Inhoud blog
  • Afscheid
  • Bezoek Albert
  • Zondag in Kinkole
  • Bezoek aan de familie 18/10
  • Roger en Micheline
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Congo-kronkel-fonkel-weg
    Reis naar Congo
    13-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gombe

    13/10/2013

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Gisteren bracht Koko (taxi-man) ons naar Gombe.  We zijn een kijkje gaan nemen naar de ‘Procure Sainte Anne’, de tweede optie die we hadden om in Kinshasa te logeren, dit bij de Paters van Scheut.
    Gombe is wel anders dan Limete.  Het wegennet is er luxueus, met brede lanen, wijken met grote huizen en nieuwe appartementen. Overal stadsarbeiders/arbeidsters in blauwe overall en geel fluo-vestje, die de straten schoon maken met borstels.  Weinig kraampjes langs de weg, weinig straatverkopers, wel grote supermarkten.  De Stroom is vlakbij en we zijn er een kijkje gaan nemen.  We hadden er graag een fotootje genomen, maar het mag niet.  We stonden er maar een paar minuten of er kwam al een bewapende militair heel dicht bij ons staan, zodat hij kon horen waarover we aan het praten waren.  Aan de overkant van de stroom zagen we duidelijk Congo-Brazzaville liggen.  Jos is er toch in geslaagd om stiekem een foto te nemen, vanuit heuphoogt, m et zijn GSM.   Het was wel de dag van de stiekeme foto’s.  Want in onze straat hadden we zo graag een foto genomen van de Negiriaans kerk, waar eerst een groot spandoek hing met de aankondiging van de ‘Evangelist, Psalmist International’ en er nu een ander spandoek hangt met ‘Double portion’.
    Toen we er een keertje te voet langs kwamen, hebben we gevraagd om een foto te mogen nemen.  De security werd erbij geroepen en bleek dat ze dit niet konden toestaan.  Aan de overkant van deze kerk is er iets van het Congolees gerecht gevestigd, waar ook steeds veel politie rondhangt.  Maar…. toen we vandaag terug kwamen met de taxi, hadden we al afgesproken om, vanuit de auto te proberen een stiekeme foto te maken.   Een paar straten voor we eraan kwamen hadden we het fototoestel al klaar in de aanslag om in volle vlucht af te drukken.   En….voilà, hieronder het resultaat! 




    Deze kerk is puur geldgewin.  De mensen worden opgezweept tot een soort trance die maakt dat ze hun portefeuille open doen.  Hoe groter het bedrag, hoe groter de zegen.   En heel de wijk mag meeluisteren.
    In tegenstelling tot Gombe, zitten wij hier in Limete meer in het echte Kinshasa van de Congolees, met overal mensen die iets verkopen.  Vermits er geen werk is, organiseert ieder z’n eigen mogelijkheid tot een beetje geld verdienen om te kunnen leven.  En ook de mensen die werk hebben verdienen niet genoeg om rond te komen.  Dollars wisselen in Congolese Franc gebeurt enkel op de straat.  Telefoonkaarten worden op straat verkocht.  En dan zijn er de mama’s die dingen klaar maken om te eten, of fruit en vruchten verkopen.  Ook de kapper zit langs de weg met een stoeltje

    en spiegel.  En de rondlopende verkopers leuren met stokbrood mooi rechtop gezet in een plastiek kom op hun hoofd, een soort hespenworst waar ze een sausje op smeren, zakdoekjes, waterzakjes, flesjes drank, mango’s (foute)palmolie, pinda’s, kleding, kettingsloten, zonnebrillen, sigaretten en allumeurs.  Je ziet hier een hele supermarkt voorbijlopen.  Ook kopies laten maken kan hier op straat.

     


    Hun moed en volharding is bewonderenswaardig.  Ja, het is echt wel een kwestie van overleven.








    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    13-10-2013
    congo
    Geniet vooral nog van de warmte van de mensen, ook van de temperatuur, want hier heeft ondertussen de herfst z'n intrede gedaan. Wij blijven genieten van jullie warme berichtjes. wim anny

    13-10-2013 om 16:28 geschreven door anny wim


    Struggle for life
    Hoeveel bewondering moeten wij opbrengen voor de moed en levenslust van onze Afrikaanse medemens,nooit meer zeuren,veel wordt hier plots zo onbenullig en flauw in onze wattedoos. Recente ontdekking,grote supermarkt enkel voor huisdieren,parking afgeladen vol,beetje crazy toch !!!!

    13-10-2013 om 09:47 geschreven door Pia Van Frausum




    Archief per week
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!