Dag 6 Harlingen – Anjum zaterdag 13-06-2015
8H00, onze gastvrouw roept ons naar boven. Daar staat ons een prachtig gedekte ontbijttafel op te wachten. Het zicht, op de Zuiderhaven in de ruime living, is fenomenaal……. ’t Is altijd plezant met gelijk gestemden samen te eten en over lang afstand fietsen te babbelen. Ook ons gastenpaar heeft al heel wat kilometers afgefietst . Zij kunnen ons veel bijleren over de Ronde van Nederland. Bedankt Uilkje en Esger de Boer, beter kan het niet, wat kunnen ze boffen bij “Vrienden op de Fiets” met zo’n gastenadres!
Harlingen verlaten zonder nog eens door de leuke straatjes en over de vele kanalen te fietsen zou zonde zijn. We vinden deze havenstad de mooiste en aangenaamste van Friesland!
Om op de Sedyk (Zeedijk) te geraken moeten we via bochtenwerk over bruggen en sluizen. Vanaf fietsnummer 43 zijn we opnieuw op de LF10. Het weer is niet meer hetzelfde van gisteren, er hangt een vaalgrijze koele mist over de Waddenzee. Antoine heeft poortjescorvee…..
We fietsen op de benedenkant van een groene dijk waar schapen de baas zijn. Om de kilometer moeten we door een afsluithekje en onze vriend doet zijn plicht nauwgezet als boerenzoon. Met zo’n plichtgetrouwe man zal de kudde zeker niet ontsnappen.
We vorderen goed, af en toe fietsen we voorbij trosjes huizen en boerderijen. Buurtschappen noemen ze dat hier blijkbaar. Na Dijkhoek en Griene Dyk komen we uiteindelijk toch in een groter dorp. Sint-Jacobsparochie heeft een naam die ons aanspreekt…… Een uitnodigend paneel van het Nederlandse Compostela Genootschap doet ons de grote kerk binnenstappen.
Elke zaterdag kan je hier een praatje maken met ervaren pelgrims. Ook vandaag zijn er vrijwilligers aanwezig en zij bieden ons met veel enthousiasme koffie aan. Van hieruit worden al eeuwen lang Pelgrimstochten van meer dan 2700km gestart, gelukkig kunnen we er alle vier deftig over meepraten. Tussen Sint-Jacobsparochie en Oudebildtzijl volgen we een saaie landbouw weg.
Na dit dorp van tweemaal niks rijden we opnieuw richting Waddenzee en volgen de schapenpaden tot Ferwerd. Ondertussen is het lichtjes beginnen regenen en hebben we 50km op het tellertje. We rijden het dorp binnen en vinden ook na enkele keren vragen, geen enkele eetgelegenheid. Gelukkig is er een dame die ons doorverwijst naar slagerij Schreiber.
Wanneer we binnenstappen en enkele broodjes bestellen heeft de winkeljuffrouw kompassie met ons. Ze bied ons de personeel refter aan. Lekker warm aan een lange tafel met enkele kopjes koffie genieten we van de onverwachte Friese gastvrijheid. Met oprechte dank aan het personeel van de slagerij. Na een gezamenlijke foto verlaten we Ferwerd.
In Hegebeintum bezoeken we de grootste terp van Nederland. Jawel deze terp met boven erop een mooi oud kerkje ligt 9m hoog. We willen meer weten over de terp en rijden naar het bezoekerscentrum. We hebben geen geluk, er is een bijeenkomst van terpenspecialisten bezig, een rondleiding is onmogelijk…..
We haasten ons richting Holwerd 3 jaar geleden hebben we in dit dorp overnacht. Wanneer we de straten binnenstormen zien we een slijterij, hoog tijd voor een rustpauze. Opnieuw hebben we geen geluk, de uitbaatster heeft geen vergunning. Alcoholhoudende dranken mag ze niet uitschenken. Tot ergernis van onze vriend Hugo moeten we dan maar koffie met een gebakje nemen.
Net zoals toen we hier verbleven, moeten we opnieuw vaststellen dat dit deel van Friesland ontvolkt. Overal zien we huizen te koop, alles lijkt doods. Ook in dit dorp ligt het piepklein kerkje op een terp. Via een wandelpaadje geraken we tot bij het geklasseerde kerkje en laten ons naar beneden bollen richting het veer naar Ameland. Bij FKP18 moeten we rechtsaf richting ’t Schoor en Wierum.
In Wierum hebben we geluk bij café “de Kalkman” wordt er een dorpsfeest voorbereid. Men is volop bezig met allerhande kraampjes en een podium aan het opbouwen……We vliegen met grote dorst de gelagzaal binnen en bestellen enkele Grimbergens met hapjes. Er heerst een aangename sfeer, iedereen is in feeststemming. Fanfare- en koperblazers zijn aan het verzamelen en komen vooraf hun dorst lessen. Toch kunnen we hier niet lang treuzelen we moeten nog minsten 10km fietsen eer we aan ons overnachtingsadres zijn.
Na Wierum blijven we de dijk volgen tot Nes. We hebben vanop deze dijk een prachtig zicht op de Waddenzee….Iets verder rijden we voorbij het Moddergat naar Paesens. Het is een tweeling- oud vissersdorp ontstaan aan de monding van een moerasriviertje. Hier zal zeker aan wadlopen worden gedaan menen we. Niets voor ons, geef ons maar “de fiets”!
Eindelijk arriveren we in Anjum, zo te zien een wat groter dorp op een hoger gelegen gebied, waarschijnlijk een vroegere terp. De gps leidt ons regelrecht naar ons VOF verblijf bij de familie Postma. We worden met ongekende jovialiteit door de gastheer en zijn hondjes Max en Buddy ontvangen….Ietsjes verkleumd zijn we blij wanneer Eeltje ons een drankje aanbied in zijn ruime veranda. We krijgen 2 kamers en een badkamer op de 1° verdieping. Een warme douche zal deugd doen! Onze gastheer vertelt ons dat er in zijn dorp niet veel te beleven valt. Enkel in volle zomervakantie periode is het drukker door het watertoerisme van het nabij gelegen Lauwersmeer. Straks komt de vrouw des huize thuis, laat Eeltje ons weten….. Roos, zijn vrouw werkt in de verzorging en is nog op dienst.
Na onze was- en plasbeurt willen we souperen. Onze gastheer kan ons enkel het eethuis restaurant “Wad Oars” aanbevelen. Vol goede moed stappen we langs een prachtige molen tot net op de grens van het dorp. Molen “Eendragt” is prachtig gerenoveerd. De molen werkt nog steeds en is ook een museum en tentoonstellingsruimte voor plaatselijke kunstenaars.
Verrassing wanneer we het eethuis “Wad Oars” binnenstappen….We worden in onvervalst Fries ontvangen! We maken de patron er attent op dat we er helemaal niets van begrijpen…..maar dat wist de olijke man wel, laat hij ons verstaan. We laten de kok zijn goesting doen en worden verwend met een meer dan lekker souper. Hier zijn ze heel fier op hun wadden . Zo hebben we geleerd dat het “Wad” een natuurgebied is, gevormd door getijen, slib en zand. Eb en vloed doen het zand heen en weer stromen. Duizenden trekvogels hebben hier hun broedplaats. Ook zeehonden zijn er in overvloed. Een uniek Nederlands beschermd gebied met karakteristieke wolkenluchten. “Oant sjen” Edwin de patron bedankt ons bij het verlaten van zijn gezellig restaurant.
We haasten ons naar de “Burmaniastrjitte” waar we door gastvrouw Roos nog een slaapmutsje aangeboden worden. Het wordt nog een lange onvergetelijke praatavond. Veel later dan de vorige avonden geraken we uiteindelijk in de bedjes. Oordopjes zijn noodzakelijk gebleken!
Afstand: 80km
Weer: grijs, mist en motregen +/- 15°C NO wind 3 BF
Overnachting:
VOF Dhr. & Mevr. Fam. Postma Anjum Friesland
01-02-2022 om 18:28
geschreven door Via de la Plata
|