Ik ben Van Camp Alfons, en gebruik soms ook wel de schuilnaam fonne - ennof - fons - alfons - fonsvc - alfie en ook alfonsvc.
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is gepensioneerde politieman.
Ik ben geboren op 29/12/1935 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal - genealogie - zwemmen - tennis en geschiedenis en foto's over Antwerpen.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Universiteit van Antwerpen - Prinsstraat
PRINSSTRAAT
De Prinsstraat werd genaamd naar het vroegere "Hof van Liere" dat later het "Prinsenhof" werd genoemd. Vandaar de naam Prinsstraat.
In deze straat bevindt zich het gebouw van de Universiteit van Antwerpen, waarvan de gevel ruim 70 meter lang is en daardoor één van de langste van Antwerpen.
De instelling heeft 3 prachtige binnenkoeren of hovingen, de moeite om ze even te bekijken. Er is de erebinnenplaats - de inkombinnenplaats en een derde dat helemaal achteraan is gelegen en een serene rust uitstraalt.
Bron : - Gids voor Oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh - de foto's komen uit ons eigen archief.
Het Begijnhof, gesticht in 1544, is gelegen in het hartje van de stad Antwerpen, aan de Rodestraat 39. Het is er een oase van rust. De mooie tuin met daarrond de kleine huisjes, met op de deur de namen van mannelijke heiligen zijn de moeite waard om te bekijken.
Via de houten poort, volgens George Van Cauwenbergh in zijn "Gis voor Oud-Antwerpen", zou dit de best bewaakte poort zijn van Antwerpen, met een barokomlijsting van 1711, waarboven een beeld van de heilige Begga met haar kerkje staat. De achterkant van deze poort is voorzien van een groot aantal sloten en grendels. Via deze poort komen we in de prachtige binnentuin, die echter privé is en niet betreden mag worden.
Onmiddellijk, rechts, bij het betreden van het Begijnhof is er een pittoresk steegje. Dit steegje is nog echt want zo stellen we ons een Begijnhof voor.
Verder in het hof kunnen we de lage huisjes bekijken met op de deuren de namen van mannelijke heiligen
Achteraan het hof is er de Sint-Catharinakerk die dateert van 1546 en verwoest werd in 1799. Zij werd in 1827-30 vervangen door de huidige kerk.
De Sint-Catharinakerk Het altaar
Naast de kerk is er de aangebouwde kapel naar het beeld (18° eeuw) van de z.g. "Sprekende God". De legende verhaalt dat dit beeld tijdens de komst van de Fransen in 1798 tot een biddend begijntje zei : "draag mij in de kelder" wat het mensje eigenhandig deed. Na het vertrek van de Fransen waren er 3 sterke mannen nodig om het terug op zijn plaats te krijgen.
Bron : - Gids voor oud-Antwerpen van George Van Cauwenbergh - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Binnenplaats van het tehuis voor Schipperskinderen
TEHUIS voor SCHIPPERSKINDEREN
Deze binnenplaats bevindt zich aan de Thonetlaan 106, op Linkeroever.
Het is een privaat domein van het Tehuis voor Schipperskinderen dat zowel een Internaat als Basisschool "De Spits" van het gemeenschapsonderwijs heeft.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Sint-Paulusstraat
SINT-PAULUSSTRAAT Lourdesgrot + Monument van de onbekende vluchteling
Deze binnenplaats bevindt zich achter een poort van de Sint-Paulusstraat 20 en maakt deel uit van de St.-Pauluskerk.
Aan de inkom kunnen we een gedenkplaat terugvinden met de volgende tekst :
"""Onbekende vluchteling, ingehuldigd 8.5.2005 ter nagedachtenis van alle vluchtelingen die hun tocht naar het Rijke Westen niet overleefden"""
Bij het binnentreden van de tuin vinden we links een monument dat opgericht werd voor deze vele vluchtelingen en is van de hand van Hugo Vereeck.
Aan de voet van het monument kunnen we de volgende tekst lezen :
"""Hier willen we de vele bekende en onbekende vluchtelingen aanwezig brengen. In het geweten van onze stad Velen overleven het niet 8 mei 2005 vzw de Loodsen"""
Aan de rechterkant een mooie Lourdesgrot die gebouwd werd door H. De Wit in 1908 of 1910.
Bron : - Frits Schetsken - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Hof van Leysen en Torenhof
HOF van LEYSEN - TORENHOF
Het "Hof van Leysen" is gelegen aan de Markgravelei. Het is een Provinciaal Groendomein een rustig plaatsje met veel groen in de toch drukke stad, en waar men even kan verpozen terwijl de kinderen hun genoegens kunnen botvieren op de verschillende speeltuigen.
Dit domein maakte deel uit van de gronden "De lei", eigendom van Willem van de Werve, heer van Schilde en Markgraaf van het land van Ryen.
In 1546 werd Gillebert Van Schoonbeke de nieuwe eigenaar. Hij verkavelde het "Goed ter Beke" dat tot aan de Karel Oomsstraat liep en bestond uit het verdwenen Hof ter Beke (14° eeuw) en de omliggende straten. Dwars door het domein trok hij een weg die naar de vorige eigenaar werd vernoemd : de Markgravelei.
Midden het 'Hof ' ligt het "Torenhof" waarvan de Annonentoren genoemd werd naar de Italiaanse familie Annoni. Let op deze binnenplaats is wel privaat !
Bron : - www.provant.be - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Wandelpad Linkeroever
WANDELPAD LINKEROEVER
Het wandelpad bevindt zich op de Linkeroever van Antwerpen en is een pad dat praktisch naast de Schelde ligt. Het is hier rustig en aangenaam vertoeven, mede door de vele banken die er werden neergezet ven van waar het doen en laten op de rivier kan volgen.
Tevens is er ruimte gemaakt voor de spelende kinderen waarvoor de hieronder afgebeelde plein werden voorzien.
De Grote Markt is gelegen in het oude centrum van de stad Antwerpen en wordt omgeven door de Suikerrui - Braderijstraat - Wisselstraat - Kaasrui - Maaistraat en Oude Koornmarkt.
Als men het plein betreedt valt het 16° eeuwse decor U onmiddellijk op met natuurlijk het stadhuis, één van de grootste Renaissancegebouwen van ons land en de vele gildehuizen met op de top van hun gevels de beelden van de patroonheiligen van gilden en ambachten.
Voor het stadhuis, de blikvanger, de Brabo-fontein met de Romeinse krijger Silvius die de reus Antigoon overwon en triomfantelijk de hand van de reus in de hoogte houdt.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Sint-Annastrand
SINT-ANNASTRAND
Het Sint-Annastrand is gelegen op de Linkeroever van de Schelde. Via de wandelweg, gelijklopend met de weg langs het strand, bemerkten wij een prachtig groot speelplein waar de kinderen zich wekerlijk kunnen uitleven.
Hieronder een weergav van het plein, foto die genomen werd uit een verschillende hoek.
Het Maagdenhuis was een voormalig weeshuis voor meisjes en thans is het een administratief gebouw van het OCMW. Het is gelegen aan de Lange Gasthuisstraat, naast het Sint-Elisabethgasthuis, en heeft een mooie binnenplaats waarvan we hieronder de afbeelding geven.
Op de achtergrond van onderstaande foto bemerken het beeldje van "houten Clara".
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Centrum Elzenveld
ELZENHOF
Het Elzenhof is gelegen op de binnenplaats van het Sint-Elisabethgasthuis aan de Lange Gasthuisstraat. Rechts van het gebouw bevindt zich het centrum Elzenveld, en wanneer men onder de boog doorloopt komt men op een zeer rustige plaats.
In het midden van deze plaats staan precies 2 spoken. Deze beelden zijn het werk van Charles Albert Szukalski (° Furth-im-Wald (BRD) 4.4.1945 en + Antwerpen 25.1.2000, en kregen de naam van "de kreupele en de blinde".
Sinds 1238 is deze instelling op dezelfde campus gevestigd. Het
terrein werd oorspronkelijk alnetum (Ter Elst), later Elzenveld, genoemd. Het
centrum Elzenveld is gelegen in het hart van de binnenstad van Antwerpen. Het eerste Hospitale infirmorum werd te Antwerpen in het begin
van de 13e eeuw gesticht nabij de toenmalige Romaanse O.L.V.-kerk. Omwille van
plaatsgebrek en besmettingsgevaar werd het in 1238 overgebracht naar het
Elzenveld, dat buiten de toenmalige stadsmuren gelegen was. In 1258 aanvaardde
de lekengemeenschap van broeders en zusters de regel van Sint-Augustinus.
In 1797 werd de religieuze instelling opgeheven. Het patrimonium
werd verbeurd verklaard. Het gasthuis werd geplaatst onder het bestuur van de
Burgerlijke Godshuizen, de voorloper van het huidig Openbaar Centrum voor
Maatschappelijk Welzijn.
Bron : - www.elzenveld.be - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Plein aan de Emile Verhaerenlaan
EMILE VERHAERENLAAN
Emile Verhaeren (1855 - 1916) kwam uit een welgestelde familie van industriëlen in het Brabantse Sint-Amands. Hij promoveerde in rechten en was één van de medeoprichters van het tijd- schrift "La jeune Belgiques (1881)". en dichter.
Dit plein troffen we aan achter de blokken aan de Emile Verhaerenlaan en mocht dus niet in de collectie ontbreken.
Bron : - Schrijvers op Linkeroever - erfgoedcel Antwerpen 2003. - de foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lombardenvest
LOMBARDENVEST
Dit pleintje vonden wij aan de "wilde zee". Het is gelegen aan de kruising van Lombardenvest, Schrijnwerkers-, Wieg-, Groendal- en Korte Gasthuisstraat.
Oudtijds heette het gedeelte langs de kant der Korte Gasthuisstraat "Lombardenvest", het gedeelte langs de Kammenstraat "Gillis Sandersvest". Begin XV kreeg heel de straat de eerste der twee namen. Vermoedelijk was de Lombardenvest de pleisterplaats der Italiaanse bankiers die op pand leenden; in ieder geval hadden ze er begin XIV een grote bankinstelling.
Na de stadsvergroting van 1314 werd de straat aangelegd op de buitenkant der vroegere omheinings gracht: deze werd pas ca. 1830 overwelfd.
De blikvanger is hier de "calvarieberg" aan de Schrijnwerkersstraat.
Bron : - Bouwkundig erfgoed inventaris Lombardenvest - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Wijngaardbrug
WIJNGAARDBRUG
De Wijngaardbrug bevindt zich tussen de Wolstraat - Minderbroedersrui en Sint-Katelijne- vest.
Klimt op tot de aanleg van de eerste ruien (XII) en werd vermoedelijk ca. 1200 versterkt met een poort. L.g. zou in XV volledig hegroeid zijn geweest met wijnranken. In l5l7 werd ze gesloopt.
Bron : - Bouwkundig erfgoed inventaris Wijngaardbrug - De foto's komen uit ons eigen archief.
De Torfbrug is een plaatsje tussen de Grote Markt-Kaasrui naar dito Blauwmoezelstraat -Lijnwaadmarkt.
Andere namen zijn "O.L.-Vrouwebrug" (1425), "Nieuwe Brug" en "Noodbrug" (begin XVI). De turfdragers woonden hier van 1517 tot 1715. De Torfbrug verbond het eerste stadscentrum met de O.-L.Vrouwekerk die toen buiten de wallen lag.
Bron : - Bouwkundig erfgoed inventaris Torfbrug - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Lijnwaadmarkt
LIJNWAADMARKT
De Lijnwaadmarkt is gelegen tussen Melkmarkt en de Blauwmoezelstraat. De naam dateert uit XIX en herinnert aan de wekelijkse linnenmarkten. Vroeger sprak men van "jegens O.L.-V.-kerkhof achter den choor" of van "Klein Kerkhof".
Bron : - bouwkundig erfgoed inventaris Lijnwaadmarkt - De foto's komen uit ons eigen archief.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Generaal Belliardstraat
GENERAAL BELLIARDSTRAAT
De Generaal Belliardstraat is gelegen tussen de Brouwersvliet en de Falconrui. Het binnenplein dat hieronder wordt afgebeeld bevindt zich nabij het Zeemanshuis en is privaat domein, maar niettemin een plein.
Plaatsen en pleinen in Antwerpen : - Blokken Willem Lepelstraat
BINNENPLAATS 'BLOKKEN' WILLEM LEPELSTRAAT
De Willem Lepelstraat is gelegen in het Sint-Andrieskwartier, tussen de Kloosterstraat en de Nationalestraat. In deze omgeving bevinden zich de "blokken" met een binnenplein waarvan de foto hieronder is te bekijken.
De Vlaamsekaai is gelegen aan het Zuid. Waar eens de zuiderdokken waren gelegen is er nu een groot parkeeroppervlakte, met aan de zuid -en noordkant een speelplein voor kinderen. Het speelplein dat hieronder wordt afgebeeld ligt aan de Scheldestraat, tussen de Waalse -en Vlaamse- kaai.
De Oever ligt in het Sint-Andrieskwartier tussen de Kloosterstraat, de Steenhouwersvest en het Sint-Jansvliet.
Waarschijnlijk komt de naam van de aanlegplaats voor scheepjes aan de zuidkant van het Sint-Jansvliet. De straat met de naam het Zand is hier eveneens vlakbij gelegen alsook de Schelde, waaruit men kan vermoeden dat de naam goed gekozen is.
Midden op het plein staat het standbeeld van de kunstschilder Jacob Jordaens (1593-1678). De "Koning drinkt" is één van zijn bekendste schilderijen (zie linkerkolom).