BIERVILTJES
met als onderwerp ANTWERPEN
Dank zij de medewerking van onze vriend Albert Gelens, die zijn collectie van bierviltjes bereidwillig ten dienste stelde, kwam dit onderwerp tot stand.
Het blijkt nogmaals dat Antwerpen een echte cultuurstad is.
In Vlaanderen staat vandaag het decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten en stads- en dorpsgezichten (hierna het Monumentendecreet genoemd) en haar uitvoeringsbesluiten ter beschikking voor het behoud van het bouwkundig erfgoed. Volgens de juridische instrumentaria kunnen deze worden gebruikt om het bouwkundig erfgoed te beschermen : opname in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed, bescherming als monument of stads- of dorpsgezicht.
Het wapenschild van Antwerpen klimt op tot de middeleeuwen en werd reeds op 28 september 1881 bij Koninklijk Besluit aan de stad toegekend. Na de fusie van Antwerpen met haar 7 randgemeenten besloot men het oude wapen te behouden. De wapens van de rand-gemeenten waren immers alle van jongere datum en sommigen ervan waren afgeleid van familiewapens.
Het wapenschild van Antwerpen werd dan ook op 5 maart 1985 door de gemeenschapsminister van Cultuur bekrachtigd. Het wordt als volgt beschreven : """In keel een burcht met drie geopende, gekanteelde torens van zilver, verlicht en gemetseld van sabel, de middelste toren in het schildhoofd vergezeld rechts van een schuingeplaatste rechter-hand en links van een schuingeplaatste linkerhand., beide van zilver. Het schild omringd door een bladerkrans met 6 rozen, afwisselend van zilver en van keel, alle geknopt van goud en gepunt van sinopel, overtopt door een markiezenkroon en gehouden door een wildeman en een wildevrouw van vleeskleur, omgord en gekroond met klimopbladeren van sinopel en dragend op de schouder een knots van natuurlijke kleur, beiden staande op een losse grasgrond."""
(Bron : uitgave "Wandelen door oud Antwerpen" van de stichting Monumenten -en Landschapszorg)
Betekenis van sommige woorden : keel (wapenk.) = rode kleur sabel (wapenk.) = zwarte kleur sinopel (wapenk.) = groene kleur
Op het bierviltje is de afbeelding van Brabo te zien. Deze bevindt zich op de fontein voor het Antwerpse stadhuis op de Grote Markt.
De legende van Brabo gaat over de reus Drion Antigoon, die de hand van onwillige tolbetalers afhakte en deze in de Schelde wierp. Brabo doodde echter de reus en hakte op zijn beurt diens eigen hand af, welke hij in de rivier gooide. Antwerpen zou volgens deze uitleg van Hand werpen komen.
Dit bierviltje werd uitgegeven tijdens het "Stadhuizenjaar" en laat de voorgevel van het stadhuis zien met vooraan de Brabofontein. Het stadhuis is een renaissancegebouw, ontworpen door de architect Cornelis Floris De Vriendt. Het is gebouwd tussen 1561 en 1564.
Dat Antwerpen een kunststad is onderstreept nogmaals het bierviltje uitgegeven door de Brouwerij De Koninck met de afbeelding vanO.L.V.-Kathedraal.
De kathedraal staat aan de Handschoenmarkt en is de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. Ze is gewijd aan Maria. De kerk was een kathedraal tussen 1559 en 1803 en vanaf 1961 tot heden.
Ter gelegenheid van de opening van het MAS (Museum aan de Stroom) op 17 mei 2011 werd dit bierviltje uitgegeven door de stad Antwerpen.
Het MAS is het grootste museum van de havenstad en brengt een wervelend verhaal over de stad, de stroom, de haven en de wereld.
Dit bierviltje werd uitgegeven door de Brouwerij Stella Artois i.v.m. de bron van de Schelde.
De naam "Revivat Scaldis" zou betekenen : "de Schelde herleeft" (?). En... de naam Scaldis is de oudste naam die de Romeinen gaven aan de stroom. Zou ook afkomstig zijn van het Germaanse Scaldis dat "ondiep water" zou betekenen.
Nog een bierviltje van de Brouwerij Stella Artois i.v.m. "het Monumentenjaar 1975", met een afbeelding van de "Pagaddertoren".
Een pagaddertoren is een uitkijktoren die in de Spaanse tijd werd gebruikt door reders om hun schepen te zien aankomen. Dagen van tevoren stonden zij op hun torentjes de einder af te turen in de hoop de hun vertrouwde vlag van hun schip (meestal geladen met specerijen) boven de kim te zien verschijnen.
De naam "pagadder" is afgeleid van het Spaanse woord "pagadores", van het werkwoord pagar = betalen. Dit waren de betaalmeesters van de soldij voor de Spanjaarden die in Antwerpen gelegerd waren en die te klein van stuk waren om deel te nemen aan de gevechten. Vandaar de latere bijnaam voor kleine kinderen die nu nog gebruikt wordt: "pagadders".
Het monumentenjaar werd ingesteld door de Raad van Europa en kortweg ook M75 genoemd, en heeft als doel een grotere belangstelling van het architectorische erfgoed op te wekken en de grote gevaren waarmee het bouwkundig cultuurbezit wordt bedreigd.
We komen nu aan enkele knappe bierviltjes die door de Brouwerij De Koninck verspreid werden. o.a.
KLEDERDRACHTEN in de tijd van RUBENS :
En ....
FOLKLORISTISCHE FIGUREN uit de tijd van het poppentheater "De Poesjenellen"
Dat "Cristal Alken" niet wou onderdoen bewees het bierviltje over
DIEREN IN DE ZOO
Op filmgebied werd een bierviltje door Speciale Palm verspreid over de film "Paniekzaaiers" met Gaston Berghmans en Leo Martin.
Paniekzaaiers is een Vlaamse film uit 1986 van regisseur Patrick Lebon. Het was de tweede bioscoopfilm met in de hoofdrol het komische duo Gaston en Leo. Regisseur Lebon schreef het scenario voor de film samen met Paul Koeck en is tot op heden één van de succesvolste Belgische filmproducties aller tijden.
Het verhaal gaat over Gaston en Leo die actief zijn bij de motorbrigade van Antwerpen. Maar hun geklungel wordt niet langer geapprecieerd. De twee worden gedegradeerd tot eenvoudige wijkagenten. Maar al gauw komt het tweetal weer in de gratie, wanneer ze een gevaarlijke vrouwenontvoerder en diens handlanger op het spoor zijn. Maar alvorens ze hun speurtocht kunnen afronden, moeten ze aan de aandacht van hun echtgenotes ontglippen.
Minerva was in het begin van de 20e eeuw een Belgisch motor-, fiets- en automerk . Het werd opgericht in 1897.
Vanaf 1904 begon Minerva ook auto's te bouwen. Toen het bedrijf in 1908 de rechten op een nieuwe stille motor kocht, de Knight schuivenmotor, begon het echt goed te gaan. Minerva werd bekend om zijn luxueuze, goed afgewerkte, snelle, op maat gemaakte auto's. Al snel kende het begoede deel van de wereldbevolking Minerva (Bron : Wikipedia)
Dit bierviltje met de naam CHEERIO werd verspreid door het biermerk Pale-Ale, en volgens onze bescheiden mening komt het in het kraam te pas, lees het liedje "Cherio - cherio, in Antwerpen zingen ze zo, weg met de zorgen en weg met het verdriet, zijn we Sinjoren of zijn we het niet'
. Bierviltjes met afbeeldingen van schepen uit het Nationaal Scheepvaartmuseum Antwerpen
-o-o-o-O-o-o-o-
|