We verlaten nu de Carnotstraat en gaan de verdwenen filmzalen in de Seefhoek trachten te achterhalen.
Naar wij uit onze jeugdjaren nog kunnen herinneren was er in de Offerandestraat, aan het nr 90 Cinema Festa
In 1938 vroegen de eigenaars van het gebouw om de feestzaal te mogen ombouwen tot cinemazaal. Vanaf 1987 werd het gebruikt als werkplaats voor het maken van "calicots" (het beschilderen van grote doeken, met reclames over films). De Festa veranderde daarna in een supermarkt en werd in 2002 opgenomen in de lijst van de beschermde monumenten. Verschillende decoratie-elementen zijn nog intact. Wanneer we de Offerandestraat verlaten en rechts de Lange Beeldekensstraat in wandelen, bevond er vroeger een zéér bekende filmzaal aan het nr 152, nl. Ciné National
In 1918 kon apotheker Frans Hellemans de zaal toch openen nadat er protest was gekomen wegens het te veel aan cinema's in de wijk. In deze zaal werden zowel toneel -als filmvoorstellingen gegeven. Zij werd vermoedelijk gesloten in het jaar 1968. Sedert 2003 is er een meubelzaak gevestigd. Aan de nrs 127-129, richting Diepestraat, lag dan Ciné Van Dijck (ook gekend onder de naam van Central). Was één van de vele zalen van de NV International cinema. De cafézaal werd echter nooit tot een echte cinema uitgebouwd, alhoewel er filmen te zien waren vanaf 4.4.1914. Vanaf die datum is de zaal gekend onder de naam Central. In 1920 werd het dan Van Dijck Cinema.
(foto eigen beheer)
Gaan we dieper in het kwartier dan waren er de Sint-Willebrord en de Valentino, respectievelijk gelegen aan de Pastorijstraat 23 en de Lange Van Bloerstraat 131.
Zaal Sint-Willebrord Op 2.5.1913 werd deze zaal opgericht om filmen te draaien in de feestzaal van de parochie. Het meest werd ze gebruikt als theaterzaal die het toneelgezelschap "De Vrede" bekendheid gaf. De zaal werd gesloten in het jaar 1934.
(foto eigen beheer)
Ciné Valentino In het jaar 1912 kende deze ciné verschillende eigenaars en werden er voortdurend veranderingen aangebracht. De zaal werd omgebouwd tot cinemazaal nadat ze eerst gebruikt werd als feestzaal. Op 1.5.1930 werd de zaal overgedragen aan de directeur van de Hippodroom, die ze veranderde in "Rio". (foto eigen beheer)
Begeven we ons nu richting Stuivenbergziekenhuis, meer bepaald "Schoolplak" en wandelen we links de Handelsstraat in, dan was er aan de nrs 47-49 den Ciné Dixi gelegen.
Hiervan is alleen geweten dat hij open ging in 1918 wanneer na de verbouwing de "Volkslust" ciné Dixi werd. Op 1.12.1962 ging de zaal dicht en werd ze gesloopt. Wanneer we de Handelsstraat uitwandelen en richting Diepestraat gaan dan waren hier in de Diepestraat 3 filmzalen op rij, namelijk : Américain Palace dat gelegen was aan het nr 143.
In 1906 ging deze zaal open en was één van eerste wijkzalen die sneuvelden na de tweede wereldoorlog. Eerst was het een dancing "Flora", daarna werd het cinema "Excselsior". De attractie was dat de vertoonde films begeleid werden door een groot orkest.
Aan het nr 47 was er dan Ciné Victoria
(foto eigen beheer)
In 1922 werd deze geopend door een oudstrijder die het 20 jaar vol hield. De zaal was driehoekig met een orkestbak en de hoofdingang was niet meer dan een lange pijp in de Diepestraat.
En dan was er nog Prins Albert gelegen aan het nr 16.
Vroeger was hier de danszaal "Variétés" en kreeg de eigenaar in 1907 toelaging om filmvoorstellingen te geven. De zaal werd ook het "vlooienbakske" genoemd. Na de oorlog veranderde de zaal in RAF maar sloot haar deuren op 28.9.1951 Dat waren dus zowat alle verdwenen zalen in de wijk "Seefhoek", alhoewel er aansluitend aan het Sint-Jansplein, namelijk in de Lange Dijkstraat nog Ciné Pax was gevestigd aan het nr 70.
Hier werden vanaf 1907 filmvoorstellingen gegeven en in 2002 werd het als monument "beschermde feestzaal" gecatalogeerd. In 1952 kreeg de zaal de naam van PAX en in 2003 werd het te koop gesteld. Momenteel is er een werkhuis/stapelhuis van het OCMW.
In het volgende deel XI en laatste deel, zullen we de verdwenen zalen bespreken in de 1ste wijk of zone West, waar filmzalen zoals Lido - Brabo - El Bardo - het Filmhuis - King Kong - Kemo, om natuurlijk de Ritz niet te vergeten, gelegen.
Bron : De meeste inlichtingen en gegevens werden gevonden in het prachtig boek van Frank Heirman - Het Paleis om de hoek - een eeuw cinema in Antwerpen - uitgegeven door de Uitgeverij : Book & Media Publishing, Katwilgweg 2 bus 3 - 2050-Antwerpen (Frank Jaspers), waarvan wij de toelating kregen om de gegevens en foto's te publiceren en waarvoor onze hartelijke dank.
Buiten de foto's uit eigen beheer werden er ook foto's uit dit boek overgenomen, alhoewel ze niet van goede kwaliteit zijn, waarvoor onze verontschuldigingen.
-o-o-o-O-o-o-o-
|