Interesse in onderbouwde kooklessen van basis tot gastronomie?
Bij u thuis of op locatie?
Wij houden u op de hoogte via e-mail, schrijf nu reeds in!
Presentaties of lezingen over Foodpairing met of zonder degustatie, contacteer ons dan op with.gusto@telenet.be
Culinaire tips
Recepten With Gusto With Gusto
Alles voor het zintuig smaak
18-09-2010
culinaire reis door Noord en West Ierland 2010
Cliffs of Moher co Clare West of Ireland
Zoals reeds eerder aangegeven wij zijn met vakantie naar Ierland geweest Het mooie groene eiland. Ik laat jullie graag mee genieten van de culinaire nieuwigheden die ik daar heb ontdekt. Het is zo dat ieder vertelt hoe onsmakelijk de ierse keuken wel niet is. Wel ik kan jullie met zekerheid zeggen dat dit niet het geval is. Ik heb toch enig ervaring in wat lekker eten is na 20 jaar gastronomie en ik heb echt wel pareltjes ontdekt. Ik laat jullie hier graag van meegenieten. Ik heb dan ook de nodige vragen gesteld aan de chefs ter plaatse om hun recepten te krijgen en dit is dan ook het verslag dat ik graag met jullie deel.
Geniet van de simpele dingen het moet heus niet altijd ingewikkeld te zijn om lekker te smaken. Want het is vooral dit dat naar voor komt in de ierse lokale keuken de simpliciteit van de gerechten.
Cottage co Mayo
Als eerste recept heb ik gekozen voor iets met aardappelen. In de 16de eeuw bracht sir Walter Raleigh de aardappel naar ierland en werd daarna een van de pijlers van de ierse keuken. Tevens door de bovengesteldheid was het een succes om te telen. Aardappelen zijn nog steeds de belangrijkste voedselbron in Ierland. Ze worden samen met de andere favorieten zoals kool en prei verwerkt en met boter op smaak gebracht
Aardappelbroodje
Samenstelling:
200 g zelfrijzende bloem 1 kop koude aardappelpuree 30 g gesmolten boter 2 à 2,5 dl melk ½ kop grof gemalen pikante kaas
Bereiding:
Verwarm de over voor op 200°C
Zeef de bakbloem boven een kom en meng er de aardappelpuree door.
Doe er de boter en de melk bij zodat er een zacht deeg ontstaat.
Leg het geheel boven op een met bloem bestrooid werkblad.
Kneed de deeg en verdeel in 8 delen, rol uit.
Leg het geheel nu op een ingevette bakplaat, bestrijk met de rest van de melk en strooi de kaas over het geheel.
Laat bakken tot goud bruin (ongeveer 20 min.)
Afwerking: Seveer warm met een beetje gezouten boter.
Een ander typisch gerecht is de aarapelbolletjes deze worden geserveerd bij het typisch iers ontbijt samen met bacon (spek). Als je de bollen in een koekenpan pakt krijg je eerder aardappelkoekjes (zie afbeelding)
aardappelbollen
Samenstelling:
½ kg aardappelpuree
100 gr geraspte cheddar
1 kleine ui gesnipperd
1 el fijngehakte peterselie
Peper en zout
1 dl melk
3 eieren, wit en dooier gescheiden
½ tl nootmuskaat
40 g bloem
Olie om te frituren
Peterselie om te garneren
Bereiding:
Doe de aardappelpuree, kaas, ui, peterselie, peper en zout in een grote kom.
Voeg de melk toe tot een vlokkerige massa.
Doe er de eierdooiers nootmuskaat en bloem bij, alles goed mengen
Verhit de olie voor het frituren tot hij matig heet is.
Klop nu het eiwit stijf en men het onder de aardappelmengsel voorzichtig!
Schep met 2 lepels het mengsel in kleine hoeveelheden in de olie om te bakken. (niet meer dan 5 lepels tegelijk)
Laat bakken tot goudbruin.
Haal uit de olie met een schuimspa en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Hou het geheel goed warm tot al de bolletjes gebakken zijn.
Als je dit in een koekenpan doat dan moet je platte schijfjes maken en bakken in boter tot goudbruin. Ook niet grote hoeveelheden in een keer.
Kylemore Abbey Letterfrack Connemara
Londonderry met zijn muurschilderingen en zijn omwalde stadskern
Rope Bridge en de Giant Causeway maken je dorstig om eens een lekker glas Whiskey te gaan proeven in Bushmill samen met de interessante rondleiding.
Nog een receptje om het af te leren: Nu we aan het water zijn moeten we toch iets met vis kunnen klaar maken;
Fish Pie (4 à 6 pers)
Samenstelling:
750 stige witte visfilets
1 grote prei gesneden
2 reepjes citroenschil
Snijfje nootmuskaat
8 peperkorrels
2 laurierblaadjes
6 takjes peterselie
6 dl melk
30 g boter
1 teentje look
1 gesnede prei extra
½ kop gesnipperde lente-uitjes
2 el bloem
Extra melk of room (naar eige keuze)
1 kg gekookte en gepureerde aardappelen
Peper
1 tl paprikapoeder
Bereiding:
Verwarm de oven op 200°C
Voor de vis
Leg de visfilets in eenpan en voeg de preik citroenschil, nootmuskaat, peperkorrels en laurier en peterselie toe.
Voeg de melk erbij en zet het geheel zonder deksel op een laagvuurtje voor ongeveer 15 min.
Laat gaar pruttelen de kook tijd hangt dan ook af van de dikte van de visfilets.
Haal de vis voorzichtig uit de pan en giet het kookvocht af maar bewaar voor de saus.
Smelt de boter in een pan en voeg de look, prei en lente-uitjes toe. Lat zacht fruiten op een laag vuurtje voor ongeveer 7 min. Tot de prei gaar is. Meem de helft van het mengsel ut en bewaar dit.
Voor de saus
Meng de bloem foor het resterende mengsel in de pan tot je een gladde massa bekomt, voeg het bewaarde kookvocht met de extra melk of room tot 3,75dl voeg dit toe. Breng het geheel al roerend aan de kook tot een gebonden massa. Laat dit 1 min doorkoken
Afwerking:
Snij de vis in stukken en men voorzichtig door de saus.
Voeg de resterende prei- lente-uitjes bij de aardappelpuree. Kruiden met peper en zout
Doe de is en saus in een ingevette ovenschotel en bedek het geheel met de aardappelpuree.
Bestrooi met een beetje paprikapoeder voor kleur en smaak.
Laat alles voor ongeveer 20 min bakken in de oven tot er een goudbruinkorstje opkomt.
Jullie kunnen inschrijven op het volgende adres; with.gusto@telenet.be of vliegenannick@gmail.com. Kostprijs is 50€ per les (lessen met bijzonder thema wordt later de prijs bepaalt). De lessen gaan door in de lokalen van het KATHO te Roeselare
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Over mijzelf
Ik ben Annick, en gebruik soms ook wel de schuilnaam zarameid.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 13/05/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, gastronomie in het algemeen, .
Dag lieve fans van "Akkerwinde"
Wij hebben 20 jaar lang restaurant "Akkerwinde" uitgebaat en wegens gezondheidsredenen hebben dit moeten stop zetten met veel pijn in ons hartje.
Nu geeft J-L les in hotelschool Spermalie, Kooklessen binnenkort