Een rondreid van drie weken in Toshkent, Xiva, Buxoro en Samarqand
17-09-2023
Naar de woestijnforten van Karakalpakstan
Een dagtocht vanuit Chiva naar zeven van de vijftig lemen forten die in de woestijn van Karakalpakstan verspreid liggen en die getuigen van meer dan tweeduizend jaar opeenvolgende rijken in het gebied. Ook kamelen en joerten zagen we, alsmede tal van katoenvelden waar de oogst volop bezig is.
Voor de leken in aardrijkskunde: Karakalpakstan of Zwartemutsenland is een autonome deelrepubliek binnen Oezbekistan, en de Karakalpakse taal is meer met het Kazachs verwant.
14 uur lang duurt de tocht met de nachttrein vanuit Tasjkent naar Chiva, meer dan duizend kilometer Westelijker. Urenlang doorheen een woestijnlandschap, en dan plots de Amoe Darja-rivier en we zitten in een grote oase met katoen en maïs en boomgaarden, en de eindhalte ligt naast de oude binnenstad van Chiva, die al van in de Sovjettijden een museumstad is. Vandaag tonen we onze lezers nog geen beelden van in de magnifieke binnenstad, maar wel van de buitenste stadspoorten en -muren en gebouwen aan de rand van de stad ...
Enkele musea in het monumentale centrum van Tasjkent
In het moderne stadscentrum bezochten wij een aantal mooie parken en gebouwen, zoals het Operagebouw, en betraden twee musea: dat van de geschiedenis van Oezbekistan en dat voor de Grote Figuur van het land, Amir Timur (bij ons beter bekend als Timoer Lenk, de veroveraar, overigens een wrede man): hij legde de grondslagen voor de prachtige steden Samarkand en Buchara, die we later op deze reis zullen bezoeken. Vanavond vertrekken we met de nachttrein (14 uur) naar Xiva in het verre Westen van het land ...
Vandaag gingen we naar de wijk waar de meest representatieve en prestigieuze moskeeën en medreses liggen, waarvan de meeste recent gerestaureerd of gebouwd zijn en nog worden. Langs de straatjes van oud-Tasjkent gingen we dan naar de enorm uitgestrekte Chorsu-bazaar, waar we na een hele tijd ook nog lekker onder het volk gegeten hebben, met name plov en hasip (zoek maar op).
Voor de leken in aardrijkskunde: Oezbekistan ligt in Midden-Azië en tussen vijf andere stans, met name Kazakhstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan, elk land is heel anders. Oezbekistan lag vroeger op de Zijderoute, waarlangs karavanen met allerlei koopwaren tussen China en het Midden-Oosten trokken.
Vandaag kwamen we na twee allebei vertraagde vluchten in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent aan. We vlogen er al meteen in met een maaltijd in een volks eethuisje nabij ons hotel, en daarna een lange wandeling naar de spectaculair mooi afgewerkte metro (de enige van Midden-Azië) en dan weer een wandeling doorheen de centrumparken met tenslotte een gekke busrit met lijn 38 naar de buurt van het hotel. We laten jullie mee genieten.
Op 12 september vertrekken Agnes, Cecilia, Georges en Yvan voor drie weken naar OEZBEKISTAN, een land in Midden-Azië. Hier liep vroeger de ZIJDEROUTE, door steden als SAMARQAND, BUXORO en XIVA. We verkennen ook het hedendaagse leven in en om de hoofdstad TOSHKENT. Het vervoer tussen de steden doen we met de trein.
Hier volgt ons reisschema:
Dinsdag 12 september: vertrek uit Zaventem; Woensdag 13 september: aankomst in Toshkent; Zaterdag 16 september: aankomst in Xiva; Woensdag 20 september: aankomst in Buxoro; Zondag 24 september: aankomst in Samarqand; Vrijdag 29 september: aankomst in Toshkent; Dinsdag 03 oktober: vertrek naar Zaventem en aankomst.