Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Beelden op de daken van gebouwen in Antwerpen - DEEL III
BEELDEN op DAKEN van gebouwen te ANTWERPEN
D E E L III
GROTE MARKT hoek MAALDERIJSTRAAT 32 : Café "De Valk"
Mooie foto's van een valk met uitgespreide vleugels, boven op de top van de gevel van café De Valk.
MAALDERIJSTRAAT 30 : Het "bootje"
Dit mooie zeilschip prijkt op de top van de gevel van de Maalderijstraat nr 30
GROTE MARKT : Het "Stadhuis"
Deze roofvogel siert de top van de gevel van het Stadhuis. Juist daaronder bevinden zich de wapenschilden van :
het markgraafschap Antwerpen met naast het wapenschild vrouwe Justitia
in het midden van de gevel het wapenschild van Filips II Koning van Spanje met juist daarboven het O.L.V-beeld.
rechts van de gevel het wapenschild van het hertogdom Brabant met naast zich de "Voorzienigheid".
Deze roofvogel bevindt zich op het uiterst rechtse gedeelte van het dak van het Stadhuis, langs de zijde van de Braderijstraat. Hij kijkt naar Oosten, naar Aken, toen hoofdstad van ons landsdeel.
N.B. : de bronnen voor de teksten komen uit "De Gids voor Oud Antwerpen" van George Van Cauwenbergh en Wikipedia. - de foto's zijn van Ludo de Groof, vriend en medewerker, die ook zijn "blog" "verborgen plekjes" heeft op het Signorennet.
Beelden op de daken van gebouwen in Antwerpen - DEEL I
BEELDEN op DAKEN van gebouwen te ANTWERPEN
D E E L I
GROTE MARKT 7 - "Het Pand van Sanje" - alias Sint-Joris
Op de top van de gevel van het pand prijkt Sint-Joris te paard die verhindert dat de draak naar boven kruipt. Het beeld is een moderne repliek van de hand van Jef Lambeaux
GROTE MARKT 9 - "Huis De Spiegel"
Dit beeld bevindt zich op de gevel van het pand 9 aan de Grote Markt en stelt de met pijlen doorboorde Sint Sebastiaan voor, heilige en de patroon van de Jonge Handboog of Ghebrokene Pese.
GROTE MARKT 11 - "De Zwarte Arend"
Dit gebouw herbergde sinds 1529 de Meerseniers (kruideniers, hoedenmakers, loodgieters,handschoenmakers, enz...) nu de duidige middenstanders. Boven op de top van de gevel prijkt een Arend met langs weerszijden van de puntgevel verschillende Meerseniers
N.B. : meerdere foto's van de beelden op daken van gebouwen te Antwerpen kan men bekijken op Facebook van Alfons Van Camp.
Beelden op de daken van gebouwen in Antwerpen : Den Bengel
DEN BENGEL
Café Den Bengelis samen met zijn buurman "Den Engel" één van de bekendste bruine kroegen in de stad. De mascotte die zich in de zaak bevindt is een "een bengel" (een kleine deugniet)".
Waarom dit café zo genoemd werd is ons een raadsel gezien op de top van de gevel een heilige wordt afgebeeld.
Beelden op de daken van gebouwen in Antwerpen : Den Engel
BEELDEN op DAKEN
Vele bezoekers aan de stad Antwerpen, zullen opgemerkt hebben dat er op de daken van gebouwen, beelden te bezichtigen zijn. Vanaf nu gaan we eens rondwandelen in de stad en trachten deze beelden in beeld te brengen en zo goed en zo kwaad mogelijk wat uitleg erbij te verschaffen.
We zullen eerst en vooral beginnen met de beelden weer te geven op de daken van de ambachts - en kooplieden rond de Grote Markt. Deze foto's zijn van de hand van Ludo de Groof, auteur van het seniorenblok "vergeten plekjes" en zullen ook te zien zijn op het Facebook van Alfons Van Camp, onder het album "beelden op daken". Plaats het handje op de foto en U ziet het beeld in het groot, daarentegen dat men op de bijlagen klikt, andere foto's te zien zijn van "den engel".
Op de hoek met de Braderijstraat en de Grote Markt nr 3, bevindt zich het café "Den Engel", door iedere Antwerpenaar gekend en ook de plaats waar de gemeente- raadsleden na een vergadering komen nakaarten, gezien het juist naast het stadhuis is gelegen. Het is één van de oudste bewaarde gebouwen van Antwerpen en de geschiedenis van het pand gaat terug tot de 14° eeuw. Bekijk de datum op gebouw 1579.
Het café zelf werd geopend rond 1903, doch het pand was reeds gekend in de 14° eeuw.
Nadat wij de hoofden van de voor ons onbekende personen hadden gefotografeerd konden wij de mooie graffiti-tekeningen aanschouwen op het gebouw van de Harmonie.
Vervolgens wandelden wij via het Harmoniepark naar de parking van het Provinciegebouw en zagen deze prachtige graffiti-tekening in de hoogte tegen de gevel van het gebouw. Volgens het hieronder vermeld bord zou het Provinciebestuur verhuisd zijn naar de oningin Elisabethlei 12 en zou er van afbraak sprake zijn. Een reden te meer om dit gebouw nog eens in de picture te stellen.
Langs de zijde van de Harmoniestraat vonden wij in het park deze graffiti-tekening die volgens ons lopende sporters voorstellen.
Hoofden in de gevel van het gebouw in het Harmoniepark
HARMONIEPARK
Bij het verkennen van mijn nieuwe woonstek, vond ik in het Harmoniepark, tegen het gebouw aldaar, verschillende hoofden van vermoedelijk bekende personen. Tot op heden heb ik nog niet kunnen achterhalen wie deze personen zijn. Wie kan mij hierbij helpen ?
FONS de "PAARDENVANGER" een anecdote uit het politieoptreden van de Fons
Iedereen zal nu wel de Fons van 't Zuid kennen, voormalig politieman en bekende uit het 14daagse blad "De Nieuwe Antwerpenaar", tevens auteur van dit blog.
Met dit item is hij ook gekend als "paardenvanger". Tijdens een nacht- patrouille op linkeroever werd hij samen met zijn collega Frans Van Calsteren uit de Zone West en auteur van het boek "de gardevils van het schipperskwartier", geroepen voor 2 loslopende paarden op de Charles de Costerlaan. Wetende dat deze een druk bereden laan is, wegens de talrijke voertuigen die in -en uit de Imalso of "Konijnepijp" reden. Het was dus een zéér gevaarlijke toestand zodat een onmiddellijk ter plaatse gaan gerechtvaardigd was. En... inderdaad er liepen daar 2 loslopende paarden al galopperend van links naar rechts over de verhoogde bermen en de rijbaan.
Wat gedaan dachten beide geroutineerde politiemannen ..... na rijp beraad besloten zij de depanneurs van de toenmalige Mobiele Brigade ter plaatse te vragen met de nodige rood-witte afspanlinten. Deze linten werden van boom tot boom geplaatst rond de ondertussen stilstaande paarden.
Het toeval wou dat er juist een vrachtwagen die beesten had vervoerd voor- bij reed en de bestuurder ons een handje kwam helpen. Even beraadslagen wat we zouden doen om deze gevaarlijke toestand op te lossen en de paarden van de openbare weg te verwijderen. Toen kwam er het lumineus idee om met een witte zakdoek naar de paarden toe te gaan, en.......Nieuwsgierig als deze paarden waren kwamen zij aan de zakdoek snuffelen, zodat Fons ze met zijn vingers in de neusgaten en over het hoofd strelend tot bedaren bracht. Het was nu een klein kunstje om ze met een touw aan een boom te binden tot de komst van de overgelukkige eigenaar.
Door één of andere manier moeten de dieren zijn opgeschrikt en hadden ze van uit hun weide het hazenpad genomen.
Einde goed, alles goed, er waren geen ongelukken gebeurd en de politie had haar werk naar behoren uitgevoerd.
De Cois had onmiddellijk een geschikte naam gevonden, nl. "Fons de paardenvanger" en zou deze dus in zijn boek (dat ondertussen reeds verschenen is) vermelden.
Spijtig genoeg gebeurde dit niet en ging de naam van "Fons" toen rond in het politiekorps, met als anecdote "als er problemen zijn met paarden roept dan de Fons maar, die weet wel raad "!
Antwerpse steegjes en binnenplaatsen : Hof VAN CAMP
HOF VAN CAMP
Het "Hof VAN CAMP" is een binnenplaats, omgeven door zeven arbeidershuizen , te bereiken via een smalle gang tussen de nummers 9 en 15 van de Walenstraat aan de Seefhoek.
Deze 'hof' werd vermoedelijk geopend in 1861 op de gronden van de tuinier Michiel Van Camp.
Antwerpse steegjes en binnenplaatsen : De Crauwelengang
DE CRAUWELENGANG
In de Krauwelengang was een godshuis gevestigd, het z.g. "Crauwelen- hof". Het is een smalle gang aan de noordzijde van de Sint-Paulusplaats, met links een mogelijk overblijfsel van het oorspronkelijk godshuis.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's zijn van "Lieve" van de site http://blog.seniorennet.be/verstopte_plekjes/
Artikel uit de "Nieuwe Antwerpenaar" over Alfons VAN CAMP
Alfons VAN CAMP (77j)
"""Ik vertel het verhaal van de mooiste stad van de wereld"""
Zoals vermeld in mijn profiel was ik een gepensioneerd Hoofdinspecteur van politie, eerste klas in Antwerpen. Ik ben online bekend als : "fonne" - "ennof" - "fons" - "alfons" - "fonsvc" - "alfie" en ook "alfonsvc". http://blog.seniorennet.be/alfonsvc
"""Bijna al mijn tijd gaat op aan bloggen sinds mijn - helaas overleden schoonzoon - me online wegwijs maakte. Vooral seniorennet.be was een ontdekking. Je vindt er duizenden blogs van senioren, waaronder mijn blog "Antwerpen, mijn geboortestad". Die verklaart mijn liefde voor de stad. In 30 wandelingen toon ik verschillende wijken. Je maakt online kennis met alle standbeelden, gedenkplaten, steegjes en verdwenen gebouwen. Mijn bedoeling is natuurlijk dat je ook zelf op pad gaat en de stad ontdekt.
Als gepensioneerd politieman ken ik mijn weg in de stad, maar ook online zoek ik veel informatie op.
Ondertussen kreeg mijn blog bijna 200.000 bezoekers. En op mijn berichten komen veel positieve reacties. Ik zeg dat niet om te stoefen, maar dat geeft mij wel voldoening. Antwerpen is de mooiste stad van de wereld en dat wil ik laten zien.
Daarnaast blog ik ook over SK Denderhoutem, de voetbalploeg van mijn kleinzoon. Ik heb ook nog 5 blogs waarin ik de geschiedenis van mijn familie uit de doeken doe, tot in de 16° eeuw. Die blogs vragen wel wat inspanningen. Er komt veel bij kijken, zoals foto's bewerken. Ik zoek veel zelf uit, maar mijn kleinzoon staat ook altijd klaar om me te helpen."""
Bron : - De Nieuwe Antwerpenaar dd. 15.2.2013 / www.dna.be
De volgende 10 beelden bevinden zich op het binnenplein van de Hogeschool. Campus Antwerpen (wetenschappen en technologie) aan de Paardenmarkt.
Hier bevond zich het voormalig "Knechtjeshuis" dat in 1885 werd ingericht als Nijverheidsschool.
Bij de verbouwing (1913-1914) werden op de westgevel van het binnenplein 10 figuren, die verschillende ambachten uitbeelden, aangebracht. Ze werden voltooid in 1921.
Beginnende met de hieronder afgebeelde beelden.
Links : Houtbewerking en rechts : Bouwkunde Werken van Edward Melis
Links : Marmerbouw en rechts : Loodbewerking Werken van Jules Anthone
Links : Werktuigkunde - rechts : Electriciteit Werken van Alfons J. Strijmans
Links : Scheikunde - rechts : Scheepsbouw Werken van Arthur Pierre
Bron : - Antwerpse stadsbeelden Anno 2001 van Antoon van Ruyssevelt. - De foto's komen uit ons eigen archief en werden ter plaatse genomen mits toelating van het personeel van de school.
Antwerpse stads -en standbeelden : - De vreedzame hand
DE VREEDZAME HAND
Dit prachtig beeld bevindt zich in het Centraal Station en is van de hand van Yan Shufen (1956), een kunstenaar van de ziel. In haar werk de "Vreedzame Hand" drukt ze de waarheid - weldadigheid en schoonheid uit. Bron : Kunstkring Sirkel.
Antwerpse stadsbeelden : Hoekgebouwen aan de Leysstraat-Teniersplaats
HOEKGEBOUWEN (1901 - 1904) aan de Leysstraat - Kipdorpvest - Teniersplaats
Bovenaan een "adelaar" op de koepel van het hoekgebouw aan de noordzijde (1901)van de Leysstraat - Kipdorpvest. Beeld van Jules Weyns. En aan de zuidzijde (1904)een "uil" eveneens van Jules Weyns. De 4 kinderfiguren aan de beide geveltoppen zijn van de hand van Josué Dupon.
Aan beide zijden, op de hoeken van de Leysstraat en Kipdorpvest, aan de Teniersplaats, bevinden zich op de voorzijde van de monumentale gevels aan elke kant twee grote beelden.
Links de "Lente" met bloemenkorf, van Jules Weyns. Rechts de "Zomer" steunend met de rechterhand op een stok, en in de linkerarm een zonnebloem, van Georges Geefs.
Links de "Herfst", met in de rechterarmeen fruitkorf en aan de linkerzijde een hert, van Jules Antone.
Rechts de "Winter", met rechts een spinnewiel, van Alphonse van Beurden.
Bron : - Antwerpse stadsbeelden Anno 2001 van Antoon van Ruyssevelt. - de foto's komen uit ons eigen archief.
Antwerpse standbeelden : - de vuisten van Etienne Desmet
POWER - de vuisten
Deze 4 afgebeelde vuisten zijn van de hand van de beeldhouwer Etienne Desmet (° Gent 1943) en worden momenteel 'tijdelijk' tentoongesteld op de binnenkoer van het voormalig Sint-Julianusgasthuis aan de Hoogstraat.
- 2 gebalde vuisten - Grote gebalde vuist, voorstellende "Power"
- Het beeld "Ycarius" (figuur uit de Griekse mythologie)
Deze brok steen bevindt zich op in het plantsoen op de binnenkoer van het Sint-Elisabethziekenhuis, aan de ingang aan de kant van de Lange Gasthuisstraat.