Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
De Oever ligt in het Sint-Andrieskwartier tussen de Kloosterstraat, de Steenhouwersvest en het Sint-Jansvliet.
Waarschijnlijk komt de naam van de aanlegplaats voor scheepjes aan de zuidkant van het Sint-Jansvliet. De straat met de naam het Zand is hier eveneens vlakbij gelegen alsook de Schelde, waaruit men kan vermoeden dat de naam goed gekozen is.
Midden op het plein staat het standbeeld van de kunstschilder Jacob Jordaens (1593-1678). De "Koning drinkt" is één van zijn bekendste schilderijen (zie linkerkolom).
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Handschoenmarkt
HANDSCHOENMARKT
De Handschoenmarkt is gelegen in het hartje van de oude stad en wordt omsloten door de Jan Blomstraat - het Papenstraatje - de Quinten Matsijsdoorgang en de Blauwmoezelstraat.
Het was vroeger een begraafplaats en maakte deel uit van het kerkhof "Onze-Lieve- Vrouw" en "Klein of Stenen Kerkhof" genoemd.
De benaming herinnert aan de standplaats van de pels -en handschoenwerkers tijdens markten en foren.
Als blikvanger vinden we hier de "Putkevie van Quinten Metsijs" (ca 1490) met het ijzersmeedwerk van dooreengestrengelde ranken met bovenaan Brabo gekleed als Romeins krijger - en de mooie hoofdingang van de O.L.V-kathedraal.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - de foto's komen uit ons eigen archief
De Graanmarkt bevindt zich achter de "Bourlaschouwburg" aan de Komedieplaats en wordt omgeven door de Orgelstraat / Sint-Martenstraat - Arme Duivelstraat en de Maria Pijpelinckx- straat.
In het weekend is het hier een drukte van jewelste, gezien deze markt een gedeelte is van de "Vogeltjesmarkt", maar in de week is het een verlaten plein.
Het werd aangelegd in 1552 samen met het "tapissierspand" (dit gebouw stond tussen de Graanmarkt en de huidige Komedieplaats. Het bestond uit een 4voudige gaanderij die de winkels van de tapijtwevers -en handelaars bevatte) en omliggende straten als centraal gedeelte van het nieuwe stadskwartier door Gilbert Van Schoonbeke ontworpen op de gronden van de oude schuttershoven (vandaar de Schuttershofstraat in de omgeving); werd de "Nieuwe Koornmarkt" of "Brabantse Koornmarkt" ( tgov de Oude Koornmarkt en tussen Kammen -en Hoogstraat); sinds 1840 "Graanmarkt genaamd.
De blikvanger op de Graanmarkt is het standbeeld van Victor Driessens, die op 6.5.1820 geboren werd te Rijsel (F), en die door een beroerte getroffen werd tijdens een opvoering van een ... "beroemd proces". Hij overleed 3 dagen later in de Van Stralenstraat te Antwerpen. Hij was promotor van het Nederlands Toneel en eerste directeur van de officiële Vlaamse schouwburg.
Bronnen : - bouwkundig erfgoed - AVBG.be/kroniek van Antwerpen - Antwerpse standbeelden van Piet Schepens - De foto's komen uit ons eigen archief.
De "Toog" is gelegen bezijden de Paardenmarkt, tussen de Vekestraat en de Venusstraat.
Het was vroeger een markt waarbij het op de jaarmarkt verboden was al de paarden die er zich bevonden in beslag gestemd en tot op de dag der markt te kopen of te verkopen.
In 1427, deed het magistraat, voor het gemak der kooplieden, een stal bouwen, genaamd "de Roskam", in een steeg die er de naam van heeft ontvangen. De opening had plaats op 2 oktober.
Het was een stal waar iedereen zijn paarden kon stallen tot op het ogenblik van de verkoop, op last, per paard, behalve het onderhoud, een maat Rijnse wijn en een gand te betalen.
Bron : - inventaris van het bouwkundig erfgoed. - de foto's komen uit ons eigen archief.
De Koolkaai is gelegen tussen de Jordaenskaai en de Orteliuskaai.
Vroeger heette deze kaai "Holenvliet" ook "Koolvliet", die een 11° eeuwse vestigingsgracht en natuurlijke binnenhaven was. Kool komt zeker van de houtskoolschepen die hier werden gelost, met als trug, de brandstof bij uitstek.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Kloosterstraat
KLOOSTERSTRAAT
De Kloosterstraat ligt in het Sint-Andrieskwartier en situeert zich tussen den Oever en de Schelde -en Kronenburgstraat. Het is een verzamelplaats van antiekwinkels en boetieks.
Ter hoogte van de Goede Hoop -en Riemstraat bevindt zich onderstaand afgebeeld pleintje met als blikvanger het standbeeld van Tsaar Peter De Grote, alias Peter I Aleksejevitsj Romanov. Hij was van Russische afkomst en van 1682 tot zijn dood in 1725 tsaar van Rusland en hervormde het leger, de kerk, handel, nijverheid, onderwijs en volksgezondheid en versterkte Rusland tot een Europese grootmacht.
Het beeld werd hier geplaatst omdat hij ooit in Antwerpen is geweest.
Bronnen : - www.flickr.be - Wikipedia De foto's komen uit ons eigen archief
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Zeeuwsekoornmarkt
ZEEUWSEKOORNMARKT
De Zeeuwsekoornmarkt is gelegen naast het Loodswezen aan de Tavenierskaai.
Deze zgn.kaai is in 1819 ontstaan na het verdwijnen van de 14e eeuwse
stadsmuur en de oudere scheldegaten. op voorstel van burgemeester van ertborn
werd ze bij cb van 24 juli van dat jaar tavernierkaai geheten. ze strekte zich
toen uit van aan de brug over de brouwersvliet ( brouwersbrug of 1e brug) tot
aan de bonapartesluis. hier gaf destijds herman haexpoort toegang tot de vrij
ruime engelse kaai, die bij voorkeur door de engelse kooplieden werd benut, maar
ook die tijdelijk berderenwerf (fr.quai aux planches) heeft geheten, omdat hier
het hout werd gelost, dat van de benedenschelde kwam.
Toen ca.1550 oostelijk hiervan de graan- of middelvliet werd gegraven,
kwamen hier graanschepen uit holland en zeeland meren, en de ruimte ten westen
van het huizenblok gevormd door de adriaan bruwerstraat en de brouwersvliet werd
kort daarop zeeuwse markt of zeeuwse koornmarkt genoemd, nadat deze graanmarkt
in 1562 van het maaigat bij het zand naar hier was overgebracht.
Wat er na het rechtrekken van de scheldekaaien in de jaren 1880- 84 van de
zeeuwse korenmarkt overbleef, werd een beetje geforceerd eveneens met de naam
tavernierkaai aangeduid. hieronder resorteert voornamelijk het gebouw van het
nederlands loodswezen, dat achter een gang is gelegen die tot het zgn
margueriedok doorloopt. noordelijk van dit dokje, een kleine inham in de
schelde, is er nog een pleintje met het monument van de gesneuvelde zeelieden,
dat in de volksmond het kaaike heet. het margueriedok is in 1883 op
staatskosten gemaakt als lig- en strandplaats voor roeiboten, die vroeger de
vlieten aandeden 1549. de naam is op voorstel van de toenmalige schepen lefèbvre
(cfr lefèbvredok) gegeven. hij gaat terug op het raadslid l.marguerie 1546 een
scheepsbouwer, die de promotor was van de bouw van dit dokje 1547.
Bron : - Uit het boek van Van de Weghe De foto's komen uit ons eigen archief
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Godefriduskaai
GODEFRIDUSKAAI
De Godefriduskaai is gelegen tussen de Hanzestedenplaats en de Entrepotplaats. Zij ligt ten zuiden van het Willemdok en vormt de grens met het "eilandje". Van deze kaai werd een mooie wandelpromenade gemaakt waar het gezellig wandelen en uitrusten is op de vele banken. In deze rustige omgeving kan men genieten van de vele en prachtige yachten die daar gemeerd liggen.
Deze kaai werd gebouwd in 1828 en ontving de naam van Godfriekaai ter ere van de heldhaftigen Godfried van Bouiilon, markgraaf van Antwerpen en aanleider van de eerste kruistocht.
Tussen de mooie aangelegde plantsoentjes heeft men een plaatsje gegeven aan "Wiske", het standbeeld van Carla Kamphuis-Meijer naar het werk van Eugene Van Mieghem. Het werd onthuld op 21.3.2009 door Monica de Coninck, Schepen van de stad Antwerpen.
Bron : - Historiek van de straten en pleinen van Antwerpen door Augustin Thys - De foto's komen uit ons eigen archief.
De Varkensmarkt ligt tussen der Paardenmarkt en de Lange Noordstraat.
Het zou een verkoopscentrum uit de XVI° eeuw zijn geweest. De vroegere benaming was dan ook "Oudevarkensmarkt" terwijl de huidige naam pas voorkomt in de XVIII° eeuw.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - De foto's komen uit ons eigen archief
De Stadswaag is gelegen tussen de Raapstraat en de Lange Brilstraat.
Samen met de omliggende straten aangelegd in 1548 door Gilbert van Schoonbeke die hier terzelfder tijd de "Nieuwe Waag" bouwde i.p.v. het oude stadsmagazijn "de houten Eeckhof".
Zicht op de Stadswaag vanaf de Raapstraat en uit een andere hoek
In de waag werden de koopwaren gewogen en de z.g. "waghetol", een stadsbelasting, geïnd. Later (XIX) werd de waag een opslagplaats; nadat het gebouw, dat in het midden van het huidge plein stond, in 1873 bijna volledig uitbrandde werd het kort daarop gesloopt.
Bron : - Bouwkundig erfgoed - De foto's kome n uit ons eigen archief
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lammekensraamveld
LAMMEKENSRAAMVELD
Bijna niemand kent deze straat. Dikwijls wordt ze verward met de Lammekensstraat in Borgerhout. Het is een straat tussen de Meistraat en de Lange Gang en is enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers en heeft het karakter van een openbare weg.
Eerst was gedacht de nieuwe straat Kanonstraat te noemen in overeenstemming met de oude straatnaam die in deze buurt verdweeen. De districtsraad van Antwerpen koos echter voor "Lammekensraamveld".
De straat is er pas gekomen in 1999 en ligt in de omgeving waar in de 16° eeuw lakens, stof of houtem ramen werden gedroogd.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Kinderdagverblijf
Kinderdagverblijf "DE MOLEN"
Deze binnenplaats bevindt zich in de Molenstraat. Het is geen openbare plaats, maar gezien het zo'n mooie plaats is, willen wij onze bezoekers van het blog toch laten meegenieten van deze prachtige tuin. De kleuterschool "Het Beestje" maakt eveneens deel uit van dit verblijf.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Sint-Willibrordus
SINT-WILLIBRORDUS
Dit plein heeft geen naam, maar wij noemen het, het "Sint-Willibrordusplein", gezien het gelegen is aan de Sint-Willibrordusstraat. Het wordt omsloten gedeeltelijk doorBorgerhout met de Lammekensstraat en Groenstraat en op Antwerps grondgebied door de Sint-Willibrordusstraat - Lovelingstraat en Pastorijstraat.
Het plein ligt voor de Sint-Willibrorduskerk, en bestaat uit 2 delen. Eén deel ligt aan de Kerkstraat
en het andere deel juist voor de kerk. Dit laatste gedeelte bestaat uit enkele zitbanken en een basketbalveld waarvan de vloer prachtig met
mozaïeksteentjes
is afgewerkt.
Langs de zijde van de Lovelingstraat vinden we het standbeeld van
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Speeltuin Silvertopblokken
SPEELTUIN SILVERTOPBLOKKEN
Deze speeltuin bevindt zich achter de blokken gelegen aan de Kolonel Silvertoplaan op de grens Antwerpen-zuid/Kiel.
Het is een prachtig aangelegde tuin, die te bereiken is via de Volhardingstraat. Via een aangelegde pseudo-tunnel komt men achter de blokken van de Jan Denucéstraat op de tuin. De tuin bevindt zonder achter een verhoogde heuvel en is prachtig aangelegd.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Pol De Montstraat
POL DE MONTSTRAAT
Aan de Volhardingstraat ligt een plein waarop het standbeeld staat ter ere van de gesneuvelde politiebedienden. Het heeft wel geen naam maar wordt omgeven door de Pol De Montstraat - Edgard Casteleinstraat en Alfred Coolsstraat.
Pol de Mont was één van de promotors van de heroplevende Vlaamse Cultuur op het einde van de 19° eeuw en in het begin van de 20ste eeuw.
Hij was leerkracht te Antwerpen en in 1904 werd hij benoemd tot conservator van het MUseum voor Schone Kunsten. In 1905 was hij één van stichters van het tijdschrift "De Vlaamse Gids". In 1919 nam hij ontslag als conservator.
Alfred Cools werd geboren te Antwerpen op 10.11.1861 en overleed aldaar op 17.10.1932. Hij was schepen in Antwerpen en senator.
Edgard Castelein werd geboren te Avelgem 24.10.1850 en overleed te Antwerpen op 20.1.1933. Hij was ondervoorzitter bij de Banque d'Anvers en voorzitter van de Handelskamer.
Bron : - Wikipedia - www.schoonselhof.be - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Nationalestraat
NATIONALESTRAAT
Dit pleintje heeft ook geen naam, maar wij geven het de naam van het "De Neus"-pleintje. Het is gelegen bezijden de Nationalestraat en wordt omsloten door de Prekersstraat en de Lange Vlierstraat.
De blikvanger is het beeldje van het folkloristisch figuurtje van "De Neus"
Frans de Neus was een grote kerel die bang was van werken. Hij had steeds een chronische dorst en probeerde zijn dorst te lessen met romers "Pinard", een soort rode wijn.
Hij was de grootste Pinard-drinker uit het Sint-Andrieskwartier.
De foto's komen uit ons eigen archief. -o-o-o-O-o-o-o-
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Maurits Sabbelaan
MAURITS SABBELAAN
Dit pleintje heeft ook geen naam en is gelegen op de grens van Antwerpen en Hoboken, in de wijk "Kiel". Het is een mooi pleintje gelegen tussen de Maurits Sabbelaan en de Hendriklei
.
Maurits Sabbe was een Vlaams auteur en voorverchter van de Vlaamse Beweging. Hij werd geboren te Brugge op 9.2.1873 en overleed te Antwerpen 12.2.1938.
De blikvanger is het standbeeld van Wildrief Pas, nl "De Aarde".
Bron : - Wikipedia - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lodewijk de Raetstraat
LODEWIJK DE RAETSTRAAT
Dit is een speelplein zonder naam gelegen aan de Lodewijk de Raetstraat en bezijden de Emiel Vloorsstraat, in de wijk "Kiel".
De straat werd genoemd naar Lodewijk de Raet die geboren werd te Brussel op 17.2.1870 en overleden te Vorst op 24.11.1914. Hij was een Vlaams economist, ambtenaar en politicus.
Bron : - Wikipedia - de foto's komen uit ons eigen archief.