Alle Belgische pretparken zijn blij dat de goede zomer van 2013 hun uitgeregende voorjaar heeft goedgemaakt. Dat hebben ze bevestigd aan Belga.
Bellewaerde, Plopsaland, Walibi, Bobbejaanland, Océade en Mini-Europa zijn allemaal zeer tevreden over de zomer van 2013. "Het is de tweede beste zomer sinds ons bestaan", zegt Filip Loos van Plopsaland.
Plopsaland ontving deze zomer vier procent meer bezoekers dan in 2012. "Het prachtige zomerweer is een van de belangrijkste redenen maar we introduceerden ook veel nieuwigheden zoals Wickieland. Ons nieuw Plopsatheater was ook een schot in de roos. Drie maal per dag zat de zaal vol voor een optreden van Samson & Gert", aldus Loos.
Bellewaerde ontving veertien procent meer bezoekers dan het jaar voordien. "We zijn enorm tevreden dat onze investeringen in de nieuwe attracties hebben gerendeerd. De geboorte van heel wat nieuwe dieren lokte ook veel geïnteresseerden", meldt Kristof Louagi van Bellewaerde.
Walibi beleefde haar beste maand augustus sinds jaren. Volgens Walibi is het succes grotendeels te danken aan de nieuwe attractie Psyché Underground, dat meteen in de top vijf van populairste attracties in het park staat. De nocturne lokte 16.000 bezoekers op 17 augustus.
Bobbejaanland presteerde boven de verwachtingen. "Ons regenachtig voorjaar is hiermee helemaal goed gemaakt. Vooral onze zomeravonden waren in trek", zegt Peggy Verelst van Bobbejaanland.
Voor Océade en Mini-Europa betekent de goede zomer een opsteker. Beide parken verlaten begin 2017 de Heizelsite. Océade kreeg vijf procent meer bezoekers over de vloer, Mini-Europa zeventien procent.
Boudewijn Seapark in Brugge beleefde een wisselvallige zomer. "In juli hadden we anderhalf procent minder bezoekers dan vorig jaar maar augustus heeft alles goedgemaakt met vier procent meer bezoekers dan dezelfde periode in 2012", zegt Geertrui Quaghebeur van Boudewijn Seapark. Het Brugse dolfinarium bestaat dit jaar trouwens 50 jaar. (br.hln)
Omdat er nog geen werk is gemaakt van de uitbouw van dierenbegraafplaatsen, worden er meer huisdieren dan ooit gecremeerd. In 2012 ging het al om 336 ton, zo meldt De Zondag.
In 2010 besliste de Vlaamse regering om dierenbegraafplaatsen toe te laten. Tot dan mocht je een overleden dier enkel - onder strikte voorwaarden - in de tuin begraven, laten cremeren of naar een verzamelplaats brengen, bijvoorbeeld een containerpark. Maar omdat heel wat mensen een dierenbegraafplaats zochten waar ze terecht konden om hun huisdier te herdenken, paste de Vlaamse overheid de wetgeving aan.
Toch zijn er ondertussen nog geen dierenbegraafplaatsen in Vlaanderen. "Waarom die mogelijkheid niet wordt benut, is onduidelijk", zegt Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).
Gevolg is dat de dierencrematoria wel fors in de lift zitten. In 2012 waren er in Vlaanderen acht vergunde en erkende dierencrematoria. Daar werd 336 ton aan overleden huisdieren gecremeerd, het dubbele van 2010 en vier keer zoveel als in 2004, zo blijkt uit cijfers van OVAM.(br.hln)
James Joseph Brown (Barnwell, 3 mei 1933
Atlanta, 25 december 2006) was een Amerikaanse zanger. Hij was een van
de belangrijkste muzikanten van de 20e eeuw en had een belangrijke
invloed op de ontwikkeling van gospel en rhythm and blues in soul en
funk. Zijn bijnaam was de "Godfather of Soul".
Brown
zou geboren zijn in Barnwell in 1933, maar sommige bronnen noemen 1928
als zijn geboortejaar en Pulaski (Tennessee) als zijn geboorteplaats.
Hij groeide op in een bordeel, in de crisisjaren '30 in Augusta
(Georgia). Op 16-jarige leeftijd werd hij veroordeeld voor een gewapende
overval. Na drie jaar werd hij op voorspraak van Bobby Byrd vrijgelaten
op voorwaarde dat hij zich niet meer in Augusta zou laten zien en dat
hij een baan zou zoeken. Na een korte sportcarrière in boksen en
baseball zocht hij zijn heil in de muziek.
Hij
was vier keer gehuwd; achtereenvolgens met Deidre Jenkins, Velma Warren
(1954 - 1969) en Adrienne Rodriguez. Dit laatste huwelijk hield twaalf
jaar stand, tot z'n vrouw in 2002. In dat jaar trouwde James Brown een
laatste keer, met Tommie Rae Hynie.
Gedurende
zijn carrière heeft hij veel muzikanten beïnvloed. In de jaren '60 werd
hij door andere artiesten geïmiteerd. Halverwege de jaren '70 verlieten
diverse muzikanten zijn band en gingen meer de funkkant op, à la George
Clinton. In de late jaren '70 en jaren '80 was Brown een inspiratiebron
voor rap, breakdance en hiphop, dj's als Grandmaster Flash gebruikten
veelvuldig samples van Browns werk. Met de Egyptische zanger Hakim zong
hij 'Leila' (2004).
James Brown wordt vaak The
Godfather of Soul, Soul Brother Number One en Mr. Dynamite genoemd. Op
23 januari 1986 werd Brown opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en
op 14 november 2006 in de UK Music Hall of Fame.
In
december 2004 werd bij Brown prostaatkanker vastgesteld. Hij overleed
op 73-jarige leeftijd op eerste kerstdag 2006 om 07:45 uur CET, nadat
hij een dag eerder in het ziekenhuis was opgenomen met een
longontsteking. De doodsoorzaak was congestief hartfalen veroorzaakt
door de longontsteking. In maart 2007 werd bekend dat het lichaam van
James Brown bijgezet is in een crypte bij het huis van een van zijn
dochters in Columbia (South Carolina).
Wie zich beter in zijn vel wilt voelen, hoeft niet noodzakelijk te zweten en te puffen. Een stevige mentale training is eigenlijk veel belangrijker. Koester daarom deze vijf motto's
Van zodra je weet dat zelfvertrouwen groeit uit je mentaliteit en niet zozeer uit je lichaamsbouw, ben je al halfweg. Er zijn vrouwen genoeg die volgens de normen van het schoonheidsideaal een fantastisch figuur hebben en toch overladen worden door complexen en onzekerheden. De boosdoener is bijna altijd een negatief denkpatroon. Begin daarom alvast met deze 5 memo's aan jezelf:
1. Vergeet niet dat iets moois nooit perfect is Perfectie is saai, zoniet onmogelijk. Het is heel zeldzaam dat de modellen die je ogen uitprikken in de boekjes echt zichzelf zijn. Gelukkig zijn met je eigen lichaam wil niet zeggen dat alles perfect moet of kan zijn. Het wijst daarentegen op het feit dat je hebt leren leven met je imperfecties. Durf daarom die spiegel te confronteren en dankbaar te zijn voor het lichaam dat je gekregen hebt. Het is een krachtige oefening die positieve boodschappen naar je brein kan sturen.
2. Je lichaam is meer dan een uiterlijke verschijning Ons lichaam dient om te functioneren, niet om stil te zitten en "mooi" te zijn. Maak tijd om alle geweldige mogelijkheden te vieren en draag er zorg voor.
3. Hoe minder kopzorgen, hoe meer plaats voor fijne herinneringen Stel jezelf even voor binnen 20 jaar. Zou je willen terugkijken en denken "Was ik maar gelukkiger geweest met mezelf", of wil je kunnen terugblikken op die zalige, zorgeloze tijd op het strand, een avondje stappen, ... Deze mentale oefening doet je afwegen wat eigenlijk echt belangrijk is en over welke dingen je geen kopzorgen hoort te hebben.
4. Wensen om iemand anders te zijn, is een verspilling van wie je bent Het klinkt cliché, maar we zijn allemaal uniek. Leer deze uniekheid te koesteren en erken dat het nutteloos is om jezelf eindeloos te vergelijken met anderen. Geef niet toe aan een minderwaardigheidscomplex en laat je eigen zelfbeeld zeker niet vormen door mensen in je omgeving.
5. Hul je lichaam in kleren die je doen stralen Je hoeft geen honderden euro's uit te geven, maar een beetje investeren in kleren die je flatteren, kan echt helpen om je lichaam meer te appreciëren. Volg niet slaafs trends die je onzekerheden alleen maar in de verf zetten, maar mik op comfortabele, goed passende outfits die je op een gezonde, milde manier naar jezelf doen kijken. (br.hln)
Kangoeroes zien er dan wel schattig uit, als ze zich bedreigd voelen blijf je beter uit hun buurt. Een exemplaar reageerde vrij radicaal toen een hond de rust kwam verstoren.
In een video, online gezet door Anthony Gill, zwemt een grote Deense dog naar een kangoeroe in de Australische Outback. Het buideldier gaat onmiddellijk in het defensief en duwt viervoeter Max uiteindelijk zelfs kopje onder. De hond vecht zich terug een weg naar boven en bereikt opnieuw de oever. Speelse Max kan weer opgelucht ademhalen en bekomen van zijn onbezonnen avontuurtje. (br.hln)
Scholieren vinden grootste deel van huiswerk nutteloos
Scholieren vinden grootste deel van huiswerk nutteloos
Leerkrachten geven te vaak allemaal op hetzelfde moment huiswerk en denken te weinig na over het nut van hun taken. Dat concludeert de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) na gesprekken met meer dan 2.000 leerlingen uit het secundair onderwijs. De koepel eist dat de scholen werk maken van een beter huiswerkbeleid, zo schrijft de krant Het Laatste Nieuws.
Scholieren willen wel huiswerk maken, maar enkel als ze het nut ervan inzien. Zo staat het in het huiswerkrapport van de VSK, dat gebaseerd is op de mening van jongeren uit ASO, TSO en BSO.
Een van de conclusies van de enquête is dat scholieren niet te veel huiswerk krijgen, maar dat het wel slecht gespreid is. "De verschillen tussen windstiltes en razend drukke periodes zijn te groot", zegt woordvoerster Kaylee Surgeloose (17). "Vooral in de week vóór de rapporten krijgen we plots veel opdrachten en overhoringen. Wij vragen aan leerkrachten alles beter te plannen en te overleggen met elkaar en de klas."
De taken die ze krijgen, hebben bovendien dikwijls weinig meerwaarde, zeggen de leerlingen. "Ze dienen vaak om nog leerstof af te werken waar de leerkracht in de les niet meer aan toekwam, of gewoon om nog snel snel punten te sprokkelen voor op het rapport." (br.hln)
Dappere pinguïn ontsnapt op nippertje aan zeeleeuw
Dappere pinguïn ontsnapt op nippertje aan zeeleeuw
Een pinguïn die net terugkwam van een dagje voedsel zoeken in zee, werd bijna zelf tot maaltijd verheven door een hongerige zeeleeuw.
Het dappere diertje was de zeeleeuw op Antarctica uiteindelijk te snel af door zich net op tijd uit het ijskoude water te hijsen alvorens het op 'een lopen' te zetten. Het roofdier was eraan voor de moeite.
De Zuid-Afrikaan Ben Crancke kon het bijzondere tafereel vastleggen op het Cuverville eiland. (br.hln - foto's bruno)
Je bord leeg eten, een restje niet in de pot te kunnen laten liggen: het zijn allemaal extra calorieën die tot ongewenste kilo's kunnen leiden. Hoe geraak je van die slechte gewoonte af?
1) Maak kleinere porties
Ook fan van 'nog een extra aardappeltje want je weet nooit' of 'ik maak extra veel en zal het invriezen' om te eindigen met een belachelijk overblijvertje 'dat je dan toch maar opeet want ik kan het moeilijk weggooien'?
Plan je porties beter. Leer hoeveel je gezinsleden eten, tel en weeg en hou je aan de hoeveelheden.
2) Eet trager
Honger is een signaal gestuurd door de hersenen. Het hongergevoel wordt pas gestild als je hersenen doorhebben dat er eten in je maag zit. Daarom eet je meer terwijl je ondertussen werkt, tv kijkt of leest - en minder als je bewust (en trager) eet. Je hersenen kunnen het eettempo beter bijhouden en zullen sneller aangeven genoeg te hebben.
3) Luister naar je lichaam
Genoeg is genoeg en zegt je lichaam dat het er niet meer bijkan, stop dan ook met eten. Moeilijk om te doen in gezelschap uit schrik de kok te beledigen? "Het is heel lekker, maar ik heb genoeg", dat begrijpt iedereen wel.
Wil je niet stoppen met eten omdat het zo smaakt? Geef dan toe en geniet extra lang van elke hap. Wedden dat je toch nog iets overlaat?
4) Restjes
Zet je restjes wel opzij en zie je die verdwijnen tijdens een nachtelijke ijskastronde? Overweeg dan om ze weg te gooien. Verspilling? Door kleinere porties te koken, is er al minder kans op verspilling. Bovendien: die restjes kunnen naar twee plaatsen gaan: de vuilnisbak of jouw maag (met extra kilo's en gezondheidsproblemen tot gevolg).
Zijn de resten echt te groot om weg te smijten of kan je het echt niet over je hart krijgen? Leer creatief koken met resten en doe het consequent de dag erna. (br hln)
Babygiraf overleden bij geboorte in Bellewaerde Park
Babygiraf overleden bij geboorte in Bellewaerde Park
De geboorte van het langverwachte tweede babygirafje in Bellewaerde Park is niet goed afgelopen. Het kalfje overleed bij de geboorte, zo hebben Bellewaerde Park en de dierenverzorgers van het park zaterdagochtend met veel droefheid meegedeeld.
De bevalling van giraf Ghonda werd vrijdag rond 21.30 uur ingezet. Gedurende geruime tijd was er slechts één pootje te zien. Vervolgens kwamen het tweede pootje en het hoofdje van het kalfje naar buiten. "Na een lange en uitputtende bevalling werd het kalfje uiteindelijk op natuurlijke wijze geboren", vertelt marketing communications manager Kristof Louagie van het park. Het babygirafje bleef echter roerloos liggen en de dierenarts van de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent stelde vast dat het kalfje overleden was bij de geboorte.
De verslagenheid in het park is groot. "We betreuren het overlijden. Iedereen vindt het ook jammer dat we Albert, het babygirafje dat geboren werd op 3 juli, geen speelkameraadje kunnen schenken", klinkt het.
Giraf Ghonda stelt het, gezien de omstandigheden, goed. Zij zal samen met de rest van giraffenfamilie in Bellewaerde Park het verdriet verwerken na de zware bevalling. De parkmedewerkers gunnen haar alle rust zodat ze dit moeilijke moment te boven zal komen, aldus nog Bellewaerde Park. (br.hln)
Card Stop moet steeds meer betaalkaarten blokkeren
Card Stop moet steeds meer betaalkaarten blokkeren
Het aantal bankkaarten dat via Card Stop geblokkeerd werd, is vorig jaar met 5 procent toegenomen in vergelijking met 2011. Dat meldt de krant L'Echo, op basis van cijfers van Atos Worldline. Het aantal diefstallen of vervalsingen van de kaarten bleef wel stabiel.
Vorig jaar werden 1.070.298 kaarten geblokkeerd door Card Stop. Dat is 5 procent meer dan in 2011 en maar liefst 22 procent meer dan in 2010. Toch gaat het niet om een alarmerend cijfer. "Die trend loopt gelijk met de groeiende populariteit van de elektronische betalingen", zegt Bram Boriau, woordvoerder van Atos Worldline.
Niet alle kaarten worden geblokkeerd als gevolg van een diefstal. Vaak gaat het ook gewoon om een kaart die verloren werd, of die in een geldautomaat is achtergebleven. Het aantal fraudegevallen dat te maken heeft met diefstal of met vervalsing van betaalkaarten, bleef stabiel in 2012.
Simply Red is een Britse band momenteel
bestaande uit lead zanger Mick Hucknall (geboren in Denton, Greater
Manchester, op 8 juni 1960) en verschillende achtergrond musici. De naam
('Simpelweg Rood') van de band komt deels van Hucknall's passie voor de
voetbalclub Manchester United. De naam is ook een verwijzing naar
Hucknall's krullerige rode haardos, als ook zijn politiek linkse
voorkeur.
De originele bezetting van de band bestond uit
Hucknall, Tony Bowers (basgitaar), Fritz McIntyre (keyboards), Tim
Kellett (brass), Sylvan Richardson (gitaar) en Chris Joyce (drums).
De
debuut single van de band was meteen een groot succes. Money's too
tight to mention scoorde in 1985 in diverse Europese landen in de
hitlijsten. In 1986 bereikte Holding Back the Years de nummer één
positie in de VS, dat ze in 1989 nog eens herhaalden met hun cover
versie van Harold Melvin & the Blue Notes' If you don't know me by
now.
De band trad ook op met Tom Jones voor een track op zijn album uit 1999 Reload.
In 2005 brachten ze het album Simplified uit met daarop een verzameling van Simply Red klassiekers in een akoestische versie.
Een jaar later volgde het album Stay, met alleen maar nieuwe nummers.
In
oktober 2007 maakte zanger Hucknall bekend dat Simply Red er na de tour
in 2009 mee gaat stoppen. Hij gaf aan meer tijd voor een solocarrière
te willen en vindt het na 25 jaar mooi geweest met Simply Red. The World
And You Tonight wordt de laatst uitgebrachte single. Op zondag 18
november 2007 maakte Simply Red haar laatste optreden op TV in Nederland
bij het programma 'Life And Cooking'.
Op 9 maart 2010 werd
bekend gemaakt dat ze op 3 december 2010 voor een laatste keer naar
Nederland in het Gelredome komen, als onderdeel van The Farewell Tour.
Vanaf 1 september wordt het aantal huisartsen van wacht teruggeschroefd. Nu is er één huisarts van wacht per 30.000 inwoners, vanaf 1 september moet er overdag maar één arts per 100.000 inwoners beschikbaar zijn. Minder wachtdiensten, maar wel in grotere gebieden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx beslist, zo bericht VTM.
Dat betekent dat patiënten in een provincie als Limburg bij amper 8 dokters terecht kunnen.
De Vlaamse huisartsen zijn hier niet over te spreken en willen hun patiënten degelijk helpen. Daarom zullen ze zich niet houden aan het minimum, aldus VTM. De spoeddiensten in de ziekenhuizen vrezen dat ze overspoeld zullen worden. (br.hln)
Zo kies je goede wijn zonder er goedkoop uit te zien
Kenner geeft tips: zo kies je goede wijn zonder er goedkoop uit te zien
Hoe gezellig een restaurantbezoekje ook kan zijn, zodra de wijnkaart wordt bovengehaald, durft het angstzweet wel eens los te barsten. In paniek banen we ons een weg door de totaal onbekende namen om uiteindelijk voor de tweede goekoopste optie te gaan. Om dergelijke taferelen in de toekomst te vermijden, geeft de Australische sommelier Rob Geddes tips over hoe we een goede wijn kunnen kiezen zonder er goedkoop uit te zien.
Wie niet wil eindigen met de slechtst mogelijke fles van het menu, moet volgens Geddes eerst en vooral interesse tonen door vragen te stellen aan de sommelier. "Indien hij goed is in zijn vak, zal hij de subtiele hints snel doorhebben zodat je zowel qua prijs als smaak de beste keuze hebt."
Om ons nog een extra duwtje in de rug te geven, stelde Geddes alvast acht gouden regels op:
1. Bespreek je wijnvoorkeur vooraf met je gezelschap
2. Vraag informatie aan de ober of sommelier en luister naar wat ze zeggen. Vriendelijkheid zal je hierbij een heel eind verder helpen.
3. Wees niet bang om te vragen of je de wijn vooraf even mag proeven. Vraag natuurlijk niet naar de duurste fles om uiteindelijk de goedkoopste te kiezen.
4. Blijf realistisch over hoeveel je wil uitgeven. Bestel zeker niet de duurste wijn louter om indruk te maken.
5. Probeer het verschil te begrijpen tussen wijnen uit verschillende regio's.
6. Kies uiteindelijk voor een wijn waarbij je je goed voelt en waarover je iets kan vertellen.
7. Lokale en regionale wijnen zijn meestal aan te raden.
8. Vermijd intense wijnen met een hoog alcoholgehalte. Deze zijn te dik om te consumeren bij je eten. (br.hln)
Tijdens de eerste helft van dit jaar hebben de Belgische bioscopen minder bezoekers over de vloer gekregen, meldt Thierry Laermans van de Federatie van Cinema's van België (FCB). "Het eerste semester is slecht verlopen en het weer in juli heeft daar zeker niet bij geholpen."
Kinepolis, met elf vestigingen de grootste bioscoopuitbater in België, kondigde gisteren aan dat er 11,1 procent minder bezoekers zijn geweest in het eerste semester van 2013 in vergelijking met dezelfde periode in 2012.
"Er zijn tussen de acht en de tien procent minder bioscoopbezoeken genoteerd over heel België", zegt Laermans. Het slechte weer tijdens de eerste maanden van 2013 ligt aan de basis van de tegenvallende resultaten.
En ook het goede weer in juli was een spelbreker voor de bioscopen. "In de maand augustus heeft het aantal bezoekers zich hersteld. We hebben gemerkt dat mensen hun gewoontes opnieuw opnemen als het lang mooi weer blijft, en ze daarom terug naar de bioscoop gaan." Dat er geen lokale trekpleister te zien was, heeft ook meegespeeld.
Toch ziet Laermans een lichtpunt. "Als we ons baseren op de cijfers van vorig jaar dan zal het aantal bioscoopbezoeken toenemen op het einde van het jaar. Maar de verliezen die we al hebben gemaakt, zullen we niet meer kunnen ophalen", zegt Laermans. (br.hln)
Brent, een 37-jarige voormalige laboratoriumaap, heeft een online kunstwedstrijd voor chimpansees gewonnen. Hij kreeg de meeste stemmen en won daarmee een prijs van tienduizend dollar voor zijn opvanghuis, Chimp Haven in de Amerikaanse staat Louisiana.
Brent schildert niet met een kwast of penseel, zelfs niet met zijn vingers, maar smeert de verf met zijn tong uit over het doek. Hij verblijft sinds 2006 in Chimp Haven, na een werkzaam leven in dienst van de federale overheid.
Het kunstwerk dat Brent maakte
De wedstrijd was georganiseerd door de Humane Society of the United States, om geld in te zamelen voor de tehuizen waar chimpansees uit onderzoekslaboratoria, de enterntainmentwereld of de dierenhandel worden opgevangen. In totaal namen zes opvanghuizen deel aan de wedstrijd, met kunstwerken die door de dieren zijn gemaakt tijdens zogenoemde 'verrijkingssessies'. (br.hln foto's ap)
"Migraine kan permanente hersenschade veroorzaken"
Alsof de hevige hoofdpijn nog niet erg genoeg is, blijkt uit recent onderzoek dat migrainepatiënten nu ook permanente hersenschade kunnen oplopen door hun ziekte. Experts hebben immers ontdekt dat migraine kan leiden tot hersenlaesies, problemen in de witte stof van het centrale zenuwstelsel en een aantasting van het hersenvolume.
"Aanvankelijk werd migraine beschouwd als een onschuldige aandoening die op lange termijn geen schadelijke gevolgen heeft voor de hersens. Uit onze meta-analyse blijkt nu dat migraine de hersens juist op verschillende vlakken kan aantasten", aldus studieverantwoordelijke Dr. Messoud Ashina van de Universiteit van Kopenhagen.
Om tot zijn bevindingen te komen, analyseerde Ashina 19 eerdere studies waarin werd onderzocht of migrainepatiënten effectief een hoger risico hebben op hersenlaesies of meer abnormaalheden of veranderingen in het hersenvolume vertonen dan gezonde personen. Eerst en vooral stelde hij vast dat er een opmerkelijk verschil is tussen patiënten die voor de aanval signalen krijgen en personen bij wie dat niet het geval is. Een mogelijk signaal is bijvoorbeeld een vermindering van het gezichtsvermogen door lichtflitsen.
Bij de signaalpatiënten is het risico op een aantasting van de witte stof maar liefst 68 procent hoger dan bij gezonde personen. Ook het risico op abnormaalheden in de hersens is 44 procent keer groter. Patiënten die vooraf geen signaal krijgen dat de migraine zal uitbreken, lopen 34 procent meer risico op een aantasting van de witte stof. Bij beide migrainepatiënten werden ook meer veranderingen in het hersenvolume vastgesteld.
Ashina hoopt via zijn onderzoek meer aandacht te vestigen op het effect van migraine op het brein. "10 tot 15 procent van de bevolking lijdt aan migraine. We hopen dat er meer onderzoek komt zodat we meer duidelijkheid kunnen krijgen over welke structuren in de hersens nu precies een invloed hebben op de frequentie en duur van de ziekte."
Intussen blijkt uit een ander onderzoek dat migraine meer opduikt bij personen die minder geld verdienen. Bij vermogende vrouwen tussen 25 en 34 jaar leed bijvoorbeeld 20 procent aan migraine, tegenover respectievelijk 29 en 37 procent bij dames met een gemiddeld en laag inkomen. (br.hln)
Meisje (9) neemt stuur over en brengt zieke vader naar het ziekenhuis
Meisje (9) neemt stuur over en brengt zieke vader naar het ziekenhuis
De Amerikaan John Smith uit Florida heeft zijn leven allicht te danken
aan het koelbloedige ingrijpen van zijn negenjarige dochter Esteria. Het
tweetal zat in de wagen toen Smith onwel werd en wartaal begon uit te
slaan. Esteria nam vanaf de achterbank het stuur over en manoeuvreerde
de wagen richting het ziekenhuis. Dat meldt een lokale nieuwssite.
"Wat
scheelt er toch met hem", dacht Esteria toen ze na de les karate met
haar vader in de auto zat. John besefte dat hem iets ernstig aan het
overkomen was en vertelde zijn dochter dat ze naar het ziekenhuis zouden
rijden. "Maar hij panikeerde en reed als een gek", vertelt het meisje.
De man kon niets meer zien en bleef maar roepen "Ik weet niet wat ik
moet eten".
De negenjarige Esteria -die achter in de auto zat-
nam prompt het stuur over en bracht haar zieke vader negen
stratenblokken verder naar het ziekenhuis. Haar vader hield intussen het
gaspedaal ingedrukt. Een avontuurlijke rit, want het kind ging bijna
uit de bocht en kon nog net op tijd een ambulance ontwijken.
In
het ziekenhuis ontdekten de dokters een tumor zo groot als een golfbal
in de hersenen van de man. Die maakte dat Smith plots niet meer kon
spreken en zien. De Amerikaan is intussen naar een ander ziekenhuis
overgebracht voor een behandeling. (br.hln)
Een recente beslissing van de Griekse regering die supermarkten zou toelaten voedingswaren aan te bieden waarvan de vervaldatum is verstreken, heeft tot woede onder de Grieken geleid. Het gaat echter niet om vervallen voeding, maar om producten die nog eetbaar zijn maar waarvan de 'best before'-datum is verstreken. Die belanden in supermarktrekken die voor de armste klanten zijn bestemd.
De nieuwe reglementering is op 22 augustus in het Griekse staatsblad verschenen. Griekse media meldden aanvankelijk dat supermarkten vervallen voeding aan dumpingprijzen zouden verkopen, waardoor handelaars hun dalende verkoop zouden kunnen compenseren. De Griekse economie zit al zes jaar in een recessie.
De maatregel werd echter genomen in overleg met gezondheids- en veiligheidsinstanties van de Europese Commissie en is in regel met de Europese reglementering.
De belangrijkste vernieuwing is dat supermarkten verplicht worden de prijs te laten zakken voor producten waarvan de 'best before'-datum is verstreken. Bovendien moeten die voedingswaren in daartoe voorziene rekken worden aangeboden. Restaurants en bars mogen die producten niet verwerken of doorverkopen. Inbreuken op het nieuwe reglement worden afgestraft met boetes tussen 1.000 en 5.000 euro.
Een consumentenorganisatie omschrijft het nieuwe reglement als "het in leven roepen van supermarktrekken voor de armen". (br.hln)
5 dingen die je nu moet doen om haarverlies te voorkomen
5 dingen die je nu moet doen om haarverlies te voorkomen
Het is normaal dat je zo'n 70 haren per dag verliest, maar bij sommigen kan dat aantal nog veel hoger oplopen. Als jij je zorgen maakt over overmatig haarverlies in de toekomst, dan is het hoog tijd om maatregelen te nemen. Wij zetten vijf tips voor jou op een rijtje.
1. Herdenk je dieet De zegswijze 'je bent wat je eet' geldt ook voor de gezondheid van je haar. "Haar- en hoofdhuidproblemen kunnen ontstaan door een tekort of een overdaad van voedingsstoffen in je dieet", weet haarspecialiste Elizabeth Phillips. "Je haarcellen hebben een gebalanceerd dieet van proteïnes, complexe carbohydraten, vitamine en mineralen om goed te functioneren." Daarnaast is het ook belangrijk om extreem gewichtsverlies te vermijden, want ook dat draagt bij tot haarverlies.
2. Ontspan Een verhoogd stressgehalte kan ook voor haaruitval zorgen, dus is het belangrijk dat je de tijd neemt om te ontspannen. Sporten is een goede manier om de spanning te verlichten, maar let op: te veel sporten kan ook tot haarverlies leiden.
3. Vergeet je hoofdhuid niet "Je lokken te weinig wassen zorgt voor roos en studies hebben aangetoond dat die schilfers kunnen leiden tot haarverlies", legt Phillips uit. "Als jij last hebt van roos of een jeukende, schilferachtige hoofdhuid, dan is het belangrijk om speciale shampoos te gebruiken om de irritatie te verlichten."
4. Neem vitamines op Zorg ervoor dat je genoeg van de hoofdhuid- en haarvitamines opneemt door supplementen te nemen. Voeg calcium, ijzer, zink, gelatine, soja en vitamines D, B12 en B6 toe aan je dagelijkse dieet.
5. Contacteer een specialist Als haarverlies een probleem is in jouw familie, is het een goed idee om een specialist te contacteren. Een simpele bloedtest kan de oorzaak van je haarverlies bepalen en leiden tot een oplossing. (br.hln)
Een dwergvarkentje in huis, zo'n aanhankelijk dier dat niet groter wordt dan een kleine hond? Dat wilde de Schotse Catherine Dawes wel als cadeau voor haar vijftigste verjaardag. De vrouw en haar partner betaalden 640 euro voor 'dwerghangbuikvarken' Dudley, maar ze kregen meer dan ze hadden verwacht. Drie jaar later is Dudley een fors zwijn van 127 kilo dat 1,72 meter meet van kop tot krulstaart. "Al sinds mijn kindertijd ben ik dol op zwijnen en ik had altijd gezegd dat ik er ooit één wilde. Toen ik een advertentie zag voor dwergvarkens, was ik meteen verkocht. Toen we Dudley kochten, was hij negen weken oud. Ik vond hem toen al wat groot, hoewel zijn moeder heel klein was. Maar Dudley bleef maar groeien. Toen hij boven de koffietafel begon te groeien, wisten we dat Dudley geen dwergvarken is. Nu komt hij tot aan mijn middel". Dudley hoeft zich echter geen zorgen te maken: Catherine en haar partner zijn dol op het beest, dat ze als een volwaardig gezinslid behandelen. (br.hln - foto photonews)