WETENS -en BEZIENSWAARDIGHEDEN
over -en in ANTWERPEN
DEEL 39 C :
"""STRAATNAAMBORDEN met de naam PLEIN"""
Om onze zoektocht naar de pleinen voor te zetten, beginnen we aan het
BLAUWTORENPLEIN
Wist U dat ... ?
- dit plein gelegen is aan verlengde van de Oudevaartplaats naar Frankrijklei.
- het in 1870 "Blauwtorenplein" genoemd naar de gelijknamige toren, die er overbleef van de oude omwalling, een uniek middeleeuws militair bouwwerk van witte zandsteen met hoog oplopend leien zadeldak (vandaar de benaming) en ronde hoektoren met puntdak.
- het na heel wat protesten afgebroken werd in 1879, waardoor een open ruimte ontstond langsheen de gesloopte Spaanse vesten.
We verlaten nu de leien en begeven ons via de Franklin Rooseveltplaats naar het
KONINGIN ASTRIDPLEIN
Wist U dat ... ?
- dit plein gelegen is voor het Centraal Station, aan de noordzijde begrensd door Van Wezenbeke- en Van Schoonhovenstraat.
- het een langwerpig plein is, in zijn huidige vorm ontstaan nadat circa 1904 het "Ooststation", de voorganger van het Centraal Station was gesloopt, vandaar de voormalige benaming zogenaamd "Statieplein";
- het sedert 1935 genoemd werd naar koningin Astrid(1905-35).
- de zuidzijde volledig ingenomen wordt door de voorgevel van het Centraal Station; de lange west-en oostzijde met winkelhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw,
- hier vroeger veel bioscoopzalen waren en een aantal huizen van de oostelijke bebouwing deel uitmaakt van het Dierentuincomplex.
- er voor het station twee monumentale verlichtingspalen in eclectische stijl, van 1911, met rond voetstuk van graniet staan, aan de basis uitgerust met zitbanken, hogerop omgeven door bronzen putti en guirlandes, kelkvormige luchtertjes en kralensnoer; de hoge, ranke lichtpaal bovenaan met cirkelvormige metalen lichtarmatuur.
- het plein bij KB van 26.9.1974 wordt beschermd, besluit dat op 26.3.1975 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
Als we nu via de Van Wesenbekestraat gaan lopen we recht op het DE CONINCKPLEIN
Wist U dat ... ?
- dit plein genoemd werd naar Pieter De Coninck
- het een driehoekig plein is in het centrum van de stad, in het "statiekwartier", zo'n halve kilometer ten noorden van het Centraal Station.
- het aangelegd werd aan de rand van de Spaanse vesting. het voorheen het Solvijnsplein werd genoemd.
- de commissie Gerrits verkoos in deze buurt naar straatnamen van vrijheidsstrijders, en op 22 maart 1869 het plein werd hernoemd naar Pieter De Coninck.
- het stadsbestuur eind de jaren 90 besliste er de nieuwe hoofdbibliotheek van Antwerpen te vestigen: de Permekebibliotheek.
- deze haar deuren opende in 2005 en bedoeld was als hefboom voor de heropleving van het De Coninckplein en de nabije omgeving.
Via de Pijl -en de Van Maerlantstraat bereiken we het
SINT-JANSPLEIN
Wist U dat ... ?
- het één van de grootste pleinen is van Antwerpen en gelegen is in het noorden van de stad.
- het een vierkante plattegrond heeft met rondom een zoom van bomen.
- er op het plein wekelijkse markten wordne gehouden(op woensdag en vrijdag) maar ook regelmatig grote evenementen worden georganiseerd.
- op 8 augustus 1868 in een collegebesluit vwerd astgelegd dat het nieuw aan te leggen stadsplein vernoemd zou worden naar herberg Den ouden Sint-Jan.
- er met de daadwerkelijke aanleg van het plein werd begonnen kort daarna, rond 1870 begonnen.
- er in 1956 in het midden van het plein een kiosk stond, waar eerder vaak orkesten speelden, en gesloopt werd.
- er vanaf 1999 plannen gerealiseerd werden en in 2001 het geheel vernieuwde Sint-Jansplein officieel ingehuldigd werd .erop het plein in 2003 een door de kunstenaar Panamarenko geschonken sculptuur van een vliegenier geplaatst werd, met de titel "Pepto Bismo".
We verlaten het Sint-Jansplein langs de Sint-Gummarusstraat om verder langs de Van Kerckhovenstraat tot aan het
STUIVENBERGPLEIN te wandelen
Wist U dat ... ?
- het Stuivenberg oorspronkelijk een vrij uitgestrekt hoger gelegen duinengebied was bestaande uit zavel en stuifzand, omsloten door de vallei van Schijn- en Lobroek enerzijds en door de Vallei van de Potvliet anderzijds.
- het afgegraven werd voor de aanleg van de spoorweg Mechelen-Antwerpen in 1836, waardoor de vruchtbare onderlaag vrijkwam en moestuinen konden worden uitgebaat.
- het huidige Stuivenbergplein vanaf 1786 begraafplaats werd ter vervanging van het Groenkerkhof (nu Groenplaats) en andere kerkhoven in de binnenstad, die ingevolgde het decreet van 1784 buiten dienst werden gesteld.
- deze buitenstedelijke begraafplaats, die in 1863 nog werd uitgebreid, bleef tot 1875 in gebruik.
- het van dan af tot 1895 geleidelijk werd ontruimd ten voordele van de begraafplaats op het Kiel.
- de vrijgekomen ruimte in 1906 "Stuivenbergplein" werd genoemd.
Verder noordwaarts van de stad aan het "Spoor Noord" ligt het
DAMPLEIN
Station "Dam"
Wist U dat ... ?
- dit plein gelegen iw tussen Viaduct-Dam en station Antwerpen-Dam.
- de naamgeving in 1930 voor het plein zelf en de aanpalende Damstraat, werd gekozen, d.i. het voormalige W.-deel van de Lange Lobroekstraat, dat in 1907 door de aanleg op verhoogde berm van de spoorweg naar Nederland, geïsoleerd was geraakt van het meer O.-deel van deze straat.
- er op deze plaats zich eertijds, tussen de twee armen van de Schijn, het eiland Dam of Dambrugge dat aan de Z.-zijde door een brug van de Grote Schijn met het vasteland was verbonden, bestond.
- dambrugge aanvankelijk behoorde aan de heerlijkheid Schoten-Merksem;
- het in 1488 het van Merksem werd afgenomen en aan de jurisdictie van Antwerpen toegevoegd; door de aanleg van de Brialmontvesting (1859 e.v.), ook feitelijk van Merksem afgescheiden, werd Dambrugge in 1871 definitief bij Antwerpen gevoegd.
Terug stadsinwaarts vonden wij aan de Handelsstraat het
WILLY VANDERSTEENPLEIN
Wist U dat ... ?
- het Willy Vandersteenplein gelegen is in de wijk Seefhoek,aan de Handelsteeg, waar men onder de boog van de steeg doorgaat komt men op het plein.
- het plein de naam kreeg van Willy Vandersteen, geboren te Antwerpen, aan het Stuivenbergplein op 15.2.1913 en overleed te Edegem op 28.8.1990.
- hij een Vlaams striptekenaar was vooral bekend om zijn stripreeksen van "Suske & Wiske".
- het binnenplein versierd werd met verschillende tekeningen uit zijn stripverhalen
We verlaten nu de Seefhoek en begeven ons richting Centraal Station, om via de Pelikaansstraat onder één der overbrugde spoorwegtunnels op het
KIEVITPLEIN.. te komen
Wist U dat ... ?
- tot voor kort de Kievitwijk verscholen lag achter het Centraal Station en de Zoo.
- het met de komst van het HST-station en de daaraan gekoppelde nieuwe ontwikkelingen, de wijk groeide tot een internationale ontvangstlocatie.
Als we het Kievitplein verlaten richting Provinciestraat dan vinden we achter het terrein van de Zoo aan de splitsing Ommeganckstraat en Provinciestraat het
GIRAFFENPLEIN
Wist U dat ... ?
- het naamloze pleintje achter de Zoo, op de kruising van de Provinciestraat, de Ploegstraat en de Ommeganckstraat, werd omgedoopt tot Giraffenplein.
- het sinds zondag 28 juni gevierd met een 'Fiesta Giraffa' werd ingehuldigd.
- de buurtbewoners voor het nieuwe pleintje een heleboel 'beestige' peters en meters: Noël Slangen, Luc de Vos, Joke Devynck, Marijn Devalck, Kristof Vliegen, Mieke Vogels, Vic Mees en Joke van Leeuwen kregen.
Een plein dat we nog vergeten hadden ligt aan de splitsing van de Lange Leem- Sint Vincentiusstraat - Isabellalei enConsciencestraat en noemt zich het
VERDRAAGZAAMHEIDSPLEIN
Wist U dat ... ?
- het pleintje begin 2009 dank zij het wijkcomite van Klein Antwerpen een eigen naam kreeg door een beslissing van het college en mits goedkeuring van de gemeenteraad.
Nog een plein dat we over het hoofd hebben gezien betreft het
PROFESSOR CLARAPLEIN
Wist U dat ... ?
- het Professor Claraplein is gelegen aan de Albert Grisarstraat, waar vroeger het "Algemeen Kinderziekenhuis Good Engels" was gelegen.
- dit kinderziekenhuis een voormalig meisjesweeshuis was ontworpen in 1876 en gebouwd in 1879-82 o.l.v. E. Dieltiens.
- Professor Clara in dit ziekenhuis werlte en regelmatig in kontakt kwam met kinderen die uitspraken deden of letsels vertoonden die kindermishandeling deden vermoeden.
- hij merkte dat er grote nood was aan aangepaste hulpverlening in situaties van kindermishandeling. hij een een bekend kinderarts was en oprichter van het vertrouwenscentrum.
- hij op 74jarige ouderdom stierf.
Hier eindigt ons laatste deel over de straatnaamborden met de naam "plein", zodat we in ons volgende hoofdstuk kunnen overgaan tot het opzoeken van plaatsen en pleinen, die geen naam hebben.
-o-o-o-O-o-o-o-
|