Op zaterdag 25 april 2015 heeft in Zuidpeene (‘Vlaanderen in Frankrijk’) de 39-ste jaarlijkse ‘Zwijgende Voettocht door het slagveld van de Peene’ plaats.
Men verzamelt om 14.30u. op het dorpsplein aan de kerk.
Zuidpeene ligt in een rustige en groene omgeving, aan de voet van de Casselberg, op 15 km van Poperinge.
Een volk zonder verleden is een volk zonder toekomst
Iedereen die begaan is met de situatie van de Vlamingen in de verdrukkende Franse eenheidsstaat moet het als zijn/haar morele plicht aanzien om aan deze voettocht minstens één maal te hebben deelgenomen.
De Slag aan de Peene (= zijrivier van de IJzer) – of de 3de slag bij Kassel – die op 11 april 1677 werd geleverd tussen de legers van de Nederlanden onder aanvoering van Willem van Oranje-Nassau en de Franse koning Lodewijk XIV, had tot gevolg dat een liefelijk stukje Vlaanderen (dat sindsdien Frans-Vlaanderen of Vlaanderen in Frankrijk wordt genoemd), door Frankrijk militair werd ingelijfd. Sedert die tijd is er ter plaatse een Vlaamse beweging voor meer sociale, economische, culturele en politieke autonomie actief.
De samenkomst, tevens vertrekpunt van de wandelaars, is afwisselend Noordpeene en Zuidpeene, twee kleine rustige dorpjes op amper 3 km van elkaar gelegen, met op hun grenslijn de Peene-obelisk, die aan de veldslag herinnert. Deze natuurwandeling staat symbool voor de heropleving van het Nederlands en de Vlaamse cultuur in Frankrijk. Ieder jaar komen ettelijke volksbewuste Vlamingen en Nederlanders naar deze voettocht afgezakt. Onze Frans-Vlaamse buren weten dit zeker te waarderen. De deelneming aan de voettocht kan gevolgd worden door een bezoek aan het nabijgelegen historische vestingstadje Cassel, met zijn vele Vlaamse geschiedkundige gebouwen, de Vlaamse vrije radio Uylenspieghel en de vele Vlaamsgezinde drankgelegenheden in de dorpen in de omgeving.