Chocolade gebakje met een vloeibare vulling en advocaatroom.
(moelleux au chocolat) (8 pers.)
Samenstelling:
Moelleux:
5 eieren
5 eierdooiers
125 g s2 (fijne suiker)
350 g chocolade callets (type Callebaut 811)
250 g boter
50 g gezifte bloem
Advocaat room:
1 dl. goede advocaat
2 dl. room
bloemsuiker
Bereiding:
- Smelt de chocolade callets in een warmwaterbad (au bain marie) samen met de boter.
- Beboter uw bakvormpjes en bestuif ze met wat bloem of cacaopoeder.
- Klop de eieren en de eierdooiers schuimig samen met de suiker in een keukenrobot of kitchen aid gedurende een tiental minuten.
- Spatel de gesmolten chocolade boter er onder en vervolgens de gezifte bloem, korte tijd roeren om de bloem te mengen.
- Verdeel het beslag over de vormpjes, gevuld voor drie vierden, zet ze weg in de koeling. (beter nog laat ze overnachten)
- Klop de slagroom half vloeibaar en meng de advocaat er onder, het kan iets zoeter gemaakt worden met wat bloemsuiker, naar smaak of voorkeur.
Afwerking:
- Verwarm uw oven voor op 200°.
- Steek uw gebakjes in de voorverwarmde oven en bak ze af gedurende 6 à 7 minuten. (in dit geval, met dit kaliber van vormpjes)
- Bestrooi de rand van uw bord met poedersuiker of met een der welk decoratief element, en trek enkele strepen advocaat room.
- Haal het gebakje uit de oven en stort het omgekeerd op het bord, serveer zo vlug mogelijk.
Noot: Indien je dit recept maakt voor een gering aantal personen, weet dan als je het vormpje afvult, en goed afdekt met plastiek folie, laat overnachten in de koelkast, dat je dat gerust vier of vijf dagen kunt bewaren alvorens af te bakken, sterker nog, steek ze gewoon in de vriezer en je kan ze nog langer bewaren, alleen in dat geval, moet je ze afbakken van uit de vriezer onmiddellijk in de oven, nooit laten ontdooien. (baktijd is dan net iets langer, maar niet veel, eerst ééntje uittesten vooraf)
Men kan de advocaat room weglaten en vervangen door enkele frambozen en wat frambozen coulis en eventueel wat ijs bij serveren.
|