Na het Zuid en het Kiel bezochten wij ook meestal de filmzalen die gelegen waren in het Sint-Andrieskwartier. Hier waren 8 zalen, die ook allemaal verdwenen, met in de eerste plaats degene die gelegen waren in de Nationalestraat, nl. de Kinox : het was de verbouwde danszaal Minerva, gelegen aan de nummers 128 - 132. Hier werden vanaf 1931 films vertoond door de architect Robert Soebert, die eveneens de eerste uitbater was. Het was één van onze favoriete zalen.
In 1971 maakte de zaal deel uit van de Verenigde Onafhankelijke Cinema's, die opkwamen tegen het Georges Heylen-Imperium. Spijtig genoeg moest men ook de zaal sluiten rond 1975 en werd ze gesloopt en vervangen door een appartementsgebouw waar nu op het gelijkvloers de art-galerij Wo-Men en een bureel van de mutualiteit De Voorzorg is gevestigd. Naast deze gebouwen verwijst de naam van een café naar de vroegere filmzaal, nl. Café Kinox.
(foto eigen beheer)
Een zaal die velen onder ons niet kennen was de zaal Sint-Andries, gelegen aan het nr 109 van de Nationalestraat. Het was een volkshuis waar vanaf 1913 filmvoorstellingen werden gegeven. Op dit adres bevindt zich het ACV-hoofdkwartier. Wanneer de voorstellingen hier stopten is niet geweten.
(foto eigen beheer)
Even verder aan het nr 86 van de Nationalestraat bevond zich de filmzaal Peter Benoit door ons beter gekend als " 't Peterke"
(foto eigen beheer)
Een zaaltje dat vooral geschikt was voor verliefde koppeltjes, gezien er op het balkon, helemaal van achter een inham was met 3 rijen van 2 stoelen, echt geschikt om ongestoord zijn partner te kunnen liefkozen. De eigenaar van dit pand deed in 1917 een aanvraag om van het aldaar gelegen café-chantant een bioscoop te maken. Op 29.12.1960 werd de zaak gesloten door de eigenaar Max Morel, gezien het vertonen van films niet meer in trek was.
Verlaten we nu de Nationalestraat en begeven we ons naar de Aalmoezeniersstraat 61, waar zich de zaal Antverpia bevond. Van deze zaal weten wij alleen dat ze geopend werd in 1912 en dicht ging in 1953 (?) en de naam droeg van Sint-Jozef Kring.
(foto eigen beheer)
Wanneer wij de Aalmoezeniersstraat verlaten naar rechts belanden wij in de Begijnenstraat waar aan de nrs 29-34 de cinema Cameo was gelegen, nog één van de filmzalen uit onze jeugd.
Deze zaal ging open in 1934 en gesloten voor 1970. Gans het gebouw werd afgebroken voor 2000, voor het aanleggen voor een parking van het gevangenispersoneel. (foto eigen beheer)
Verderop in de Lange Gasthuisstraat was er aan het nr 34 nog een katholieke feestzaal waar vanaf 1914 filmvoorstellingen werden gegeven en heette toen "Family Kinema". In 1928 veranderde deze naam in "Cinema Splendid", daarna werd de zaal omgedoopt in
Pro Arte. In 1942 bleek de zaal "Concordia" te heten met een nooduitgang op het Vleminckveld. Thans zijn er de burelen van het O.C.M.W. gevestigd. In het Sint-Andrieskwartier bevond zich nog de Zuidpool gelegen in de Kloosterstraat aan het nr 128.
Hier was de voormalige rolschaatsbaan "Skating Rink" gelegen, die in 1910 werd omgebouwd tot een filmzaal. Deze cinema was in 1915 de grootste cinema in Antwerpen met zijn 1500 plaatsen. Eerst werden hier deftige films gedraaid maar in 1935, bij de overname werd het één van de beruchtste zalen van de stad, waar het balkon zich uitstekend leende tot vrijpartijen. Vooral horror -en cowboyfilms stonden er op het programma.
Het visbedrijf De Jaeger kocht de zaak op en liet ze in 1975 afbreken. In 2006 werd het herbouwd tot woning -en winkelcomplex met de naam "Zuidpool" En... om te besluiten was er nog Ciné Alhambra in de Hoogstraat nr 35. Hier was vroeger een musichall gevestigd. De ciné ging open in 1907 en werd één van de vaste bioscopen van de stad, een echte wijkzaal. In de er nu gelegen decoratiewinkel "Homeland" en in de "Zwarte Zaal" van het Fakkeltheater in de Reyndersstraat blijven nog vage herinneringen over van de bioscoop. Voor het volgende Deel IV gaan we nu naar de Meir en de Frankrijklei waar eveneens bekende en niet bekende filmzalen waren. Bron : De meeste inlichtingen en gegevens werden gevonden in het prachtig boek van Frank Heirman - Het Paleis om de hoek - een eeuw cinema in Antwerpen - uitgegeven door de Uitgeverij : Book & Media Publishing, Katwilgweg 2 bus 3 - 2050-Antwerpen (Frank Jaspers), waarvan wij de toelating kregen om de gegevens en foto's te publiceren en waarvoor onze hartelijke dank.
Buiten de foto's uit eigen beheer werden er ook foto's uit dit boek overgenomen, alhoewel ze niet van goede kwaliteit zijn, waarvoor onze verontschuldigingen.
-o-o-o-O-o-o-o-
|