Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
De Vlaamse regering onderhandelt niet over BHV en zal dan ook geen deel uitmaken van een werkgroep die over BHV zou onderhandelen. Dit is vandaag nog binnen de Vlaamse regering beslist. Kris Peeters heeft dit gezegd tijdens een chatsessie met de lezers op nieuwsblad.be.
In het federale regeerakkoord van Van Rompuy I staat een passage waarin een werkgroep wordt aangekondigd, die belast wordt met het uitwerken van voorstellen van oplossingen voor Brussel-Halle-Vilvoorde. De werkgroep wordt opgericht binnen het Overlegcomité van de verschillende regeringen.
Ook de Vlaamse regering zou er dus moeten aan deelnemen. Maar dat weigert de minister-president. 'De Vlaamse regering onderhandelt niet over BHV', luidt zijn stelregel.
pdb
08-01-2009
N-VA neemt een beslissing.
N-VA stelt eigen economisch relanceplan voor
De N-VA heeft een eigen relanceplan klaar. "Op dit moment kan België geen krachtig relanceplan voeren en Vlaanderen mag het dan weer niet", zeggen N-VA'ers Jan Jambon en Geert Bourgeois. Volgens N-VA moet op federaal vlak de basis gelegd worden voor een structureel begrotingsevenwicht en moet geopteerd worden voor één of twee krachtige ingrepen in plaats van een "allegaartje" aan maatregelen.
Strooisuikerplan N-VA is niet te spreken over het federale herstelplan. De partij spreekt van een "strooisuikerplan" met een rits maatregelen die de economie weinig vooruit zullen helpen. Niet alleen werd het doelgroepenbeleid teruggeschroefd, maar er is volgens de N-VA ook sprake van "stupid spending".
Zo is de verlaging van de energiefactuur volgens N-VA-kamerlid Jan Jambon een "domme maatregel" om de PS te paaien en leidt de tijdelijke verlaging van de btw in de bouw tot een uitstel van bestedingen. De aankondiging van die btw-maatregel heeft ertoe geleid dat veel facturen in de bouw zijn uitgesteld tot 2009 en dat de liquiditeit van veel bouwondernemingen in 2008 is verslechterd.
Begrotingstekorten Alvorens een herstelplan te lanceren, moet volgens de N-VA iets gedaan worden aan de "structurele begrotingstekorten". Om een begrotingsevenwicht te bereiken, pleit N-VA onder meer voor het stopzetten van een reeks bevoegdheidsoverschrijdingen (dat zou volgens N-VA 1,1 miljard euro kunnen besparen), een verlaging groeinorm in gezondheidszorg en een ontvetting van het overheidsapparaat.
Als de basis voor een begrotingsevenwicht is gelegd, kan de federale regering een reeks echte herstelmaatregelen nemen. Naast een behoud van het doelgroepenbeleid pleit de N-VA ervoor om maximaal in te zetten op de concurrentiekracht van de ondernemingen, vooral door een verlaging van de werkgeversbijdrage. De N-VA pleit de er bijvoorbeeld voor de kinderbijslag uit de lasten op arbeid te halen. "In de werkgeversbijdrage gaat 7 procent naar de kinderbijslag. We willen dat uit de last op arbeid halen. Kinderbijslag heeft niets te maken met arbeid. Zo kunnen we de last op arbeid grondig omlaag halen", aldus Jambon.
Stabiliteitspact opzeggen Op Vlaams vlak zijn volgens Geert Bourgeois een aantal zinvolle relancemaatregelen voorzien, maar botst men volgens de ex-minister op het Belgische interne stabiliteitspact dat vastlegt dat Vlaanderen geen nieuwe schulden mag aangaan. Omdat Vlaanderen moet kunnen blijven investeren, moet Vlaanderen op een "verantwoorde manier" schulden kunnen blijven maken en moet het stabiliteitspact worden opgezegd, meent Bourgeois.
Daarnaast ontbreekt het Vlaanderen volgens Bourgeois ook aan de nodige hefbomen om een krachtig relanceplan uit te voeren. Als Vlaanderen meer bevoegdheden zou krijgen op het vlak van arbeidsmarktbeleid en fiscaliteit zou Vlaanderen een veel slagkrachtiger herstelbeleid kunnen voeren, aldus nog Bourgeois. (belga/ka)
Logo ontwerpers gezocht.
Milieuraad
ARDOOIE - AMAR, de Ardooise Milieu-Adviesraad, wordt dit jaar twintig. Om die verjaardag te vieren, wil men graag een nieuw logo onthullen. Wie zich creatief wil en kan uitleven, kan een ontwerp indienen. Eeuwige roem en een leuke prijs zijn weggelegd voor de winnaar. Meer info op de site
www.amar.be of bij de desbetreffende dienst op het gemeentehuis. De inzendingen moeten uiterlijk op 30april binnen zijn. (dbm) ----------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktievoerders trokken aan de vooravond van Driekoningen naar de woning van eerste minister Herman Van Rompuy om er hun nieuwjaarszorgen over te maken. Foto's en PM volgen later.
Zondag 11januari, van 12 tot 15uur, OC 'tZonneke, Koolskamp.
Info op 051-74.61.13.
Met dank aan GOS.
01-2009
Twaalf wijzen om België te splitsen.
Het VRT-programma Panorama bracht twaalf "wijzen" bij elkaar om te praten over de " al of niet splitsing" van België. De twaalf trokken zich op een zondag terug in het kasteel Groenenberg in Gaasbeek voor een debat.
Welke economische instrumenten moeten de deelstaten absoluut in handen krijgen? Is splitsen wel de oplossing voor de problemen waarmee Vlaanderen te kampen heeft? Hoe groot is de schade aan het imago van ons land mocht het gesplitst worden? Zal de Europese Unie Vlaanderen wel als een nieuwe onafhankelijke lidstaat aanvaarden? En maakt Brussel België niet onsplitsbaar?
De twaalf "wijzen" zijn:
1. Karl-Heinz Lambertz: Eupen, 56 jaar, minister-president van de Duitstalige gemeenschap.
2. Marc Eyskens: Leuven, 75 jaar, minister van Staat CD&V.
3. Eric Defoort: Gent, 65 jaar, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging.
4. Dorothée Klein: Namur, 48 jaar, hoofdredactrice van Le Vif/L'Express.
5. Bart De Wever: Berchem, 38 jaar, voorzitter van N-VA.
6. Rudy Aernoudt: Deurle, 48 jaar, oprichter van LIDé.
7. Remi Vermeiren: Zottegem, 68 jaar, voorzitter van de Warandegroep.
8. Philippe Van Parijs: Brussel, 57 jaar, filosoof.
9. Annemie Neyts: Brussel, 64 jaar, Europees parlementslid Open VLD.
10. Johan Vande Lanotte: Oostende, 53 jaar, senator Sp.a.
11. Bea Cantillon: Mortsel, 52 jaar, professor sociologie.
12. Paul De Grauwe: Leuven, 62 jaar, professor economie.
Kommentaar. In deze groep zitten 9 mensen die steevast voor het behoud van België zijn. De overige drie namelijk Bart De Wever, Eric Defoort en Remi Vermeiren zijn dat niet. Bart De Wever heeft wel herhaaldelijk gezegd dat hij geen separatist is. Hij spreekt steeds over de "verdamping" van België. Dat betekent zoiets; als België zal wel vanzelf verdwijnen en dat vindt hij goed. Eric Defoort is niet voor het separatisme maar wel voor een "Onafhankelijk Vlaanderen, Staat in Europa". In de praktijk komt dit op hetzelfde neer, maar het is wel een positievere en elegantere formulering. De enige persoon die voor de splitsing is en duidelijk streeft naar een "Onafhankelijk Vlaanderen, Staat in Europa" is Remi Vermeiren.
Er zit geen enkel persoon in het panel van het Vlaams Belang, de separatistische partij bij uitstek. De partij die het bijna dagelijks heeft over een: Onafhankelijk Vlaanderen Staat in Europa.
Het panel is dus zeker niet evenwichtig noch representatief samengesteld om België te splitsen. Met andere woorden de titel van het programma is zeer misleidend.
Enkele vragen overlopend: Welke economische instrumenten................. Dit gaat over een federaal België en hoogstens een confederaal België, maar niet over separatisme of onafhankelijkheidsstreven.
Hoe groot is de schade aan het imago van ons land...... Mocht België gesplitst worden, ja dan is er geen land België meer. Wat kan men daar dan over vertellen.
Zal de Europese Unie Vlaanderen wel als een nieuwe.... Als men ziet dat de Europes Unie in de voorbije jaren o.a. Slovenië en Kroatie als lidstaat aanvaard heeft. Wat zou er "Vlaanderen" dan in de weg staan? Kijk dan eens even naar dat heel kleine landje Montenegro dat na een referendum onafhankelijk werd in juni 2006. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben namens hun landen op 12 juni 2006 Montenegro als onafhankelijke staat erkend. Op 28 juni 2006 werd Montenegro toegelaten als lid van de Verenigde Naties (192ste lidstaat). En dan zou Europa problemen gaan maken over een eventueel "Onafhankelijk Vlaanderen". Kom nou.
En maakt Brussel België niet onsplitsbaar? Brussel maakt België helemaal niet onsplitsbaar, maar toegegeven het vormt wel een probleem voor een simpele, directe splitsing. Daar zal inderdaad moeten over gedebatteerd worden.
Het programma wordt uitgezonden nu zondag 11 januari 2009 van 20.10 uur tot 21.00 uur op Canvas.
Onze stoere Vlaamse strijder, Erik Van Rompuy, heeft de wereld kond gedaan, dat hij, nu zijn broer Herman premier is, zich gematigder zal opstellen op het communautaire terrein.
Allicht een mooi staaltje van broederliefde maar het maakt de politicus Erik Van Rompuy in onherstelbare mate ongeloofwaardig.
Als de communautaire items (meer bevoegdheden voor Vlaanderen, de transfers, de splitsing van BHV, enz.) echt belangrijk zijn, dan blijf je je daar als politicus voor inzetten.
Met zijn geste naar zijn broer toe, geeft Erik Van Rompuy te kennen, dat zijn communautaire verbale geweld, zijn geelzwarte 'Splits BHV-T-shirt', enz., eigenlijk alleen maar façade, nep, was.
Wie zal die man nog geloven, wanneer hij het waagt de woorden 'Vlaamse zaak', 'Brussel', splitsing, 'Halle-Vilvoorde', in de mond te nemen?
Steun de V.V.B !!!
Stel de V.V.B in de kijker.
Geef uw briefwisseling een origineel cachet met de VVB-postzegel.
02-01-2009
Ardooie: Kampioenschap van Vlaanderen.
25e persprijs voor Koolskamp Koers
ARDOOIE - Koolskamp Koers, dat vorig jaar zijn honderdste verjaardag vierde, heeft van de Ardooise perskring de persprijs ontvangen. De cultuurprijs was voor de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia.
Jan David, voorzitter van de Ardooise perskring, was afgelopen dinsdag een gelukkig man. Voor de 25e keer al werd een persprijs uitgereikt en zelf is hij 50 jaar actief als persmedewerker. Dat de persprijs uitgerekend in het jubileumjaar naar het Feest- en Sportcomité Koolskamp gaat - waarvan Jan ondervoorzitter is - maakt het zilveren feest alleen maar mooier.
De prijs wordt steeds toegekend aan een persoon of vereniging die de gemeente internationale uitstraling bezorgde in het afgelopen jaar. Koolskamp Koers deed dat niet enkel in 2008 maar al een eeuw lang. Het was dan ook een uiterst fiere voorzitter Paul Haspeslagh die namens het comité de honneurs waarnam. 'Het doet enorm deugd om deze erkenning te ontvangen. Het twintigkoppig comité doet er alles aan om van Koolskamp Koers een hoogdag te maken in de gemeente. Evenzeer voor zij die misschien niet zo'n wielerliefhebbers zijn. Koolskamp Koers is een feest, dat al honderd jaar lang.'
Nadat de cultuurprijs vorig jaar niet werd uitgereikt omdat er geen kandidaturen waren, vielen er dit jaar drie te noteren. De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia uit Ardooie trok aan het langste eind. Ze danken deze trofee vooral aan het resultaat op de provinciale orkestwedstrijd van Vlamo. Onder leiding van dirigent Peter Lejaeghere behaalde de harmonie er 93,8 procent in de ereafdeling. Op de grote finalewedstrijd in het Lemmensinstituut in Leuven moesten ze genoegen nemen met een tweede plaats en 83,33 procent. (dbm)
www.kampioenschapvanvlaanderen.be en www.kmma.be
01-01-2009
Vergeet het koningshuis niet,he'.
Wij mogen toch de koning niet vergeten. De beste wensen voor 2009,en dat hij de VLAMINGEN niet vergeet,de meerderheid in dit land. Het gebeurd nu reeds 178 jaar,dat onze rechten worden verwaarloosd.
België blijft verbazen. Het is wellicht onuitgegeven dat er moet worden gezocht naar een kandidaat om een regering te leiden en dat de koning moet worden ingezet om de enige overgebleven kandidaat de arm om te wringen. Een vacature van een bedrijf in zware moeilijkheden, die zelfs in tijden van toenemende werkloosheid weinig belangstelling wekt.
PREMIER zkt. MINISTERS
Maar ook het ministerschap blijkt op federaal vlak niet echt een geschenk. Patrick Dewael zoekt beschutting op de kamervoorzitterszetel, Inge Vervotte wil geen deel uitmaken van een regering die wordt geleid door een partijgenoot en neemt ontslag omdat ze deze ploeg niet geloofwaardig vindt.
MEERDERHEID zkt. REGERING
Voor het eerst sedert het ontstaan van België wordt een regering geïnstalleerd zonder meerderheid in Vlaanderen, de deelstaat die de meerderheid van het land uitmaakt. Blijkbaar kunnen niet meer voldoende partijen worden gevonden om er voor te zorgen dat deze regering op een normale democratische legitimatie kan rekenen in Vlaanderen.
GRONDWET zkt. RESPECT
In het parlement ligt een voorstel klaar om de kieswetgeving in overeenstemming te brengen met de grondwet. Een democratische meerderheid staat achter dat voorstel en toch wordt het niet ter stemming voorgelegd. Deze nieuwe regering sluit zowaar een akkoord af dat de Franstaligen de behandeling ervan blijven verhinderen met oneigenlijk gebruikte obstructiemethoden.
KIEZERS zkt. GELOOFWAARDIGHEID
Zonder enige aanleiding gaan de Vlaamse partijen nu plots akkoord om te onderhandelen over de splitsing van BHV. Wat er te onderhandelen valt in een zaak die uitsluitend Vlaams grondgebied betreft, is bijzonder onduidelijk. Dit vormt in elk geval een nieuwe inbreuk op vroegere beloften.
VLAANDEREN zkt. STAATSHERVORMING
Met Herman Van Rompuy krijgen we een premier die nooit erg warm liep voor een stevige staatshervorming. Vreemd genoeg wordt Jo Vandeurzen als minister van Institutionele Zaken niet opgevolgd door Stefaan De Clerck, maar door Steven Vanackere. Die viel, om het rustig uit te drukken, nooit op met Vlaamsgezinde standpunten. Blijkbaar neemt CD&V nu ook via haar personeel afstand van de stelling dat een grondige staatshervorming noodzakelijk is om de sociaal-economische toekomst op een ernstige manier te kunnen voorbereiden.
VOLK zkt. STAAT
Het wordt elke dag duidelijker dat België geen enkele meerwaarde meer biedt voor Vlaanderen. Ons volk moet dringend op zoek gaan naar een volwaardige en performante staatsstructuur. België biedt die niet meer. Vlaanderen binnen Europa moet het ontstane gat dringend opvullen.
Eric Defoort, algemeen voorzitter Peter De Roover, politiek secretaris
Geen meerderheid meer,dat is een ramp.
Regering Van Rompuy geen meerderheid in vlaanderen 30/12/08
Met de regering Van Rompuy I kiezen CD&V en Open VLD opnieuw voor een federale regering zonder Vlaamse meerderheid. Slechts 41 van de 88 Vlaamse leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers steunen de federale regering. N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dit een regelrechte schande. Hij vreest ook dat deze regering, die opnieuw gedomineerd wordt door Franstaligen, er niet in zal slagen om institutioneel en financieel orde op zaken te stellen.
Vlaanderen in de verdrukking.
CD&V laat zich ringeloren.
30-12-2008
Daar komt hebbes van bij de cd&v,zeker weten.
30/12Inge Vervotte neemt ontslag uit federale regering
Minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) heeft, amper enkele uren voor de regering-Van Rompuy I de eed zou afleggen, ontslag genomen uit de federale regering. Vervotte wordt opgevolgd door Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere (CD&V). Vanackere wordt ook vicepremier.
Aan de heer Lluis Maria de Puig, voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa
Aan de heer Mateo Sorinas Balfego, secretaris-generaal van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa
Aan de heer Yavuz Mildon, voorzitter van het Congres van Lokale en Regionale Overheden
Aan de heer dr. Ian Micallef, voorzitter van de Kamer van Lokale Overheden
Geachte heren,
Wij moeten u tot onze spijt op de hoogte brengen van een stuitende vorm van discriminatie, waaraan uw instellingen zich schuldig maken.
Op haar herfstzitting van 2 december ll. keurde de Kamer van Lokale Overheden, onderdeel van het Congres van Lokale en Regionale Overheden op haar beurt een instelling van de Raad van Europa een resolutie en een aanbeveling goed betreffende de situatie van de lokale democratie in België. Het gaat hier over een aangelegenheid de niet benoeming van drie kandidaat-burgemeesters in de faciliteitengemeenten Kraainem, Linkebeek en Wezenbeek-Oppem die in Vlaanderen politiek bijzonder gevoelig ligt en waar veel belang aan wordt gehecht.
Als geëngageerde en belangstellende Europese burgers namen wij graag kennis van de inhoud van de genomen beslissingen en de argumenten die door de diverse partijen werden aangebracht. Wij verkeerden in de veronderstelling dat we de nodige informatie zouden kunnen vinden op de webstek van de Raad van Europa. We moesten echter vaststellen dat op het officiële webadres www.coe.int/t/nl/com/about_coe slechts summiere algemene informatie over de Raad van Europa te vinden is en dat het Congres van Lokale en Regionale Overheden daar niet eens belangrijk genoeg wordt geacht om vermeld te worden als orgaan van de Raad van Europa.
We moesten onze zoektocht voortzetten via de English portal of de portail français. Hier kon wel worden doorgeklikt naar Congress of Local and Regional Authorities, resp. Congrès des Pouvoirs Locaux et Régionaux. Daar vindt de belangstellende ruime informatie over de zitting van 2 december en de goedgekeurde teksten. Er wordt zelfs een video aangeboden, zodat iedereen de genoemde zitting kan (her)bekijken.
Zo konden we vaststellen dat de Vlaamse woordvoerders op de zitting van 2 december verplicht waren zich de bedienen van de Engels of Franse taal. Blijkbaar voorzien de instellingen van de Raad van Europa voor niet Engels- of Franstaligen een ruime meerderheid in Europa - geen mogelijkheid om hun belangen in de eigen taal te verdedigen.
Maar de discriminatie gaat nog verder en betreft ook de gewone burgers. Tot onze verbazing zijn de teksten uitsluitend beschikbaar in de Engelse en de Franse taal. Als Nederlandstaligen worden wij blijkbaar niet beschouwd als volwaardige burgers en vinden uw diensten het niet nodig ons te informeren in onze eigen taal, zelfs niet in een aangelegenheid die over Vlaanderen gaat.
Het is dan ook tenminste ironisch te noemen in de goedgekeurde aanbeveling te lezen (we moeten ons behelpen met onze eigen vertaling uit de Engelse tekst): De Belgische taalwetten, zoals geïnterpreteerd en toegepast door de Vlaamse regering in gemeenten met zogenoemde speciale faciliteiten, maken het moeilijk voor Franssprekende Belgische burgers om deel te nemen aan lokale aangelegenheden. Die situatie wordt onverenigbaar genoemd met het Europees Charter voor Lokaal Zelfbestuur.
Wij stellen vast dat het taalregime, zoals toegepast door de Raad van Europa, het moeilijk maakt voor Nederlandstalige Europese burgers om kennis te nemen van de besluitvorming van de Raad van Europa.
Op de webstek van de Raad van Europa kunnen we kennis maken, weliswaar weer niet in de Nederlandse taal, met de campagne all different, all equal. Blijkbaar wordt dat mooie beginsel in de Raad van Europa Orwelliaans geïnterpreteerd. Alle Europeanen zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan de anderen.
Wij klagen deze grove schending van de rechten van Nederlandstaligen (en sprekers van alle andere talen dan Engels of Frans) en deze manifeste vorm van discriminatie waaraan uw diensten zich schuldig maken aan en willen u vragen welke maatregelen u zal nemen om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze onaanvaardbare toestand. De koloniale filosofie die de Raad van Europa hier huldigt, past eerder in de 19e dan in de 21e eeuw.
Wij eisen behandeld te worden als volwaardige en niet als tweederangs burgers van Europa.
Tot deze mistoestand is rechtgezet komen veroordelingen als deze die Vlaanderen op 2 december ll. te beurt viel bijzonder hypocriet en totaal ongeloofwaardig over.
Hoogachtend,
Eric Defoort, voorzitter
Peter De Roover, politiek secretaris
Vlaamse Volksbeweging
P.S.: Wellicht worden wij geacht ons in een van beide officiële talen van de Raad van Europa tot u te richten, maar wij maken gebruik van ons fundamenteel recht om onze eigen moedertaal te gebruiken in contacten met onze overheden.
Jammer voor Vlaanderen.
30-12-2008
En de verliezer is...... Vlaanderen.
De nieuwe regering "Van Rompuy" zal waarschijnlijk vandaag (dindsdag 30 december 2008) in de namiddag de eed afleggen bij de Koning. Deze regering heeft aan Vlaamse kant geen meerderheid. Ook staat in het regeerakkoord dat er onderhandelingen zullen komen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De regering staat nog maar nauwelijks in de startblokken en we kunnen nu al zeggen dat Vlaanderen de grote verliezer is.
Met Vlaamse groeten.
29-12-2008
Zorgen voor jobs,wie doet het?
Economische signalen: de kloof blijft
28-12-2008 / Jan Van de Casteele
In Megafoon aandacht voor enkele economische signalen, opgevangen in de pers. Samengevat in korte berichten
De split in de belastingschuld Van het bedrag van alle kwijtscheldingen van oude belastingschulden is er slechts 20% in Vlaanderen gesitueerd. Wallonië neemt het leeuwendeel met 66% en Brussel is goed voor 14 %. Dat meldt minister van Financiën Reynders (MR) op vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Bert Schoofs. In Wallonië worden die normen blijkbaar vlotter gehaald dan in Vlaanderen. Van het aantal kwijtscheldingen neemt Wallonië 72% voor zijn rekening tegen 7% voor Brussel en 21% in Vlaanderen. (HLN, 21 okt.)
Hyperwerkloos
De werkloosheid bedraagt 4,5% in Vlaanderen, 10,6% in Wallonië, 17,5% in Brussel. De werkloosheid onder mensen van buiten de EU (27 landen) loopt in België op tot 30,2 procent (Marokkanen: 43,2%, Algerijnen: 42,2%, Congolezen: 41,1%, Turken: 39%). Minister van Asiel- en Migratiebeleid Annemie Turtelboom verspreidde die nieuwe cijfers vermoedelijk in de marge van het debat over nieuwe regularisaties. (BVL , 24 okt.)
Waalse werkloosheid: twee gezichten? Iets anders dan die harde realiteit is de vraag of er voor Wallonië en Brussel beterschap in zicht is. Hierover circuleren vreemde cijfers, alvast langs Waalse kant. In oktober 2008 lag het globale Vlaamse werkloosheidscijfer volgens de VDAB 2,4 procent lager dan in oktober 2007. Volgens de Waalse tegenhanger Forem daalde de Waalse werkloosheid in dezelfde periode met 7,2 procent. Dat schrijft toch De Standaard (6 nov.). Statistieken van de RVA (oktober 2008) tonen echter een heel ander beeld, tenminste voor Vlaanderen: in Vlaanderen daalde de werkloosheid op jaarbasis met... 9,9 procent. Welke bron heeft er nu gelijk?
Actief
Inzake werkzaamheidsgraad, die andere parameter, stelde de EU Lissabondoelstellingen voorop (70 procent), maar ze bleef in 2007 steken op 65,4 procent. België deed het met 62 procent nog een stuk slechter. Maar België is daarbij een grotendeels fictief begrip. Vlaanderen doet het met 66,1 procent veel beter dan Wallonië (57,0 procent) en Brussel (54,8 procent). (De Tijd, 23 okt)
Faillissementen
De evolutie van de faillissementen verloopt niet gelijk in de drie regio's. In Vlaanderen gingen dit jaar (jan.-okt.) 3.190 bedrijven en eenmanszaken failliet. Dat is een beperkte stijging (2,5 procent) tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee haalt Vlaanderen een historisch laag aandeel in het Belgische totaal, namelijk 45,8 procent. In Wallonië steeg het aantal faillissementen in dezelfde periode met 7,2 procent, in het Brusselse gewest met liefst 19,5 procent (DS, 04 nov.)
Wafelijzer
Jan Jambon en Jan Peumans (N-VA) ergerden zich over de steun aan de Waalse vliegtuigonderdelenbouwer Sonaca, waar Wallonië op aandrong in ruil voor de steun aan KBC. Wanneer de overheid een overwegend Franstalig PS-bastion als Ethias moet bijspringen, is dat in het belang van België. Wanneer een overwegend Vlaamse bank als KBC om hulp vraagt, wordt Vlaanderen zogezegd bevoordeeld en moeten er Waalse compensaties komen, aldus Jambon in De Standaard (31 okt.) Volgens Didier Reynders (MR) heeft de federale regering ingestemd met een compromis dat niet alleen het Waalse Sonaca zou worden geholpen, maar ook de Vlaamse vliegtuigbouwer Asco (Zaventem), die met vergelijkbare financiële problemen kampt. (DS, 8 nov.)
CD&V heeft alle vertrouwen in formateur Van Rompuy.
28/12/2008
De koning heeft Herman Van Rompuy aangesteld als formateur. CD&V heeft alle vertrouwen in die keuze.
Herman Van Rompuy was in 2007 onze lijsttrekker in Brussel-Halle-Vilvoorde en zit als kamervoorzitter in het hart van de federale politiek. Bovendien heeft hij een lange politieke ervaring. Hij was een sterke vicepremier in de regeringen-Dehaene en een zeer succesvolle minister van begroting. Hij heeft ervaring met het leiden van het land in economisch en budgettair moeilijke tijden. Al die eigenschappen maken hem de geschikte man om nu een regering te vormen. CD&V is altijd een verantwoordelijke partij geweest en neemt ook nu de verantwoordelijkheid op. We rekenen erop dat de andere partijen zich even constructief opstellen. Enkel als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt kan er een slagkrachtige regering komen. Vertrouwen is geen gave, het is een opgave.
Marianne Thyssen Voorzitter CD&V
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek