Inhoud blog
  • Afscheid
  • Bezoek Albert
  • Zondag in Kinkole
  • Bezoek aan de familie 18/10
  • Roger en Micheline
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Congo-kronkel-fonkel-weg
    Reis naar Congo
    21-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan de familie 18/10

    18/10/2013

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    We gaan terug op bezoek bij Mama.  De vorige nacht heeft het geregend.  De weg wordt moeilijk.  We probeerden langs een andere kant er te geraken, maar…. Jean kwam niet opdagen op de plek van afspraak.  Dan maar de bekende weg genomen, want op die andere weg blijkt het niet zo veilig te zijn om de auto achter te laten.
    Ik dacht dat we er nooit zouden geraken.  Maar dat is buiten Koko gerekend.  Hij is een echte acrobaat achter het stuur.  Hij wringt zich overal door, door het drukke verkeer, door de modder, door de plassen, door de hopen afval…  En we kwamen op plekken waarvan ik dacht dat het echt niet zou lukken  (daar reed geen enkele auto meer),  maar Koko lukte er steeds in om de grootste modderplassen door te komen.    Af en toe moesten we uit de auto zodat die zich kon lostrekken uit de modder.  De auto, zoals je kan zien, hing vol.  Ik heb onderweg heel dikwijls mijn ogen dicht geknepen, wanneer de auto weer een modderplas indook.  En, geloof het of niet, Christian heeft nog geen enkele keer ‘let op ‘ gezegd.  Dat belooft voor de toekomst in België.  Want het aantal ‘let op-jes’ die ik al te horen heb gekregen, als ik de chauffeur ben, zijn niet te tellen.

    Bij Mama aangekomen, zagen we dat er de dag ervoor een partij stenen welke ter plekke gemaakt werden, nu in de zon lagen te drogen.   Het zand wat hiervoor gebruikt werd, werd uitgegraven.   Nog twee dagen en ze zijn klaar voor gebruik, en dan kunnen ze verder werken.  Binnen lagen de betonijzers en de cement klaar .  Eén moedig kereltje bleef nog zand scheppen uit de diepe put.


    Nina (oudste dochtertje van ons Joke) had nog een mooie tekening ingekleurd voor Mama.  Het vertederde haar en ze was er erg blij mee.

     Mama voelt het einde van onze reis aankomen, en kon haar verdriet voor het nakende afscheid niet wegstoppen.  Ja, wat kan je dan doen?  Troosten en moed inspreken.
    Dan werden de drankjes aangerukt, en de Lingale/Franse gesprekjes kabbelde verder, terwijl de jongste telg bleef doorslapen ondanks de verhuis van op de rug van de mama, naar de zetel.  Verhuis is licht uitgedrukt.  Het was eerder van ‘afkippen en in de goeie positie sleuren’
    J.


    Bleek dat Marie-Christine bij de Chinese dokters op consult was geweest.  Volgens hen is er geen operatie nodig.  Ze heeft wel een lijst gekregen met medicatie die ze moet innemen.  Hopelijk met gunstig resultaat.
    De zon scheen fel.  Mireille maakte van mijn sjaal een hoedje om me te beschermen tegen die zon.  Bij thuiskomst kreeg ik veel bijval van de portier omdat ik op z’n Afrikaans getooid was.  Ze vonden het een goed begin, en legden me uit welke de volgende stap is naar mijn inburgering in de Afrikaanse maatschappij: een lange jurk gemaakt van één van die mooie Afrikaanse stoffen, met een extra stuk stof om rond de lende te binden.


    En dan wou Gustave, man van Marie-Jeanne nog op de foto met Oncle Christian.  Op een dag zal hij naar België komen, en hij rekent erop dat we hem dan nog zullen kennen.  Ze willen allemaal mee naar België.  En probeer maar eens duidelijk te maken dat ze het daar ook niet makkelijk gaan hebben. J



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    21-10-2013
    Oei,oei!!
    Dat afscheid, zal heel zwaar vallen,nog ni teveel aan denken en blijven in hier en nu.Niet verwonderlijk dat ze allemaal mee naar België willen komen,zo uitzichtloos daar,geen toekomst,voortkabbelen op de armoe,"Slaap zacht mijnheer de president" Hou jullie sterk,groetjes,Pia.

    21-10-2013 om 09:23 geschreven door Pia Van Frausum




    Archief per week
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!