Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
De volgende 10 beelden bevinden zich op het binnenplein van de Hogeschool. Campus Antwerpen (wetenschappen en technologie) aan de Paardenmarkt.
Hier bevond zich het voormalig "Knechtjeshuis" dat in 1885 werd ingericht als Nijverheidsschool.
Bij de verbouwing (1913-1914) werden op de westgevel van het binnenplein 10 figuren, die verschillende ambachten uitbeelden, aangebracht. Ze werden voltooid in 1921.
Beginnende met de hieronder afgebeelde beelden.
Links : Houtbewerking en rechts : Bouwkunde Werken van Edward Melis
Links : Marmerbouw en rechts : Loodbewerking Werken van Jules Anthone
Links : Werktuigkunde - rechts : Electriciteit Werken van Alfons J. Strijmans
Links : Scheikunde - rechts : Scheepsbouw Werken van Arthur Pierre
Bron : - Antwerpse stadsbeelden Anno 2001 van Antoon van Ruyssevelt. - De foto's komen uit ons eigen archief en werden ter plaatse genomen mits toelating van het personeel van de school.
Antwerpse stads -en standbeelden : - De vreedzame hand
DE VREEDZAME HAND
Dit prachtig beeld bevindt zich in het Centraal Station en is van de hand van Yan Shufen (1956), een kunstenaar van de ziel. In haar werk de "Vreedzame Hand" drukt ze de waarheid - weldadigheid en schoonheid uit. Bron : Kunstkring Sirkel.
Antwerpse stadsbeelden : Hoekgebouwen aan de Leysstraat-Teniersplaats
HOEKGEBOUWEN (1901 - 1904) aan de Leysstraat - Kipdorpvest - Teniersplaats
Bovenaan een "adelaar" op de koepel van het hoekgebouw aan de noordzijde (1901)van de Leysstraat - Kipdorpvest. Beeld van Jules Weyns. En aan de zuidzijde (1904)een "uil" eveneens van Jules Weyns. De 4 kinderfiguren aan de beide geveltoppen zijn van de hand van Josué Dupon.
Aan beide zijden, op de hoeken van de Leysstraat en Kipdorpvest, aan de Teniersplaats, bevinden zich op de voorzijde van de monumentale gevels aan elke kant twee grote beelden.
Links de "Lente" met bloemenkorf, van Jules Weyns. Rechts de "Zomer" steunend met de rechterhand op een stok, en in de linkerarm een zonnebloem, van Georges Geefs.
Links de "Herfst", met in de rechterarmeen fruitkorf en aan de linkerzijde een hert, van Jules Antone.
Rechts de "Winter", met rechts een spinnewiel, van Alphonse van Beurden.
Bron : - Antwerpse stadsbeelden Anno 2001 van Antoon van Ruyssevelt. - de foto's komen uit ons eigen archief.
Antwerpse standbeelden : - de vuisten van Etienne Desmet
POWER - de vuisten
Deze 4 afgebeelde vuisten zijn van de hand van de beeldhouwer Etienne Desmet (° Gent 1943) en worden momenteel 'tijdelijk' tentoongesteld op de binnenkoer van het voormalig Sint-Julianusgasthuis aan de Hoogstraat.
- 2 gebalde vuisten - Grote gebalde vuist, voorstellende "Power"
- Het beeld "Ycarius" (figuur uit de Griekse mythologie)
Deze brok steen bevindt zich op in het plantsoen op de binnenkoer van het Sint-Elisabethziekenhuis, aan de ingang aan de kant van de Lange Gasthuisstraat.
Antwerpse stadsbeelden : - Borstbeelden op het Toneelhuis aan de Komedieplaats
BORSTBEELDEN en MUZEN op de gevel van het Toneelhuis (Bourlaschouwburg)
Aan de Komedieplaats
waar het Toneelhuis
is gevestigd bevinden zich op de gevel van dit gebouw, 9 levensgrote beelden van de muzen in Bentheimersteen. Van links naar rechts : POLYMNIE : door Jacqeus De Braekeleer - retoriek ERATO : door Lodewijk van den Kerckhove - lied en lyriek TERPSICHORE : door Jean-Baptiste de ...
Cuyper - dans en lyrische poëzie EUTERPE : door Jean-Jacques Ducaju - fluitspel MELPOMENE : door JHan Van Arendonck - tragedie THALIE : door Joseph-Hermaine Geefs - komedie CALLIOPE : door Frans van den Kerckhove - filosofie en retorica URANIE : door Josep-Germaine Geefs - sterrenkunde CLIO : door Léonard de Cuyper - geschiedschrijver
Een stapje lager bevinden zich verschillende borstbeelden van beroemde personen. Zowel langs de Komedieplaats, als de Kelderstraat, Graanmarkt en Orgelstraat We zullen ze één voor één weergeven te beginnen van links naar rechts, via Orgelstraat, Graanmarkt en Kelderstraat.
- Terence (Publius Terentius Afer) (195/185 - 159 v.C.) Geboren te Carthago. Hij was een beroemde blijspeldichter.
- Lopez De Vega (Felix Lope de Vaga Y Carpio (° Madrid 25/11/1562 - overleden 27/8/1635; Hij was een beroemd toneelschrijver en dichter
- Racine (Jean) - ° La Ferté - Milon 21/12/1639 - overleden Parijs (F) 21/4/1699). Frans toneelschrijver.
- Molière (° als Jean-Baptiste Poquelin te Parijs 15/1/1622 - 17/2/1673). Frans toneelschrijver en akteur, bekend omzijn satirische komedies zoals "Don Juan".
- Gretry (André Ernest Modest) (° Luik 8/2/1741 - Montmorency 24/9/1813). Frans componist en maker van komische opera's.
- P. Corneille (Pierre) ° Rouen 6/6/1606 - Parijs 1/10/1684. Frans toneelschrijver.
- Schiller (Friedrich von Schiller) (Johann Christoph Friedrich) ° Marbach am Neckar 10/11/1759 - Weimar 9/5/1805. Duits toneelschrijver - Filosoof en dichter
- Mehul Etienne Nicolas (° Givet Département Ardennes 22/6/1763 - Parijs 18/10/1817). Frans componist, muziekpedagoog en organist.
- Van Vondel (Van (den) Vondel) Joost. ° Keulen 17/11/1587 - Amsterdam 5.2.1679 Nederlands dichter en toneelschrijver
- Eschyle (Aeschylus). ° Eleusis ca 529 v.C. - Gela 456 v.C. Griekse dichter, die tragedische stukken schreef. Langs de kant van de
bevinden zich de borstbeelden van
- Gluck (Christoph Willebald Ritter von Gluck) ° Erasbach bij Berching 22/7/1714 - Wenen 15/11/1787. Duits operacomponist.
- Goldoni op de gevel van het Toneelhuis aan de kant van de Kelderstraat. Goldoni (Carlo) werd ° Venetië 25/2/1707 en overleed te Parijs op 6/2/1793. Hij was een Italiaans toneelschrijver
Aan de
- Sophocle - ° Colonus 496 v.C. - Athene 406 v.C.
- Eurepide op de gevl van het Toneelhuis aan de kant van de Graanmarkt. Werd geboren ca 480 v.C - 406 v.C. Hij was een Grieks tragediedichter
en aan de
- Spontini (Gaspare Luigi Pacifico) ° Maiolati bij Jesi 14/11/1774 - aldaar + op 24/1/1851. Hij was een Italiaans operacomponist
- William Shakespeare : ° stratford-upon-Avon ca 23/4/1563, gedoopt 26/4/1564 - overleden op 23/4/1616. Hij was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.
Bron : - Stadsbeelden Antwerpen Anno 2001 van Antoon Van Ruyssevelt - De foto's komen uit ons eigen beheer.
Huis der Timmerlieden - 4 prachtige reliëfbeelden op de gevel van het voormalig huis der timmerlieden aan de Hoogstraat nr 62, de zgn "Peerboom" (1704). De 4 reliëfs op de eerste verdieping stellen taferelen voor uit het leven van de H.Jozef (patroon der timmerlieden) en de H. Familie.
Bron : - Antwerpse stadsbeelden Anno 2001 van Antoon van Ruyssevelt. - de foto's komen uit ons eigen archief -o-o-o-O-o-o-o-
Antwerpse stadsbeelden : De plattegrond van het oude Antwerpen
PLATTEGROND van het OUDE ANTWERPEN
Plattegrond van de oude stad 1985 - Bevindt zich op de hoek van de Kuipersstraat en de Vleeshouwerstraat. Het is een hardstenen plaat met een voormalig straatpatroon en de Scheldeboord van het oude stadsgedeelte naar een plan ontworpen in 1838 door J.B. Cuervorst. "Ter herinnering aan de oude stad /voor de rechttrekking der Scheldekaaien in / 1877 - 1885""" De plaat werd onthuld op 23/11/1985 door Burgemeester H. B. Cools
Bron : - Antwerpse stadsbeelden 2001 door Antoon van Ruyssevelt. - de foto's komen uit ons eigen archief
stadsbeelden van Antwerpen op het gebouw van de l'Innovation aan de Meir
L'INNOVATION
Dit grootwarenhuis is gelegen aan de Meir. Op de hoek met de Otto Veniusstraat Hoog boven op het dak bevindt er zich een figuur wat "Electrica" van Emile Jespers voorstelt.
Het is een gevleugelde, naakte, meer dan levensgrote vrouw, in verguld brons, met in elke geheven hand een bliksemschicht (1901)
Boven de zijingang aan de Otto Veniusstraat zijn de hierna afgebeelde beelden te bewonderen.
De figuur van deze man stelt de "De Studie" voor.
De vrouw stelt de "Ontwikkeling" voor Beiden zijn het werk van Edward Deckers.
Bron : - Antwerpse stadsbeelden 2001 van Antoon van Ruyssevelt - De foto's komen uit ons eigen archief.
Dit mooi stukje poëzie is van de Vlaamse conservator, docent en schrijfster Lydia Schoonbaert (Izegem 1930) die eens hoofdconservator was van het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen, en bevindt zich in de Tolstraat.
Zij publiceerde haar eigen poëzie onder de pseudoniem van Jozefa van Houtland.
De tekst luidt als volgt :
" " " " " Bomen zingen Nu rust ik in het gras dat ik eens was verloor een schat aan dromen maar voor wie liefheeft zingen bomen ook met wintervogels in hun hart " " " " "
Bron : - Wikipedia - de foto is van André Van Goethem
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - omgeving 't Zuid
Voor het terugvinden van de tekeningen; graffiti, e.a., op muren en gevels van gebouwen en plaatsen, startten wij op het Zuid en vonden in de
VICTOR DRIESSENSSTRAAT
op verschillende gevels, boven de inkomdeur, de volgende tekeningen :
COEBERGERSTRAAT
aan het nummer 36, in de inkom van het M.P.I. Jonghelinckshof / Koninklijk Instituut voor kinderen met gehoor, spraak, taal -en/of leerstoornissen de tekeningen van de tekenfiguren uit de tekenfilms "Twity" - "Sneeuwwitje" - "Donald Duck" en "Mickey Mouse".
HAANTJESLEI
Op de gevel van het hoekhuis aan de Durletstraat en de Haantjeslei 194 konden wij deze mooie tekening en het gedicht van Jef K'Kommer ontdekken.
Het gedicht luidt als volgt : """De Meerminne ..... Het water breekt / De zon streelt / Speelt deinende / De golven schuim / Duikt de meerminne / Mijn gedachten aan zon.
De sier van de wier / In haar schelp / Teder geschulpt / Lokt mijn vermoeden / Naar de einden / Van haar lied
Ik wil zwemmen / Ademen in water / Bellen blazen / Zonder zeep / Haar achterna / Haar weerman zijn."""
In de Van Schoonbekestraat boven de inkom van de Sint-Laurentiuskerk is deze prachtige mozaïektekening aangebracht. De tekst boven de tekening luidt : ""Ik ben de goede herder"
BELEGSTRAAT
op de gevel van het hoekhuis gevormd door de Jozef Liesstraat volgende afbeelding
In dezelfde straat, maar in de richting van de Haantjeslei, deze tekeningen op de gevel van de kleuterschool
In de
LEOPOLD DE WAELSTRAAT
boven café "Patine" ontdekten we op de gevel enkele tekeningen met betrekking op het uitgangsleven.
algemeen zicht op de gevel
Op de VLAAMSEKAAI
op de gedempte zuiderdokken, aan de kant van de Scheldestraat, werd een "nutskast" door de kinderen van een schooltje op het Zuid omgetoverd tot een koekjesfabriek en kreeg de naam van "in de Koekestad".
LAMBERMONTSTRAAT
In de Lambermontstraat, een straat die uitkomt langs de ene zijde aan de Marnixplaats en aan de andere zijde van de Kronenburgstraat, vonden wij op een blinde muur van de panden 21-23 deze fraaie muurtekening.
In de Offerandestraat, aan de rechterzijde van de straat, even voorbij de Delinstraat voor de gevel van de aldaar gevestigde school, vonden wij de gedenkplaat voor Lode Craeybeckx, voormalig burgemeester van Antwerpen.
Het is het werk van Aimé de Martelaere (Zottegem 1914 - Deurne 1990).
Naast de bronzen plaat werd tevens een plaat met de volgende tekst aangebracht :
"""Zijn droom ging naar wereldvrede / zijn draagkracht naar zijn volk / zijn hart klopte met Antwerpen H.C.R.Y. / Lode Craeybeckx / dit monument werd op 4.11.1981 onthuld door Mathilde Schroyens, burgemeester // door winkelwandelcentrum S.V. Damof / Aan Antwerpen geschonken / ter gelegenheid van haar 10 jarig bestaan en met steun van de G.Bank en de A.S.L.K."""
Op de hoek van de Delin -en de Offerandestraat, zijgevel van de school "Onze Volks- kinderen" vonden wij tussen afschuwelijke graffiti dit fraaie tekstje :
Voor onze volksinderen
water langs onze armen en onze rijken Abuja voorbij
om spelen wat een prijs voor moeder we deden alsof we thuis waren
Dit hoofd vinden we terug op het middenplein van de Wapper en werd gemaakt door de expressionistische beeldhouwer, houtsnijder en grafici uit het interbellum Jozef Cantré (° Gent 1890 - 1957).
Het werd ingehuldigd in juni 1986
Hoofd van Peter Benoit op de Wapper Op het hardstenen plaatje : Peter Benoit / 1834-1901/ Toondichter
Vlaams componist en muziekpedagoog. Geboren te Harelbeke op 17.8.1834 en gestorven te Antwerpen 8.3.1901.
Woonde tot zijn dood in de Oude Beurs nr 31. Het bewijs hiervan vindt men op de gedenkplaat aangebracht op de gevel van het huis.
De man die door Franz Liszt de Rubens van de muziek en door Emmanuel de Bom als feestklok van Vlaanderen werd genoemd.
Bron : - Antwerpse Gedenkplaten van Piet Schepens. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Vroeger, een 70 jaar geleden, leefden de Antwerpenaren meer binnenshuis dan daar buiten, in een afgezonderde familiekring. Van uitgaan was er geen sprake en hun enige plezier bestond in het straatleven en hielden het vooral bij een rustige en gezellige bijeenkomst op straat. Vrouwen zaten op de drempel, mannen bespraken de gebeurtenissern en kinderen speelden op het trottoir.
Dat was het gewone leven van de Antwerpenaar.
Heden ten dage wil men deze toestand terug invoeren door het inrichten van buurtfeesten, speelstraten, kuisdagen, en noem maar op, waardoor de straten voor een bepaalde duur worden afgesloten, met alle gevolgen voor de autobestuurders.
Vroeger was dit allemaal mogelijk wegens het weinige autoverkeer, maar vandaag wordt dit niettegenstaande het drukke verkeer toch wordt georganiseerd, soms een hand volkinderen.
Of het er op vooruit is gegaan laten we in het midden, maar een feit is zeker dat op de dag zelf bv bij buurtfeesten enkele buren samen komen, maar in de loop van het jaar ze elkaar niet eens bezien noch kennen, en is er van sociale omgang geen sprake.
In familiekring werd vooral gevierd : de Greef of Nieuwjaar. Sinterklaas en Kerstmis werden niet gevierd.
Op Witten Donderdag was het kerkbezoek.
Verloren Maandag werd wel gevierd, dan kregen alle cafébezoekers, voor hun trouwe bezoek gedurende het jaar, hun Nieuwsjaarcadeau. Deze gift bestond dan uit een worstenbrood of appelbol. Deze traditie gaat heden ten dage nog voort en breidde zich uit naar de inwoners die bij hun bakker het worstenbrood kunnen gaan kopen, en op het werk waar de werklieden gratis worstenbrood kregen van hun baas.
De toestand van vroeger herhaald zich in feite, want de Antwerpenaar blijft gdurende de week liever thuis, gezellig met vrouw en kinderen voor de televisie. In het weekend wordt dan wel voor de nodige familiale aktiviteit gezorgd.
Als kleine jongen herinner ik mij nog duidelijk dat venters langs de straten liepen met karren en wagens getrokken door een paard, zelfs enkelen van een hond en die dankbaar gebruik maakten door hun komst aan te kondigen met een bel om alzo hun waren aan te prijzen.
Eind jaren '80 zag men nog in de straten het 'traditionele' boerinnetje met voorschoot, gekruisten borstdoek en strooien pothoek met wapperende; kleurige linten.
De hondenspannen evenals de stootkarren kwam ook nog talrijk voor. Soms zagen we wel een ezeltje die de kar voorttrok.
Buiten het leuren werd ook nogal wat afgebedeld te Antwerpen, vooral op de zaterdag. Schooiers, gebrekkigen zowel mannen als vrouwen, bedelden zelfs van huis tot huis.
Rond de feestdagen, vooral bij Kerstmis, merkten wij een toeloop aan de politiekan- toren waar de bedelaars zichzelf kwamen aangeven in de hoop om doorgestuurd te worden naar het Rijksweldadigheidskolonie Wortel, omdat ze wisten dat ze daar een goed feestmaal en onderdak te wachten stond. Deze kolonie was sinds 1902 een bijhuis van het Bedelaarsgesticht te Merksplas. Voordien konden zij opgeslpoten worden en van hun vrijheid bereoofd en opgesloten worden in speciale open gevangenissen zoals deze van Merksplas en Wortel.
Wie was nu landloper ? Hij die geen beroep of vaste woonplaats en/of bestaansmiddelen had ( ook kregen ze de naam van zwerver, clochard, vagebond en dakloze)
De Wet van 27.11.1891 voorzag wel de beteugeling van bedelarij en landloperij. De Wet werd echter opgeheven door de Wet van 12.1.1993, zodat bedelaars en landlopers niet meer strafbaar zijn. Velen van mijn collega's zullen deze afschaffing wel verkeerd hebben gevonden.
Nen hoop sukkelaars (soms ook wel "normale burgers" die een zware tegenslag hadden gekregen) konden in ...Merksplas een centje sparen door er wat werkjes te verrichten. Met die centjes kwamen die mensen dan afgezakt naar ONZE stad om er een stuk in hunne frak te drinken in het "Koetsierke" of den "Breda" , dan af te zakken naar de miekes, om zich tenslotte (dikwijls nog dezelfde dag of nacht) met een lege zak (zowel letterlijhk als figuurlijk), aan te bieden op één van die "blauwe bureeltjes", waarna ze werden teruggestuurd (zonder amok te maken ) naar hun vertrekpunt.
Het is een schande dat ONZE mensen vandaag in weer en wind op een bank in't park moeten slapen (and nobody gives a shit about it!!), want wie zit er nu droog en goed doorvoed in Merksplas ? Iets om over na te denken. De leurders daarentegen zagen we meest rond de herbergen, waar de vrouwelijke leursters van krabben, garnaal, harde eieren met zout en zelfs sauciezen, hun waren aan de man trachten te brengen.
De mosselverkoopsters zeulden langs de straten en riepen met een langgerekt "Kepeles" wat betekende "'kheb er levende". De garnaalverkoopsters "gare, gare, noot" De palingmannen "Pa-ling" De zandleurder "zand, wit-zand". Deze leurders waren zeer in trek, gezien er nog geen "tolie-cirée" of linoleum bestond en het zand diende om de vloeren van de woning, herberg, kantoren te reinigen. De viswijven "Kabeljau-auw" De voddewijven "Vodde-liege".
Dit waren werkelijk nostalgische tijden. Heden ten dage komt men deze leurders of venters niet meer in het straatbeeld tegen, gezien men de warenn nu in de meeste grootwarenhuizen kan kopen en zijn deze toestanden volledig verdwenen.
Tot voor enkele jaren hoorden we nog in onze straat het geluid van een oudijzer -en koperopkoper die met zijn tripporteur of driewieler rondreed en luidkeels, na belgerinkel, riep : "koper - zink - oudijzer".
De messen -en scharenslijper verdween ook uit het straatbeeld, en riep dan : "schere-sliep".
Door de aanhechting van sommige Oostbloklanden bij Europa, zien we af en toe de bedelaars terug in de straat.
Deze foto getuigt hoe het vervoermiddel bij onze voorouders in gebruik was. Wij staan er niet bij stil, gezien "De Lijn" nu over gans België zijn traject heeft uitgestippeld met autobussen en trams. Deze vervoersmaatschappij droeg nog niet zo lang geleden de naam van "MIVA" dat de afkorting was van "Maatschappelijk Intercommunaal Vervoer Antwerpen".
Voordien bestond er in vele steden de "Paardentram", waarvan men zijn oorsprong moet gaan zoeken in 1872. Zijn oorsprong zou van Engelse nationaliteit zijn.
Deze tram kreeg van onze Sinjoren al vlug de naam van "den Americain", omdat dat ding wel moest komen uit het land der wonderen, nl. uit Amerika.
Dit "ding" werd voortgetrokken door paarden, waardoor het geen snel vervoersmiddel was en zeker niet confortabel was; Aan elke wissel moest gewacht worden. De trambestuurders waren blootgesteld aan weer en wind en de tram zelf had geen enkel confort. De reizigers konden slechts plaats nemen op enkel tegenover elkaar geplaatste houten banken,waardoor de passagiers knie tegen knie zaten.
Door het logge gevaarte ontspoorde het voertuig nogal dikwijls zodat alle passagiers moesten uitstappen en een handje moesten toesteken om het gevaarte terug op het spoor te duwen.
In het begin vertrouwden de Antwerpenaren het voertuig niet, maar hoe meer het gebruikt werd en in het daglicht kwam te staan hoe werd het meer aanvaard.
In de zomer kon men er zelfs in een open voiture voor 15 centiemen de stad rondrijden.
De klein mannekens die aan elke tramhalte stonden en zelfs de tram begeleidden waren overal op te merken en zongen uit volle borst :
"""Mijnheer, Madame, daar is de tram, ge moet niet verachten; met die voiture, op ieder uur, ge moet er niet op wachten, Mijnheer, Madame, daar komt den tram....
en die gasten waren er als de kippen bij om van de tramman of de passagiers de trambriefjes af te bedelen voor hun "verzameling".
De verlichting van de tram was ook iets bijzonders, 's avonds stak de ontvanger een petroleumlamp aan en trok de "sinjeur" met een rood seinlichtje door de straten. Wanneer het licht groen werd betekende dit dat het de laatste rit was.
Wij vonden zelfs een artikel waar de tram 5 wielen zou gehad hebben, zodat de wattman het 5de wiel kon opheffen bij een oneffenheid, zodat het rijtuig het spoor verliet om dan verder over de kasseien te hobbelen.
In de jaren '90 kwam dan pas de eerste stoomtram, maar deze reed nooit verder dan de ijskelder in Merksem.
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - omgeving Sint-Andries
Na het trendy Zuid trokken wij richting Sint-Andries, of zegge "Parochie van Miserie" en troffen hier verschillende graffiti en tekeningen aan, zoals in de
KLOOSTERSTRAAT
waar we op een zijgevel van het pand 49 een graffiti-tekening vonden met een grote niet getekende brievenbus.
Even verder op de gevel van het hoekhuis KROMME ELLEBOOGSTRAAAT en Kloosterstraat
In de PREKERSSTRAAT
deze mooie tekening :
Op de SINT-ANDRIESPLAATS
in de uiterste linkerhoek van het plein, aan de Korte Vlierstraat, vonden wij aan de voormalige gebouwen van de Dienst Openbare Reiniging, nu het Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries, of kortweg COSTA genoemd, op de poort onderstaande tekeningen.
Als we de straat tegenover het Cultureel centrum nemen, zien wij in de
LANGE RIDDERSSTRAAT
aan de Stedelijke kleuter -en lagere school "Musica", op de muren van het "Pagadderplein" dat volgende 2 muren afgewerkt werden met graffiti. De school Musica is een school waar muziek troef is en waar rithme en beweging aan bod komen. Alle kinderen van de lagere school krijgen hier minstens 25 minuten per dag muziekles, die verschilt naargelang de leergraad. Vandaar misschien die fraai versierde gevel met de jongen met trompet.
Nog een mooie afgewerkte houten poort in een inham van de huizenrij van de
RIJKE BEUKELAARSTRAAT
aan het nr 7, nl. een tekening van een steeg, die de benaming van "Gazettesteeg" kreeg.
Verder in het Sint-Andrieskwartier kunnen we in de
KORTE RIDDERSSTRAAT
Deze mooie gekleurde tekening van Suske en Wiske op de rug van Sus Antigoon naar de cover van het album "Het Eiland Amoras" kwam tot stand op deze stripmuur dankzij de Standaard uitgeverij en Mekanik strip. Met de steun van de familie Vandersteen - District Antwerpen - Antwerpen boekenstad en Johan Bijtebier. Deze tekening maakt deel uit van de "Beeldverhaalroute Antwerpen Willy Vandersteen".
Op den OEVER
Op de muur van het gebouw van de Brandweer aan de Oever deze onderstaande graffiti-tekening.
In het VRIJDAGMARKTSTRAATJE
op de hoek met de Vrijdagmarkt deze tekening op het rolluik.
Vervolgens in de KLEINE PIETER POTSTRAAT
vonden wij bij het betreden van de Kleine Pieter Potstraat langs de kant van de Hoogstraat deze graffiti-tekening
In dezelfde straat deze muurtekst op de gevel van het nr 9 in de Kleine Pieter Potstraat. "'t Terrebroyke opgebouwd bij vrouwe Terrebroodts anno 1442". Zij was de weldoenster die de armen en zieken in het Oude Antwerpen hielp.
HAARSTRAAT
Als we op onze stappen terugkeren naar de Hoogstraat, vinden we op de hoek van de Hoogstraat en Haarstraat,waar het bruin café den "Billenkletser" zich bevindt, deze mooie muurtekening.
Verder in de straat, boven de inkom van "Huize Fabiola" dit onderstaande schild.
AALMOEZENIERSTRAAT
. In de Aalmoezenierstraat aan het nummer 46, aan de hoek met het doodlopend steegje is er onderstaande tekening te bekijken.
Deze straat bevindt zich op het oorspronkelijk erf Sint-Jan, en genoemd naar Sint-Jan de Aalmoezenier.
KOPSTRAATJE
Het Kopstraatje is gelegen bezijden de Kammenstraat en mondt uit op de Theodoor Van Rijswijckplaats. Het is er vervallen en werd er beklad met verschillende graffiti-tekeningen.
ROSIER
In deze straat vonden wij op de muur van een privé parking de hierna afgebeelde tekeningen
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Zaal Zwarte Panter
ZAAL ZWARTE PANTER
Deze binnenplaats vonden wij in de Hoogstraat 70-72 waar de zaal van de "Zwarte Panter is gelegen.
Via de korfboogpoort in zandsteen bereiken wij de inkom en worden er begroet door een prachtig beeld van Frans Heirbaut nl de "Galerist" en even verder dit onbekend standbeeld.
Als we onze weg vervolgen komen we in de kapel van het voormalig Sint-Julianus- gasthuis waar achter een mooie binnenplaats is gelegen.
Voor de ingang van de tentoonstellingszaal bevindt zich nog een houten beeld van de kunstenaar Frans Heirbaut en draagt de naam van "Fred Bervoets".
Plaatsen en pleinen + muurtekeningen in Antwerpen : - Munthof
MUNTHOF
Het Munthof of plein is een openbaar domein, waar van 1474 tot 1782 munt werd geslagen, vandaar ook de naam van Muntsrtaat. Het plein ligt in het Sint-Andrieskwartier.
In het nr 10 van de Muntstraat kon men links achteraan nog de schamele resten van het Muntgebouw zien, dat door J.P. Van Baurscheit in 1750 ontworpen werd.
Het was een plein waar de graffiti-beoefenaars hun gang konden gaan. Het was een gezellig plein, doch door de tijd heen veranderde het in een bouwwerf.
Op de plaats waar vroeger het bordje "Munthof" stond, werd door de stad Antwerpen nu een omheining geplaatste met volgende tekst : """Op deze plek stond op het einde van de Middeleeuwen de Munt. Het complex omvatte naast ateliers en ovens ook meesterwoningen en tuinen. Na de Franse revolutie geraakte het complex in verval, om na enkele gedaanteverwisselingen plaats te maken voor sociale woningen en een open ruimte. Om een goed overzicht te hebben van de historiek van het Munthof, voert de dienst archeologie van de stad Antwerpen onderzoek uit.""""
Op zaterdag 7 juli 2012 zag het gerenoveerde "Munthof" er zo uit :
In de achtergrond ziet men op beide foto's nog mooie graffiti-tekeningen, met rondom het rustig en mooi aangelegde nog graffiti-tekeningen, zodat de kunstwerken van de graffititekenaars behouden bleven.
Muurtekst van Bart Moeyaert op de gevel van de stadsschouwburg aan de Meistraat
MEISTRAAT
In de Meistraat aan de zijgevel van de Stadsschouwburg deze tekst van stadsdichter Bart Moeyaert. Deze luist als volgt :
KLEIN. Een stoel heet stoel, een deur heet deur. Dat is voor het gemak. . Maar wat een blad is voor een vrouw is voor een mus een dak. Een raam heet raam. Een huis een huis. Maar wat een spel is voor een man is voor een kat een muis. Wat van zichzelf het meeste zwijgt, is klein Een kind heet zo, maar dat zegt niets. Een woord is maar een woord. Daar ding ik niets op af Wat een kuil is voor een mens is voor de dood een graf. Tijd is zoiets als lucht, en mensen zijn geen wijn. Niemand wordt beter met de jaren, dus klein verklaren heeft geenzin. Begin bij het begin en leef dan net als iedereen eenvoudig been voor been.
Bart Moeyaert, 2001 geinspireerd door de rechten van het kind.
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - omgeving Frans Halsplein / Universiteit van Antwerpen en Paardenmarkt
Nu is het de beurt om de omgeving van het Academie voor Schone kUnsten, de Universiteit van Antwerpen, het Frans Halsplein en de Paardenmarkt te verkennen. Op het
KLAPDORP
MINDERBROEDERSRUI
vonden wij ter hoogte van de tramhalte, in de nabijbheid van de Lange Koepoortstraat deze muurtekening van "Don's Place".
In de MUTSAARDSTRAAT waar "Mutsaard" staat voor een plaatsnaam met de betekening van "takkenbos", later werd het de erf van een familie.
tegenover de tuin van het Academie voor Schone Kunsten, deze wazige tekening van vermoedelijk een beertje.
BLINDESTRAAT
De naam van de Blindestraat verwijst volgens het straatnaambord naar een muur die rond het voormalig klooster der minderbroeders lag.
Op de parking van deze straat vonden wij de hierna afgebeelde tekeningen.
HALFMANENGANG
In een inham bezijden de Vekestraat, nl de "Halfmanengang" vonden wij de hierbijgevoegde tekeningen. Gezien de doorgang naar de gang nogal donker is waren wij verplicht de "flitslamp" te gebruiken waardoor de foto's van mindere kwaliteit zijn.
In de onmidddellijke nabijheid bevindt zich de Prinsesstraat waar de Kattenstraat in uitkomt. Daar vonden wij ook nog enkele muur -of graffitietekingen.
KATTENSTRAAT
In de
KEIZERSTRAAT
op de zijgevel van de Universiteit van Antwerpen, konden wij de tekeningen van de cartoniste en stripauteur Ilah (° Leuven 25.1.1971) met als pseudoniem Inge Heremans bekijken. Vooral bekend voor haar tekeningen van "Cordelia" - de donkerharige warbol met haar rode T-shirt,+ die hier samen met nog andere tekeningen worden weergegeven.
Deze stripmuur maakt eveneens deel uit van de beeldverhaalroute en kwam tot stand dankzij Mekanik Strip - Johan Bijttebier - Universiteit Antwerpen - Stad Antwerpen - district Anterpen - Antwerpen Boekenstad.
Verder in de straat op een poort van het Rockoxhuis
Verder in de
PARADIJSSTRAAT
een afbeelding van de stripfiguren uit de "Kiekeboe-reeks" van Merho met als pseudoniem Robert Merhottein (° Antwerpen 24.10.1948).
We naderen nu het voormalige plein van de "graffiti-kunstenaars", nl. het
FRANS HALSPLEIN
Het plein werd wegens renovatie en heraanleg ontdaan van de vele graffiti tekeningen, zodat er slechts één tekening overblijft langs de zijde van de Sint-Jacobsmarkt.
Schuin er tegenover op de hoek van de Sint-Jacobsmarkt en het Frans Halsplein werd een ode gebracht aan de strip tekenaar Jef Nys, en stelt de olijke "Jommeke" voor
Deze stripmuur werd op 18.6.2011 ingehuldigd door burgemeester Patrick Janssens en schepen Heylen.
SINT-JACOBSMARKT
Wanneer we terug naar het oude centrum van de stad gaan, vinden we twee muurtekeningen aan de panden 18 en 20.
Bronnen : - Wikipedia - Gazet van Antwerpen. - de foto's komen uit ons eigen archief.
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - omgeving stadscentrum
Vandaag verplaatsen we onze zoektocht naar de muurtekeningen en graffiti op gebouwen naar de omgeving van de Groenplaats.
In de onmiddellijke omgeving van de Groenplaats, bezijden de Schoenmarkt is er de Geefsstraat. Links in de Geefsstraat vonden we in de doorgang van het informatiepunt naar het Bernarduscentrum (een zalencompleks dat deel uitmaakt van het Oud-Bisschoppelijk Paleis) de volgende 3 muurtekeningen.
Alhoewel men zou denken dat deze gelegen zijn in de Geefsstraat, bevindt er zich wel een straatnaambord van de "Lombardenvest".
LOMBARDENVEST
Op het VLEMINCKVELD
op een parking vonden wij deze tekening.
HENRI VAN HEURCKSTRAAT
Op de EIERMARKT
onder de KBC-toren, even voorbij de Beddenstraat, naast de burelen van ARGUS deze mooie tekening naar de gekende atoomstijl van de Belgische illustrator Jan Van der Veken (° Gent 10.4.1975).
MELKMARKT
In de Melkmarkt aan het nr 34, waar "Chocolatier Marona" is gevestigd vonden wij boven de inkomdeur dit mooie uitgebeelde koffieservies.
Wanneer we de eerstvolgende straat rechts ingaan komen we in de
KORTE NIEUWSTRAAT
op de gevel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
Sinds 2008 prijkt er op de muur een striptekening van de Nederlandse striptekenaar, en scenarist Dick Matena (° Den Haag 24.4.1943), naar de roman "Kaas" van Willem Elsschot. Hij maakte van deze roman een beeldroman en toont Laarmans wandelend op de Grote Markt.
De stripmuur werd onthuld op 9.7.2008. Deze muur kwam tot stand dankzij Antwerpen boekenstad - Ernest & Young - Lessius Hogeschool - Uitgeverij Athenaeum - Polak & Gennep - Vlaams/Nederlands huis deBuren - Willem Elsschot Genootschap - district Antwerpen - Stad Antwerpen.
Dit beeldverhaal maakt deel uit van de beeldverhaalroute en is een initiatief van Mekanik strip en Johan Bijttebier.
Nog een mooie tekening vinden we op de hoek van de
MORIAAN -en WOLSTRAAT
en stelt Hendrik Conscience voor getekend door de Vlaamse striptekenaar en illustrator Jan Bosschaert (° Borgerhout 15.12.1957).
LANGE KOEPOORTSTRAAT
In de Lange Koepoortstraat ter hoogte van het nr 9 vonden wij op de gevel van dit huis de hieronder weergegeven graffiti-tekening.
Even verder op de hoek van de Kleine Goddaard en Lange Koepoortstraat 5 werd boven de fietsenwinkel het woord "Project" getekend.
MEIR
Op de Meir, de winkelwandelstraat van Antwerpen bevindt er zich een mooie afbeelding van een landkaart boven de ingang van de winkel A.S. Adventure
Bronnen : - Wikipedia - De foto's komen uit ons eigen archief.
Muurtekst van Ramsey Nasr op gevel van de Boogkeers
BOOGKEERS
In de Boogkeers, die gelegen is tussen het Vleminckveld en de Lange Gasthuisstraat, aan het Mechelseplein konden wij het onderstaand gedicht van voormalig stadsdichter Ramsey Nasr lezen. Het is van 15 oktober 2005 en luidt als volgt :
Een minimumvan Ramsey Nasr
lees me dan en daar is geen rek meewandelen onder haar luister dan toch om haar te omarmen met mijn kansarme zon ik ben de muur zij zit er tussen en rond bazuinen een muurvaste man en ik ja ik heb niks jarenlang zitten jazeker ik ben niks hier staan wij mijn lief en ik stil maar godmiljaar klein en fier tegen dit plafond ik kan overleven van gitzwarte kas ik knok tot nu lijk een mens op een plein en vanaf ons vel de jaren rond begint de bodem van beens af aan en ik zou met U tot aan mijn dood niet willen ruilen zal ik tegen U ik zou er geld dit plafond voor willen geven en alle ogen om net als U in Uw mond mezelf te zijn. opknokken ik zal uit mijn pree tevoorschijn komen
De foto's komen uit ons eigen archief. -o-o-o-0-o-o-o-
- Maurice BLITZ werd geboren op 28.7.1891 en stierf op 2.2.1975.
Maurice was een Belgische waterpolospeler, die tweemaal deelnam aan de olympische spelen en er 2 zilveren medailles won met het Belgisch waterpoloteam.
Hij was een fervent bezoeker van het zwemdok op 't Zuid aan de Brederodestraat en zette zich in om de zwemsport te promoten.
Zijn gedenkplaat is terug te vinden de inkomhgal van het olympisch zwemdok "Wezenberg" aan de Desguinlei.
Bron : - Wikipedia. - de foto komt uit ons eigen beheer. Voor een grotere versie klikt U op de afbeelding.
Antwerpse standbeelden : - aanvulling van de beelden van het Middelheimmuseum
MIDDELHEIMMUSEUM
Niettegenstaande wij tijdens ons vorig bezoek aan het museum, reeds foto's van enkele aldaar opgestelde standbeelden weergaven, konden wij bij ons tweede bezoek de hierna afgebeelde foto's maken.
Vooreerst even voorbij de hoofdingang, "Misconceivable 2010", deze grappige boot van Erwin Wurm is het meest geliefde werk van het museum.
Wanneer wij over het bruggetje wandelen, richting Kasteel Middelheim, ontdekten wij in de uiterst rechtse hoek, voor de bibliotheek, dit prachtig "fonteinmotief 1930" van Arthur Dupon
Verderop op het gransplein voor het kasteel, aan de linkerzijde naast de wandelweg dit mooie standbeeld van de "Ijsbeer 1920-22" van François Pompon.
Op het grasplein zelf vonden wij de onderstaande standbeelden, respectievelijk "Marie-Lou 1935-36" van Constant Permeke en "Huiselijke zorgen 1913" van Rik Wouters.
"Opheus 1956" van Ossip Zadkine" en "De Grote Ammoniet 1968" van Rik Poot
Langs het parcours het standbeeld "April 1957" van Mark Macken en het "Omlaagkijkend meisje 1956-57" van Reg Butler.
"Manstorso 1910" van Georges Minne en "Interpretatie van de Pieta 1971-72" van Pablo Serrano
"Drang naar het leven 1952" van Hildo Krop en de "Grote Zittende 1929" van Georg Kobbe
""Bomslachtoffer 1948-51" van Mari Andriessen en "Niobe 1947-48" van Georg Grard
"Oceanide 1933" van Henri Laurens en "Opschik 1953" van Mark Macken
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - grens Borgerhout
BORGERHOUTSESTRAAT
Dank zij de opmerkzaam van mijn huisarts konden wij in de Borgerhoutsestraat, een straat gelegen op de grens Antwerpen-Borgerhout, waarvan de huizen gedeeltelijk gelegen zijn op Antwerps grondgebied, onderstaande graffiti-muurtekeningen bekijken.
Aan het nr 34 deze prachtige tekening met het hoofd van een vermoedeliijke Afrikaan
In het aanbelendend pand nr 36 van het Jeugcentrum "De Branderij" vonden wij op de binnenkoeren de hieronder verschillende graffiti-muurtekeningen.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lode Sebregtspark
LODE SEBREGTSPARKJE
Dit park is gelegen bezijden de Bogaardestraat, op de gronden waar vroeger de befaamde "Mobiele Brigade" van de politie was ondergebracht. Nu is het een parkje waar het een oase van rust is.
Het werd genoemd naar de Antwerpse kunstschilder en leraar Lode Sebregts (1906 - 2002).
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Plein achter het Loodswezen
TAVERNIERKAAI
Alhoewel we dit moeilijk een plein kunnen noemen, willen wij dit toch toevoegen aan onze "plaatsen en pleinen", omdat men achter het Loodswezen gezellig gezeten op de banken de aktiviteit van de schepen en boten kan volgen op de Schelde.
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - omgeving het MAS
SINT-ALDEGONDISKAAI
Onze wandeling bracht ons via de Tavernierkaai naar de Sint-Aldegondiskaai. Op de muren van de voormalige panden 28 en 30, naast café "de Beer" vonden wij deze twee mooie tekeningen. In feite moeten zij in het geheel bekeken worden.
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - Park Spoor Noord
TEKENINGEN OP MUREN, GEVELS, e.a.
Nu dat bijna alle "plaatsen en pleinen" - "de standbeelden" - "de gedenkplaten" van Antwerpen praktisch in beeld werden gebracht gaan we ons thans toeleggen op de "tekeningen op muren, gevels, e.a." die werden aangebracht op de gebouwen en instellingen van Antwerpen.
Alle foto's komen uit ons eigen beheer en kunnen ook bekeken worden op het album "Tekeningen op muren en gevels" van Alfons Van Camp op Facebook.
We beginnen onze zoektocht in het Noorden van Antwerpen, aan de Ellermanstraat waar langs het "Park Spoor Noord" loopt. Dit park loopt eveneens verder langs de Viaduct-Dam en den Hardenvoort.
Op een muur aan den HARDENVOORT
langs de zijde van het Park Spoor Noord vonden wij het hierna afgebeelde kunstwerk bestaande uit graffiti
Links om de hoek van dit gebouw vinden wij nog een graffiti kunstwerk, waarvan wij hieronder een algemeen beeld geven.
Naast het grasplein, aan de kant van den Hardenvoort, nog een cabine die volledig ingekleurd werd met graffiti.
:
De foto's komen uit ons eigen archief -o-o-o-O-o-o-o-
Tekeningen op muren, gevels, e.a. : - Bredastraat : Viaduct-Dam
Voormalige MERKSEMSE TEGELHALLEN BREDASTRAAT 72
Op de muur van dit leegstaand gebouw (vroeger "De Merksemse tegelhallen) werd over een oppervlakte van 150m2 de gevel knap versierd met graffiti, zowel langs de zijde van de Bredastraat als van de Viaduct-Dam.
Dit kunstwerk kwam tot stand door de inzet van de buurtbewoners en enkele graffiti- kunstenaars en verwelkomen ons met een getekende wimpel met de tekst
"Antwerpen Dam / Anvers Dam"
Op vrijdag 26 maart 2010 werd dit kunstwerk, waarvoor zo maar eventjes 182 spuitbussen werden gebruikt, ingehuldigd door Chris Anseeuw, districts-voorzitter van Antwerpen en Raoul De Bock, directeur van de sociale huisvesting ABC.
Bron : - Gazet van Antwerpen - De foto's komen uit ons eigen archief
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Park Spoor Noord
PARK SPOOR NOORD
Dit park bevindt zich in het Noorden van Antwerpen, langs de Ellermanstraat / Viaduct-dam en Hardenvoort. Sinds ca 1873 vormde het een sporenbundel en een wig tussen de omliggende wijken Dam, Stuivenberg en Seefhoek.
Het is aangelegd op een oud en versleten spoorwegterrein dat omgevormd werd tot een prachtig park waar het accent werd gelegd op groen, licht, ruimte, ontspanning en sport.
Het heeft een oppervlakte van ca 24 hectare.
Bron : - Stad Antwerpen - de foto's komen uit ons eigen archief
De Wapper is een plein gelegen tussen de Meir en de Stadsschouwburg.
Op dit plein vinden we tevens het Rubenshuis. Het plein werd sinds 1977 genoemd naar de vaart, "de Wapper", getrokken tussen de Blauwe Toren en de Meir om het zoetwater uit de Herenthalsevaart in de stad te laten vloeien.
Sinds mei 1980 kan men hier de prachtige fontein "de Arend" bewonderen. Deze fontein is van de Deense beeldhouwer Hugo Llisberg.
Bron : - Wikipedia - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Het Rockoxhuis
HET ROCKOXHUIS
Het Rockoxhuis is gelegen in de Keizerstraat. Het was in de eerste helft van de 17° eeuw de woning van Nicolaas Rockox (1560 - 1640), burgemeester van Antwerpen.
Nu is het cultuurhistorisch patriciërshuis ingericht als museum van de 17° eeuwse kunst en wooncultuur in Antwerpen.
De binnenplaats van het huis bezit een mooie binnentuin, die wij mits toelating van het personeel mochten fotograferen.
Bron : - folder ter beschikking in het Rockoxhuis. - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Universiteit van Antwerpen - Prinsstraat
PRINSSTRAAT
De Prinsstraat werd genaamd naar het vroegere "Hof van Liere" dat later het "Prinsenhof" werd genoemd. Vandaar de naam Prinsstraat.
In deze straat bevindt zich het gebouw van de Universiteit van Antwerpen, waarvan de gevel ruim 70 meter lang is en daardoor één van de langste van Antwerpen.
De instelling heeft 3 prachtige binnenkoeren of hovingen, de moeite om ze even te bekijken. Er is de erebinnenplaats - de inkombinnenplaats en een derde dat helemaal achteraan is gelegen en een serene rust uitstraalt.
Bron : - Gids voor Oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh - de foto's komen uit ons eigen archief.
Het Begijnhof, gesticht in 1544, is gelegen in het hartje van de stad Antwerpen, aan de Rodestraat 39. Het is er een oase van rust. De mooie tuin met daarrond de kleine huisjes, met op de deur de namen van mannelijke heiligen zijn de moeite waard om te bekijken.
Via de houten poort, volgens George Van Cauwenbergh in zijn "Gis voor Oud-Antwerpen", zou dit de best bewaakte poort zijn van Antwerpen, met een barokomlijsting van 1711, waarboven een beeld van de heilige Begga met haar kerkje staat. De achterkant van deze poort is voorzien van een groot aantal sloten en grendels. Via deze poort komen we in de prachtige binnentuin, die echter privé is en niet betreden mag worden.
Onmiddellijk, rechts, bij het betreden van het Begijnhof is er een pittoresk steegje. Dit steegje is nog echt want zo stellen we ons een Begijnhof voor.
Verder in het hof kunnen we de lage huisjes bekijken met op de deuren de namen van mannelijke heiligen
Achteraan het hof is er de Sint-Catharinakerk die dateert van 1546 en verwoest werd in 1799. Zij werd in 1827-30 vervangen door de huidige kerk.
De Sint-Catharinakerk Het altaar
Naast de kerk is er de aangebouwde kapel naar het beeld (18° eeuw) van de z.g. "Sprekende God". De legende verhaalt dat dit beeld tijdens de komst van de Fransen in 1798 tot een biddend begijntje zei : "draag mij in de kelder" wat het mensje eigenhandig deed. Na het vertrek van de Fransen waren er 3 sterke mannen nodig om het terug op zijn plaats te krijgen.
Bron : - Gids voor oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Binnenplaats van het tehuis voor Schipperskinderen
TEHUIS voor SCHIPPERSKINDEREN
Deze binnenplaats bevindt zich aan de Thonetlaan 106, op Linkeroever.
Het is een privaat domein van het Tehuis voor Schipperskinderen dat zowel een Internaat als Basisschool "De Spits" van het gemeenschapsonderwijs heeft.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Sint-Paulusstraat
SINT-PAULUSSTRAAT Lourdesgrot + Monument van de onbekende vluchteling
Deze binnenplaats bevindt zich achter een poort van de Sint-Paulusstraat 20 en maakt deel uit van de St.-Pauluskerk.
Aan de inkom kunnen we een gedenkplaat terugvinden met de volgende tekst :
"""Onbekende vluchteling, ingehuldigd 8.5.2005 ter nagedachtenis van alle vluchtelingen die hun tocht naar het Rijke Westen niet overleefden"""
Bij het binnentreden van de tuin vinden we links een monument dat opgericht werd voor deze vele vluchtelingen en is van de hand van Hugo Vereeck.
Aan de voet van het monument kunnen we de volgende tekst lezen :
"""Hier willen we de vele bekende en onbekende vluchtelingen aanwezig brengen. In het geweten van onze stad Velen overleven het niet 8 mei 2005 vzw de Loodsen"""
Aan de rechterkant een mooie Lourdesgrot die gebouwd werd door H. De Wit in 1908 of 1910.
Bron : - Frits Schetsken - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Hof van Leysen en Torenhof
HOF van LEYSEN - TORENHOF
Het "Hof van Leysen" is gelegen aan de Markgravelei. Het is een Provinciaal Groendomein een rustig plaatsje met veel groen in de toch drukke stad, en waar men even kan verpozen terwijl de kinderen hun genoegens kunnen botvieren op de verschillende speeltuigen.
Dit domein maakte deel uit van de gronden "De lei", eigendom van Willem van de Werve, heer van Schilde en Markgraaf van het land van Ryen.
In 1546 werd Gillebert Van Schoonbeke de nieuwe eigenaar. Hij verkavelde het "Goed ter Beke" dat tot aan de Karel Oomsstraat liep en bestond uit het verdwenen Hof ter Beke (14° eeuw) en de omliggende straten. Dwars door het domein trok hij een weg die naar de vorige eigenaar werd vernoemd : de Markgravelei.
Midden het 'Hof ' ligt het "Torenhof" waarvan de Annonentoren genoemd werd naar de Italiaanse familie Annoni. Let op deze binnenplaats is wel privaat !
Bron : - www.provant.be - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Wandelpad Linkeroever
WANDELPAD LINKEROEVER
Het wandelpad bevindt zich op de Linkeroever van Antwerpen en is een pad dat praktisch naast de Schelde ligt. Het is hier rustig en aangenaam vertoeven, mede door de vele banken die er werden neergezet ven van waar het doen en laten op de rivier kan volgen.
Tevens is er ruimte gemaakt voor de spelende kinderen waarvoor de hieronder afgebeelde plein werden voorzien.
De Grote Markt is gelegen in het oude centrum van de stad Antwerpen en wordt omgeven door de Suikerrui - Braderijstraat - Wisselstraat - Kaasrui - Maaistraat en Oude Koornmarkt.
Als men het plein betreedt valt het 16° eeuwse decor U onmiddellijk op met natuurlijk het stadhuis, één van de grootste Renaissancegebouwen van ons land en de vele gildehuizen met op de top van hun gevels de beelden van de patroonheiligen van gilden en ambachten.
Voor het stadhuis, de blikvanger, de Brabo-fontein met de Romeinse krijger Silvius die de reus Antigoon overwon en triomfantelijk de hand van de reus in de hoogte houdt.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Sint-Annastrand
SINT-ANNASTRAND
Het Sint-Annastrand is gelegen op de Linkeroever van de Schelde. Via de wandelweg, gelijklopend met de weg langs het strand, bemerkten wij een prachtig groot speelplein waar de kinderen zich wekerlijk kunnen uitleven.
Hieronder een weergav van het plein, foto die genomen werd uit een verschillende hoek.
Het Maagdenhuis was een voormalig weeshuis voor meisjes en thans is het een administratief gebouw van het OCMW. Het is gelegen aan de Lange Gasthuisstraat, naast het Sint-Elisabethgasthuis, en heeft een mooie binnenplaats waarvan we hieronder de afbeelding geven.
Op de achtergrond van onderstaande foto bemerken het beeldje van "houten Clara".
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Centrum Elzenveld
ELZENHOF
Het Elzenhof is gelegen op de binnenplaats van het Sint-Elisabethgasthuis aan de Lange Gasthuisstraat. Rechts van het gebouw bevindt zich het centrum Elzenveld, en wanneer men onder de boog doorloopt komt men op een zeer rustige plaats.
In het midden van deze plaats staan precies 2 spoken. Deze beelden zijn het werk van Charles Albert Szukalski (° Furth-im-Wald (BRD) 4.4.1945 en + Antwerpen 25.1.2000, en kregen de naam van "de kreupele en de blinde".
Sinds 1238 is deze instelling op dezelfde campus gevestigd. Het
terrein werd oorspronkelijk alnetum (Ter Elst), later Elzenveld, genoemd. Het
centrum Elzenveld is gelegen in het hart van de binnenstad van Antwerpen. Het eerste Hospitale infirmorum werd te Antwerpen in het begin
van de 13e eeuw gesticht nabij de toenmalige Romaanse O.L.V.-kerk. Omwille van
plaatsgebrek en besmettingsgevaar werd het in 1238 overgebracht naar het
Elzenveld, dat buiten de toenmalige stadsmuren gelegen was. In 1258 aanvaardde
de lekengemeenschap van broeders en zusters de regel van Sint-Augustinus.
In 1797 werd de religieuze instelling opgeheven. Het patrimonium
werd verbeurd verklaard. Het gasthuis werd geplaatst onder het bestuur van de
Burgerlijke Godshuizen, de voorloper van het huidig Openbaar Centrum voor
Maatschappelijk Welzijn.
Bron : - www.elzenveld.be - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Plein aan de Emile Verhaerenlaan
EMILE VERHAERENLAAN
Emile Verhaeren (1855 - 1916) kwam uit een welgestelde familie van industriëlen in het Brabantse Sint-Amands. Hij promoveerde in rechten en was één van de medeoprichters van het tijd- schrift "La jeune Belgiques (1881)". en dichter.
Dit plein troffen we aan achter de blokken aan de Emile Verhaerenlaan en mocht dus niet in de collectie ontbreken.
Bron : - Schrijvers op Linkeroever - erfgoedcel Antwerpen 2003. - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lombardenvest
LOMBARDENVEST
Dit pleintje vonden wij aan de "wilde zee". Het is gelegen aan de kruising van Lombardenvest, Schrijnwerkers-, Wieg-, Groendal- en Korte Gasthuisstraat.
Oudtijds heette het gedeelte langs de kant der Korte Gasthuisstraat "Lombardenvest", het gedeelte langs de Kammenstraat "Gillis Sandersvest". Begin XV kreeg heel de straat de eerste der twee namen. Vermoedelijk was de Lombardenvest de pleisterplaats der Italiaanse bankiers die op pand leenden; in ieder geval hadden ze er begin XIV een grote bankinstelling.
Na de stadsvergroting van 1314 werd de straat aangelegd op de buitenkant der vroegere omheinings gracht: deze werd pas ca. 1830 overwelfd.
De blikvanger is hier de "calvarieberg" aan de Schrijnwerkersstraat.
Bron : - Bouwkundig erfgoed inventaris Lombardenvest - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Wijngaardbrug
WIJNGAARDBRUG
De Wijngaardbrug bevindt zich tussen de Wolstraat - Minderbroedersrui en Sint-Katelijne- vest.
Klimt op tot de aanleg van de eerste ruien (XII) en werd vermoedelijk ca. 1200 versterkt met een poort. L.g. zou in XV volledig hegroeid zijn geweest met wijnranken. In l5l7 werd ze gesloopt.
Bron : - Bouwkundig erfgoed inventaris Wijngaardbrug - De foto's komen uit ons eigen archief.
De Torfbrug is een plaatsje tussen de Grote Markt-Kaasrui naar dito Blauwmoezelstraat -Lijnwaadmarkt.
Andere namen zijn "O.L.-Vrouwebrug" (1425), "Nieuwe Brug" en "Noodbrug" (begin XVI). De turfdragers woonden hier van 1517 tot 1715. De Torfbrug verbond het eerste stadscentrum met de O.-L.Vrouwekerk die toen buiten de wallen lag.
Bron : - Bouwkundig erfgoed inventaris Torfbrug - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lijnwaadmarkt
LIJNWAADMARKT
De Lijnwaadmarkt is gelegen tussen Melkmarkt en de Blauwmoezelstraat. De naam dateert uit XIX en herinnert aan de wekelijkse linnenmarkten. Vroeger sprak men van "jegens O.L.-V.-kerkhof achter den choor" of van "Klein Kerkhof".
Bron : - bouwkundig erfgoed inventaris Lijnwaadmarkt - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Generaal Belliardstraat
GENERAAL BELLIARDSTRAAT
De Generaal Belliardstraat is gelegen tussen de Brouwersvliet en de Falconrui. Het binnenplein dat hieronder wordt afgebeeld bevindt zich nabij het Zeemanshuis en is privaat domein, maar niettemin een plein.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Blokken Willem Lepelstraat
BINNENPLAATS 'BLOKKEN' WILLEM LEPELSTRAAT
De Willem Lepelstraat is gelegen in het Sint-Andrieskwartier, tussen de Kloosterstraat en de Nationalestraat. In deze omgeving bevinden zich de "blokken" met een binnenplein waarvan de foto hieronder is te bekijken.
De Vlaamsekaai is gelegen aan het Zuid. Waar eens de zuiderdokken waren gelegen is er nu een groot parkeeroppervlakte, met aan de zuid -en noordkant een speelplein voor kinderen. Het speelplein dat hieronder wordt afgebeeld ligt aan de Scheldestraat, tussen de Waalse -en Vlaamse- kaai.
De Oever ligt in het Sint-Andrieskwartier tussen de Kloosterstraat, de Steenhouwersvest en het Sint-Jansvliet.
Waarschijnlijk komt de naam van de aanlegplaats voor scheepjes aan de zuidkant van het Sint-Jansvliet. De straat met de naam het Zand is hier eveneens vlakbij gelegen alsook de Schelde, waaruit men kan vermoeden dat de naam goed gekozen is.
Midden op het plein staat het standbeeld van de kunstschilder Jacob Jordaens (1593-1678). De "Koning drinkt" is één van zijn bekendste schilderijen (zie linkerkolom).
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Handschoenmarkt
HANDSCHOENMARKT
De Handschoenmarkt is gelegen in het hartje van de oude stad en wordt omsloten door de Jan Blomstraat - het Papenstraatje - de Quinten Matsijsdoorgang en de Blauwmoezelstraat.
Het was vroeger een begraafplaats en maakte deel uit van het kerkhof "Onze-Lieve- Vrouw" en "Klein of Stenen Kerkhof" genoemd.
De benaming herinnert aan de standplaats van de pels -en handschoenwerkers tijdens markten en foren.
Als blikvanger vinden we hier de "Putkevie van Quinten Metsijs" (ca 1490) met het ijzersmeedwerk van dooreengestrengelde ranken met bovenaan Brabo gekleed als Romeins krijger - en de mooie hoofdingang van de O.L.V-kathedraal.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief
De Graanmarkt bevindt zich achter de "Bourlaschouwburg" aan de Komedieplaats en wordt omgeven door de Orgelstraat / Sint-Martenstraat - Arme Duivelstraat en de Maria Pijpelinckx- straat.
In het weekend is het hier een drukte van jewelste, gezien deze markt een gedeelte is van de "Vogeltjesmarkt", maar in de week is het een verlaten plein.
Het werd aangelegd in 1552 samen met het "tapissierspand" (dit gebouw stond tussen de Graanmarkt en de huidige Komedieplaats. Het bestond uit een 4voudige gaanderij die de winkels van de tapijtwevers -en handelaars bevatte) en omliggende straten als centraal gedeelte van het nieuwe stadskwartier door Gilbert Van Schoonbeke ontworpen op de gronden van de oude schuttershoven (vandaar de Schuttershofstraat in de omgeving); werd de "Nieuwe Koornmarkt" of "Brabantse Koornmarkt" ( tgov de Oude Koornmarkt en tussen Kammen -en Hoogstraat); sinds 1840 "Graanmarkt genaamd.
De blikvanger op de Graanmarkt is het standbeeld van Victor Driessens, die op 6.5.1820 geboren werd te Rijsel (F), en die door een beroerte getroffen werd tijdens een opvoering van een ... "beroemd proces". Hij overleed 3 dagen later in de Van Stralenstraat te Antwerpen. Hij was promotor van het Nederlands Toneel en eerste directeur van de officiële Vlaamse schouwburg.
Bronnen : - bouwkundig erfgoed - AVBG.be/kroniek van Antwerpen - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - De foto's komen uit ons eigen archief.
De "Toog" is gelegen bezijden de Paardenmarkt, tussen de Vekestraat en de Venusstraat.
Het was vroeger een markt waarbij het op de jaarmarkt verboden was al de paarden die er zich bevonden in beslag gestemd en tot op de dag der markt te kopen of te verkopen.
In 1427, deed het magistraat, voor het gemak der kooplieden, een stal bouwen, genaamd "de Roskam", in een steeg die er de naam van heeft ontvangen. De opening had plaats op 2 oktober.
Het was een stal waar iedereen zijn paarden kon stallen tot op het ogenblik van de verkoop, op last, per paard, behalve het onderhoud, een maat Rijnse wijn en een gand te betalen.
Bron : - inventaris van het bouwkundig erfgoed. - de foto's komen uit ons eigen archief.
De Koolkaai is gelegen tussen de Jordaenskaai en de Orteliuskaai.
Vroeger heette deze kaai "Holenvliet" ook "Koolvliet", die een 11° eeuwse vestigingsgracht en natuurlijke binnenhaven was. Kool komt zeker van de houtskoolschepen die hier werden gelost, met als trug, de brandstof bij uitstek.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Kloosterstraat
KLOOSTERSTRAAT
De Kloosterstraat ligt in het Sint-Andrieskwartier en situeert zich tussen den Oever en de Schelde -en Kronenburgstraat. Het is een verzamelplaats van antiekwinkels en boetieks.
Ter hoogte van de Goede Hoop -en Riemstraat bevindt zich onderstaand afgebeeld pleintje met als blikvanger het standbeeld van Tsaar Peter De Grote, alias Peter I Aleksejevitsj Romanov. Hij was van Russische afkomst en van 1682 tot zijn dood in 1725 tsaar van Rusland en hervormde het leger, de kerk, handel, nijverheid, onderwijs en volksgezondheid en versterkte Rusland tot een Europese grootmacht.
Het beeld werd hier geplaatst omdat hij ooit in Antwerpen is geweest.
Bronnen : - www.flickr.be - Wikipedia De foto's komen uit ons eigen archief
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Zeeuwsekoornmarkt
ZEEUWSEKOORNMARKT
De Zeeuwsekoornmarkt is gelegen naast het Loodswezen aan de Tavenierskaai.
Deze zgn.kaai is in 1819 ontstaan na het verdwijnen van de 14e eeuwse
stadsmuur en de oudere scheldegaten. op voorstel van burgemeester van ertborn
werd ze bij cb van 24 juli van dat jaar tavernierkaai geheten. ze strekte zich
toen uit van aan de brug over de brouwersvliet ( brouwersbrug of 1e brug) tot
aan de bonapartesluis. hier gaf destijds herman haexpoort toegang tot de vrij
ruime engelse kaai, die bij voorkeur door de engelse kooplieden werd benut, maar
ook die tijdelijk berderenwerf (fr.quai aux planches) heeft geheten, omdat hier
het hout werd gelost, dat van de benedenschelde kwam.
Toen ca.1550 oostelijk hiervan de graan- of middelvliet werd gegraven,
kwamen hier graanschepen uit holland en zeeland meren, en de ruimte ten westen
van het huizenblok gevormd door de adriaan bruwerstraat en de brouwersvliet werd
kort daarop zeeuwse markt of zeeuwse koornmarkt genoemd, nadat deze graanmarkt
in 1562 van het maaigat bij het zand naar hier was overgebracht.
Wat er na het rechtrekken van de scheldekaaien in de jaren 1880- 84 van de
zeeuwse korenmarkt overbleef, werd een beetje geforceerd eveneens met de naam
tavernierkaai aangeduid. hieronder resorteert voornamelijk het gebouw van het
nederlands loodswezen, dat achter een gang is gelegen die tot het zgn
margueriedok doorloopt. noordelijk van dit dokje, een kleine inham in de
schelde, is er nog een pleintje met het monument van de gesneuvelde zeelieden,
dat in de volksmond het kaaike heet. het margueriedok is in 1883 op
staatskosten gemaakt als lig- en strandplaats voor roeiboten, die vroeger de
vlieten aandeden 1549. de naam is op voorstel van de toenmalige schepen lefèbvre
(cfr lefèbvredok) gegeven. hij gaat terug op het raadslid l.marguerie 1546 een
scheepsbouwer, die de promotor was van de bouw van dit dokje 1547.
Bron : - Uit het boek van Van de Weghe De foto's komen uit ons eigen archief
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Godefriduskaai
GODEFRIDUSKAAI
De Godefriduskaai is gelegen tussen de Hanzestedenplaats en de Entrepotplaats. Zij ligt ten zuiden van het Willemdok en vormt de grens met het "eilandje". Van deze kaai werd een mooie wandelpromenade gemaakt waar het gezellig wandelen en uitrusten is op de vele banken. In deze rustige omgeving kan men genieten van de vele en prachtige yachten die daar gemeerd liggen.
Deze kaai werd gebouwd in 1828 en ontving de naam van Godfriekaai ter ere van de heldhaftigen Godfried van Bouiilon, markgraaf van Antwerpen en aanleider van de eerste kruistocht.
Tussen de mooie aangelegde plantsoentjes heeft men een plaatsje gegeven aan "Wiske", het standbeeld van Carla Kamphuis-Meijer naar het werk van Eugene Van Mieghem. Het werd onthuld op 21.3.2009 door Monica de Coninck, Schepen van de stad Antwerpen.
Bron : - Historiek van de straten en pleinen van Antwerpen door Augustin Thys - De foto's komen uit ons eigen archief.
De Varkensmarkt ligt tussen der Paardenmarkt en de Lange Noordstraat.
Het zou een verkoopscentrum uit de XVI° eeuw zijn geweest. De vroegere benaming was dan ook "Oudevarkensmarkt" terwijl de huidige naam pas voorkomt in de XVIII° eeuw.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - De foto's komen uit ons eigen archief
De Stadswaag is gelegen tussen de Raapstraat en de Lange Brilstraat.
Samen met de omliggende straten aangelegd in 1548 door Gilbert van Schoonbeke die hier terzelfder tijd de "Nieuwe Waag" bouwde i.p.v. het oude stadsmagazijn "de houten Eeckhof".
Zicht op de Stadswaag vanaf de Raapstraat en uit een andere hoek
In de waag werden de koopwaren gewogen en de z.g. "waghetol", een stadsbelasting, geïnd. Later (XIX) werd de waag een opslagplaats; nadat het gebouw, dat in het midden van het huidge plein stond, in 1873 bijna volledig uitbrandde werd het kort daarop gesloopt.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - De foto's kome n uit ons eigen archief
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lammekensraamveld
LAMMEKENSRAAMVELD
Bijna niemand kent deze straat. Dikwijls wordt ze verward met de Lammekensstraat in Borgerhout. Het is een straat tussen de Meistraat en de Lange Gang en is enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers en heeft het karakter van een openbare weg.
Eerst was gedacht de nieuwe straat Kanonstraat te noemen in overeenstemming met de oude straatnaam die in deze buurt verdweeen. De districtsraad van Antwerpen koos echter voor "Lammekensraamveld".
De straat is er pas gekomen in 1999 en ligt in de omgeving waar in de 16° eeuw lakens, stof of houtem ramen werden gedroogd.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Kinderdagverblijf
Kinderdagverblijf "DE MOLEN"
Deze binnenplaats bevindt zich in de Molenstraat. Het is geen openbare plaats, maar gezien het zo'n mooie plaats is, willen wij onze bezoekers van het blog toch laten meegenieten van deze prachtige tuin. De kleuterschool "Het Beestje" maakt eveneens deel uit van dit verblijf.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Sint-Willibrordus
SINT-WILLIBRORDUS
Dit plein heeft geen naam, maar wij noemen het, het "Sint-Willibrordusplein", gezien het gelegen is aan de Sint-Willibrordusstraat. Het wordt omsloten gedeeltelijk doorBorgerhout met de Lammekensstraat en Groenstraat en op Antwerps grondgebied door de Sint-Willibrordusstraat - Lovelingstraat en Pastorijstraat.
Het plein ligt voor de Sint-Willibrorduskerk, en bestaat uit 2 delen. Eén deel ligt aan de Kerkstraat
en het andere deel juist voor de kerk. Dit laatste gedeelte bestaat uit enkele zitbanken en een basketbalveld waarvan de vloer prachtig met
mozaïeksteentjes
is afgewerkt.
Langs de zijde van de Lovelingstraat vinden we het standbeeld van
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Speeltuin Silvertopblokken
SPEELTUIN SILVERTOPBLOKKEN
Deze speeltuin bevindt zich achter de blokken gelegen aan de Kolonel Silvertoplaan op de grens Antwerpen-zuid/Kiel.
Het is een prachtig aangelegde tuin, die te bereiken is via de Volhardingstraat. Via een aangelegde pseudo-tunnel komt men achter de blokken van de Jan Denucéstraat op de tuin. De tuin bevindt zonder achter een verhoogde heuvel en is prachtig aangelegd.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Pol De Montstraat
POL DE MONTSTRAAT
Aan de Volhardingstraat ligt een plein waarop het standbeeld staat ter ere van de gesneuvelde politiebedienden. Het heeft wel geen naam maar wordt omgeven door de Pol De Montstraat - Edgard Casteleinstraat en Alfred Coolsstraat.
Pol de Mont was één van de promotors van de heroplevende Vlaamse Cultuur op het einde van de 19° eeuw en in het begin van de 20ste eeuw.
Hij was leerkracht te Antwerpen en in 1904 werd hij benoemd tot conservator van het MUseum voor Schone Kunsten. In 1905 was hij één van stichters van het tijdschrift "De Vlaamse Gids". In 1919 nam hij ontslag als conservator.
Alfred Cools werd geboren te Antwerpen op 10.11.1861 en overleed aldaar op 17.10.1932. Hij was schepen in Antwerpen en senator.
Edgard Castelein werd geboren te Avelgem 24.10.1850 en overleed te Antwerpen op 20.1.1933. Hij was ondervoorzitter bij de Banque d'Anvers en voorzitter van de Handelskamer.
Bron : - Wikipedia - www.schoonselhof.be - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Nationalestraat
NATIONALESTRAAT
Dit pleintje heeft ook geen naam, maar wij geven het de naam van het "De Neus"-pleintje. Het is gelegen bezijden de Nationalestraat en wordt omsloten door de Prekersstraat en de Lange Vlierstraat.
De blikvanger is het beeldje van het folkloristisch figuurtje van "De Neus"
Frans de Neus was een grote kerel die bang was van werken. Hij had steeds een chronische dorst en probeerde zijn dorst te lessen met romers "Pinard", een soort rode wijn.
Hij was de grootste Pinard-drinker uit het Sint-Andrieskwartier.
De foto's komen uit ons eigen archief. -o-o-o-O-o-o-o-
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Maurits Sabbelaan
MAURITS SABBELAAN
Dit pleintje heeft ook geen naam en is gelegen op de grens van Antwerpen en Hoboken, in de wijk "Kiel". Het is een mooi pleintje gelegen tussen de Maurits Sabbelaan en de Hendriklei
.
Maurits Sabbe was een Vlaams auteur en voorverchter van de Vlaamse Beweging. Hij werd geboren te Brugge op 9.2.1873 en overleed te Antwerpen 12.2.1938.
De blikvanger is het standbeeld van Wildrief Pas, nl "De Aarde".
Bron : - Wikipedia - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lodewijk de Raetstraat
LODEWIJK DE RAETSTRAAT
Dit is een speelplein zonder naam gelegen aan de Lodewijk de Raetstraat en bezijden de Emiel Vloorsstraat, in de wijk "Kiel".
De straat werd genoemd naar Lodewijk de Raet die geboren werd te Brussel op 17.2.1870 en overleden te Vorst op 24.11.1914. Hij was een Vlaams economist, ambtenaar en politicus.
Bron : - Wikipedia - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Burgerwelzijn
BURGERWELZIJN
Burgerwelzijn is een doodlopende L-vormige binnenplaats, gelegen in de wijk "Seefhoek" bezijden de Handelstraat tussen de Lange Zavelstraat en de Herderinstraat.
Ze werd geopend ca 1876 op de gronden van het toenmalige "Weldadigheidsbureel".
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief
Deze plein draagt ook geen naam, maar is bij de Antwerpenaren gekend als het "Schoolplak". Ze is gelegen tussen de Lange Stuivenbergstraat en de Erwtenstraat. .
De naamgeving werd in 1869 aan deze straat gegeven in verband met de aldaar gevestigde gemeentelijke school.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief.
Dit pleintje grenst aan de Viséstraat en ligt achter de woningen van de Viséstraat en het Oude Badhuis. Gezien het een pleintje is wordt het opgenomen in ons bestand.
Het ligt tussen de Trapstraat en het Stuivenbergplein, dat in 1877 geopend werd op de bedding van de vroegere z.g. Hollandse spoorweg en Oostenrijksestraat genoemd; verlengd tot aan Stuivenbergplein in 1879.
In 1919 werd het genoemd Viséstraat naar de in W.O. I zwaar geteisterde gemeente in de provincie Luik.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief
Deze plaats draagt wel de naam van "Kipdorpbrug", maar is in feite wel een plaats. Ze is gelegen tussen de Sint-Jacobsmarkt en de Frankrijklei.
Op deze plaats komen de Kipdorpvest - Jezusstraat - Lange Nieuwstraat - Sint-Jacobs- markt, Molenbergstraat en Frankrijklei uit.
De naam herinnert aan de brug over de vestingwaters aan de buitenzijde van de toen hier gelegen Kipdorppoort (gesloopt in 1866).
Op de hoek met de Frankrijklei waar nu de "Theaterbuilding" (Tijsmansbuilding) gebouwd in 1965-71 door architect P. Tombeur, staat, stond vroeger het "Jeugdtheater" of "Vlaamse Schouwburg".
Bron : - Bouwkundig erfgoed. - de foto' komen uit ons eigen archief
Plaatsen en pleinen in Antwerpen (buiten categorie) : - Pottenbrug
POTTENBRUG
Dit pleintje heeft wel niet de naam van plaats of plein, maar heeft wel de vorm van een pleintje beplant met groen en zitbanken .
Het is gelegen bezijden de Minderbroedersrui, en omringd door de Kleine -en Grote Goddaert en de Engelse Beurs.
De blikvanger is echter het beeld van Paul Van Ostayen.
Vroeger bevond zich hier aan de ingang van de Minderbroedersstraat, (straat juist tegenover het pleintje) een stenen brug over de rui. Deze kreeg toen de benamingen van "Minnebrugge" (1367 - 1424) - "Drije Marieënbrug" (1466, 1470, 1473) en "Marieënbrugge" (1480). "Pottenbrug" of "Kiekenmerckt" verwijst dan weer naar de markten die er gehouden werden op deze plaats.
In XVII werd het nog "Buerkensbrug" de naam die verwijst naar het klooster der Minderbroeders.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief
Gedenkplaten van Louise Roessingh en de familie Haest
Louis ROESSINGH en de familie HAEST
Beide gedenktplaten vonden wij terug op de gevel van de Lange Doornikstraat nr 27.
Louise ROESSINGH werd geboren in Assen in 1873 en overleed te Antwerpen in 1951. In de winter werkte en woonde hij in de Zilversmidstraat, doch door de heraanleg van dit stadsgedeelte werd zijn gedenkplaat aangebracht op de voormelde gevel.
In de zomer verbleef hij in Drenth, waar hij sinds 1948 ereburger werd van Westerbork. Zijn huis is nu het museum voor Artistiek Nalatenschap.
De afbeelding van Louis Roessingh is een copie van het portret geschilderd door zijn leerling, de Antwerpse kunstschilder Frans HAEST (1902 - 1977). Hij was een Antwerpse grootmeester in de schilderkunst.
De tweede gedenkplaat verwijst naar de familie HAEST.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen (buiten categorie) : - Kleine Koraalberg
KLEINE KORAALBERG
Gelegen tussen Zirk-, Doornik- en Hofstraten. Dit pleintje kreeg wel niet de naam van plaats of plein, doch de vorm getuigt wel degelijk dat het een plein is.
De eerste naam van die straatjes was " Pantstraetken".
Ca. l7l3 werd het "Coraelstrate" naar het uithangbord "den Coraeltacke" (reeds vernoemd in 1579); XIX-toevoegsel "berg" wijzend op de hoge ligging. Beide straten werden in 1553 door de stadsmagistraat geopend op de gronden van het Engels pand: daar dit wegens het vertrek der Engelsen leegstond werd het aan de juweliers en kooplieden in edelgesteenten toegewezen; om de toogang te vergemakkelijken werden twee verbindingsstraatjes aangelegd, het ene naar de Zirk-, het andere naar de Hof- en Doornikstraten.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief.