragen gesteld aan de chefs ter plaatse om hun recepten te krijgen en dit is dan ook het verslag dat ik graag met jullie deel.

    Geniet van de simpele dingen het moet heus niet altijd ingewikkeld te zijn om lekker te smaken. Want het is vooral dit dat  naar voor komt in de ierse lokale keuken de simpliciteit van de gerechten.

      typisch ierse cottage co Mayo west ierlandcottage co Mayo
    Cottage co Mayo

    Als eerste recept heb ik gekozen voor iets met aardappelen. In de 16de eeuw bracht sir Walter Raleigh de aardappel naar ierland en werd daarna een van de pijlers van de ierse keuken. Tevens door de bovengesteldheid was het een succes om te telen. Aardappelen zijn nog steeds de belangrijkste voedselbron in Ierland. Ze worden samen met de andere favorieten zoals kool en prei verwerkt en met boter op smaak gebracht

     

    Aardappelbroodje

    aardappelbroodjeaardappelbroodje

      

     

        Samenstelling:

       200 g zelfrijzende bloem
       1 kop koude aardappelpuree  
       30 g gesmolten boter
       2 à 2,5 dl melk
       ½ kop grof gemalen pikante kaas

     

    Bereiding:

     

    1. Verwarm de over voor op 200°C
    2. Zeef de bakbloem boven een kom en meng er de aardappelpuree door.
    3. Doe er de boter en de melk bij zodat er een zacht deeg ontstaat.
    4. Leg het geheel boven op een met bloem bestrooid werkblad.
    5. Kneed de deeg en verdeel in 8 delen, rol uit.
    6. Leg het geheel nu op een ingevette bakplaat, bestrijk met de rest van de melk en strooi de kaas over het geheel.
    7. Laat bakken tot goud bruin (ongeveer 20 min.)

     

    Afwerking:
    Seveer warm met een beetje gezouten boter.

     

    Een ander typisch gerecht is de aarapelbolletjes deze worden geserveerd bij het typisch iers ontbijt samen met bacon (spek). Als je de bollen in een koekenpan pakt krijg je eerder aardappelkoekjes (zie afbeelding)

    aardappelbollen

    aardappelbollen 

    aardappelbollenSamenstelling:

     

    • ½ kg aardappelpuree
    • 100 gr geraspte cheddar
    • 1 kleine ui gesnipperd
    • 1 el fijngehakte peterselie
    • Peper en zout
    • 1 dl melk
    • 3 eieren, wit en dooier gescheiden
    • ½ tl nootmuskaat
    • 40 g bloem
    • Olie om te frituren 
    • Peterselie om te garneren

     


    Bereiding:

     

    1. Doe de aardappelpuree, kaas, ui, peterselie, peper en zout in een grote kom.
    2. Voeg de melk toe tot een vlokkerige massa.
    3. Doe er de eierdooiers nootmuskaat en bloem bij, alles goed mengen
    4. Verhit de olie voor het frituren tot hij matig heet is.
    5. Klop nu het eiwit stijf en men het onder de aardappelmengsel voorzichtig!
    6. Schep met 2 lepels het mengsel in kleine hoeveelheden  in de olie om te bakken. (niet meer dan 5 lepels tegelijk)
    7. Laat bakken tot goudbruin.
    8. Haal uit de olie met een schuimspa en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Hou het geheel goed warm tot al de bolletjes gebakken zijn.
    9. Als je dit in een koekenpan doat dan moet je platte schijfjes maken en bakken in boter tot goudbruin. Ook niet grote hoeveelheden in een keer.

     

    kylemore Abbey
    Kylemore Abbey Letterfrack Connemara

    Londonderry

     
    Londonderry met zijn muurschilderingen en zijn omwalde stadskern

    rope bridge Noord Ierland   
    Rope Bridge en de Giant Causeway maken je dorstig om eens een lekker glas Whiskey te gaan proeven in Bushmill samen met de interessante rondleiding.

    Nog een receptje om het af te leren:
    Nu we aan het water zijn moeten we toch iets met vis kunnen klaar maken;

    Fish Pie (4 à 6 pers) 

    Samenstelling:

    • 750 stige witte visfilets
    • 1 grote prei gesneden
    • 2 reepjes citroenschil
    • Snijfje nootmuskaat
    • 8 peperkorrels
    • 2 laurierblaadjes
    • 6 takjes peterselie
    • 6 dl melk
    • 30 g boter
    • 1 teentje look
    • 1 gesnede prei extra
    • ½ kop gesnipperde lente-uitjes
    • 2 el bloem
    • Extra melk of room (naar eige keuze)
    • 1 kg gekookte en gepureerde aardappelen
    • Peper
    • 1 tl paprikapoeder

    Bereiding:

    Verwarm de oven op 200°C

    Voor de vis

    1. Leg de visfilets in eenpan en voeg de preik citroenschil, nootmuskaat, peperkorrels en laurier en peterselie toe.
    2. Voeg de melk erbij en zet het geheel zonder deksel op een laagvuurtje voor ongeveer 15 min.
    3. Laat gaar pruttelen de kook tijd hangt dan ook af van de dikte van de visfilets.
    4. Haal de vis voorzichtig uit de pan en giet het kookvocht af maar bewaar voor de saus.
    5. Smelt de boter in een pan en voeg de look, prei en lente-uitjes toe. Lat zacht fruiten op een laag vuurtje voor ongeveer 7 min. Tot de prei gaar is. Meem de helft van het mengsel ut en bewaar dit.

    Voor de saus

    Meng de bloem foor het resterende mengsel in de pan tot je een gladde massa bekomt, voeg het bewaarde kookvocht met de extra melk of room tot 3,75dl voeg dit toe. Breng het geheel al roerend aan de kook tot een gebonden massa. Laat dit 1 min doorkoken

    Afwerking:

    1. Snij de vis in stukken en men voorzichtig door de saus.
    2. Voeg de resterende prei- lente-uitjes bij de aardappelpuree. Kruiden met peper en zout
    3. Doe de is en saus in een ingevette ovenschotel en bedek het geheel met de aardappelpuree.
    4. Bestrooi met een beetje paprikapoeder voor kleur en smaak.
    5. Laat alles voor ongeveer 20 min bakken in de oven tot er een goudbruinkorstje opkomt.
    6. Serveer met een beetje groen.

     

     

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 14/03-20/03 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010

    schrijf me!

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Jullie kunnen inschrijven op het volgende adres; with.gusto@telenet.be of vliegenannick@gmail.comKostprijs is 50€ per les (lessen met bijzonder thema wordt later de prijs bepaalt). De lessen gaan door in de lokalen van het KATHO te Roeselare

    workshops 2010/2011 planning (locatie KATHO-Roeselare)

    woe

    15/09/10

    Initiatie basiskeuken 1  19.00-22.30 u.

    woe

    13/10/10  

    Initiatie basiskeuken 2  19.00-22.30 u.

    woe

    17/11/10

    Initiatie basiskeuken 3  19.00-22.30 u.

    woe

     08/12/10

    Initiatie basiskeuken 4 (feest) 19.00-22.30 u.

    woe

     19/01/11

    Vis/vleesgerechten 1 (Valentijn) 19.00-22.30 

    woe

     16/02/11

    Vis/vleesgerechten 2    19.00-22.30 u.

    woe

     16/03/11

    Vis/vleesgerechten 3    19.00-22.30 u.

    woe

     06/04/11

    Vis/vleesgerechten 4    19.00-22.30 u.

    woe 

     11/05/11

    Gastronomie 1                19.00-22.30 u.

    woe

     15/06/11

    Gastronomie 2                19.00-22.30 u.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Over mijzelf
    Ik ben Annick, en gebruik soms ook wel de schuilnaam zarameid.
    Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 13/05/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Lezen, gastronomie in het algemeen, .
    Dag lieve fans van "Akkerwinde" Wij hebben 20 jaar lang restaurant "Akkerwinde" uitgebaat en wegens gezondheidsredenen hebben dit moeten stop zetten met veel pijn in ons hartje. Nu geeft J-L les in hotelschool Spermalie, Kooklessen binnenkort
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!