Tijm hoort thuis in alle marinades en zware gerechten. Het is een zout vervanger. Breng je barbecue, je Provençaalse gerechten, soepen, sausen, vlees, vis en wild op smaak met tijm. Wortelgerechten of schaapsvlees combineren heel goed met tijm, ze vragen erom en leverworst eveneens. Probeer ook eens tijm in likeur, olie en azijn en... in je bouquet garni. Maak eens kruidenazijn : 1 l. wijnazijn, 10gr. rozemarijn, 10 gr. basilicum, 10 gr. tijm, 1 citroenschil, 1 sinaasappel, 2 kaneelpijpjes, 6peperbolletjes. Meng deze ingrediënten en laat drie weken rusten. Zeef het mengsel. Deze azijn bewaart zeer lang. *** Rozemarijn : Deze pittige smaak maakt geliefd bij barbecuegerechten, grillmarinades, schaapskoteletten, aardappelen, Italiaanse gerechten, tomaten, pizza, groenten allerhande, soepen en wild. Maak eens rozemarijnolie : 1 l. arachideolie, 3 takjes ongespoelde rozemarijn, 1 koffiel. gemalen peper en 2 aardnoten. Laat alles één maand trekken. Zeef de olie. Gebruik bij lams- en schapenvlees, kaasbereidingen, barbecue en brood. *** Pimpernel : Dit oude keukenkruid vervangt in Duitsland vaak peterselie en combineert goed met paling en andere visgerechten. Het is lekker bij soepen en salades, maar let wel op voor de zeer speciale smaak. Pimpernel is een aanrader bij aardappelen en witloof of komkommer met azijn en pimpernel. *** Pimpernelboter: 250 gr.boter, 2 eetl. fijngesnipperde pimpernel. 2 koffiel. citroensap, peper en zout, vetvrij papier. Meng alles goed onder elkaar. maak een rolletje en verpak dat in vetvrij papier. Laat opstijven in de koelkast. Lekker in soep of bij een broodje. ***
|