Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
lezing 'Het genetisch geheugen van Vlaanderen' door Maarten Larmuseau
VSVK Izegem
Locatie cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62, 8870 Izegem
Donderdag 21 Maart 2019, 20:00 - 22:00
Contact www.facebook.com/vsvkIzegem of www.vsvk.be
Wie een abonnement koopt (10 euro op BE 26 7512 0061 4329 van VSVK), kan gratis de 6 lezingen van het werkjaar 2018-2019 bijwonen. Per lezing: 4 euro.
28-02-2019
VL@S aktiviteit.
Afdeling Ardooie-Koolskamp.
dinsdag 12 maart 2019 van 14:30u. 17:30
De wondere wereld van de operette door Fons Lammertyn.
ARDOOIE CC 't Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13 CC 't Hofland,
met Fons Lammertyn
Een operette (letterlijk ‘kleine opera’) is een vorm van muziektheater dat erg veel lijkt op een opera, hoewel de onderwerpen vaak minder serieus zijn.
De muzikale nummers (aria’s, duetten, ensembles, koorwerken) worden veelal door gesproken dialogen aan elkaar verbonden, al dan niet ondersteund door melodrama.
De operette ontwikkelde zich rond het midden van de 19de eeuw, als antwoord op de steeds langer en serieuzer wordende Franse opéra comique. De toevoeging ‘comique’ was omstreeks dezelfde tijd een rekbaar begrip geworden in de opera: Carmen van Georges Bizet uit 1875 is een voorbeeld van een opera comique met een tragisch slot.
Wij luisteren naar Frans Léhar en Johan Strauss jr., maar ook naar Frans Von Suppé, Carl Millocker en vele anderen.
Het betreft een herwerkte versie van de voordracht van december 2017.
Vanaf maandag 25 februari tot en met donderdag 28 februari zal het recyclagepark van Ardooie gesloten zijn wegens werken. Het recyclagepark is dan terug open vanaf vrijdag 1 maart van 14.00 tot 17.45 uur, vanaf zaterdag 2 maart zijn het dan terug de gebruikelijke openingsuren.
Je kan tijdens deze werken steeds terecht in de recyclageparken van Izegem en Pittem.
De locaties van andere recyclageparken kan je bekijken op de IVIO website.
ARDOOIE CC 't Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13
met Fons Lammertyn
Over het rijke Roomse leven in het Vlaanderen van vóór het concilie. Toen de kerk, van doopsel tot begrafenis, in het midden van ieders leven stond. De tijd van de wijwatervaatjes, schapulieren, volle aflaten en uit stekjesdozen gemaakte crucifixen. Van vasten, vlees derven, quatertemperdagen en de zonde van onkuisheid Van Marcusprocessies en de negen dinsdagen vóór Sint-Antonius. Van korte en lange vespers, hosannaboekjes en de litanie van alle heiligen. Van Averbodes Weekblad en de Eucharistische Kruistocht. Van collectes voor het werk van de Vlamingen in Parijs en de Basiliek van Koekelberg. Van missiepreken, portiunkelen en engelenmissen. Van pastoorsmeiden, suisses, misdienaars en de confrerie van het Heilig Sacrament. Van begankenissen tégen de stuipen en bedevaarten vóór een lief. De tijd van "God ziet mij, hier vloekt men niet." Maar evengoed van "God schept de dag en ik ga erdoor”.
Marc De Bie Debuteerde als auteur van cursiefjes. Schakelde over op toneel. Zijn stukken werden herhaaldelijk bekroond en bijna tweeduizend keer door beroeps- en vrijetijdsgezelschappen opgevoerd. De dag dat het kampioenschap van België verreden werd (1975) kwam als televisiespel op het scherm. Andere televisiewerken: De Paradijsvogels en Alfa papa tango. In 1990 debuteerde De Bie als romancier. Na De Coburger (1990, Lannoo) volgden Een koningsjaar (1992, Dedalus), Cinema Jarofka (1995, Davidsfonds), De bloemenkinderen (1999, Davidsfonds), De Windheks (2000, Davidsfonds), Dominus vobiscum (2012, FreeMusketeers.
En laat ons verder bouwen in 2019 aan een VLAANDEREN voor iedereen.
Wij gaan ervoor , U ook ?
25-12-2018
VL@S aktiviteit Januari 2019
Afdeling Ardooie-Koolskamp
dinsdag 8 januari 2019 van 14:30u. 17:30
De schoolmeester vroeger en nu door John Huvaere
ARDOOIE
met Fons Lammertyn
Info : 0477/639084
Een ‘lichte causerie’ over het onderwijs vroeger...over meesters, oud schoolmateriaal, gebruiken en leermethodes. Gebracht met aangepaste beelden... én een kleine bloemlezing uit ‘missers’ in opstelwerkjes... John Huvaere was in een vorig beroepsleven meester aan de St.-Jozefsschool te Roeselare.
01-12-2018
VL@S Ardooie-Koolskamp.
Afdeling Ardooie-Koolskamp
dinsdag 11 december 2018 van 14:30u. 17:30
Eindejaarsevocatie met zang en poëzie.
CC 't Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13, Ardooie
met Fons Lammertyn
WAAR DE RODE KLAPROOS BLOEIT
Vlaanderen, ik heb rozen zien bloeien op je graven
overal in de westhoek waar ze hun jong leven gaven
rode rozen onder een zerkje, onder een kruisje klein
rozen, symbool van liefde, van vrede, van zonneschijn.
Flanders, ik heb rozen zien bloeien daar in Zonnebeke
red roses for soldiers op het polygoon, dit reke na reke
voor jongens uit Australië, ook voor Nieuwzeelanders
Lord, hun namen leven voor eeuwig verder in Flanders.
Flandre, ik heb rozen zien bloeien ook in Roeselare
onder ieder Frans kruisje groeide en bloeide een roselaar
ze wilden geen storm, geen verwoesting, geen broederstrijd
mort pour la France, ik droef tussen hun rangen schrijd.
Flandern, ik heb rozen zien bloeien in het warme zand
Heideroosjes die dromen van hun ver, ver heimatland
in Vladslo waar Käthe Kollwitz bidt voor haar zoon Peter
Flandern, warum wein ich zo viel jahre später?
Vlaanderen, ik heb rozen zien bloeien in Kaaskerke
klaprozen, zo mooi , zo teer sieren een geschonden heldenzerk
nooit meer oorlog, in vier talen staat het hoog geschreven
ze werden met miljoen op de paden van de roem gedreven.
De strijd voor Vrede. En hoe die te winnen! Lezing door Prof. Tom Sauer
Onze wereld staat in brand, maar we kunnen die brand blussen. Tom Sauer pleit voor meer gezamenlijkheid. Zo kunnen we de strijd voor vrede winnen. Eerst moeten we begrijpen waarom terroristen zich opblazen, waarom Poetin Oekraïne onveilig maakt en waarom kernwapens een gevaar blijven. Sauer beschrijft haarfijn hoe die bedreigingen zijn ontstaan. De rode draad in dit verhaal is het gevoel dat individuen en staten verbindt. Omdat ze zich genegeerd voelen, vallen ze ten prooi aan frustratie en woede. Met alle gevolgen van dien.
Oorlog–vrede, individuele identiteit–groepsidentiteit, regionalisme–globalisme. Alles waar wij mee bezig zijn brengt professor Sauer met een academisch onderbouwdheid.
Vrijdag 30 november, om 19.30u in het Museum aan de IJzer
Vredesdag aan de IJzer ... warm onthaald
De Vredesdag aan de IJzer op zaterdag 10 november bestond uit 2 gedeeltes, namelijk de 91ste Bedevaart naar de Graven aan de IJzer en het slotevenement van het kunstproject Floating Dreams. In regie van De Dakbroeders, onder leiding van Kathelijn Vervarcke, werden beide thematisch met beklijvende theaterstukken opgeluisterd. Tijdens de Bedevaart werd het onderwerp ‘gemis’ artistiek verwerkt en tijdens het Floating Dreams evenement brachten ervaren, maar ook heel wat jonge talentvolle acteurs, getuigenissen en canonieke gedichten van de Grote Oorlog gespiegeld aan het lot van jongeren in hedendaagse conflicten.
Op het slotevenement van Floating Dreams kon voorzitter Paul De Belder een mooi bedrag overhandigen aan de twee goede doelen van het project: Child Focus en Moeders Voor Vrede. De meeste beelden zijn verkocht, maar wie toch nog interesse heeft in een beeld, uniek ‘betekend’ door Kamagurka, kan hiervoor terecht op de eerste verdieping van de IJzertoren, waar de laatste, niet-verkochte beelden, tentoongesteld zijn.
Word nu ABONNEE van 'Aan de IJzer'
EN GENIET VAN:
het viermaandelijks TIJDSCHRIFT en het JAARBOEK
een heel jaar lang GRATIS BEZOEK aan het Museum aan de IJzer (IJzertoren), incl. alle tijdelijke tentonstellingen
10% KORTING op al je aankopen in de museumshop en foyer
Steun onze WERKING een heel jaar lang door overschrijving van slechts € 20,- op BE44 0017 8350 4745 (IBAN) GEBABEBB (BIC) met de vermelding ‘abonnee 2019’.
KALENDER 2018 Het museum is gesloten op 24/25/26 en 31 december, op 1 en 2 januari en 3 weken na de Kerstvakantie.
Voor de 27ste keer alweer organiseren taktivisten uit het Aalsterse hun cantus tot meerdere eer en glorie van het TAK boetefonds. Ook dit jaar kunnen we rekenen op Tantris voor de muzikale ondersteuning. Afspraak zaterdag 24 november om 20u in het ontmoetingscentrum te Mere (Nieuwstraat 15). Ook als je er niet kan bij zijn, kan je helpen door dit evenement te delen op smoelenboek. Stuur dit bericht ook gerust door naar vrienden die graag tussen pot en pint eens een liedje zingen.
01-11-2018
Allerheiligen 2018
Wij gedenken onze overleden familieleden en Vlaamse vrienden o.a Bertje van Koolskamp.
30-10-2018
Diksmuide.
Herdenking.
DE BOEIEN LOS, DE BANDEN BREEKT!
29-10-2018
Op zondag 4 november om 11uur stipt zullen op de IJzerweide aan de voet van de Paxpoort de Vlaamse Volksbeweging en VOS voor de zesde en laatste maal den Grooten Oorlog herdenken.
Het motto “de boeien los, de banden breekt!” dekt volledig de lading. Dit jaar wordt de focus gericht op de talloze Vlaamse IJzerfronters die wegens hun consequente Vlaamse (en sociale) houding tijdens die vier turbulente jaren werden opgesloten in Franse gevangenissen en daar werden behandeld als uitschot, als misdagers van gemeenrecht. Vier namen worden uitgelicht, vier namen als getuigen van dit al te weinig gekende en dus nagenoeg vergeten tragische verhaal: Frans Van Der Linderen, Jef Lysens, Paul Vandermeulen en de houthakkers van de Orne.
VVB en VOS doen beroep op de warme stem van ANZ-regisseur Wilfried Haesen, die een aantal Ijzebedevaartgedichten voordraagt. Verder zal de muziek worden gebracht door Walter Evenepoel (kopstuk van ‘De Geuzen’) en zal nationaal VVB-voorzitter Bart De Valck nog een boodschap brengen. We verwachten een succesvolle opkomst op deze laatste herdenking.
19-10-2018
Frontbeweging.
Een leerrijke namiddag te Ardooie. U komt toch ook.
1914-1918: De frontbeweging: het verhaal van Vlaanderens ontvoogding aan het Ijzerfront: Guido Moons
CC 't Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13, Ardooie
met Fons Lammertyn
De frontbeweging is een beweging van Vlaamse intellectuelen die ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront. Zij was uitdrukkelijk Vlaams van karakter en verzette zich in hoofdzaak tegen het Franstalige taalbeleid van het Belgisch leger. Dit leverde een gebrekkige communicatie op tussen officieren en soldaten, waardoor veel jonge Vlamingen onnodig het leven lieten aan het front. Zij was één van de drie uitingen van Vlaams-Nationalisme tijdens de Eerste Wereldoorlog, naast het activisme en passivisme. De eerste twee zouden na de oorlog bijdragen tot de oprichting van de Frontpartij.
De drie voornaamste figuren waren Adiel Debeuckelaere (als voorzitter), Filip De Pillecyn en Hendrik Borginon. De beweging hield zich vooral bezig met het informeren van het front door de verspreiding van brochures en blaadjes met streeknieuws. Het jaar 1917 was opnieuw een breukjaar. Op 11 februari werd de frontbeweging door de legertop verboden, waardoor deze genoodzaakt was haar activiteiten ondergronds voort te zetten. Vanaf dit moment kreeg ze dus een clandestien karakter. In deze periode was er ook een radicalisering van de beweging merkbaar.
Dansexperiment met Palestijnse en Joodse jongeren door Katrien Seynaeve.
CC 't Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13, Ardooie
met Fons Lammertyn
Katrien Seynaeve (° 1949) studeerde af aan de Universiteit Gent als licentiaat psychologische en pedagogische wetenschappen. Later volgde ze Semitische taalkunde aan dezelfde universiteit en colleges Hebreeuws en geschiedenis van de staat Israël aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem.
Ze doceerde pedagogiek aan de Rijksnormaalschool in Kortrijk en ontwikkelingspsychologie aan de Hogeschool West-Vlaanderen. Daarnaast werkte ze mee aan het tijdschrift Top-magazine (Averbode) en is ze bekend als jeugdauteur. Al haar jeugdromans zijn gebaseerd op reële gebeurtenissen en een aantal hebben Israël/Palestina als hoofdthema.
Bekroningen: Kinder-en Jeugdjury, Van Maerlantprijs, Provinciale prijzen van West- en Oost-Vlaanderen en een eervolle vermelding van de Unesco voor het boek “Grenzen”.