Genoten van onze vorige uitstap ? Ja ? Dan gaan we nu eens de Lange Nieuwstraat en omgeving verkennen, wegens de veelheid en schoonheid van haar herenhuizen en monumenten die we zullen tegenkomen. Vandaag is er nog een beetje van dit schoon bewaard, alhoewel we het meestal achter al dan niet gesloten poorten houden. De moeite om hier eens Uw lichtje op te steken. Velen zullen deze kant van onze stad niet kennen maar als echte Antwerpenaar moet men daar toch maar eens rondkuieren. Het is verantwoord van de Meir over te stappen naar de hiermee gelijklopende Nieuwstraat, want ze deed in aristocratisch opzicht niet ten onder voor de eerste. (Bron : Gids voor Oud Antwerpen, George Van Cauwenbergh) Daar, waar wij onze vorige uitstap eindigden, nl. de Teniers- plaats.
 nemen we de draad weer op en vertrekken via de Frankrijklei, links in de richting van het Noorden.
Onderweg bekijken we nog even, aan de overkant, de "Tower Building" en het "Operagebouw".
Voor de Kipdorpbrug, aan de "President Building", gaan we links waar we ofwel de Lange Nieuwstraat of de Sint-Jacobsmarkt kunnen nemen. Op de hoek van deze straten bemerkt men een beeldengroep, opgericht door de broederschap van de "Orde der Allerheigligste Drievuldigheid tot verlossing der kristene slaven", gevestigd in de Sint-Jacobskerk in 1643.  (foto eigen beheer) Die bevrijding gebeurde niet met het zwaard maar met de portemonnaie, wat ook een afdoend wapen kan zijn. Links en rechts van de engel een moorse en een blanke slaaf die hun boeien hebben verloren, daarboven de Heilige Drievuldigheidssymbolen.
Wij nemen echter de Lange Nieuwstraat, na eerst een blik geworpen te hebben in de Jezusstraat waar we het "Veiligheidsmuseum" nog net opmerken.
 (foto eigen beheer)
Als één der voornaamste straten van de stad telde zij vanaf haar bestaan in de 14de eeuw een aantal belangrijke herenhuizen. Tot in de 19de eeuw bleef ze deze belangrijke residentiële functie vervullen, waarna de kantoorfunctie begon te overwegen.
In het eerste gedeelte is er niet veel te zien, zodat wij doorstappen tot aan het nr 94 , waar we de voortreffelijk gereconstrueerde gevel, meesterwerk van Jan Pieter van Baurscheit de jonge, grootmeester van de Antwerpse rococostijl bewonderen.
 (foto eigen beheer)
Jan Pieter Van Baurscheit de jonge (1699-1768) bouwmeester van het ICC of voormalig Koninklijk Paleis en het Osterriethuis op de Meir. Dit huis het voormalig "Hotel du Bois", thans schoolgebouw der Dames van het Kristelijk Onderwijs.
 (foto eigen beheer)
Wij stappen verder tot aan de Sint-Jacobsstraat, waar we zowel van in deze straat als van de Lange Nieuwstraat een mooi zicht hebben op de
  Sint-Jacobskerk
Deze massieve toren bestaat uit 5 geledingen en wordt door 2 kleine puntdaken afgedekt. Op de steunpilaren langs de straatzijde staan monumentale beelden uit natuursteen. Zij dateren echter van 1921. Boven het portaal staat een kruisbeeld, dat geflankeerd wordt door de Heilige Maagd en Johannes. In de kerk vindt men een aantal interessante voorwerpen. Zo is er het schilderij "O.L.V. met heiligen"  uit 1634 van Rubens, maar er zijn ook werken van  Metsys Van Dijck Jordaens, enz..... Aan de linkerzijde van de straat is er voor het ogenblik niet veel op te merken, buiten het gebouw dat eens dienst deed als politie-bureau voor de Zone West.
Juist daartegenover, een boeiend rijtje. Eerste het Nr 45, het huis Bracht dat in 1586 luisterde naar de smakelijke naam "Bolonia la Grassa" en bewoond werd in 1589 door J.B. Spinola.
 (foto eigen beheer)
Aan de overzijde bemerken wij een gebouw dat vroeger werd door de Antwerpenaar gekend was als "Bureau voor Bevolking van de Stad Antwerpen". Sedert enkele jaren is dit bureau verhuisd naar de Lange Gasthuisstraat.
 (foto eigen beheer)
Na dit gebouw bekeken te hebben, gaan we verder en kijken even in de Borzestraat, waar een zijingang is van de "Handelsbeurs". Sinds 1531 het centrum van de Antwerpse handels -en geldmarkt. Deze beurs brandde tot tweemaal toe af. Langs de zijde van de Borzestraat prijkt boven de ingang, in witte natuursteen, het stadswapen bekroond door een dubbele adelaar en de datering "anno 1531".
 (foto eigen beheer)
Even voorbij de Borzestraat bevindt zich de ingang van de "Schippersbeurs" ,
 (foto eigen beheer)
een smal gebouw dat op het einde van de 19° eeuw in neogotische stijl werd opgetrokken. Op de borstwering en onder de 3 spitsboogvensters werd het Antwerps stadswapen aangebracht, geflankeerd door de symbolen van de handel, terwijl bovenaan een bas-reliëf van een schip naar de functie van het gebouw verwijst.
Juist tegenover de Schippersbeurs bevindt zich de Sint-Niklaasplaats. Wij gaan via de in laat-barok omlijste ingang en komen alzo op het pleintje. Daar zien wij het oorspronkelijke Sint-Niklaas beeld dat in 1707 op zijn sokkel werd geplaatst.
 (foto eigen beheer)
De madonna is ouder en is van ca 1697
. (foto eigen beheer)
De Poppenschouwburg Van Campen
 (foto eigen beheer) met zijn populaire voorstellingen en het restaurant (links van ons) brengen hier nog wat ambiance. We steken nu de Sint-Kathelijnevest over en bekijken de beeldengroep op de hoek van de Korte Nieuwstraat, nl. "De Kalvarieberg", die hier sinds 1736 staat. Men kan de onmetelijke smart op de gezichten op de beelden van de Heilige Johannes en Moeder Gods aflezen.  (foto eigen beheer)
We blijven aan de rechterzijde van de Sint-Katelijnevest en wandelen tot aan de eerste straat rechts, de Beggaardenstraat. Van hieruit hebben we nog een zicht op een zijingang van de "Handelsbeurs".
 (foto eigen beheer)
We slaan de Beggaardenstraat rechts in en lopen ten einde tot de Sudermansstraat, waar we links afslaan en bekijken op de hoek, aan de gevel van het gebouw Eiermarkt en de Beddenstraat, het beeldje van "Teun de Eierboer of Teun Koekeloer"  (foto eigen beheer)
We wandelen nu verder richting Groenplaats en wippen even binnen in het "shoppingcenter GB", met zijn 54 winkels.

Bij het buitenkomen vinden we onmiddellijk links de ingang van het
Hilton Hotel 
 waarvan men op de Groenplaats een beter zicht op heeft.
Wij zijn nu aan het einde gekomen van onze 4° uitstap en hopen jullie terug te zien op de volgende wandeling, die van op de Groenplaats vertrekt en eindigt aan de Ossenmarkt.
-o-o-o-O-o-o-o-
|